Nagyon unom már ezt az egészet. Más is van vele így?
19 éves elmúltam, egyetemen tanulok, kialakult már egy saját világnézetem, de rá vagyok kényszerítve, hogy templomba járjak, imádkozzak. Ha nem teszem, akkor megy otthon a hiszti, hogy milyen vallástalan világszégyene lettem, ezért csúnyán meg fogok bűnhődni. Meg az egész család keresztény volt, hogy képzelem, hogy nem viszem tovább a hagyományt, meg mit fognak szólni az ismerősök, ha nem látnak a templomban... nevetséges... nem akarok én senkivel sem veszekedni, de ennyi idősen már nem fogok "álkeresztényt" játszani. Elég volt így is, hogy egy évtizedig kellett kötelező hittanórákon hallgatnom az agymosást. Egyébként semmi bajom a családdal, de ez a szemellenzős hit ez kikészít. Másnak is van ilyen tapasztalata, és ha igen mit tett ebben a helyzetben?
Ja és légyszi jehovás, hitgyülis szektások, meg bigott vallásosok kíméljenek meg a válaszaiktól, köszönöm.
Kedves kérdező!
Ajánlom neked, hogy próbáld meg megérteni a kereszténységet. Mert az alapján, amit az üdvözülésről írtál, vajmi keveset tudsz róla. Valószínűleg a templomban is a többi embert figyelted a pap helyett.
Tehát úgy ítéled el az egészet, hogy nem is ismered. Gyanítom, a szüleid sem ismerik, ezért nem magyarázták el neked.
Ha érdekel, én el tudom mondani neked az egész mibenlétét, az üdvözülést, stb. és utána eldöntöd, hogy elhiszed-e, vagy sem. Viszont ismeret nélkül véleményt formálni nem túl inteligens dolog.
Te meg a kérdezőt nem ismered. El lehet neki hinni, hogy 19 éves korára kialakult egy vélemény az egyházakról, a vallásról. Nem hittérítőket keresett, hanem tanácsot, hogy miként viszonyuljon a szüleihez ebben a kérdésben.
Szerintem állj ki a véleményed mellett. Ha úgy gondolod, hogy van Isten, de a vallásokat nem tudod elfogadni, hiába mész a templomba, Ő tudni fogja, hogy képmutatás. Élj tisztességesen, becsületesen és akkor így is megbecsült ember lehetsz.
köszönöm a válaszokat :)
más témában nagyon rugalmasak, és nyitottak, de régen még a vallás sem volt ennyire a vesszőparipájuk. persze, hívők voltak, de a szemellenző még nem volt fent ennyire. számomra érthetetlen, hogy hogyan képes egy saját magát már sokszor lejárató szervezet (egyház) és egy régi könyv ennyire befolyásolni embereket... de hogy őket idézzem, majd néhány évtized múlva megértem, és meg fogom nekik köszönni, hogy az igaz út (?) felé tereltek. Lehet... bár kétlem.
Kedves kérdező!
Ha nem érzed magadat vallásosnak, akkor semmiféleképpen ne járj templomba. A szüleiddel próbáld megbeszélni, hogy egyszerűen te nem érzed a késztetést arra, hogy templomba járj. Isten neked is szabad akaratot adott és te most élni szeretnél vele.
Egyébként nálunk is van ilyen, hogy jajj mit fognak szólni a szomszédok...ki nem szarja le.
Nem vagy semmivel sem rosszabb, mint bármelyik más ember. Szimplán eleged lett a bigott vallásosokból, akik ahogy mondtad álkeresztények, álhívők. Személy szerint én megértem az okaidat, bár nem tudok egyetérteni velük, de ez ugye meg az én szubjektív véleményem és döntésem, nekem kell együtt élni vele!:D
A vallás - ezt már néhány helyen leírtam -, a hit nem egy béklyó, nem megkötöznie kell, hanem pontosan szabadságot ad. Ha úgy érzed ezt nem adja meg, akkor hagyd a csudába!
Ha nem bánod a többi hozzászólásodhoz nem is fűznék hozzá semmit, mivel nem akarok senkit sem kioktatni, sem az én nézőpontomat ráderőltetni. Ismétlem, próbáld megbeszélni szüleiddel a dolgokat. Végülis te már 19 éves vagy (bár a tojáshéj még ott van a fenekeden) és neked már kialakult világképed van. Písz!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!