Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Hogy lehet vitázni érvek nélkül?

Hogy lehet vitázni érvek nélkül?

Figyelt kérdés
Sokan mondják hogy: istenben hinni kell és nem bizonyítani,érvelni létezése mellet..na de akkor hogy lehetnek viták tudósok és hívők között? a vitához érvek kellenek de ha istenben csak hinni kell akkor ott nincsenek érvek...meg amúgyis mivel érvelhet egy hívő? Pl:le van írva a Bibliában...De azt emberek írták az ember pedig azt ír amit akar:) ennyi erővel leírom egy könyvbe hogy a Föld fánk alakú és zöld emberek ugrálnak rajta akkor arra hivatkozva hinni fognak nekem?:D emellet a vallás azért alakult ki mert régen modern technológia hiányában az emberknek vhogy magyarázniuk kellet a világot így kitalálták hoyg nagy fehér köpenyben űcsörgő istenségek teremtették..na de ma már amikor modern technológia van és bizonyítható dolgokat tudunk vizsgálni(merhát pl a gravitáció elég érezhető:) ) akkor mért hiszünk még mindig egy tudatlan magyarázatban?
2009. dec. 28. 04:27
1 2 3 4
 31/33 A kérdező kommentje:

Hát ja soká válaszoltam de meg is lepett a tömeg alig 2 nap alatt 26 válasz:O nem semmi:D

Na hát igen azt akkor már most leszögezném amit az előbb is mondtam hogy itt nem a lehetetlennel akarok próbálkozni hogy a hívőket meggyőzem arról hogy nincs isten..meg amúgy se akarnám mert bármiben is hisz az ember az előreviszi az életét mert úgy cselekszik ahogy azt a hite megköveteli bármilyen hit-ről is legyen szó:)Csak érdekelt pár reakció:)

De am azt mondod a tudományok nem gyártanak kontra-érvek-et? és akik arra keresik a választ hogy a teremtés kizárásával hogy keletkezhetett a világ? ők pont az isteni alkotást akarják kizárni és bizonyítani egy másik módját világunk keletkezésének:)

Emelett a fizika biológia kémia szted ugyebár isten teremtő munkájának gyümölcse de ezt ugyebár azért mondod mert te hiszel istenben aki nem hisz az is megérti a fizikát kémiát biológiát csak ők más magyarázattal...tehát ezek a tudományok nem bizonyítás céljával vannak mert az isten tényező kizárásával si ugyanúgy mérhető eredményeket ad a fizika, ugyanúgy vizsgálódhatnak a biológusok és ugyanúgy keletkeznek vegyületek mint ha nem zárjuk ki:) Tehát mind ezek a tudományok úgy is "élnek" ha isten nem létezett/zik:)

Sokan említették hogy az evolúció csak elmélet..nos ez így van ezt természetesen elfogadom(mert hát nem is tehetnék mást) és csak annyiról van itt szó hogy a teremtésnél én ezt az elméletet hihetőbbnek tartom:) a világ keletkezésével kapcsolatban pedig annyit hogy ugyan nem tudom hogy keletkezett tehát nincs más bizonyított elméletem a teremtésen kívül de mégis hiszem hogy létezik más magyarázat:) de ez gondolom nem újdonság senkinek rengeteg ember van aki ugyanígy gondolkodik:)főleg mivel sztem mindenkinek a kis ujján jön ki ez a bizonyos mondat: Hiszem ,ha látom!:)

2010. jan. 2. 22:56
 32/33 anonim ***** válasza:

"Aki nem hisz istenben annak nem is kell definiálnia..."

ez valóban így van. csak akkor nem is beszélhet róla, kijelentéseket (pl. nem létezik) meg főleg nem tehet. legalábbis tudományosan.

"Emellet állitólag aki erkölcsi bűnt követ el ... ...éshát ha vesszük a Nobel díj-at szerzett embereket akkor nem éppen azt látjuk hogy sanyarú a sorsuk:)" (nem idézem be az egészet)

ez egy közkedvelt tévhit mind a hívők, mind a nemhívők között, hogyha istennek tetsző életetét élsz, akkor könyebb, egyszerűbb, jobb életed lesz, mígha nem, akkor meg éppen az ellenkezője.

ez valójában hülyeség. nem csak vallásilag, hanem tisztán logikailag is.

ha az istennek tetsző élet könnyű és egyszerű lenne, akkor nem lenne értelme jutalmat kapni érte a halálunk után. éppen az a helyzet, hogy betartani a szabályokat nehéz és áthágni könnyű. ezért megmérettetés az élet és ezért kap jutalmat az ember érte a halála után. és ezért kapnak büntetést azok akik a könyebb utat választották.

"Na meg ami még a vallásal kapcsolatban "tetszik" az a bűnbocsánat..."

ez egy katolikus hülyeség. már a reformátusok sem hisznek benne. más vallásokban jellemzően nyoma sincs.

"Emellet az egyik bibliában van egy olyan rész hogy isten a lehetőséget adja meg nekünk...tehát kezünkben a döntés..na de ha mi döntünk..akkor nem isten..és akkor nincs előre meghatározott cél vagy sors vagy elrendelt út...emellet miért élnénk isten szabályai szerint? van egy életem mert ugyebár az papnak,pápának,kutyának,macskának,matematikusnak,orvosnak mindenkinek csak 1 van...és ezt ugy akarjuk leélni hogy egy felső hatalom szabályai szerint játszunk? amikor csak 1 esélyünk van akkor nem hinném:)"

minden vallás alapvetően a halálról szól. abban minden vallás megegyzik, hogy a élet csak egy megálló. az, amit életünkben cselekszünk meghatározza, hogy mitörténik velünk a halálunk után. (féregként születünk újra, pokolra kerülünk stb.)

a katolikus isten szabad akaratot az életre adott. gyakorlatilag azt csinálsz, amit akarsz, de lesznek következményei. (ebben egyébként minden vallás megegyzik.)

"...akkor a nagy-bumm-nál ahhol milliárdnyi részecske szórodott szét és állt össze egységes elemekké ott miért ne jöhetett volna létre egy ilyen "tökéletes" világ?:)"

nem arról van szó, hogy nem jöhetett létre. talán létrejöhetett. (ügyebár a tudományos feltevés még azért eléggé hiányos) csak nagyon-nagyon valószínűtlen. minden más esetben a tudomány az ennyire valószínűtlen dolgokra azt mondja, hogy hülyeség. csak éppen erre nem. lássok be, az gond.

"...csak kiváncsi vagyok hogy miközben itt elhangzik sok tudományos tény aközben meginog e a hite vkinek"

az a helyzet, hogy a katolikus vallást is csak ugatod, az én hitemről meg dunsztod sincsen. gondolom nem is nagyon érdekel... minden esetre én mérnökember vagyok (talán ez sejthető is volt a hozzászólásaimból) és hidd el nekem, nincsenek olyan tudományos tények, amik cáfolnák az én hitemet. azzal a hülyeséggel meg, hogy

"csináltunk számítógépet, építettünk felhőkarcolót, küldtünk a marsra űrszondát és isten nem létezi" engem nem lehet megfogni. :)

"Emellet érdekel hogy miért jobb egy olyan dolgoban hinni amit nem láttál nem észleltél mint abban amit minden nap minden pillanatában észlelhetsz?"

a kettő nem zárja ki egymást.

"biztonságot ad hogy isten vigyáz rád?"

isten nem vigyáz ránk.

"akkor minek tanulsz?,minek csinálsz bármit is ? porszemnyi jelentősége van az örökkévalósághoz képest annak ezalatt a 80-90 év alatt amíg élsz megteszel:)"

a hívő erre azt mondja, ezért, hogy istennek tetsző életet éljek.

de visszkérdezek: aki nem hisz istenben, aki szerint a világnak nincs célja, értelme, aki szerint minden a véletlenen elapszik, az minek csinál bármit? hiszen semmi értelme...

te azt hiszed az a gyenge, aki hisz és erős aki ateista. valójában pontosan az ellenkezője igaz. sokkal nehezebb megkérdőjelezhetetlen szabályoknak engedelmeskedni, mint azt tenni ami éppen eszedbe jut. az ateizmus a könnyebb út...

2010. jan. 3. 12:08
 33/33 A kérdező kommentje:
Azt egy szóval nem mondtam hogy minden véletlenen alapszik mindennek van oka ha nem is tudjuk pontosan mi az akkor is van..:) Az ateizmus könnyebb? pont az a könnyebb amelyik továbbra is keresi a válaszokat és az meg a nehezebb amelyik szerint már megvannak(hit)? ez elég fura..emellett amit nem definiálsz azokra nem is mondhatod rá hogy nincsenek..Te mondtad hogy a hívők számára isten axióma ezáltal ők sem definiálják az ateistáknak meg isten nem is létezik ezért nem definiálják te se definiálod a kétszög-eket túl gyakran szerintem mégis azt mondod hogy olyan nincs..:) Am meg ha nem lessz tőle jobb vidámabb kellemesebb az életed akkor mi a haszna annak hogy alárendeled magad az "úr"-nak csak mert félsz a büntetéstől halálod után? tudom hogy ez önzőn hangzott de mégis leéled az életed úgy hogy hiszel egy felső hatalomban és az ő parancsa szerint élsz pedig hasznod se származik belőle..most jöhetne a kérdés hogy és ateizmusból milyen haszon származik..erre mondjuk olyan válasz ami húúú de csábító lenne nincs ,csak maximum a reálisabb világkép..:) am meg azt mondod a hívő az erősebb ...egész életedben csak engedelmeskedsz mert félsz a későbbi bűnhődéstől a félelem nem éppen az erő "tartozéka" emelett egy ateista életútja sem könnyű pont kérdezted hogy akkor minek csinál bármit hisz semmi értelme...épphogy abban hisz hogy egy élet van és kész ..épp ezért csak az itt véghez vitt tettek határozzák meg az az életét és annak értelmét(mi lett belőle ,milyen hatása volt a környezetére stb...) .
2010. jan. 20. 16:55
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!