A katolikusok bálványai (amiket a templomaikban tartanak, nagy tiszteletben), melyik "rendszerezésben" találhatóak meg?
A, fenn az égben
B, földön
C, vizekben
D, föld alatt
II Mózes 20, 4-5
"Ne csinálj magadnak faragott képet, és semmi hasonlót azokhoz, amelyek fenn az égben, vagy amelyek alant a földön, vagy amelyek a vizekben a föld alatt vannak."
"Ne imádd és NE TISZTELD AZOKAT..."
------------------------
A kérdés természetesen provokáció, csak kíváncsi vagyok a katolikusokra, hogy ők ilyenkor mit éreznek.
Ézsaiás 44:
9 A bálványok csinálói mind hiábavalók, és kedvenceik mit sem használnak, és tanuik nem látnak és nem tudnak, hogy megszégyenüljenek.
10 Ki alkotott istent, és bálványt ki öntött? amely semmit sem használ!
11 Ímé, minden barátaik megszégyenülnek, és a mesterek magok is emberek; gyűljenek össze mind és álljanak elő; féljenek, szégyenüljenek meg együtt!
12 A kovács fejszét készít, és munkálkodik a szénnél, és alakítja azt pőrölylyel, és munkálja azt erős karjával, és megéhezik és ereje nincsen, és vizet sem iszik és elfárad.
13 Az ács mérőzsinórt von, és lefesti azt íróvesszővel, és meggyalulja azt, a cirkalommal alakítja, és csinálja azt férfiú formájára, ember ékességére, hogy házában lakjék.
14 Cédrusfát vág magának, tölgy- és cserfát hoz, és válogat az erdő fáiban, fenyőt plántál, amelyet az eső fölnevel.
15 Azokból az ember tüzet gerjeszt, vesz belőlök és melegszik, meggyújtja és kenyeret süt; sőt istent is csinál abból és imádja, bálványt készít és előtte leborul;
16 Felét tűzben megégeti, felénél húst eszik: pecsenyét süt és megelégszik, és aztán melengeti magát és szól: Bezzeg melegem van, tűznél valék!
17 Maradékából istent készít, bálványát; leborulva imádja azt és könyörög hozzá, és így szól: Szabadíts meg, mert te vagy istenem!
18 Nem tudnak és nem értenek, mert bekenvék szemeik és nem látnak, és szívök nem eszmél.
19 És nem veszi eszébe, nincs ismerete és értelme, hogy mondaná: Felét tűzben megégetém és kenyeret sütöttem annak szenénél, sütöttem húst és megettem; és maradékából útálatosságot csináljak-é, és leboruljak a fa-galy előtt?
Természetesen a kérdésed provokáció, az unalmasabb fajtából. 0/10
Nem gyomod jól te ezt a vallási fanatikus stílust. Szerintem kicsit pihentesd.
*jaaa, nyomod
Neeeee. Ez hülye elírás volt. :((((((((((
Nagyon is jó kérdés, a vallásosak meg hebegnek habognak, de egy értelmes választ sem tudnak kisajtonli maguklból. Kérdéssel felelni egy kérdésre pedig illetlenség, de ezt most hagyjuk. Szóval az itent imádjátok mikor leborultok a szobra előtt. Akkor ahhoz minek szobor? Miért nem lehet simán a templom közepn leborulni, minek hozzá kereszt, meg freskó stb?? Ez akkora belemagyarázás, hogy csak na. Én sem a feleségem képét csókolgatom ha ott van mellettem hanem őt. Mert ugye Isten mindenütt ott van, akkor mégsem kellene az a bizonyos bálvány :) Imátkozhatnátok a szekrénynek is, mert az is ő. De nem, ti a megtiltott kőből, fából faragott szobrok előtt hajlodoztok, vettek keresztet. Akkir ki is a képmutató?
Ja és 2-nek üzenem, hogy a lánchídon ha végig megyek:
1, nem imádom és áldom az oroszlánokat és egyéb faragásokat, veled ellentétben.
2, Nekem nem tiltja semmilyen vallás ha tenném is, én nem hiszek a bibliai Istenben. Szóval amit nekem lehet, azt nem biztos, hogy neked is ;)
"A beidézett rész arról szól, hogy ne imádj senkit Istenen kívül. "
- Akkor menj vissza másodikba, mert a "Ne csinálj magadnak faragott képet,"-t nem vagy képes értelmezni. Ott segítenek neked.
Az iskoládban vannak tablók? Vagy voltak, ahova jártak? Szörnyen nagy bűn, hiszen régi iskolatársakat ábrázol!
A tízparancsolatban szerepel, hogy: Atyádat és anyádat tiszteld! Tehát a tízparancsolat ellentmond önmagának?
Te hogy tekintesz a nemzet nagyjaira? Ahogy otthon, vagy maguknál tartják az emberek családtagjaik képét, úgy tartják a katolikusok a templomban a szentek képeit és szobrait.
"Ahogy otthon, vagy maguknál tartják az emberek családtagjaik képét, úgy tartják a katolikusok a templomban a szentek képeit és szobrait."
- Igen és az embereki mióta hajlonganak a családi fotók előtt, vagy vetnek kersztet? Miért kell egyáltalán templomot építeni, hisz Isten állítólag mindenütt ott van?
"Isten országa Bennetek van. Nem fából és kőből épült házakban. Hasítsd szét a fát és én ott leszek! Emeld fel a követ és megtalálsz!"
Ennek ellenére mégis épülnek azok a templomok, mégis készülnek szobrok. Pedig ez bizony meg lett tiltva. Nektek külön kérvényt kell benyújtani? Látszik, hogy még a magyarázatokat sem fogjátok fel, hogy is várhatná az ember, hogy megértsétek azt ami a bibliátokba van írva?
Ja és ha már zenebutikká varázsoltad a topikot tessék egy kis agypukkasztás:
Kedves kérdező!
Olvasd tovább kérlek a II Mózest, és különösen figyelj a 25,18-nál: "Készíts vert aranyból két kerubot az engesztelés táblájának két végére." - na most akkor önellentmondásba keveredik a Biblia? Nyilván nem.
Sok protestáns értelmezi a II Mózes 20, 4-5-öt úgy, amely szerint Isten itt magát a kép vagy egyéb képmás, mint pl. szobor készítését tiltotta meg, és hogy már ez önmagában bálványimádás. Eszerint az értelmezés szerint a Katolikus Egyház (illetve a keleti Ortodox Egyház - őket mindig kihagyjátok, és csak a katolikusok a csúnyák) súlyosan vét Isten parancsa ellen, sőt, egyenest bálványimádással vádolják meg.
Azonban mind ebből az idézetből, mind pl. az V Mózes 5,7-ből kiderül, hogy Isten a képek, képmások imádatát, azaz istenné tételét tiltotta meg, és nem magát a képkészítést, vagy akár a képek használatát a vallásos életben.
Hiszen ez utóbbit maga Isten parancsolta meg! Két angyalszobrot kellett készíteni Isten szentélyébe (II Mózes 25,18)
A salamoni Templom – Isten parancsára - tele volt mindenféle angyal-, és állatképekkel, de számos Jézus-korabeli zsinagógában több szentkép volt a falon ószövetségi személyekről, angyalokról, stb., mint egy katolikus templomban. Isten a Tízparancsolatban tehát nem a képek készítését, ill. istentiszteleti használatát tiltotta meg, hanem csak azok imádását.
A legszebb képmást maga Isten alkotta saját magáról: a megtestesült Jézus Krisztust.
"Ő a láthatatlan Isten képmása, minden teremtmény elsőszülötte." (Kol 1,15)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!