Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Szerintetek, vallást kritizáló...

Szerintetek, vallást kritizálók, Isten megismerhető?

Figyelt kérdés

...mert véleményem szerint a valláskritizálók nem föltétlen ateisták (nyilván olyan is van), hanem sokan a vallások Istenképét nem tudják igazként elfogani (nem is olyan helytelenül!:)...ezért tettem fel a kérdést, hogy vajon ki miként ismeri, vagy ismerte meg Istent, és az mennyiben különbözhet a vallások által elénk tárt istenképtől...

...ezért a kérdésem természetesen a gondolkodó vallásosaknak is szól...

2013. szept. 25. 12:01
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:

9es vagyok 10es:D

És valahogy nem tudok veled egyetérteni az ilyen Isten kultusz dologban, bigottéria vagy/és dogma. Amit nem veszünk észre hogy az agyunk/tudatunk állandóan hasonlóságokat keres,mintákat rendszereket. És mondom állandóan megszemélyesít, de nem csak istent embereket, vagy a számítógépet ha mérges vagy rá. Ha Istenről beszélünk a nagybetűs Isten használata tévútra terel,mert személyesítjük. A vallás mint mondtam a jelenben levést kísérli meg visszaállítani. Ha belegondolsz a jelen pillanatokat nagyon rövid ideg éljük meg.És valójában nem is tudjuk megélni mert amit megismerek azt már egyszer láttam tehát rögtön emlékeimben,múltamban vagyok. Jövő és múlt között,fent és lent között, jobbra és balra között, hold és nap között vergődünk. Vagyis a kettősség vagy a kettő jegyében áll az ember, és a világ is, férfi nő, jin jang, pozitív negatív. Na most a jelen viszont egy pont,ami egy kiterjedéstelen valami a térben amint figyelmemet rákoncentrálom a végtelenben találom magam,(persze nem rögtön)mert a kiterjedés nélküliség egyben a végtelenség. És úgy gondolom hogy Istenhez vagy is az Egyhez az egységhez ez az ami vezet, a jelenbe merülés mert az már nem a kettő nem az emlék és nem a terv jegyében telik. A tudatunk felépítése determinálja a vallási képzeteinket, ezért a legfontosabb ha istent szeretné valaki megismerni a tudat átvilágítása megismerése. Az a 100 mérföldes út első lépése mondjuk úgy. De a hitbéli tapasztalás nélküli, eleven hit nem biztos hogy jó sőt sokszor kártékony.

2013. szept. 26. 01:01
 12/22 A kérdező kommentje:

szia 9.!:)

...nos, válaszod felidézett bennem egy nagyon jópofa történetet:

" Jézus szóla tanítványaihoz:

- Mondjátok, ki vagyok én nektek?

És ők felelék:

- Te vagy létünk alapjának eszkatológiai manifesztációja, a kerigma, amiben interperszonális létünk legvégső értelme tárul fel előttünk.

És Jézus szóla:

- Miiiiiiiiiiii?

:)

2013. szept. 26. 06:16
 13/22 A kérdező kommentje:

8. szia!

"Milyen alapon utasítod el pl. a politeizmust? Vagy az ősrobbanás modelljét?"

...mondtam én olyasmit, hogy elutasítom?...ez a te feltételezésed, de ha bármit is feltételezel, mielőtt a valódi gondolataimat ismernéd, az a feltételezés TÉGED FOG LEKORLÁTOZNI és lehet, hogy nem is leszel képes e feltételezés miatt befogadni a valóságos válaszomat, vagy ha valamelyest, mégis, az el fog torzulni azon az elme alkotta korláton...és nem ismered meg (azaz önmagadanak teszed lehetetlenné a megismerést, ha előítéleteid (feltételezéseid ) vannak...üresedjél ki az elképzelésektől, feltételezésektől, és úgy LÁSS, HALLJ!...akkor talán reálisabb képet kapsz a világról, és Istenről is talán helytállóbbat, és nem emberi elképzelést fogsz majd látni abban...:)

2013. szept. 26. 06:27
 14/22 A kérdező kommentje:

9.!

"... De a hitbéli tapasztalás nélküli, eleven hit ..."

...az meg milyen?...hogyan lehetséges eleven hit, megtapasztalás nélkül, hisz az csupán teória, ahogyan mondod is ÉLETTELEN!...azaz halott...amint a filózgatás is, csupán a gondolatok szörfölgetése...az még nem ad ÉLETET...de az ÉLŐ HIT az bizony IGEN!:)

...rejtélyes dolog ez!...nem elég fejben (elmében) megismerni Istent...

2013. szept. 26. 06:36
 15/22 anonim ***** válasza:

9-es vagyok.:)

A keresztény/zsidó)muszlim hit alapjai a transzcendenciában(érzékfelettiségben)leledzenek, tehát nem feltétlenül kell megtapasztalás, hogy banális példával éljek, keresztes háború,a hit missziók, akár fegyver akár anélkül,agresszív indítványok minden esetben. A hit érvelés alapja az így van fogadd el. Erre gondoltam eleven(vak) hit alatt.

Ezzel szemben a "filozofálgatással" ha épp nem a péntek esti kocsmás filozófiát veszed alapul.:D Kicsivel több mint gondolat szörfölés, ha valamit felismersz, de már akkor ha valamit kétségbe vonsz, azonnal változol. Példa: ókori görög vagy, reggelente felnézel a napra, és Hélioszt, Apollónt vagy Hüperiont látod, majd délután találkozol egy csoport 21.század csillagász hallgatóval, ők azt mondják hogy az egy csillag és fúziós tevékenységek garmada meg van valami hidrogén dolgozik ebben az égitestben. És azonnal megváltozik az egész univerzumod gondolkodásod. Ha így nézed a filozófiát a gondolkodásoddal rögtön élővé is teszed azt, gyakorlod is anélkül hogy tudnád. Én személy szerint,leginkább a meditációval tudok azonosulni mint vallási praxis, persze úgy gondolom hogy ettől még egy zsidónak vagy sziknek a vallásában megtalálható az "Út". De a legtöbb ilyen "konzervatív" gyakorlat már időbe zárult, és a történelemhez jobban tartozik mint az élethez vagy az egyénhez. Az egyház sorsa amúgy sem egyszerű korrupt és kizsákmányoló, legfőképpen gonosz, vagyis volt. Ezért van ez a rengeteg ateista reflex. De különben a legkőszívűbb ateista is hordoz magában valami isteni ideát. Az a tudat hogy jobbá tudok válni, egy olyan mértéket feltételez ami tökéletes, az ember célja akármiben is a jobbá válás, az hogy ismerjük a tökéletesség létét is rajtunk túl mutató rendet feltételez. De itt sem egy szakállas palira gondolok aki sárból összegyűrt, ketté b/szta az eget és a földet és ő k/rvára tökéletes. Hanem egy időn kívüli végtelen állapotra vagy tényre ha úgy tetszik. Ezt nehéz megfogalmazni. A vallási eszkatológiával az a problémám hogyha van túlvilág, akkor azt is az én tudatom determinálja, úgy értem ha túl él a halálomban a tudatom, akkor a túlvilág, rend, hierarchia, ugyanúgy az én kreálmányom lesz mint életemben, életem megélése, főként minőségbeli megélésére gondolok.

2013. szept. 26. 13:47
 16/22 A kérdező kommentje:

szia 9.! :)

..először is, már meg ne orrolj rám érte, de ha valaki spirituális témákkal foglalkozik, akkor "miképpen jön trágárság ki a száján"?...ám ez legyen a te problémád,mert engem nem zavar, csak megkérdeztem, hogy jön ez össze tenálad?:)

..az "eleven hittel" kapcsolatban azt hiszem tévútra futottál, ugyanis a keresztény szóhasználatban is használják az ÉLŐ HIT kifejezést, amely valójában távolról sem fanatizmust,és vakhitet jelent, hanem egészséges, szívből érkező HITET (lélekből) és ezért ÉLŐ is, mert a vakhit és a fanatizmus az emberi elméből való (amikor azt hiszi el,az ember, ami neki tetszetős, amivel az elméje tud valamit kezdeni, és ezek többnyire gólyamesék a spirituális világban, nincsenek meg a spirituális logika alapjai,a józanságot mellőzik, ezért inkább meséknek mondhatók a vallási értelmezések (mint a szakállas felhőn ücsörgő öregúr , aki arra vár, hogy ítéletet mondjon a tévelygő ember felett, mielőtt a pokolba taszítja, vagy a menyország polgárává...:)

"...hogyha van túlvilág, akkor azt is az én tudatom determinálja, úgy értem ha túl él a halálomban a tudatom, akkor a túlvilág, rend, hierarchia, ugyanúgy az én kreálmányom lesz mint életemben, ..."

:)..ez természetesen igaz...ezt hívják illúzióvilágnak (májának)...ezért jó lenne a VALÓSÁGOT megismerni, vagy ha arra nem képes az ember, akkor legalább ne képzeljen el semmit sem, mert akkor kész az illúzióvilág, amellyel elválasztja magát a VALÓSÁGTÓL (itt is a földi világban, de a túlvilágon is ):(

2013. szept. 27. 06:31
 17/22 anonim ***** válasza:

Szia!

9es vagyok újfent.:)

A trágár a szavak általában tabuk,de ugyanolyan értékű szavak mint a "szép" szavak. Legalábbis az én olvasatomban, nem látok különbséget a pénisz és a f/sz vagy az ánusz rózsa és segglyuk között.:D De tudom magam moderálni.:D Effektíve abban a mondatban ironikusan akartam hatni. Mivel a bibliai teremtés történet eléggé hadilábon áll, alapvetően a régi zsidó hagyományban, a kabbalában 28 teremtést különböztetnek meg. És mózes könyveinek nagy része önellentmondásba kerül az egy Isten hit kapcsán: lásd nefilinek és társai.

Az élő hitről:

Személy szerint, szeretnék hinni a lélekben. De mivel ugyanúgy transzcendens, mint Isten ezért nem tudok róla megbizonyosodni. Ha valódi hit lélekből fakad tulajdonképpen nem is létezik, hiszen számunkra a lélek sem érzékelhető. És nagy valószínűséggel az élőhit pontosan úgy tudatból ered, mint minden,MINDEN érzékelésünk érzésünk. Nagyon kíváncsi vagyok a véleményedre a lélekkel kapcsolatban. Kérlek fejtsd ki nyugodtan bő lére fogva.:) Nyitott vagyok abszolút, csak ne ess kérlek logikát mellőző spirkó érvelésekbe.:)

Illúzió világról:

Nekem ez a múlt és jövő közt cikázó tudatomat jelenti, azért illúzió a dolgok természete, mert nem élen meg őket valójában vagyis jelenében. Ha lassítod a légzésed lassul az idő is - mondják a hinduk. Abban a pillanatban hogy jelen vagy a dolgok valódi természetét látod.

Különben az a vicc még az első bekezdésedre reagálva, hogy ezt nem érzem spirituális témának. Egészen egyszerűen tudat én önanalízis, aminek kapcsán az evangélium,vagy buddha elképzelései szimpatikussá vállnak, és a TÉNYLEG felismerést megkapom. Önmagában a jelkereső, jósokat kereső látnokokban hívő halottakkal beszélő,idéző és csillagokból olvasó dolgokat értem spirkó és ezotérikus dolgok alatt,amitől csípőből feláll a szőr a hátamon.:D Egészen egyszerűen mert nagyon szentimentális, minden józanészt nélkülöz és áltudományos.

2013. szept. 27. 13:53
 18/22 anonim ***** válasza:
Először is tisztázzuk. Mit értünk Isten alatt? Isten nem egy öregember, aki az égben egy felhőn csücsül és onnan pokolra küldi azokat, akik nem jól viselkedtek. NEM!!! ISTEN maga a teremtő energia, egy kifogyhatatlan energiaforrás, ami/aki létrehozta az univerzumot. Sőt talán nem is egy univerzumot hozott létre, hanem milliárdnyi vagy végtelen sok univerzum van, amik ebből a teremtő energiából születnek (multiverzum). Isten ott rejtőzik mindenben! Az anyagban, az energiában, a szinapszisaidban átfutó energiában. Minden az Isten!
2013. szept. 27. 22:08
 19/22 A kérdező kommentje:

...hmmm...:)

...egyet kell értenem az Isten meghatározásoddal....de!

"ISTEN maga a teremtő energia, egy kifogyhatatlan energiaforrás, ami/aki létrehozta az univerzumot." -

...írod...és?...akkor talán nem "csak" személytelen energia?...hanem maga a tudat is...nem???

...Isten (ez a szerinted korlátlan és személytelen enrgia) nemcsak úgy"átabotában" áradt ki, hanem tökéletesen megtervezett formában (KRISZTUS által)...tehát azonnal érthetővé válik az"Apostoli Hitvallás", és a keresztények azon mondása (amelyet persze ők másként,meg sehogy sem értenek, meg magyaráznak:)), hogy Isten Krisztus által teremtette a MINDENSÉGET, mint egy kéZművessel, vagy a Biblia szerint:"mielőtt bármi lett ÉN VAGYOK"-mondja KRISZTUS...

...így az "Apostoli Hitvallás":

"Hiszek az egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek, minden láthatónak és láthatatlannak Teremtőjében.

És Jézus Krisztusban, az ő egyszülött Fiában, a mi Urunkban; Hiszek az egy Úrban, Jézus Krisztusban, Isten egyszülött Fiában, aki az Atyától született az idők kezdete előtt. Isten az Istentől, Világosság a Világosságtól, valóságos Isten a valóságos Istentől, született, de nem teremtmény, az Atyával egylényegű, és minden általa lett. ..."

...tehát e -szerint az ÍRÁS szerint, Isten nemcsak az energia, hanem a Szellem is, aki a tervet és a kiáradás Törvényét (amely szerint a kiáradás megtörténik)megalkotta...ezért mondja Jézus aki KRISZTUSSÁ lett (azaz tökéletesen megértette, és végrehajtójává vált Isten tervének) "ÉN VAGYOK az ÚT, az IGAZSÁG, és az ÉLET"

...tehát az ÍRÁSOK összegzéseképpen érthetővé válik,hogy :

"Jn 1,1 Kezdetben vala az Íge, és az Íge vala az Istennél, és Isten vala az Íge.

Jn 1,2 Ez kezdetben az Istennél vala...."

...Isten Szellem és lélek..azaz maga a TUDÁS (BÖLCSESSÉG a Törvény alkotója, tehát maga KRISZTUS) és Energia(Szentlélek)...és máris megérthetővé válik a Szentháromság...amelyet a vallások nem tudnak megérteni, csak mondják...:)mert igazuk is van, csak éppen ők nem értik miképpen...:(

...ergo; a vallások hordozzák Isten kinyilatkoztatását Önmagáról, hogy a földi világban azok akik képesek a VILÁGOSSÁG (azaz KRISZTUS) befogadására (megértésére) azok az ÚTAT megtalálhassák a magasabb világ felé, persze a szóban forgó "szellemvilág" (nevezhetjük teremtő világnak is) hathatós közreműködésével (KEGYELEM)...másként a mi világunk szülöttei(az emberi létforma) soha!!!...ismétlen soha nem juthatnának el "oda"(érted ezt az idézőjelet miért tettem?...ugye?...:)

...és érted-e, azt, amit most neked leírtam?

2013. szept. 28. 09:28
 20/22 anonim ***** válasza:
Én nem mondtam, hogy Isten egy személytelen energiaforrás. Azt mondta, hogy energia, egy végtelen energia. De attól még lehet tudata, sőt az ő tudata teremtő tudat és az ő tudata a tökéletesség, az öröm és a szeretet. Istennek szerintem is van személye.
2013. szept. 28. 09:41
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!