Hívők, szerintetek Isten imádja az erőszakot?
A Viharsziget című filmben van egy rövidke párbeszéd:
- Tetszett Isten ajándéka?
- Hogy?
- Az ajándék... az erőszak. (...) Isten imádja az erőszakot.
- Én nem vettem észre.
- Dehogyisnem, különben miért is volna belőle annyi. Bennünk van, éltet minket. Háborúzunk, áldozatokat égetünk, lopunk, fosztogatunk, kitépjük testvéreink húsát, és miért? Mert Isten szerint erőszakkal kell tisztelegnünk előtte.
- Én azt hittem, erkölcsi rendet adott.
- (...) Nincs olyan, hogy erkölcsi rend, csak ez van: kettönk közül ki az erőszakosabb.
Mit gondoltok erről? Ha már egyáltalán létezik Isten miért kell, hogy jóságos legyen? Miért ne lehetne olyan, mint mi? Hisz a saját képmására teremtett minket, és mi, emberek ugyancsak szeretjük az erőszakot, bárki bármit is mond. A világ is ezt igazolja, hisz ha olyan jóságos és miden ható lenne Isten, akkor nem lenne ennyi szenvedés és erőszak.
11-es vagyok
Azért hiszünk jó és szerető és igazságos Istenben, mert Ő így jelentette ki magát nekünk. Nem "kell" hogy ilyen legyen, hanem úgy hisszük, hogy ilyen. Nem minden vallás szerint ilyen az Isten, nem minden vallás szerint van Isten és nem minden vallás szerint egy Isten van. Most tényleg azt kéred számon rajtunk, hogy ha már hiszünk egy Istenben, akkor miért egy jó és szerető Istenben hiszünk?! Keresztények pont azért lettünk, mert megtapasztaltuk, hogy Isten rendkívüli módon szeret minket, amit megmutatott abban, hogy a Fiát, akit mindennél jobban szeretett, is képes volt feláldozni azért, hogy minket megmenthessen. Ebben lehet hinni vagy nem hinni, de ha az ember hisz benne, azt logikailag nehéz lenne összerakni, hogy egy önmagát minden érdek nélkül isteni mivoltából kiüresítő, halandó emberi testet felvevő és magát a mi érdekünkben megölni hagyó személy valójában nem is olyan jó, mint hisszük...
Amúgy nem tudom, hogy érdemes-e, de hátha, tegyünk egy próbát, van-e füled a hallásra vagy szellemileg süket vagy. Jézus azt mondta, hogy akinek van füle a hallásra, az megérti a példázatait. Próbáld ki. Hogy minél érthetőbb legyen, egy új, SZPA-fordításban másolom ide.
"Hasonlít a mennyek királysága egy olyan emberhez, aki jó magot vetett a földjébe. De amikor az emberek aludtak, eljött az ellensége, és konkolyperjét vetett végig a gabona közé, majd elment. Mikor kikelt a vetés, és termést hozott, láthatóvá vált a konkolyperje is. Odamentek a szolgák a gazdához, és ezt mondták neki:
- Urunk, hát nem jó magot vetettél a földedbe? Hogy kerül oda a konkolyperje?
Az így válaszolt nekik:
- Egy ellenséges ember csinálta ezt!
Szolgái megkérdezték tőle:
- Akarod hát, hogy elmenjünk, és összeszedjük?
De ő ezt válaszolta:
- Nem! Nehogy amikor összeszeditek a konkolyperjét, kiszaggassátok vele együtt a gabonát is! Hagyjátok, hadd növekedjen mindkettő az aratásig, aratáskor pedig azt mondom majd az aratóknak: >>Szedjétek össze először a konkolyperjét, kössétek nyalábba, hogy el lehessen égetni, a gabonát pedig gyűjtsétek be a raktáramba!<<" (Máté ev. 13:24-30.)
Ha ebből nem érted meg, hogy miért jobb egy olyan Isten, aki a sok bűn és szenvedés ellenére egy ideig még eltűri az emberek igazságtalanságait, hogy minél többet megmenthessen közülük, mint egy olyan, aki rögtönítélő bíróságként azonnal megbünteti a bűnösöket, akkor sajnos nem tudok többet segíteni.
Ha azt mondod, hogy de hát van egy csomó ártatlan áldozat, amiatt kár aggódni, mert ha tényleg ártatlanok voltak, akkor a feltámadáskor örök életre fognak feltámadni, és örök életük során eszükbe sem fog már jutni az a szenvedés, amin itt a földön keresztülmentek.
Könnyű okosabbnak hinni magunkat Istennél, de ha kicsit többet látnál annál, mint amit a két szemeddel látsz, akkor rájönnél, hogy egyszerűen lehetetlen, hogy igazságosabb legyél nála. Legjobb szándékkal ajánlom, hogy próbálj meg Vele megbékülni, amíg teheted, mert egyszer az ítélőszéke elé kell állanod, és bármilyen okosnak hiszed magad most, akkor el fognak fogyni az érveid.
Látom nem érted, mivel nem akarod érteni.
Tök mindegy mire hivatkozott Hitler, de ő szívta meg,szövetségesek erősebbek voltak és ő ment a süllyesztőbe.
Ész nélkül nekiment mindenkinek, ráfázott.Erősebbekbe kötött bele.
Ám ettől még az elv létezik.
"az értelmével felül tud emelkedni az ösztönein, ellentétben az állatokkal."
ami a génekbe van írva, azt nehéz felülbírálni persze nem lehetetlen, de látjuk bármilyen erkölcsi szabálya van a népnek ritkán sikerül tökéletesen. vágyak mindig keresik a kiskaput.
NEM SZERETI
(Zsoltárok 11:5) 5 Jehova megvizsgálja az igazságosakat is, a gonoszokat is; Gyűlöli a lelke mindazt, aki az erőszakot szereti.
(Példabeszédek 6:16-19) 16 Hat dolog van, amit Jehova gyűlöl, és hét dolog, ami utálatos a lelkének: 17 a kevély szemek, a hazug nyelv, az ártatlan vért ontó kezek, 18 az álnok tervet forraló szív, a gonoszságra siető lábak, 19 a hazugságot szóló hamis tanú, s aki viszályt támaszt a testvérek között.
Katy Weaver
32, értem én, csak azt mondtam, hogy az ember erőszakosságát kár a "rendszerre" fogni, mikor az embernek van józan esze.
Egyébként meg nem tudom milyen magyarázatot vársz, mikor a Biblia éppen arról szól, hogy Isten az embert nem az erőszakos világba teremtette, hanem egy szelíd, szeretettel telibe (Édenkert), de az ember kizárta magát ebből, majd eljött Jézus, hogy megtanítsa, hogy el kell fordulni az erőszakos világtól, és a világ helyett Isten törvényeit kell követni, hogy visszakerülj az Istenhez. Erről szól a keresztény hit. Nem tudom mi a kérédés, tulajdonképpen.
"erőszakosságát kár a "rendszerre" fogni, mikor az embernek van józan esze. "
józan ész luxus, mikor rendszert nem tudjuk kivül hagyni mindig elszabadult a pokol az adott helyen. és a látszólagos békés, józan ésszel rendlkező emberekből vadállat lesz, pont a II. vh jó példa.
Józan ész sikerére meg jó példa lehet a relatíve békés Európa, csak kérdés meddig tart.
Míg az ember korlátlanul képes potenciálisan szaporodni,ám a Föld véges szinte borítékolható az erőszak felbukkanása. Ez a populációk önkorlátozásának egyik eleme.
Ember próbálja magát a természet alól kivonni, sikerül is rotkán neki eszének köszönhetően, de végtelenságig nem megy,és nem mindig sikerül.
"hanem egy szelíd, szeretettel telibe (Édenkert), de az ember kizárta magát ebből, majd eljött Jézus, hogy megtanítsa"
ez próbálja mindenki bemesélni, de a Bibliában más áll.
van egy tökéletes hely, és direkt elhelyez benne két fát.
Ember nem rendelkezik a jó és rossz tudásának képességével (az a fa gyümölcse). Végtelenül naiv emberpárt sátán átveri, persze isten tudtával.
Utána kiüldözi őket,úgy hogy már tudják mi a jó és rossz, persze azért megszívatja őket.
Jön Jézus,meghal keresztfán,persze neki ez semmiség, fel is támad. Ezután bűnbocsánat lehet, ha hisz benne?
Isten törvényei jó vicc:
„Szemet szemért, fogat fogért, kezet kézért, lábat lábért;” (2Móz. 21.24)
„Így szól a Seregek Ura (az Úr): ... Most azért menj el és verd meg Amáleket, és pusztítsátok el mindenét; és ne kedvezz néki, hanem öld meg mind a férfit, mind az asszonyt; mind a gyermeket, mind a csecsemőt; mind az ökröt, mind a juhot; mind a tevét, mind a szamarat. ... Saul pedig megveré Amáleket ... a népet pedig mind kardélre hányatá.” (1Sám. 15.2―15.8)
Tudom ezt jelképesen kell értelmezni, mondjuk beidézhetné, Mózes 2. és 3. könyvének passzusait,amik elvileg isten törvényei, de sajnos az a tartalom szigorúan 18 éven felülieknek ajánlott.
Az Isten Törvényt alkotott,és nem tér el attól.Önmagát is alávetette.
A Törvénytelenség a bűn.Az Istentől való elfordultság szüli a bűnt,mert kiestünk az Egységből.
És így mindenki magának akar,a maga elgondolását vágyát szeretné érvényesíteni.És ezért törvényszegővé válik,ami maga után vonja a következményt.És egyre távolabb kerül így az Istentől,és egyre nagyobb szenvedést von maga után.
Ugye a szabad döntés alapján,mert az Isten megengedi,hogy mindenki döntsön ahogyan képes,és meglássa annak következményét.És megtapasztalja döntésének következményét.Ha rosszul döntünk elszenvedjük azt,és tanulunk belőle,ha a jót választjuk akkor annak örömét.
De itt felmerülhet a kérdés mi a jó,és mi a rossz.
Nincs jó,és rossz,azt az ember minősíti a maga érdeke szerint jónak,vagy rossznak.
Minden változik semmi sem örök,csak az Isten szeretete nem változik,mert gondja van ránk.Jó ebben hinni.:)
Figyelj! A vallás pont olyan, mint az alkohol, meg a drogok!
Az az ember hiába hangoztatja, hogy nem vallási fanatikus... de ha tennének elé bizonyítékokat, az a fülére nyomná a kezét, becsukná a szemét és ordibálna. Aki valamilyen vallás tagja az radikálisan vallja a mások által kitalált baromságot. Lényegében ez a vallásszabadság: hagyni kell mindenkit a hülyeségével. Én is csak azt rühellem, ha "téríteni" kezdenek.
Isten utálja az erőszakot.
A territorialitásról: békében megoldható lenne 200 milliárd ember ltartása, a MAI technológiával. Csak ugye, mi nem erre törekszünk. Szóval még ma is bőven elég hely van, a technológia javulásával pedig még jobban élhetünk, nem szükségesek a háborúk, ha képesek vagyunk az együttműködésre.
Szerinted mi kell az embereknek? Egy olyan lény, ami felettük áll és reálisan jutalmazza az embereket aszerint, hogy ki hogyan járt el az életben. Szerinted imádnának az emberek olyan istent, akiről tudnák, hogy lesz×rja őket, kutyába se venné őket, sőt élvezné azt ha szenvedést okozhat másoknak? Nem, mert mindenki a jobb sorsban reménykedik. Lehet, hogy isten dankórosokkal, autistákkal, cisztás fibrózisban szenvedő emberek, különböző rákbetegségek, vízfejjel születés, ezernyi szellemi és testi betegség melyek pusztítják az embereket. Isten vírusokat is teremtett, baktériumokat és még ki tudja milyen bajt szabadított a nyakunkba. Szerintem ha létezik ő is pont ugyanolyan gyarló emberi vágyakkal és tettekkel rendelkezik. "Szűz" Máriát pl bigámiába hajszolta... mit szólt ehhez József?
Mit szólnál TE, ha a feleséged várandósan megszólalna, hogy a gyerek nem tőled van, hanem egy állítólagos Istentől? Szerintem áldanád a jó édes Pi' életébe!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!