Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Keresztények! Mi a véleményete...

Keresztények! Mi a véleményetek az alábbi,2006-os imádkozás-kísérletről?

Figyelt kérdés

A kísérlet célja az volt, hogy kiderítse, segít-e az ima a betegek felépülésén.

A kísérlet egy kettős vakkísérlet volt. Az 1800 beteget (mindannyian szívkoszorúér bypass műtéten estek át) szigorúan véletlenszerűen választották be a kísérleti (akikért imádkoztak) és a kontrollcsoportba (akikért nem imádkoztak). Sem a betegek, sem az orvosok, sem a gondozók nem tudták, kik tartoznak a kísérleti, és kik a kontrollcsoporthoz. Az 1800 beteget 3 részre osztották. Az 1. csokortét imádkoztak, a 2. csoportért nem, a 3. csoportért szintén imádkoztak, ők viszont tudatában voltak annak, hogy értük imát mond a véletlenszerűen kiválasztott 3 templom gyülekezete. A kísérlet eredménye az volt, hogy nem mutatkozott semmilyen különbség azok között akikért imádkoztak és akikért nem. Egyedül azoknál volt eltérés, akik tudtak arról, hogy imádkoznak értük. Most jön a meglepetés: ezek negatív változások voltak. Akikért imádkoztak több komplikációt mutattak. Az egyik kutató szerint ez a "teljesítési szorongás" eredménye volt, hiszen nekik több stresszt kellett elviselniük azzal, hogy tudták, imádkoznak értük.

Nos? Az ima mégsem segít? Esetleg Isten megharagudott a kísérletezőkre és ezért nem segített, és ezért gyötörte jobban a 3. csoport betegeit?

2013. nov. 26. 19:08
1 2 3 4 5
 11/50 A kérdező kommentje:

Kedves sörpocak!

Az álltalad leírt jelenség a placebó-hatás.

1. Ennek nemsok köze van az imához. Ezt a hatást bármivel el lehet érni, (pl. homeopátia).

2. Tudtommal a placebó-hatás nem eredményez objektív gyógyulást, kizárólag a beteg szubjektív érzetén segít. Jobban érzi magát, de valójában nem gyúgyult meg.

2013. nov. 26. 20:13
 12/50 anonim ***** válasza:
0%
Nem azt mondtam hogy a kísérletben résztvevő, az ahhoz és abban felhasznált személyek voltak rosszindulatúak, vagy az azt naívan és tevékenyen támogató gyülekezetek, hanem azt hogy a gondolkodásmód hibás és a kísérlet kiagyalója szándékának a jóindulatáról nem vagyok meggyőződve. Inkább az ellenkezőjét feltételezem, ha megengeded. Ha egy akármilyen pártban ülő pártfunkcionárius pl hazudik a választóinak, akkor sem az ő győzelmében adott esetben közreműködő mondjuk paraszt nénikét,-aki valamiért odaadta a voksát, (aminek ezeregy oka lehet, többek közt a hiszékeenység valamely személy, eszme jóindulatában)- teszem felelőssé a párt által mondjuk a későbbiekben okozott károkért, stb, stb
2013. nov. 26. 20:18
 13/50 A kérdező kommentje:

"hanem azt hogy a gondolkodásmód hibás"

Miért is?

2013. nov. 26. 20:21
 14/50 anonim ***** válasza:
0%
Azért hibás és szerintem rosszindulatú a gondolkodásmód, amire alapszik a kísérlet, mert olyan módon próbál meg (persze nem gondolom hogy valójában megpróbálja, hisz akkor nem ezt és nem így tenné) közelíteni a transzcendenshez, hogy közben egyből le is fokozza azt egyből valami mássá, ami/aki nem az, akiben a hívő ember hisz, amikor kísérleti célokra akar felhasználni valamit, valami olyat, ami alapvetően egy személyes, intim legbensőbb valami, egy párbeszéd a transzcendenciával, ha úgy tetszik. S teszi ezt feltehetően azzal a szándékkal hogy kaphasson egy olyan végeredményt a kísérletet tekintve, amelyet kapott. Ezt nem tudom máshogy megfogalmazni. Mea culpa maxima
2013. nov. 26. 20:46
 15/50 anonim ***** válasza:
0%

Kedves kérdező.

3-as vagyok

Hogy olvastam-e a bibliát?

hát abból idéztem egy verset.

Isten nem tesz próbára gonosz dolgokkal senkit.

egyebek mellett több évtizede kutatom, és tanulmányozom az írásokat.

Valaki beírta Jóbot Ábrahámot.

Ám azt elfelejti, hogy Jóbot nem Isten tette próbára, és Ábrahám esetében szemléltetést alkalmazott Sátánnak, hogy lássa nem minden ember olyan gondolkodású mint Ő, és ezt nem gonosz szándékból tette.

2013. nov. 26. 20:50
 16/50 anonim ***** válasza:
0%
Ez valami olyasféle dolog, olyan eljárásmód, mint ha például meg szeretnél vizsgálni egy élő emberi agyat, hogy megtekinthesd, hogy megbizonyodhass azokról az élettani folyamatokról, amelyek egy élő emberi agyban lezajlódnak, s ezt úgy próbálod meg elérni hogy egy élő embernek levágod a fejét a vizsgálat elvégzése céljából. (amely ember egyébként ezután valószínüleg nem lesz meggyőződve a gondolkodásmódod és vizsgálati módszered helyességéről, hovatovább még a jóindulatodról sem, s ezért aztán jó eséllyel nem fogja produkálni ezen okokból kifolyólag azokat az eredményeket a kísérletre nézve, amelyeket nem is hozhat).
2013. nov. 26. 20:53
 17/50 anonim ***** válasza:
100%

Nem, Jóbbal a Sátán cseszekedett Isten jóváhagyásával, hogy teszteljék, így is hű marad-e Istenhez. Így tényleg mennyivel másabb. :)

A másik meg, hogyha bármiféle isten azt mondaná, hogy áldozzam fel a gyerekemet, bármiféle célból, egyszerűen nem tudnék jó szándékot feltételezni benne, inkább azt mondanám, hogy na elmegy a jó büdös....

2013. nov. 26. 20:56
 18/50 anonim ***** válasza:
0%

Mi az áldás? Az, ha valami jó dolog történik az életünkben? Igen, de nem csak és kizárólag az. A betegség is lehet áldás, mert Isten ezen keresztül is akar bennünket formálni. Ez alapján elképzelhető, hogy Isten úgy hallgatta meg imát, hogy rosszabbá tette az állapotukat.

Továbbá az is lehet, hogy Isten nem hallgatta meg a hívek imáját, mert nem voltak kedvesek ő előtte. Elképzelem, amint mondja a "pap": "Kedves Testvérek! Most egy kísérletet fogunk végrehajtani. Van 1800 beteg, bypass-műtéten átesett embertársunk. Ebből 600-ért nem fogunk imádkozni, csak 1200-ért. Ebből csak 600 tudja, hogy imádkozunk érte. Na, akkor térdeljetek le, kezdjük!" Ez röhely, ez az Úr Jézus tanításásának a megcsúfolása.

Harmadrészt az is lehet, hogy Isten nem találta méltőnak őket, hogy az állapotukon javítson.

Fontos kérdés szerintem, hogy akiknek elmondták, hogy imádkozni fognak értük, azok valóban keresztyénnek tartották-e magukat. Ha nem, náluk biztos nem a teljesítési kényszer miatt következett be állapotromlás. Ha nekem azt mondják, hogy értem muszlimok fognak imádkozni, az engem hidegen hagy, mert nem hiszek Allahban.

Az egyik kedvenc énekem egy sora: "Ki kétkedőn boncolja őt, annak választ nem ád, de a hívő előtt az Úr megfejti önmagát."

2013. nov. 26. 20:57
 19/50 A kérdező kommentje:

Ugyancsak az egyenletes példám tudnám felhozni. Ha én azt szeretném bebizonyítani, hogy a 2+2=5 egy hibás egyenlet, akkor engem egy belső személyes rossz indulat motívál, ami kihatással van a kísérlet eredményére? Rossz a gondolkodásmódom? Az a célom, hogy ezt az egyenletet leminősítsem?

Az érvelés szerintem továbbra is csak egy kifogás, hiszen az eredmény valóban evidens volt már a kísérlet elején, ahogy a 2+2=5 egyenlet vizsgálatának kimenetele is evidens.

2013. nov. 26. 21:00
 20/50 anonim ***** válasza:
0%
Becsületes(ebb) ateistaként Dawkins is azért titulálta nagyjából hülyeségnek ezt a kísérletet, mert gondolom átlátta e gondolkodásmód fonákságát.
2013. nov. 26. 21:10
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!