Ha a Bibliát Isten ihlette, hogy lehetnek benne ellentmondások, tárgyi tévedések?
DAn Brown-t tudom idézni: a Bibliát nem a mennyországból kaptuk faxon...
Földi halandó találta ki, fogalmazta meg és írta le.
"Ha a Bibliát Isten ihlette, hogy lehetnek benne ellentmondások, tárgyi tévedések?"
Az, hogy isten ihlette, még nem implikálja, hogy tévedésmentesnek kellene lennie. Nem is értem, hogy ezt miért gondolják sokan.
Mesélj, mi a gond? Mondj példát, pontos igehellyel, Biblia fordítással alátámasztva.
Vagy az állítólagos egyetemen ez nem szokás, hogy ha állítasz egy tényt, akkor azt bizonyítod is?
Kedves 1-es. A gondolatmeneted korrektnek tűnik és el is fogadnám,ha vallásos lennék és csak a dolgok felszíne èrdekelne...a "földi"dolgok nem pusztán formállogikai kategóriák,lásd:ihlet,szerelem,ösztönök...de a Biblia megértéséhez is kell értelem,ennek része a logika,józan belátás,de a formállogika Arisztotelész "találmánya" és sajnos kevesen használják. Ha mindenki a formállogika és a kizárólagosság elve szerint gondolkodna,megszűnnénének a vallások...a transzcendens filozófiai mű fogalom és szerintem akik vallásba emelik,nem tudják mit jelent,csak sejtik.
A Bibliának igenis minden részletének igaznak kell lennie,különben szegény hívő elkezd szelektálni,jönnek az értelmezések és a különböző felekezetek maguk magyarázzák,amit nem értenek,mint a kereszténység irányzatai.
Kedves 4-es. Értem én a hit fellengzős magabiztosságát,csak az
alapjait nem látom. A kért részletek; Mária szüzessége?Lukács és Máté ev.-nak szerzői Ésaiás7:14 görög fordítására támaszkodva kijelentik,hogy Mária szűzként fogant. Ésaiás héber szövege azonban az "alma"szót használja,ami fiatalasszonyt jelent,nem szüzet. Tehát Mária állítólagos szüzessége egy félrefordításból ered. Pál úgy beszél Jézusról,mint "a ki asszonytól lett".
Máté27:9-10 szerint "Jeremiás próféta mondása",teljesedjék be,de az említett mondás a Zakariás 11:12-13-ban szerepel.
János szerint Jézust húsvét előtt egy nappal feszítették meg a Rómaiak,Márk szerint egy nappal utána. ...az etikai baklövéseketnem említettem,mint pl. ha a gyerek visszabaszél,az ap megölheti...stb. Ez Isten szava???
Máté ev.-nak szerzőiÉsaiá
"Ha mindenki a formállogika és a kizárólagosság elve szerint gondolkodna,megszűnnénének a vallások...a transzcendens filozófiai mű fogalom és szerintem akik vallásba emelik,nem tudják mit jelent,csak sejtik"
Az kb a tudomány végét is jelentené, mivel a legtöbb nagy tudományos áttörés nem levezetve lett, hanem "sejtették", majd a siker elérése után lettek levezetve az összefüggések. Uram atyám, micsoda baromság, méghogy mindenki formállogika alapján gondolkozzon. :-D
Abban azonban igazad van, hogy a nyilvánvaló hibák jelenléte utat ad a mesterséges szelekciónak és értelmezéseknek. De itt felmerül a kérdés: És akkor mi van? Persze ebből az is következik, hogy az a kereszténység ami ma van nem ugyan az, mint ami volt 1oo évvel ezelőtt, illetve lez 1oo év múlva. És?
Mária: Máté 1:24-25
Mát 1:24 Amikor József
felébredt az álomból, mindent
úgy tett, ahogyan az Úr angyala
parancsolta neki. Feleségül
vette Máriát,
Mát 1:25 de nem volt közöttük
testi kapcsolat mindaddig, amíg
Mária meg nem szülte a fiát,
akit Jézusnak nevezett el.
" János szerint Jézust húsvét előtt
egy nappal feszítették meg a
Rómaiak,Márk szerint egy nappal
utána. "
Ehhez igét kérek, amire a kérdést alapozod.
" ...az etikai baklövéseketnem
említettem,mint pl. ha a gyerek
visszabaszél,az ap megölheti...stb."
IGÉT! A Biblia tanulmányozásánál vagy kritizálásánál ez alap!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!