Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Melyik élőlények nem rendelkez...

Melyik élőlények nem rendelkeznek már Bibliai értelemben vett lélekkel?

Figyelt kérdés

2013. aug. 18. 15:56
1 2 3 4
 11/31 A kérdező kommentje:

A kérdés pontosabban:Szóval van a rendszertan,ami összetetséget állít fel,és különbözőségek alapján kategorizálja minél részletesebb csoportokba és alcsoportokba (ország,törzs,osztály,rend,család,nemzetség,faj) az élőlényeket.

A kérdés ez alapján van felállítva.Melyik az a határ,ahonnan már nincs az adott élőlényeknek lelkük?Tehát,például lehetne határ a faj,azaz csak az embernek van lelke.De lehetne határ a törzs is,és akkor az összes gerincesnek van lelke.így érteném.

És eléggé meglepő hogy az eddigi válaszok ha jól értem egybehangzóan azt állítják hogy a növényeknek elképzelhető,de az állatoknak biztosan van lelkük.

A kérdéshez még hozzáfűznék egy mellékkérdést:Milyen lelkük van?Emberi lelkük?Akkor hogy hogy nem vonatkozik rájuk a biblia,vagy hogy hogy nem kell tartaniuk a lelkük megromlásától?

2013. aug. 18. 20:50
 12/31 anonim ***** válasza:

A 19-20 kizárja, hogy a test a lélek.

A 21.-re Isten a válasz.

A 15. És a többi részen is érdemes elgondolkodni, mert a predesztináciòt is be lehet keverni a történetbe.

Egyébként az ember nem Isten. Azért mert ember még lehet egy állatnál is rosszabb valaki. Amit olvastál pedig egy hangos gondolkodás.

Kérdés:)

Mitől lett ugyanaz a halott test élő?

2013. aug. 18. 20:58
 13/31 anonim ***** válasza:

A kedves kérdező meg nagon jòt kérdezett!

Az állatok meg a növények miért lennének robotok? És miért halnak meg miattunk? Vagy nekik ez a sorsuk, hozzájuk is jött Jézus? Halál urán mi lesz velük és miért?

2013. aug. 18. 21:03
 14/31 anonim ***** válasza:
0%

Csatlakozom a 9-es válaszolóhoz.

A biblia az Isten szava.

Már pedig Isten azt mondja a bibliában, hogy az ember a lélegzés elindításával vált élővé, élő lélekké, addig halott lélek volt.

A légzés elindította az élet funkciókat, és nem a belehelyezett lélek indította el ezeket.

A Légzés gyors égésű folyamat ami által a testrészek működnek.

először a tüdő kezdett el működni ami elindította a szív

Működését, ami pumpálja a vért amiben van oxigén és ez körbe megy a testben.

ez tartja a teste életben nem egy láthatatlan valaki.

Hiszen akkor nem kellene véna erek, meg testrészek amik működnek.

Kitömött bábuk lennénk, vér, és egyéb testrészek nélkül.

(1Mózes 2:7) 7 És ekkor Jehova Isten megformálta az embert a föld porából, és az orrába lehelte az élet leheletét, így lett az ember élő lélekké.

/elindította a légzést./

(Ezékiel 18:4) . . .Amely lélek vétkezik, az hal meg.

A lélek vétkezhet és ezért a meghal, tehát nem halhatatlan. S ezek vagyunk mi saját döntéssel...

Katy Weaver

2013. aug. 18. 21:18
 15/31 A kérdező kommentje:

Akkor most a JT-s verzióba szólnék bele:

Szóval van a lélek,ami lényegében a légzéssel,és az ehhez társuló folyamatokkal értendő?

2013. aug. 18. 21:38
 16/31 anonim ***** válasza:
80%

Szinte sejtettem, hogy szét lesz offolva ez a kérdés is...

Kedves grkaty!

A "lélek" szó TÖBBFÉLE értelemben használatos. Ez nem ritkaság, más szavainkkal is előfordul, sőt, más nyelvekben is vannak ilyen szavak.

Pontosan azt kell látni/észrevenni, hogy NEM lehet minden helyen a "maga az ember/személy" jelentést beleerőltetni. Még az általad írottakba sem, hiszen az "ugyanazon lélek van mindegyikBEN" kifejezés pontosan azt mutatja, hogy a lélek az emberBEN és az állatBAN is BENNE van.

További hasonló mondatok, amik nem értelmesek ezekkel a jelentésekkel, azaz a "lélek" szó nem helyettesíthető az ember/személy szavakkal:

"... mert dermedtség fogott el engem, pedig a lélek még teljesen bennem van." (2Sám 1,9b)

"És meghallgatta az Úr Illés szavát, és megtért a gyermekbe a lélek, és megéledett." (1Kir 17,22)

"... ők az Urat akarják követni, és az ő parancsolatait, bizonyságtételeit és rendeléseit teljes szívből és lélekből megőrizni, és beteljesíteni e szövetség beszédeit, amelyek meg vannak írva abban a könyvben..." (2Kir 23,3)

"És fogadást tettek, hogy ezután az Urat, az ő atyáik Istenét teljes szívvel és teljes lélekkel fogják keresni." (2Krón 15,12)

"Mert tele vagyok beszéddel; unszolgat engem a bennem levő lélek." (Jób 32,18)

"A megnyert kívánság gyönyörűséges a léleknek..." (Péld. 13,19a)

"A vidám elme megvidámítja az orcát; de a szívnek bánata miatt a lélek megszomorodik." (Péld. 15,13)

"Jobb alázatos lélekkel lenni a szelídekkel, mint zsákmányon osztozni a kevélyekkel." (Péld. 16,19)

"Jobb, amit ember szemmel lát, hogynem a lélek kívánsága; ez is hiábavalóság és a léleknek gyötrelme!" (Préd 6,9 )

"Mivelhogy Dánielben, akit a király Baltazárnak nevezett, nagyobb lélek, tudomány és értelem, álmoknak magyarázata és titkok megjelentése és rejtélyek megfejtése találtatott." (Dn 5,12a)

"És szeretni őt teljes szívből, teljes elméből, teljes lélekből és teljes erőből, és szeretni embernek felebarátját, mint önmagát, többet ér minden égőáldozatnál és véres áldozatnál." (Márk 12,33)

"Vigyázzatok és imádkozzatok, hogy kísértésbe ne jussatok; a lélek ugyan kész, de a test erőtelen." (Mk 14,38b)

"Ami testtől született, test az; és ami Lélektől született, lélek az." (Jn 3,6)

"Ezek mindnyájan egy szívvel-lélekkel foglalatosak valának az imádkozásban és a könyörgésben." (Csel 1,14)

"Lőn pedig, hogy mikor Jeruzsálembe megtértem és imádkoztam a templomban, elragadtattam lelkemben," (Csel 22,17a)

"És ezt mondom az én lelkemnek: Én lelkem,..." (Lk 12,19)

"De ti nem vagytok testben, hanem lélekben, ha ugyan az Isten Lelke lakik bennetek. Akiben pedig nincs a Krisztus Lelke, az nem az övé. (Rm 8,9)

"Akkor monda Mária: Magasztalja az én lelkem az Urat, És örvendez az én lelkem az én megtartó Istenemben." (Lk 1,46-47)

"Mert ha nyelvvel könyörgök, a lelkem könyörög, de értelmem gyümölcstelen. Hogy van hát? Imádkozom a lélekkel, de imádkozom az értelemmel is; énekelek a lélekkel, de énekelek az értelemmel is." (1Kor 14,14-15)

"Mikor elcsüggedt bennem az én lelkem, megemlékeztem az Úrról, és bejutott az én könyörgésem te hozzád, a te szentséged templomába." (Jón 2,8)

"Mert a test a lélek ellen törekedik, a lélek pedig a test ellen; ezek pedig egymással ellenkeznek, hogy ne azokat cselekedjétek, a miket akartok." (Gal 5,17)

"Mert az Istennek beszéde élő és ható, és élesebb minden kétélű fegyvernél, és elhat a szívnek és léleknek, az ízeknek és a velőknek megoszlásáig, és megítéli a gondolatokat és a szívnek indulatait." (Zsid 4,12)

"Elérvén hitetek célját, a lélek üdvösségét." (1Pt 1,9)

"Hanem a szívnek elrejtett embere, a szelíd és csendes lélek romolhatatlanságával, a mi igen becses az Isten előtt." (1Pt 3,4)

"Hogy mindaddig, a míg az én lelkem énbennem van, és az Istennek lehelete van az én orromban; (Jób 27,3)

"Azért örül az én szívem és örvendez az én lelkem; testem is biztonságban lakozik." (Zsolt 16,9)

"Hozzád emelem, Uram, lelkemet!" (Zsolt 25,1 )

"Mint a szarvas kívánkozik a folyóvizekre, úgy kívánkozik az én lelkem hozzád, oh Isten!" (Zsolt 42,2)

"Miért csüggedsz el lelkem és nyughatatlankodol bennem? Bízzál Istenben, mert még hálát adok én néki az ő orcájának szabadításáért." (Zsolt 42,6)

"Csak Istenben nyugszik meg lelkem; tőle van az én szabadulásom." (Zsolt 62,2)

"Csak Istenben nyugodjál meg lelkem, mert tőle van reménységem." (Zsolt 62,6)

Lehet magyarázgatni más verseket, meg írogatni mindenféle elképzeléseket, kitalációkat, de azok semmit nem érnek, mivel EZEKET (és még sok mást) NEM LEHET kiforgatni.

2013. aug. 18. 22:50
 17/31 anonim ***** válasza:

Köszi Berta!

Ott a pont :P

2013. aug. 18. 23:07
 18/31 anonim ***** válasza:
0%

Kedves Kérdező.

A Bibliában a „lélek” szó a héber ne′fes és a görög pszü·khé′ szavak megfelelője. A szó bibliai használata alapján felismerhető, hogy a lélek szó egyaránt vonatkozik emberre és állatra, vagy az emberi és az állati életre. Sokak szerint azonban a „lélek” az ember anyagtalan vagy szellemi részét jelenti, amely túléli a test halálát. Mások az életelvet értik alatta. Ám e két utóbbi felfogás nem bibliai tanítás.

Józs 11:11: „Kardélre hánytak abban minden lelket [héberül: ne′fes], és pusztulásra adták azokat.” (Itt a lélekről azt olvassuk, hogy karddal megérinthető. Ezek a lelkek tehát nem lehettek szellemi lények.)

Hittudósok, akik nem Jehova Tanúi, elismerik-e, hogy ezt mondja a lélekről a Biblia?

S még sok NEM JEHOVA TANÚI ÁLTAL ÍRTAK is alátámasztják ezt, amint az alábbiakban látni fogod, ha elolvasod.

„ Az Ósz.-ben [Ószövetségben] nem választható szét a test és a lélek. Az izraelita tárgyilagosan látta a dolgokat, a maguk teljességében, így az embert személynek, és nem összetett dolognak tekintette. A nepeš [ne′fes] kifejezés — jóllehet mi a lélek szóval fordítjuk — sohasem jelent a testtől vagy személytől különálló lelket . . . A [pszü·khé′] kifejezés a nepeš megfelelője az Úsz.-ben [Újszövetségben]. Jelentheti az életelvet, magát az életet vagy az élőlényt” (New Catholic Encyclopedia. [1967] XIII. köt., 449—50. o.).

„ A ’lelket’ jelentő héber kifejezést (ne′fes, az, ami lélegzik) Mózes használta . . . , ’megelevenített lény’ a jelentése, és alkalmazható nem emberi lényekre is . . . Az újszövetségbeli pszü·khē (’lélek’) használata hasonló a nefes alkalmazásához” (The New Encyclopædia Britannica. [1976] Macropædia, 15. köt., 152. o.).

„ A test feloszlása után tovább élő lélekbe vetett hit inkább filozófiai vagy teológiai spekuláció, mintsem egyszerűen hit dolga, és ezért a Szentírás sehol sem tanítja kifejezetten” (The Jewish Encyclopedia. [1910] VI. köt., 564. o.).

Azonos-e a lélek a szellemmel?

Préd 12:7: „ Akkor a por visszatér a földbe, ahogy azelőtt volt, és a szellem [vagyis életerő; héberül: rú′ach] visszatér az igaz Istenhez, aki adta azt.” (Figyeld meg, hogy a szellem szó héber megfelelője a rú′ach, míg a lélek szóé a ne′fes. Az írásszöveg nem azt jelenti, hogy a szellem a halál beálltával eljut Isten személyes jelenlétébe; ehelyett arra utal, hogy teljes mértékben Istenen múlik, hogy valaki élhet-e majd újra. Tulajdonképpen azt mondhatjuk — hasonló szóhasználattal élve —, hogy ha egy ingatlan vásárlója nem teljesíti fizetési kötelezettségét, az ingatlan tulajdonjoga „visszatér” eredeti tulajdonosához.) (Az IMIT és a Kám. [12:9] a rú′ach szót „szellem” szóval fordítja. A Kat. és a KNB azt írja: „éltető lehelet.”)

Préd 3:19: „az emberek fiainak vége hasonló az állatoknak végéhez, egyenlő végük van. Amint meghal az egyik, úgy meghal a másik is; egy szellemük [héberül: rú′ach] van mindegyiküknek.” (Így tehát mind az emberekben, mind az állatokban ugyanaz a rú′ach, azaz szellem van.

Héb 4:12: „az Isten szava élő, és erőt fejt ki, és élesebb bármely kétélű kardnál, és egészen odáig hatol, hogy szétválasztja a lelket [görögül: pszü·khész′] és a szellemet [görögül: pneu′ma·tosz], az ízületeket és velőjüket, és képes tisztán látni a szív gondolatait és szándékait.” (Figyelemre méltó, hogy a „szellem” szó a görögben nem azonos a „lélek” szóval.)

Tovább él-e az ember, és öntudatánál van-e, miután a szellem elhagyta a testet?

Zsolt 146:4: „Kimegy a szelleme [a héber rú′ach szóból], és ő visszatér földjébe, azon a napon elvesznek gondolatai.” (A NAB és a Dy a „szellem” szóval fordítja itt a rú′ach szót. A Kat. azt írja: „élet.” Van olyan fordítás, amely a „lehelet” szót használja.) (Lásd még: Zsoltárok 104:29.)

(János 4:24) 24 Az Isten Szellem, és akik őt imádják, azoknak szellemmel és igazsággal kell imádniuk.. . .

Figyeld meg, hogy más fordítások ezt a lélekkel adják vissza, és így nagyon jól belecsempészték a lélek halhatatlanságának tanítását a versekbe.

ezek a fordítók, magyarázó, és körülíró szavakkal úgy írták a fordítást, hogy támogasson egy nem létező tanítást.

ellenben az eredeti fordítások szó szerinti leírása, nem engedi ezt meg, hogy ki forgassák Isten szavát a saját filozófiai magyarázatukkal

De ezt híres professzorok, és docensek is elmondják.

Persze ha Ti ebben szeretnétek hinni, jogotok van hozzá, De magatokat csapjátok be.

Részemről csak felvilágosítást írok ezt ellehet, vagy nem lehet elfogadni.

Katy Weaver

2013. aug. 19. 05:20
 19/31 anonim ***** válasza:
58%

@ Lost in the Darkness (R.I.P.):

Nincs mit. :)

Saját összeállítás amúgy, régebben már több kérdésnél is leírtam, de a JT-k soha nem tudták megmagyarázni. Csak a mellébeszélés, a csűrés-csavarás, meg a copy-paste ment nekik mindig. Mint most is: Katy bemásolt egy iszonyatosan hosszú részt az Őrtorony honlapjáról, de ennyi. Ezért (is) vitaképtelenek a JT-k: hiába mutatsz nekik bármit, nem gondolkodnak, nem keresnek-kutatnak önállóan (az értelmezésről meg már ne is beszéljünk), mindig csak ugyanazt fújják.

Részemről a fáklyásmenet, további szép napot. :)

2013. aug. 19. 08:24
 20/31 anonim ***** válasza:

Nos nem az Őrtoronyból idéztem, hanem külső forrásokból, ahogyan azt oda is írtam. De hát...

Katy Weaver

2013. aug. 19. 11:42
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!