Kedves hívők akik szerint az ateizmus, illetve a tudomány is vallás. Válaszolnátok?
Sok vitában elhangzik hívőktől hogy "itt nem vallás áll szemben az ateizmussal/tudománnyal hanem két vallás"
(aki nem tudná,ezt nem ők találták ki,hanem mind egy Hovind nevű "embertől " vette)
Nem szeretnék itt az elején a filozófiai lehetetlenségéről beszélni az állításotoknak,csak azt kérdezném meg a legelején:
Jó.Elfogadom , tényleg vallás.Akkor:
-Hol vannak a közös összejöveteli helyeink?
-Hol vannak a vallási zarándokhelyeink?
-Mik a szent irataink?
-Kik a szentjeink?
-Kit imádunk?
-Hogyan imádkozunk (le kéne írni a szöveget)?
-Halálunk után hova kerülünk a tudomány/ateizmus szerint?Hisz minden vallásnak van erről valami álláspontja.
-Mi az abszolút és megmásírhatatlan erkölcsi listánk?
-ki alapította a vallásunkat?
-Kik az egyházfőink?
Van e meghatározás hogy aki tudománypárti/ateista annak kell e kerülnie valami ételt,kell-e kerülnie a munkát valamelyik nap?
A kérdéseim azon alapulnak hogy minden vallásban szerepelnek ilyen dolgok.Minden vallásban van túlvilágról alkotott kép,minden vallásnak vannak vezetői,minden vallásnak vannak változatlan és megmásíthatatlan rituáléi.
Én mint ateista aki a tudományban látja az igazságot,úőgy gondolom,ha már ehhez a valláshoz tartozom,legalább tudjam a szokásainkat.Például lehetne írni ateista ünnepeket,mert én egyet se ismerek.Márpedig minden vallásnak vannak ünnepei.
Ha valaki mindenhez olyat fog írni hogy "nincs neki" meg hogy "nem telljes" akkor el lehet gondolkodni mennyire is vallás ez.
Kedves Kerdezo!
En nem ismerem Hovindot,amit mondok,a magamebol mondom. Nyilvan az ateizmus nem hagyomanyos ertelemben vett vallas. De ha azoknak az embereknek a megnyilatkozasait nezed,akik jellegzetesen a "Tudomanyrol" beszelnek,mint kulon keretrendszerrol,amit szembeallitanak azzal,amit ok a "Vallasnak" neveznek, nagyon hasonlo pszichologiat lathatsz ervenyesulni:
- megkerdojelezhetetlennek tartott axiomak,ultima ratiok (osrobbanas,evolucio)
- megkerdojelezhetetlen tekintelyu szemelyek,akiknek a velemenye minden vitaban Jolly Joker erv (Einstein, Dawkins, Hawking)
- mantrakent ismetelt egyhazellenes ervek (keresztes haboruk,inkvizicio,stb.)
- hit abban,hogy a "Tudomany" minden kerdesre valaszol,es minden problemat megold
- hit a sajat velemeny egyeduli helyessege mellett,parositva az ellenfel lenezesevel
Es ami a legfontosabb hasonlosag a felmuvelt vallasos es a felmuvelt ateista kozott: mivel legjobb esetben is csak szakbarbar,a "Tudomany" eredmenyeit nem erti,az elmeletek helyesseget ellenorizni nem tudja,azokat hit alt fogadja el (lass axiomak).
Termeszetesen a fentebb leirtak nem a muvelt,tudomanyosan kepzett ateiatakra vonatkoznak,hanem a tipikus felhulyekre,akik eszervek nelkul a fentiekre hivatkozva rohognek a vakbuzgo vallasosokon,mikozben ok is ugyanazokat a jellemzoket mutatjak pepitaban. Na,igy lehet az ateizmus/materializmus vallas.
Az ateizmus nem vallás.
Az isten(ek)be vetett hit hiányát jelenti.
Ennek ellenére nem csak a fundik szokták az ateistákat ezzel bosszantani, hanem tényleg vannak olyan ateisták, akik vallásnak hiszik. Legalábbis a viselkedésükből ez jön ki.
Még ez ugrott be:
Tyler913:
Morfondirozz el azon, hogy az általad említett Jolly Jokerek bizonyítást nyertek, vagy folyamatban van a bizonyitasuk, tehát a megoldásra törekednek. A vallási oldal Jolly Jokerei, mint pl:
ennek így kellett történnie,
isten útjai kifurkeszhetetlenek,
messzire ér az úr keze,
meg van írva,
kezdetek kezdetétől örökkön örökké, soha nem adnak se választ, se megoldást, még csak nem is törekednek felé.
Fú második te ezt most nagyon elvétetted.
"- megkerdojelezhetetlennek tartott axiomak,ultima ratiok (osrobbanas,evolucio) "
Dehogy megkérdőjelezzhetetlen!Ha te benyújtaszí egy az ősrobbanásnál vagy evolúciónál helytállóbb,bizonyítékokkal jobban alátámasztott elméletet akkor azt a tudományos és ateista közösség nagy örömmel fogja fogadni,és a régi elképzelést hadják a fenébe.
Pusztán azért indul minden biológia óra egyetemen azzal hogy "evolúció" és indul minden fizika óra azzal egyetemen hogy "ősrobbanás" mert ezek a legjobban a valóságot leíró elméleteink.Ezekkel tudjuk legjobban reprezentálni a világ történetét,és a mérésekből nyert adatok ezekhez illenek leginkább.Mondom:nyújts egy versenyképes alternatívát,és a tudományos világ már lehet hogy átpártol melléd.
A tudományban nincsenek axiómák és dogmák.Ha dogmaként tekintett volna einstein is a newtoni fizikára,akkor soha nem születhetett volna meg a speciális relativitáselmélet.Ha Gamow dogmaként tekintett volna a speciális relativitáselméletre,akkor soha nem születhetett volna meg a kvantumfizika.
A tudomány nem dogmatizál.Minden felmerülő elmélet magában hordozza a helytelenség veszélyét.És a tudomány ezt ki is használja.A régi elméleteket újra felülvizsgálja és ami helytelen vagy csak korlátozottan megfelelő,azt módosítja.
Ha akarod akkor bebizonyíthatod Ohm törvényének helytelenségét is.Sok sikert mert ez Nóbel-díj lesz!
"- megkerdojelezhetetlen tekintelyu szemelyek,akiknek a velemenye minden vitaban Jolly Joker erv (Einstein, Dawkins, Hawking) "
Khm...khm...khm...Az előbb leírtam:"nincs megkérdőjelezhetetlen".
Különben őket azáért szokás felhozni egy vitában mert mégis csak szakterületük vezetőiről van szó,és lássuk be,eddig neím igazán tévedtek.Tehát nem az hogy megingathsatatlan az állításuk,hanem inkább eddig csak jó állítások köthetők hozzájuk.
"- mantrakent ismetelt egyhazellenes ervek (keresztes haboruk,inkvizicio,stb.) "
Én ezt nem is szeretem ismételgetni.
1.)A háborúknál általában csak pajzs szokott lenni a vallás tehát ezért nem ő feltétlenül a hoibás.
2.)Az hogy egy eszme nevében mit követnek el lényegtelen.Ha például én a kémia nevében gyilkolnék,azttól még nem lenne véres,antihumanista,őrült dolog a kémia.
3.)a keresztes háborúkat már a mai keresztények is elítélik tehát értelmetlen felhozni.
"- hit abban,hogy a "Tudomany" minden kerdesre valaszol,es minden problemat megold "
Hát a Bibliából még nem tudtunk se műanyagot,se légiközlekedést,se energiát kinyerni.Kicsit jobban bízok a tudományban mint a porfogó Bibliában.
"- hit a sajat velemeny egyeduli helyessege mellett,parositva az ellenfel lenezesevel "
Ismét csak egyén függő.
Úgy látszik,a végét nem olvastátok el,testvérek. Így nem jött át a mondanivalóm lényege. Na fussunk neki mégegyszer:
1.A kérdés az volt,miért lehet az ateizmust,materialista szemléletet vallásnak nevezni.
2. Én erre leírtam,hogy nem tartom vallásnak az ateizmust,DE
3. Ha egy átlagos,félművelt ateista színvonalát,érveit,világképét nézzük,ugyanazok az elemek fedezhetőek fel.
4. Ez nem azt jelenti,hogy az általam felsoroltak minden ateistára egyformán igazak. Nem gondolom,hogy Te,kedves Kérdező,megkérdőjelezhetetlennek tartod mondjuk Einstein elméleteit. Csupán azt írtam le,hogy számtalan olyan félművelt,vagy egészen műveletlen túskó van,akinek valójában halványlila gőze sincs se az ősrobbanásról,se az evolúcióról,nem szakember,így nem érti,nem látja át a tudományos elméletek levezetését. Tehát akkor miért ad hitelt nekik? Mert hisz. Elhiszi,hogy mindez igaz,mert számára megfellebbezhetetlen tekintélyűnek tűnő tudósok ezt kimondják és leírják,és az eredményt tudományos akadémiák elfogadják. Szóval még egyszer: én jelen esetben nem azért vagyok itt,hogy Ohm törvényét megcáfoljam (nem is lennék rá képes),nem a Ti érveitekkel akarok vitába szállni. Csupán arra szerettem volna rávilágítani,hogy alulnézetből (pl. nézz szét itt a GYIK-en) a műveletlen ateista és a fanatikus vallásos megközelítése gyakorlatilag ugyanaz. És ebből a szempontból lényegtelen,hogy szerinted amúgy melyik világnézet a helyes,csak arról van szó,hogy ezt a világnézetet az átlag ateista is hitből fogadja el,hiszen halvány lila gőze sincs a kvantumfizikához.
Scavenger: épp a fentiek miatt nincs értelme kettéválasztani az embereket "vallásos oldalra" és "tudományos oldalra". De erről már írtam máshol.Amit Te leírtál,az is ebből az egyszerűsítő szemléletből származik. Tényleg azt gondolod,hogy aki vallásos,az ennyire hülye?
"Hát a Bibliából még nem tudtunk se műanyagot,se légiközlekedést,se energiát kinyerni.Kicsit jobban bízok a tudományban mint a porfogó Bibliában."
Lásd fentebb. Baromság. Nem lehet szembe állítani a Bibliát és a tudományt már csak azért sem,mert nem tudod megharátozni egyértelműen,mi az a tudomány. Pl. most is összemostad a technológiával.
A tudományt és az ateizmust én elég élesen szétválasztanám, a kettőnek nem feltétlenül van köze egymásnak. Tehát a tudományt hagyom is.
Az ateizmust fel lehet fogni egyfajta vallásként is, ha a vallást nem feltétlen egy intézményesített rendszerek fogjuk fel. A kérdező felsorolt dolgokat, amik szerinte minden vallást jellemeznek, de itt én megkérdezném, hogy egyes természeti vallásokra pl. hol jellemző az, hogy szent iratuk van? vagy hol van vallásalapító?
Az ateizmus is ugyanúgy keresi az élet értelmét, mint minden vallás, csak ők azt a választ adják, hogy nincs felsőbb hatalom (keresztényként én azt mondom, hogy milyen szép példa ismét arra, hogy Isten minden emberbe beleültette ezt a fajta kíváncsiságot, hogy megértsük az élet értelmét). Ilyen szempontból viszont két hitvilág áll egymással szemben, mikor egy hívő és egy ateista vitatkozik. Mégpedig azért, mert az ateista is csak "hisz", Isten létét filozófiailag bebizonyítani nem lehet, de teljesen cáfolni se. Vagy van, vagy nincs, harmadik lehetőség nem létezik.
Akik ezekkel zárják a témát, azt gondolom, igen. Ennyire. Az ilyenekkel nem is lehet erdemileg vitatkozni. Te még nem találkoztál ilyennel, ugye? Biztos nem, mert jobban a hülye ateistakra hegyezed a dolgot.
Más: A technológia szerinted nem a tudomanybol következik?
7:
Én nem keresem az élet értelmét. Szerintem, csak mert intelligensebbek vagyunk a többi elolenytol (bár használni nem tudjuk, ha magunk alatt vágjuk a fat és hatalmas kollektív tudásunk ellenére kicsinaljuk bolygonkat), attól még ugyanolyan egyszerű a mi életünk értelme is. Túlélés, és fajfenntartas.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!