A vallásosok miért tekintik egyedüli megcáfolhatatlan igazságnak a bibliát, és hisznek feltétel nélkül a vallási vezetőknek?
Helló. :)
az igazság az, hogy nem a Biblia az egyedüli megcáfolhatatlan igazság...a Biblia csupán 2000 éves kb. és egy modern ember számára könnyedén kikezdhető, észre lehet venni benn bizonyos ellentmondásokat...de ezek felszínes ellentmondások...ha meglenne a megfelelő szemszög, akkor elsimulnának ezek a dolgok pillanatok alatt. Minden igaz...csak a valós világnézetre van szükség a megértéshez. :)
üdv
25/F
LastOne.Left
köszi a válaszokat! Leftone értem mit mondasz,én csak arra vagyok kíváncsi,hogy a keményfejűség miért előny nekik? mert ha már valamit átlátnak tisztán,hogy igen igaza van a másiknak,vagy lehet abban igazság amit mondd,de még mindig ragaszkodnak ahhoz,hogy nekik van igazuk mert ezt tanították nekik,és már csak ezért se engednek belőle,akkor az önbecsapás.
Alapban a bibliával nincs semmi bajom,én is olvastam mert vallásos nevelést kaptam.és vannak benne olyan dolgok amik megállják a helyüket,tehát nem mondom,hogy hülyeség az egész könyv.
A keményfejűség nem előny, inkább visszatartó effekt, mégpedig a tisztánlátásban tartja vissza az egyént. Jelenléte pedig az ember eredendő bűne, az önzés miatt létezik(önző módon a saját elképzelését tartja igaznak mindenki másét lenézve). Az ilyet hívják vágy-vezérelt gondolkodásnak. Vannak fanatikus és nem fanatikus hívők...aki makacsul ragaszkodik x dologhoz, és képtelen mást befogadni, az kőkemény függő úgymond, mint egy drogra. Az ilyen emberek akkor meg fogják érteni a tévedésüket, amikor koppannak egy hatalmasat. De ha e vakságuk fényében is kedvesek és megértőek vagyunk velük szemben, akkor elkopik az a kemény fátyol a szemük elöl. De amíg bosszúállások vannak, addig ez nem fog változni oly könnyen. S a Biblia is tanítja azt hiszem pont azt, hogy egy józan eszű embernek mindig vannak kételyei...persze egy ideig...amíg meg nem kapja az Úr kegyelmét, vagy a teljes leírást a létezésről. Pillanatok alatt meg lehet állapítani ki "vak" és ki nem az...a szeretet definíciója segít kiigazodni...amiben nincsen egy darab negatív emberi tulajdonság sem...ha valaki lenéző vagy türelmetlenkedik idegeskedik és sorolhatnám...nos ott van némi gubanc még. :):P
ui.: nem bántani akartam az embereket, csak a véleményemet írtam le. ohh és egyébként az a leírás, amit szóba hoztam e hsz-em kapcsán...hozzáférhető. :)
üdv
25/F
LastOne.Left
Szerintem a valláshoz nincs semmi köze a keményfejűségnek vagy az önfejüségnek. Nem minden hívő fanatikus, sőt jó lenne, ha nem is lenne fanatikus hívő. A fanatizmus elég szélsőságes viselkedés az élet minden területén, nemcsak a vallásban. Szerintetek egy igazi normális muzulmán ember elfogadja azt, ahogy a terroristák viselkednek? A terroristáknak semmi közük a valláshoz, pedig fanatikusak.
A normális békés vallásos ember nem fog veled leállni vitatkozni a Bibliáról, soha.
Ha a bibliában hiszel, nem hihetsz "feltétel nélkül a vallási vezetőknek" - a kettő kizárja egymást!
A Biblia messze a legmegbízhatóbb könyv, melyet írtak a történelemben, már csak a kora és az írásának körülményei miatt is (pl. kb. 1600 éven keresztül írták, mégis egységes, nem ellentmondásos).
Az "ellenmondásokról" érdemes lenne egyszer elbeszélgetni egy olyan teológussal, aki hosszú ideje kutatja és szívből szereti is az Írásokat! Rengeted olyan légből kapott, hogy ne mondjam: rosszindulatú érvelés található az interneten is, amit csak a felületes és laikus emberek vesznek be!
De maradva a kérdésednél, ellentmondás abban van, hogy azon egyházak hívei, akik nagyobb részt a vallási elöljáróikban (vagy netán egyszemélyes szektafőnökükben) hisznek "feltétel nélkül", általában nem, vagy csak részben - egy-egy kis részt túlhangsúlyozva - támaszkodnak a bibliára.
Valójában a Biblia tekintélyét (ha jobban megvizsgáljuk) ésszerű elfogadni a vallási kérdésekben, mert megbízható pont az emberek folyton változó véleményével szemben.
Igen, tudom, hogy "azt is emberek írták", de azt vajon hány laikus tudja, hogy ezt nem a modern kritikus kutatások, hanem maga a Biblia jelenti ki magáról, hiszen majd minden könyvét őszintén aláírta az emberi szerzője!
Ha a Bibliát sem fogadjuk el fix pontnak, akkor maga Jézus és az általa alapított kereszténység (nem feltétlenül a domináns formájára gondolok) sem valóságosak. Pedig tudjuk, hogy Jézus tanításai igen különlegesek és magasabb rendűek.
Az más kérdés, hogy sok az állítólagos "követője", de ők is csak azt bizonyítják, hogy milyen az, ha az ember nem veszi figyelembe Krisztust!
Mert a hívők nem szkeptikusok, a szkepticizmus is 1 megközelítés a sok közül. Csak azt nem értem, miért nem szkeptikusok az összes tudományban?
Írok 1 példát:
Teista: Honnan származik világ?
Ateista: Nem tudjuk és nem is lehet tudni, a metafizika és a teológia nszubjektív képzelgés!
Ateista: Hát akkor miért öldököltek a zsidók Isten nevében?
Teista: Próféták..., Jézus...
Ateista: Hát akkor Isten nem tökéletes!
Teista: Nem aszondtad, hogy a metafizika csak képzelgés?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!