Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Keresztények! Mi a véleményete...

Keresztények! Mi a véleményetek az alábbi,2006-os imádkozás-kísérletről?

Figyelt kérdés

A kísérlet célja az volt, hogy kiderítse, segít-e az ima a betegek felépülésén.

A kísérlet egy kettős vakkísérlet volt. Az 1800 beteget (mindannyian szívkoszorúér bypass műtéten estek át) szigorúan véletlenszerűen választották be a kísérleti (akikért imádkoztak) és a kontrollcsoportba (akikért nem imádkoztak). Sem a betegek, sem az orvosok, sem a gondozók nem tudták, kik tartoznak a kísérleti, és kik a kontrollcsoporthoz. Az 1800 beteget 3 részre osztották. Az 1. csokortét imádkoztak, a 2. csoportért nem, a 3. csoportért szintén imádkoztak, ők viszont tudatában voltak annak, hogy értük imát mond a véletlenszerűen kiválasztott 3 templom gyülekezete. A kísérlet eredménye az volt, hogy nem mutatkozott semmilyen különbség azok között akikért imádkoztak és akikért nem. Egyedül azoknál volt eltérés, akik tudtak arról, hogy imádkoznak értük. Most jön a meglepetés: ezek negatív változások voltak. Akikért imádkoztak több komplikációt mutattak. Az egyik kutató szerint ez a "teljesítési szorongás" eredménye volt, hiszen nekik több stresszt kellett elviselniük azzal, hogy tudták, imádkoznak értük.

Nos? Az ima mégsem segít? Esetleg Isten megharagudott a kísérletezőkre és ezért nem segített, és ezért gyötörte jobban a 3. csoport betegeit?

2013. nov. 26. 19:08
1 2 3 4 5
 41/50 pelgrim ***** válasza:
4%

Szerintem a kísérlet eleve kudarcra volt ítélve. Az ima nem olyan dolog amivel kísérletezni lehetne. Az igazi ima az ami a szívből jön, az isteni forrás kiáradásából bennünk mint egy ihlet. Igen a helyes, az igaz ima valójában ihlet. Az ihlet lehet egy kívánság hogy valaki meggyógyuljon, akkor nincs semmi a világon ami azt megakadályozhatná, mert Isten akarata érvényesül.

Az amit ezek az emberek műveltek lehetett bármi más csak éppen nem a helyes, nem az igaz ima. Az első és a második csoportnál, akik nem tudtak róla természetesen nem volt változás az „ima” hatására, míg a harmadik hamis reménnyel táplált csoportnál negatív változások voltak.

Az ima egy nagyszerű valami, egy különleges eszköz. Az imát az teszi különlegessé és hatékonnyá, hatalmassá, hogy belülről jön, az ember isteni kilétéből, egyenesen az isteni forrásból bennünk. Az ilyen ima hatalmas, mindenható, nincs olyan dolog ami megakadályozhatná.

A helyes ima, úgy mint az ihlet az isteni forrás kiáradása, melyhez mi emberek korlátlanul hozzáférhetünk. E hozzáférhetőséget érdeklődésünk irányítja és nyíltságunk iránta teszi lehetővé.

Az igazi ima nem lehet józan érvelésből eredő cselekmény, bármi legyen is az. Az érvelés lezárja az utat, lehet az bármennyire tudományosan alapozott is. De szükség van az érdeklődésre, 'közölni' isteni kilétünkkel, mit kívánunk, mit akarunk, és meg kell adni neki a lehetőséget hogy válaszoljon. Ha tele van a tudatunk sokféle limlommal, érveléssel akkor nem kaphatunk választ.

A kísérletben elegendő lett volna, ha csak egy a résztvevők közül ihletként megkapta volna a kívánságot, hogy gyógyuljanak meg azok a betegek, akkor azok mind akár azonnal meggyógyulhattak volna.

2013. nov. 27. 11:08
 42/50 anonim ***** válasza:
54%

Ez aztán placebo a javából!

Nézzük azt a kísérletet.

Vajon hány ilyen embert teszteltek? Olyan sok operáció történik, hogy válogatni is lehet közöttük?

Aztán mondjuk a katonákról az a benyomás, hogy egyformák, hiszen a hajuk, az egyenruhájuk ezt sugallja. Nos én voltam a seregben és elárulom a 190 cm magas palik között van cingár és díjbirkózó, de a méret a három fejjel kisebb nyüzügékig terjed, a zuhanyzóban semmi egyforma nincs közöttük.

Ráadásul a teljesen egészséges ember fikció, valami baja mindenkinek van, nem vagyunk egyformák.

Hogyhogy nem változott az állapotuk? Talán nem gyógyult a sebük? Aztán gondolom, az orvosok közben tömték őket antibiotikummal, meg mindenféle szokásos gyógyszerrel, vagy egy hülye kisérlet miatt sorsukra hagytak egy csomó embert talán és repesve várták a csodatévő ima hatását?

Nem hiszem, hogy mindenki egyformán reagált, talán az egész kísérlet légből kapott, de ha végeztek is ilyesmit, akkor sem értem, mit minősítettek és mi alapján?

Hülyeség az egész...

2013. nov. 27. 11:42
 43/50 anonim ***** válasza:
0%

Olvasva az írásokat az jutott eszembe,hogy nincs Hit-re kényszerítés.

Nem úgy történik a gyógyulás,olyan csoda szerűen.

De mondhatni mégis,mert ha a lelkünknek gyógyúl az kihathat a testünkre is.

A betegségnek oka van,a stersz a rohanás,a még többet akarás,a feszültségek viszályok stb.

Ezek mind úgy hatnak a testünkre,mint a nem megfelelő palackba zárt vegyszerek.

Egyszerűen kikezdik a palackot,a testünket a méreg anyagok.Ez a Törvény!

A betegség megálljt int,hogy gondolkodjunk el egy kicsit,mit tettünk,vagy mit nem tettünk,hogy ide jutottunk.Persze ha merünk egy kicsit magunkba nézni,és nem mást okolunk,és másra hárítunk.

Akkor megszólalhat valami ott belülről,a lelki ismeretünk,olyan bűnbánat félére juthatunk.

És ez a lényeg,hogy felismerjük a helytelenséget,és ha már felismertük az vezet a gyógyulás felé.

Mert tudatosságra jutottunk,és az eloldoz a megkötözöttségünkből,korlátoktól.

2013. nov. 27. 12:56
 44/50 anonim ***** válasza:
100%

Csak, hogy összegezzem a válaszok felét:

Az ima, csak akkor hatásos és jó és igazi, ha éppenséggel nem "ellenőrzik", ebből következik, hogy a kutatás eleve kudarcra volt ítélve, és semmit sem jelent.

Jó, nevezzetek bunkónak...amilyen nyersen megfogalmaztam, talán meg is érdemlem, de, attól még nekem ez jött le a válaszokból.

2013. nov. 27. 17:12
 45/50 anonim ***** válasza:

Elnézést pontosítanék...

* EGYES válaszokból, ez jött le nekem.

(Szerintem nyilvánvaló, mely "egyes" válaszokra gondoltam)

2013. nov. 27. 17:14
 46/50 Makoscsiga ***** válasza:
48%

"Az ima, csak akkor hatásos és jó és igazi, ha éppenséggel nem "ellenőrzik" "

Ezt az állításodat esetleg valamivel bizonyítani is tudod, vagy csak hasraütés szerűen kitaláltad?

2013. nov. 27. 18:06
 47/50 anonim ***** válasza:
0%
Kellett volna egy 4. csoport is, akik csak hívőkből álltak volna. Nos, ennél a csoportnál biztos tapasztaltak volna gyógyulást. A hit és remény nagyon sokat segít. Én tapasztaltam már sokszor Isten segitségét, de így próbára tenni, mintha Isten nem tudná, hogy mi volt ezzel a cél, hát tényleg butaság. De ha belegondolunk abba, hogy Isten bármikor és bármivel bizonyíthatná létezését, de ezt nem teszi meg, mintahogy a kísérletnél sem. Mert Istennek az a fontos, ho higgyenek a létezésében.
2013. nov. 27. 23:25
 48/50 Makoscsiga ***** válasza:
100%

"Kellett volna egy 4. csoport is, akik csak hívőkből álltak volna. Nos, ennél a csoportnál biztos tapasztaltak volna gyógyulást. "

Miből gondolod, hogy a betegek nem voltak hívők? És, mi van akkor, ha náluk se működött volna? Valaki azt írta, hogy az ima nem működik, ha figyeljük, hogy működik.e. Az ő logikája szerint akkor igazi hívő imádságát se hallgatja meg az isten, és hagyja őket szenvedi és meghalni az ima ellenére, csak azért, mert valaki nézi, hogy az ima működik-e. :) Nyomi egy isten ez, betojik pár kutatótól.

2013. nov. 27. 23:43
 49/50 anonim ***** válasza:

Alapvetően itt abban kell konszenzusra jutni, hogy az ima hatása egyáltalán megfigyelhető, kimutatható-e.

Persze belátható, hogyha elég nagy létszámú csoporttal dolgozunk egy jól megtervezett kísérletben, akkor lehet vizsgálni az ima esetleges hatékonyságát, a beteg állapota és az érte végzett ima korrelációját.

Azt mondjuk még el lehet játszani, hogy "Isten csak akkor válaszol az imákra, ha nem vizsgálják", de ez eléggé "magyarázom a bizonyítványom" szagú dolog.

2013. nov. 28. 22:55
 50/50 anonim ***** válasza:
Kérdező, a kérdésed és ennek kifejtése bebizonyítja, hogy a jézusnak nevezett ember nem hordozta betegségeinket, ugyanis ha hordozta volna, akkor az ima ereje megmutatta volna magát. De nem így lett. Ebből következik, hogy isten nem létezik.
2013. dec. 10. 13:09
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!