Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Még sincs szabad akarat?

Még sincs szabad akarat?

Figyelt kérdés

Nos a Biblia azt írja hogy szabad akaratot kaptunk.Én erre rácáfolnék az ösztönökel.

Ugyanis:ha nekem szabad akaratom van ,akkor a testem fölött 100%-os hatalmat kéne gyakorolnom és minden tettem és érzésem fölött is 100%-os hatalmamnak kéne lennie.De nincs.Például nem tudom befolyásolni azt hogy énnekem milyen pillanatban legyen merevedésem (mint minden férfi életében,biztos másnak is voltak már kellemetlen percei emiatt).Itt hol a szabad akarat?Aztán nem dönthetek aról sem hogy a szervezetem hogyan működjön.Már évek óta minden egészségügyi szakember belémköt hogy nem lehet ekkora súllyal élni.(190 vagyok és ehhez 70 kg)Hol itt a szabad akarat?Ha rajtam múlna zsírsejteket építenék,és nem csak átmenne rajtam minden.Hol a szabad akarat azoknál akik hízásra hajlamosak és nem tudnak egyszerűen ellenálni a cukornakMiért is nem?Mert belénk kódolt ösztön hogy minden ami édes azt együk meg és ha lehet minnél többet.Hol a szabad akarat ,hogy megmondjam a hülye testemnek hogy:Nem,nem lehet még egy cukros nyalánkságot megenni mert mai világunkban amúgy is túl sok a cukor?Nem.Ehelyett a hülye ösztöneink vezetnek amik ha tehetnék egész nap cukrot etetnének velünk,és amik viszont undorodnak a savanyú keserű dolgoktól.Miért nem dönthettem el embrionális koromban hogy a keserű olyan legyen mint az édes?Akkor én lennék a legegéségesebb ember mert minden keserű gyógyfüvet,teát és minden mást simán minden fogösszeszorítás nélkül megennék.Miért nem dönthettem?Miért kell elviselnem Isten akaratát hogy egy életen át keserűnek érezzem a nagyon egészséges gyermekláncfű,vagy csalán teát?Miért vannak ösztönök ha állítólag szabad akaratot kaptunk?Itt csak három lehetőség van:

-Isten hazudott

-Nem Isten teremtett

-Ha Isten teremtett nem érdekli őt hogy mi a mi akaratunk.

2013. jan. 12. 20:22
1 2 3
 1/23 kzs ***** válasza:
83%

Na egy pillanat.

A szabad akarat nem a test feletti teljes akaratot jelenti, hanem azt, hogy te magad döntsd el, hogy akarsz-e itt a földi életedben Krisztus követőjévé válni.

Hajlandó vagy-e megtérni Jézushoz, befogadni őt a szívedbe és az életedbe - méghozzá te magad, szabad elhatározásodból.

Ennyi.

2013. jan. 12. 20:53
 2/23 anonim válasza:
84%

Hogy én mekkorát sóhajtottam miután elolvastam...

Mennyi idős vagy?

2013. jan. 12. 20:54
 3/23 anonim ***** válasza:
34%

A szabad akarat azt jelenti, hogy szabadon rendelkezel a saját életed döntései felől (attól eltekintve, hogy társadalomban élünk, és annak is megvannak a maga törvényei), de egyben felelősséget is vállalsz a magad hozta döntésekért.

Annak semmi köze a szabad akarathoz, hogy a tested minden funkcióját úgy irányítsd, ahogy te akarod. Nyilván csak afölött van döntési lehetőségem, amit én, mint egyszerű ember, irányítani tudok. A természet erői (a test alapvető működése, az idő folyása, az időjárás) nyilvánvalóan meghaladják az én erőmet, ahogy a tiédet is.

2013. jan. 12. 20:59
 4/23 anonim ***** válasza:
94%

Az én és pár GYK tag nevében köszönöm a vidám napot :D, most már válaszolok:

"..."

Remélem segítettem.

2013. jan. 12. 21:01
 5/23 anonim ***** válasza:
94%

"Már évek óta minden egészségügyi szakember belémköt hogy nem lehet ekkora súllyal élni."

A testtömegindex értéke nálad 19 körül van. Tehát még éppen a normális kategóriába vagy sorolható.

Én nem árulom el, hogy mennyi vagyok:P

2013. jan. 12. 21:56
 6/23 anonim ***** válasza:
95%

Engedd meg h az egyik kedvenc idézetemmel válaszoljak, ezt próbáld meg megemészteni:

„Akik keveset tudnak a tudományról, és akik keveset értenek a valláshoz, vitatkozhatnak egymással, és akik figyelik őket, azt gondolhatják, hogy ez a tudomány és a vallás közti vita, de valójában csak a tudatlanság két formája közti összeütközés.”

(Robert Millikan)

A tudomány helyére nyugodtan berakhatod a természet, ösztön, gének, evolúció stb. akármelyik szót, amelyik tetszik. A lényeg ugyanaz.

2013. jan. 12. 22:01
 7/23 A kérdező kommentje:
Hát bocs utolsó de miután olvastam jó néhány élőlényekkel foglalkozó könyvet és végighallgattam jó néhány élőlényekről és azok működéséről szóló előadást,kétlem hogy én a "tudományokhoz nem értők" táborába tartoznék.
2013. jan. 12. 22:12
 8/23 anonim ***** válasza:
23%
A szabad akarat nem az ilyen biológiai dolgokra vonatkozik, hanem a szabad döntésre. Ha ateista vagy, akkor az egy újabb érv a szabad akarat létezése mellett, ugyanis ha nem lenne, akkor meglehet, hogy pl. mindenki Istenhívő lenne. Így viszont nagyon sokféle ember van, különböző hittel.
2013. jan. 12. 22:58
 9/23 anonim ***** válasza:
34%

Hadd egyserűsítsem le a dolgokat: legyen a tested egy autó. Ismered a fogyasztását, működését, de jó előre összerakták neked. Belenyúlhatsz, változtathatsz, feltuningolhatod, összetörheted. Tankolnod kell, de te döntöd el, mennyit, és hol. Te döntöd el, milyen motorolajat használsz, vagy, hogy melyik szervizbe viszed, ha elromlik.

Ha a tested egy autó, akkor a szabad akarat a kormány. Te döntöd el, merre irányítod, és hova jutsz végül, karambolt okozol-e, vagy átengeded a gyalogost a zebrán.

A kérdésed csak az magyarázhatja, hogy külső szemlélőként, valami halvány, közvetett úton szerzett fogalmad van csak Istenről, mert sok mindent nem értesz vele kapcsolatban. Elsősorban kérdezned kellene megtanulnod, mert a fenti lista mindössze értelmetlen kötekedés.

2013. jan. 12. 23:47
 10/23 A kérdező kommentje:
szóval itt mindenki teljesen jónak érzi azt hogy mint egyfajta kényszeres betegségként belénk van kódolva az hogy mondjuk:félelem a hozzánk nem hasonló élőlényektől.Például a legtöbb ember azonnal felsikolt egy nagyobb pók láttán ami lehet hgy nem is mérges,de ösztönösen akkor is idegenkedünk már csak rá nézni is.Megkérdezhetem hogy:Ti szerettek egy egész életet így leélni?Hogy mindenféle a tudatotok számára nem tetsző viselkedést is produkáltok?Például már biztos mindenki félt a sötétben (valaki még meg is tarthatja ezt a szokását).Mégis mitől is félünk?Hisz tudjuk hogy nincsenek vérszomjas szörnyek egy magyar erdőbe.A legtöben viszont még csak az erdő közelébe se mernének menni este mert egy kényszeres,nem valós dologtól való,ösztönön alapuló félelmük van.Ez így mindenki szerint jó,és Istentől ez tök jó ötlet volt?
2013. jan. 12. 23:51
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!