Isten létezése miért logikusabb mint az evolúció?
Az Isten hívők teljes agymenésnek tartják azt, hogy szervetlen anyagból(az ő megfogalmazásukban kövekből) fokozatosan évmilliárdok alatt alakult ki a ma is ismert élet, viszont az teljesen logikus , hogy egy végtelenül komplex lény rendeltetésszerűen fentről néz minket.
Ha felteszem nekik, hogy Isten honnan jött, akkor erre rendszerint az a válasz, hogy ő "öröktől való", vagy Istent nem lehet emberi logikával leírni.
Én kérek elnézést, hogy Isten csak emberi alacsonyabb rendű intelligenciával áldott meg. Ezek szerint vakon kéne hinnem..
Leginkább azért, mert Isten létét nem kell megérteniük. Arra van az egyszerű, dogmatikus szöveg, ami mindenki által ismert érzésekre (szeretet, utálat, egoizmus) épít. Az istenhit látszólagos védelmet ad az életben: elvégre odafent van egy mindenható, akinek csak meg kell felelni a szabályainak, és ha itt rossz is az élet, isten akkor is szeret, a mennyben minden szép és jó, stb. Tehát alapvető emberi érzésekkel játszik, és nem kell hozzá tudni kvázi semmit. A hit táplálja a mérhetetlen emberi egoizmust: az egész világ értünk, csakis értünk van, értünk hozták létre, az állatok értünk élnek, a nap is értünk süt. Kell ennél több?
Az evolúció meg igényel genetikai, biológiai ismereteket, tanulást, megértést, logikát igényel. A hitről bárki tehet kinyilatkoztatást, nagy marhaságot nem fog mondani (ha igen, biztos van egy felekezet, aki egyetért...) - evolúció terén nincs ilyen. Az evolúció nem ad védelmet, nem tartja az embert a legfontosabb élőlénynek - sőt, az evolúció egyenesen "ledegradál" minket az állatok közé, a Föld hirtelen egy lesz a milliárdnyi bolygó közül, és még egy mindenható sem mosolyog ránk a felhők közül. Az élet értelme megváltozik, hiszen onnantól NEKEM kell megdolgozni azért, hogy kitöltsem az életem, nem fog várni mennyország a túloldalon - hirtelen csak egy dobása van az embernek.
Ez pedig sokakban egyenesen rettegést kelt.
Isten léte nem logika, hanem hit kérdése. Az evolúció pedig nem a világ keletkezésével foglalkozik, hanem az egyes fajok létrejöttének kérdésével.
Attól, hogy valaki hisz Istenben, még nem kell elvetnie az evolúciót. Hasonlóképpen egy evolucionista is elfogadhatja egy intelligens tervező létét. A kettő nem zárja ki egymást (csak sokan azt hiszik).
2. válaszolónak:
Én úgy tanultam, hogy az embert emberként teremtették, azaz nem a majmoktól származik. Tehát a két elmélet nem áll meg egymás mellett.
De cáfolj meg, ha rosszul tudom.
Kedves Kérdező!
A Biblia nem fejti ki részletesen, mi hogyan lett teremtve. A Teremtéstörténet pedig csak egy legenda, nem is várjuk tőle, hogy biológiai pontossággal leírjon mindent.
Az ember NEM a majomtól származik! Az evolúciós elmélet szerint a majom és az ember egy feltételezett közös őstől származik.
Oké.. A leges-legegyszerűbben és objektíven összefoglalva:
A semmiből nem lesz valami, tehát a logikán és racionalizmuson alapuló evolúció már itt megbukik.
Ezt a "semmiből nem lesz valami" megállapítást igaz, hogy Isten esetében is el lehet sütni, de a vallásosoknak erre van egy magyarázata: "Isten a fizikai dimenziókon felül áll, nem köti tér és idő, így neki nincs se kezdete se vége."
Nem zárható ki, hogy a vallásosok magyarázata igaz, tehát Isten létezése logikailag életképesebb mint az evolúció.
Ez egyszerű logikai levezetés.
Az ember nem a majmoktól származik, még az evolúció szerint sem.Nézz utána(már annyiszor leírtuk itt is, de ez egy örök hiba).
A Kérdésre válaszolva:nem logikusabb.Azaz szerintem a vallást nem szabad logikával mérni, mert az olyan, mintha mérőszalaggal akarnék térfogatot mérni.
A vallás az vallás, van aki elhiszi, mert igaznak véli, és kész.Ezen kár többet tépelődni, mert mindig lesz valaki, aki olyasmiben hisz, ami a másik ember számára egy nagy halom hülyeség.
Ezért kár érvelni logikával a vallások mellett, ne is csodálkozzon senki, ha a reakció egy hangos nevetőgörcs lesz.
Én már úgy vagyok vele, hogy hagyom, hadd higgyen mindenki, amiben akar, függetlenül attól, hogy az bizonyíthatóan baromság, avagy sem, az igazság ettől nem fog megváltozni.És amíg nem ítélhetjük meg objektíven az igazságot, addig minden egyén szubjektív igazsága egyenértékű és megkérdőjelezhetetlen mások számára, ha a normális gondolkodás keretein belül van.
Természetesen tudom, hogy nem a mai majmoktól származunk, de ami emberszabású és sűrű szőrzet borítja, azt reflexből lemajmozom, elnézést, nem akartam beírni egy hosszabb latin megnevezést, amit amúgy sem tudok fejből. :)
Lehet azt mondani, hogy nem lehet a kettőt összehasonlítani,bár ez nekem elég elvont, hiszen mindkettő a lét miértjét próbálja meg válaszolni.
Olyan ez mintha 2 gyilkos ülne a bíróságon, és az egyiket felmentenék csupán arra hivatkozva, hogy nem volt beszámítható. Nem volt beszámítható azaz, nem lehet ésszerűséget keresni a tetteiben. A másikat persze leültetik.
A vallásnál mikor elfogynak az ész érvek, egyszerűen lehülyéznek, mondván "Ezt te úgy sem értheted."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!