Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Nem lehetséges kereszténynek...

Nem lehetséges kereszténynek lenni és elfogadni a tudományt egyszerre?

Figyelt kérdés
2013. szept. 13. 14:51
1 2 3 4
 11/37 anonim ***** válasza:
De lehetséges,csak tudni kell,hogy egyik oldal sem szentírás 100%-ban.
2013. szept. 14. 07:45
 12/37 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat. Szerintem is lehetséges,csak mindkettőre nyitottnak kell lenni.
2013. szept. 14. 15:39
 13/37 anonim ***** válasza:
50%

Lehetséges, csak a vallásnak mindenhol engednie kell a tudomány új felfedezéseinek. Fordítva ilyen nincs, mert vallásos felfedezés nem létezik.

Kompromisszum sincs, mert a tudományos felfedezések valósak. Aki kompromisszumot köt, az eltér az igazságtól.

2013. szept. 14. 17:53
 14/37 A kérdező kommentje:

Utolsó!

És még a keresztények szűk látókörűek.

2013. szept. 15. 11:53
 15/37 anonim ***** válasza:
63%

Lehetséges, de csak akkor, ha ütközés esetén mindig a hitet tartjuk előbbrevalónak, magasabb rendű ismeretnek, nem a tudományt. Tehát ha tudománnyal akarunk foglalkozni, válogatnunk kell, mit fogadunk el az evilág tudományából és mit nem. Ez szíve joga mindenkinek, igazából nagyon jól működik a gyakorlatban is, én tanult ember vagyok, próbáltam. Tanulmányaim során az olyan dolgokat, amelyek az én hitem szerint másképp vannak, ugyanúgy meg tudtam tanulni, mint a többiek. Csak nem tettem magamévá mint tényt, hanem elfogadtam és megismertem mint egy álláspontot, amit a tudomány képviselői vallanak, de egy percig sem gondoltam, hogy jujj most valaki megcáfolta (vagy én elárultam) a hitem. Egyszerűen a keresztény hit nem arra való, hogy a világ bölcseivel vitatkozzunk általa tudományos kérdésekről.

Igazából ha valaki azt mondja, hogy ő hisz, de a tudomány elbizonytalanítja a hitében, annak bibliai értelemben nincs is hite. Mert a Biblia tanítása szerint a hit az valóság, meggyőződés. Ha hitem van, az nem azt jelenti számomra, hogy talán van Isten és talán Ő a teremtő, hanem hogy BIZTOS, hogy van Isten és BIZTOS, hogy amit mond, az igaz. Egyszerűen úgy működik, mint egy magasabb rendű tudás. Ezért ha a világi tudomány ellentmond neki, azt is "túléli", mert a hit nézőpontjából a világi tudás alacsonyabb rendű.

Ezért mondja a Zsidókhoz írt levél, hogy a hit például az, amikor a 99 éves ember (Ábrahám) elhiszi, hogy a 90 éves feleségével (Sára) 1 év múlva közös gyermeket nemzenek. Tudományosan? Lehetetlen. Istennek? Lehetséges! Ha valaki csak addig tud hinni, amíg a kézzelfogható tények ellent nem mondanak a hitének, annak a hite semmi, nulla, nem is létezik.

Tehát a hit az nem egy olyan valami, hogy most én eldöntöm, hogy hiszek valamiféle Istenben, mert maga a gondolat, hogy létezhet, olyan szimpi. Hanem a hit egy olyan valami, mint egyfajta "megvilágosodás", ami úgy szakad rád, hogy az egész életfelfogásodat megváltoztatja, mert olyasmit kezdesz látni, amit korábban nem láttál, de sokkal valóságosabbnak tűnik, mint a látható világ, és az sem tud érdekelni, hogy mások szemében te megbolondultál. Hogy egy példát mondjak: aki bibliai értelemben hisz Istenben, az nem azzal a hittel hisz, mint azok az emberek, akik kiállnak a buszmegállóba és hiszik, hogy jönni fog a busz, mert írja a menetrend - de ugyebár az egy csomó mindentől függhet, hogy tényleg jön-e. Hanem a példánál maradva, ha Isten a busz, akkor a hívő embernek a busz érkezésébe vetett hite onnan származik, hogy egy madártávlati nézőpontból folyamatosan látja, hogy épp most gurul ki a busz a garázsból, látja a telemetriát, hogy tökéletes műszaki állapotban van a jármű, beszáll a sofőr és időben elindul. Van értelme, hogy kételkedjen? Nincsen. És persze ha szóba kerül a buszmegállóban a téma, hogy vajon jön-e a busz, a többiek a buszmegállóban bolondnak fogják tartani ezt az embert, ha azt mondja, hogy őneki van egy olyan képessége, hogy fentről lát mindent, és nem kell aggódni, mert rendben, pontosan érkezni fog a busz. :)) Ők majd csak akkor fognak "hinni", ha meglátják, hogy tényleg jön, de az már nem hit lesz, hanem közönséges tapasztalat. És előfordulhat, hogy a sofőr bácsi csak azokat veszi fel a buszra, akik már akkor elhitték, hogy érkezik, amikor még nem lehetett látni. ;)

A keresztény tanítás szerint az evilági bölcsesség nem visz közelebb Istenhez, ezért szükséges "bolonddá" tennünk magunkat, ha meg akarjuk ismerni Őt. Ezt jelenti az, hogy a tudomány bizonyos állításait inkább nem fogadjuk el, és vállaljuk, hogy emiatt a világ szemében bolondok vagyunk. Ezt Pál apostol nagyon részletesen kifejti a Korintusbeliekhez írt levelének 1-2-3. részében, ha valaki szeretne többet tudni.

2013. szept. 15. 22:14
 16/37 anonim ***** válasza:

"még a keresztények szűk látókörűek"

Pontosan.

Ha netán másképp gondolnád, akkor mutass az elmúlt 100 évből:

- egyetlenegy vallásos felfedezést,

- egyetlen esetet, amikor bizonyítottan a tudósok tévedtek és a vallásnak volt igaza egy adott dologban,

- egyetlenegy dolgot, ahol a hit és a tudomány között kompromisszum lehetséges, és ez az adott esetben közelebb van az igazsághoz, mit amit a tudomány mond.

2013. szept. 16. 00:23
 17/37 anonim ***** válasza:

"csak akkor, ha ütközés esetén mindig a hitet tartjuk előbbrevalónak, magasabb rendű ismeretnek, nem a tudományt"

Megteheted, mert jogod van hülyének lenni.

Még szerencse - a te szerencséd is! - hogy a tudomány tőled függetlenül is működik.

Vagy tudsz mutatni akár egyetlen esetet a közelmúltból, amikor holtbiztosan a hitnek volt igaza és a tudósok tévedtek?

2013. szept. 16. 00:25
 18/37 anonim ***** válasza:

"a hit egy olyan valami, mint egyfajta "megvilágosodás", ami úgy szakad rád, hogy az egész életfelfogásodat megváltoztatja, mert olyasmit kezdesz látni, amit korábban nem láttál, de sokkal valóságosabbnak tűnik, mint a látható világ, és az sem tud érdekelni, hogy mások szemében te megbolondultál"

Persze - de csak tűnik.

Ezt a "megvilágosodás" jelenséget a tudósok vizsgálták, és megvan már az agyközpontja is.

Ettől még nem lesz igaz. Pontosabban akár igaz is lehet - de nem lehet tudni. Hinni lehet.

Tudni azt lehet, ami bizonyított.

2013. szept. 16. 00:28
 19/37 A kérdező kommentje:
Jajj,komolyan.Ez olyan,mint mikor a vak ember nem hiszi el,hogy van világ,vannak erdők,mezők,rétek,csak azért,mert ő nem látja.
2013. szept. 16. 18:47
 20/37 anonim ***** válasza:
Ti nem tudtatok semmit érzékelhetően, empirikusan, egzakt követelményrendszereknek megfelelően bizonyítani. Nem is lehet, mert az a hit per definicionem lényegével mondana ellent. A fákat ezzel szemben tudod bizonyítani a vak embernek is, csak más módszerrel. Te milyen módszerrel tudod bizonyítani az istened létét, ha szerinted ennyire egyértelmű a létezése?
2013. szept. 16. 20:43
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!