Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Hogyan vagyunk képesek pl....

Hogyan vagyunk képesek pl. szeretetet érezni?

Figyelt kérdés
hogy alakult ki az evolúció során, hogy tudunk szeretetet érezni például mások iránt? vagy hogyan került bele az emberbe az "én tudat" (tudom magamról, hogy én én vagyok, és ezt megértem) ami az állatokban nincs meg?
2014. jan. 3. 13:01
1 2 3 4 5
 41/45 anonim ***** válasza:

Pedig sajnos muszáj felülírni az érzéseinket, számtalan esetben.

Nemcsak a gyáva ember fél, hanem a bátor is, de ő sikeresen túlteszi magát a félelmen. A hétköznapi életben gyakran találkozik az ember olyan eseménnyel, ami nincs ínyére, de legtöbbször felesleges ennek hangot adni, mert csak ellenségeskedést provokál, ami nem megfelelő alap a problémák megoldására.

Még a családban is mindennapos eset, hogy túl kell tenni magát az embernek az első gondolatán. Aki a szeretteit is szeretné egy kicsit irányítani, az nem hallgathat pusztán az ösztöneire, kell egy kis manipulatív képesség, hogy esszel, szeretettel terelje az ember a csemetéit a megfelelő irányba. A házastárssal szemben sem ajánlatos a nyers őszinteség, gyakran szükség van a visszafogott, finom célzásokra. Dicsérni legtöbbször hasznosabb, mint szidni, mert több legyet foghatsz egy kanál mézzel, mint egy hordó ecettel. A dörgedelmes atyai prédikációknak sincs sok értelme, de okosan és sok empátiával bárkit lehet motiválni, csak a fáradtságot kell venni hozzá, meg azért gondolkodni sem árt.

A munkahelyi kapcsolatokban is oda kell figyelni szinte mindenre, nehogy az ember elefánt legyen a porcelánboltban, a szomszédnak pedig mindig igaza van, ez aranyszabály és ha betartod, soha semmi bajod nem lesz vele, ami nagy szó, mert a rossz szomszédság török átok. A túlságos barátkozás sem célszerű vele, akárcsak a munkahelyi alapszabály, házinyúlra nem lövünk, bármilyen dögös a kollegina, tabu.

Amint látod, eleve vannak alapelvek, de ha szükséges, akár idevehetjük a vallásosak hozzáállását is a dolgokhoz, ahol szintén vannak olyan alapokat meghatározó szempontok, amik az ember ösztönös érzéseit felülírják.

Az kétségtelen, hogy vannak ösztöneink, de eszünk is van és a gondolkodás tesz minket emberré.

(Mondjuk én ezért vagyok ateista)

2014. jan. 19. 16:13
 42/45 anonim ***** válasza:

Kedves Utolsó! A hozzá(m)szólásoddal kapcsolatban a következők az észrevételeim:

1. Az állatok is éreznek félelmet, amin sokszor túl kell tenniük magukat (pl. ha veszélyeztetve érzik a kicsinyeiket és meg kell védeniük őket, vagy ha krokodiloktól hemzsegő folyóból kell inniuk stb.).

2. A „hétköznapi életben” nekik sincs ínyükre sok minden, és az emberhez hasonlóan gyakran ők sem „adnak hangot” (a béke érdekében) nemtetszésüknek, ha igazságtalanságot tapasztalnak (pl. alá-fölérendeltségi viszony, zsákmány elosztás stb.).

3. A csemetéiket úgy próbálják a megfelelő irányba terelni, hogy megtanítják nekik az életben maradáshoz feltétlenül szükséges szabályokat, tudnivalókat (pl. élelemszerzés, rejtőzködés stb.)

4. A párkapcsolat náluk is alapulhat „tolerancián”, ez nem feltétlenül emberi sajátosság.

5. Az ösztönös érzések az állatoknál is „felülíród(hat)nak”, például ha egy fogságban tartott, veszélyes ragadozó nem támadja meg a gondozóját, mert nem áll érdekében „újat húzni” az ellátójával. Vagy ha egy harapós kutya nem harapja meg a gazdáját, mert az érdekeit (és talán a lelki békéjét) az nem igazán szolgálja.

6. Az állatok is gondolkodnak (eszük is van), mégsem mondják magukról fennhéjázva, hogy ez teszi őket azzá, amik...

„Az emberek között viselkedned, alakoskodnod kell. Az állatok olyannak fogadnak el amilyen vagy. Ezért érzem magam jobban az állatok között.”

Michelle Durell

2014. jan. 20. 19:24
 43/45 anonim ***** válasza:
Csodás idézet:) Lehet utálni az embereket,de igazából el lehet menni megpróbálni,hogy fogad el minket egy maci.. Lehet inkább megkóstol..
2014. jan. 20. 22:52
 44/45 anonim ***** válasza:
Az idézet tulajdonosa (sic!), Michelle Durell (aki hozzám hasonlóan egyáltalán nem utálja az embereket) általánosságban beszélt az állatokról, mint megértő társakról, és aligha a grizzly medvékre, a nagy fehér cápákra vagy más kíméletlen ragadozókra asszociált, amikor a gondolat megfogalmazódott benne.
2014. jan. 22. 00:18
 45/45 anonim ***** válasza:
A szeretet egy túlmisztifikált jelenség, ami negyedannyit sem ér, mint amennyire magasztalják.
2014. ápr. 14. 00:28
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!