Ezt megmagyarázná nekem valaki?!
"És miért nem olyan lényeket (embereket) hozott létre, amelyek csak azt csinálhatják amit ő megenged. "
Mert akkor nem emberek lennénk, hanem robotok. Nem is értelek! most az a bajod, hogy viszonylag szabadon azt csinálhatsz amit akarsz? Vagy az, hogy csak bizonyos határok közt vagy szabad?
Ilyen alapon a szüleidet is bírálhatnád, mert miután "létrehoztak", bizonyos dolgokat megengedtek, sőt ösztönöztek, mástól meg igyekeztek megóvni. Ezt hívják nevelésnek. A célja pedig az, hogy minél harmonikusabban tudj beilleszkedni a világba, társadalomba. Ebből a szempontból isten sem más, mint egy szülő.
A gyerekek persze sokszor hőbörögnek, de mikor felnőnek rájönnek, hogy a szüleiknek volt igazuk, mert a világ nem úgy működik ahogy ők azt gyerek aggyal elgondolták.
Olvastad Te egyáltalán például figyelmesen a tízparancsolatot?!
Az eredetit.
Hol van ott leírva a szabad akarat.
Csupa Ne, Ne, Ne...
Példa: "Ló-tistachave láhem vəló toov(ə)dém,
kí ánóchí Adonáj Elo`hechá Él qanná
póqéd avon ávót al-báním
al-sillésím vəal-ribbéím, ləszón(ə)áj –
vəósze `cheszed laaláfím ləóhavaj
úləsóm(ə)ré micvótáj."
Tehát: "Ne borulj le nekik (mármint a szobroknak amiket tilt építeni) és ne engedd, hogy szolgálatukra kényszeríttess mert én, az Örökkévaló, a te Istened, FÉLTÉKENY Isten vagyok
aki meglátogatja az apák vétkét a fiakon
harmad- és negyedízig, azokon, akik gyűlölnek engem –
de kegyelmet cselekszem ezerízig az engem szeretőknek
és azoknak, akik megtartják PARANCSAIMAT."
De sorolhatnám tovább.
A Tízparancsolatot amit az isten "átadott" Mózesnek, azért készítették, hogy az akkori többistenhitet megszüntessék és a törvények alapjait lerakják.
Szükség volt valamire akibe nem lehetett "belekötni, félreállítani" akire mindig lehetett utalni mert sosem halt meg. Az egész a pogány istenhit - áttételesen a római istenhit ellen - készült.
13:00-nak.
Milyen szabad akarat az, ha azt mondom:
- Kiléphetsz ezen az ajtón szabad akaratodból, de jó ha tudod, ha ezt megteszed akkor nemcsak téged büntetlek meg, de a családod összes tagját is, beleértve a még meg nem született utódaidat is.
Vagy azt mondom:
- Ha itt maradsz velem ebben a szobában, az életed boldogság lesz, de még a gyerekeid gyerekei is boldogságban fognak élni.
Bármelyiket választod nem szabad akaratodból teszed.
Sajnos a biblia tele van hasonló fenyegetésekkel, zsarolásokkal.
"Milyen szabad akarat az, ha azt mondom:
- Kiléphetsz ezen az ajtón szabad akaratodból, de jó ha tudod, ha ezt megteszed akkor nemcsak téged büntetlek meg, de a családod összes tagját is, beleértve a még meg nem született utódaidat is. "
Hogy milyen szabad akarat ez? Mondok egy napjainkban nagyon is idevágó példát.
Ez pedig nem más mint amit az emberiség néhány évtizede tesz a környezet tönkretétele "érdekében".
Csinálunk amit csinálunk, és az utódaink is fizetni fognak érte.
Már ezerszer leírtam ebben a rovatban, hogy aki isten figyelmeztetését zsarolásnak tekinti, az vagy nem érti, vagy szándékosan, rosszhiszeműen félreértelmezi isten tanításait.
Gondolom nem a tudósok hibásak (zsarolók), akik 40 éve az ózonpajzs kilyukadására, vagy 20 éve a globális felmelegedésre felhívták a figyelmet. Nagyon rosszhiszemű és buta az az ember, aki azt kárhoztatja, aki figyelmeztet a dolgok következményeire, és nem azt aki hibázik.
Ja, hogy ezek mi vagyunk? Önkritika, barátom!
10:04-nek.
Félreértetted példabeszédemet.
Nem arról írtam milyen az ember, meg hogyan teszi tönkre a környezetét.
Arról próbáltam az én kis logikámmal rávilágítani, hogy a bibliában elég sok olyan mondat van, ami arról tanuskodik, az AKKORI embereket milyen lelki nyomással akarták megtéríteni/eltéríteni a pogány istenhitről.
Jézus mivel zsidó volt nem nagyon szerette a rómaiakat, akik tudvalévő többistenhitben éltek. Ennek ellenpontja volt Jézus tanítása.
Az akkori emberek esetleg megkérdezhették őt:
- Miért imádjam a te istenedet, az én isteneim helyett?
A - Csak mert EGY isten van csak. Nem meggyőző magyarázat.
De, ha azt mondta:
- Azért válaszd az én istenemet, mert máskülönben neked és családodnak, valamint leszármazottaidnak is nyomorúság,betegség lesz a része.
Na, ez már gondolkodóba ejthette az akkori (írás)tudatlan
embereket.
11:17-nek
Nem értek én félre semmit. Különben sem Jézus bántott bárkit is, hanem őt feszítették keresztre- ha eddig nem tudtad volna. A bennszülötteknek meg inkább kellett félni a birodalomtól. Persze a biblia tartalmaz olyan fenyegetéseket, amelynek beteljesítője maga Isten, de ha belegondolsz, nincs ebben semmi rossz.
Miért mondom ezt? Nézd meg a mai helyzetet. A Közel-keletet, Irakot, Afganisztánt. Katonai erőszakkal sem sikerül exportálni a demokráciát, még 2000 évvel később sem. Tehát nem lehet azon csodálkozni, hogy Isten vagy a biblia írói, ha nem is katonai erőszakkal, de mégis valamiféle fenyegetés eszközével éltek, hiszen annak a kultúrának még szinte ma is ez az alapja- a hatalomra építkező tekintély.
Viszont nekünk demokratáknak (mondom magunkról jóhiszeműen), nem így kell isten szavait felfognunk. Hagyjuk meg ezt JT-nak, és az egyéb "neoprimitív" szektáknak, felekezeteknek.
Tekintsük istent olyannak, aki irányt mutatott az emberiségnek, mint ahogy szülő a gyermekének. Buta az a gyerek, aki a szülői intelem ellenére belenyúl a tűzbe, és miután megégette a kezét a szülőt okolja, mondván
- milyen szemét atya vagy! képes voltál így megbüntetni csak azért, mert nem fogadtam szót !
Ahelyett, hogy megtanulná a törvényt: ne nyúlj a tűzbe, ne lopj ne ölj, stb.
Sok ateista ilyen és ehhez hasonló dolgok miatt nem fogadja el istent.... ártatlan gyerekek halála, a sok szenvedés a földön.....
De hát ezt mi csináljuk emberek, Csernobillal, háborúkkal, kizsákmányolással, mérgezett, szemét élelmiszerekkel és még ezer dologgal, amik mögött legtöbbször a harácsolás, isten törvényeinek a megszegése áll. Persze, ha betartanánk a tízparancsolatot, ha évezredek óta fegyverek helyett az orvostudományra költenénk, akkor is lennének betegek és örökké sem élnénk, de hogy sokkal jobb lenne az biztos.
És ilyen szempontból teljesen mindegy, hogy isten, az UFO-k, vagy ember alkotta azokat a törvényeket. A tanításokról bebizonyosodott, hogy igazak és időtállóak.
A világ pedig annyira rossz, amennyire nem tartjuk be a törvényeket.
Csupa Ne, Ne, Ne...
Példa: "Ló-tistachave láhem vəló toov(ə)dém,
kí ánóchí Adonáj Elo`hechá Él qanná
póqéd avon ávót al-báním
al-sillésím vəal-ribbéím, ləszón(ə)áj –
vəósze `cheszed laaláfím ləóhavaj
úləsóm(ə)ré micvótáj."
Tehát: "Ne borulj le nekik (mármint a szobroknak amiket tilt építeni) és ne engedd, hogy szolgálatukra kényszeríttess mert én, az Örökkévaló, a te Istened, FÉLTÉKENY Isten vagyok
aki meglátogatja az apák vétkét a fiakon
harmad- és negyedízig, azokon, akik gyűlölnek engem –
de kegyelmet cselekszem ezerízig az engem szeretőknek
és azoknak, akik megtartják PARANCSAIMAT."
ATYAÉG!!!!Ez úgy hangzik,mintha maga a sátán írta volna!!!Mi a f-nak kell a szegény drága jó istent ilyen ostoba emberi tulajdonságokkal felruházni??
Hát nem vagytok tisztába azzal a ténnyel,hogy ezerszer intelligensebb lény,mint mi???
nem gonosz,nem féltékeny,nem hiú,és legfőgépp nem parancsolgat!!
Isten megkér,isten szeret,és örül,hogy még ilyen hittel,és intelligenciával életbe maradtunk,bár nem sokáig,mert a világ meg tőlünk megy tönkre!!!Inkább ezzel kéne foglalkozni,mint hogy egy könyvben megírtakkal ilyesztegetni az embereket,pokol,meg minden!Nem veszitek észre hogy ez itt a pokol???
mondjátok,fenébe minden nyavaja vallással,mentsük meg a földet,kevesebb húst együnk,vagy ne is együnk húst,össze kéne fogni,az igazi isten,aki nem parancsol,aki jóságos és bölcs ezt kéri!Az istenünk,aki az univerzumot teremtette,és engedte kialakulni a földön az embert és állatot!Arról az istenről van szó,aki tanít minket,aki segít fejlődni,miért nem őt istenítitek?Miért nem szeretnétek tovább fejlődni,ne maradjatok meg egy könyvnél,amit több ezer éve írt egy tucat ember!Lássatok a dolgok mögé,és ez csak egy tanác,engem nem érdekel megfogadjátok e,nem térítek,azt nem szabad,de lehetőséget adok egy új szemszög megítélésére,gondolkozzatok ezen!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!