Még sincs szabad akarat?
Nos a Biblia azt írja hogy szabad akaratot kaptunk.Én erre rácáfolnék az ösztönökel.
Ugyanis:ha nekem szabad akaratom van ,akkor a testem fölött 100%-os hatalmat kéne gyakorolnom és minden tettem és érzésem fölött is 100%-os hatalmamnak kéne lennie.De nincs.Például nem tudom befolyásolni azt hogy énnekem milyen pillanatban legyen merevedésem (mint minden férfi életében,biztos másnak is voltak már kellemetlen percei emiatt).Itt hol a szabad akarat?Aztán nem dönthetek aról sem hogy a szervezetem hogyan működjön.Már évek óta minden egészségügyi szakember belémköt hogy nem lehet ekkora súllyal élni.(190 vagyok és ehhez 70 kg)Hol itt a szabad akarat?Ha rajtam múlna zsírsejteket építenék,és nem csak átmenne rajtam minden.Hol a szabad akarat azoknál akik hízásra hajlamosak és nem tudnak egyszerűen ellenálni a cukornakMiért is nem?Mert belénk kódolt ösztön hogy minden ami édes azt együk meg és ha lehet minnél többet.Hol a szabad akarat ,hogy megmondjam a hülye testemnek hogy:Nem,nem lehet még egy cukros nyalánkságot megenni mert mai világunkban amúgy is túl sok a cukor?Nem.Ehelyett a hülye ösztöneink vezetnek amik ha tehetnék egész nap cukrot etetnének velünk,és amik viszont undorodnak a savanyú keserű dolgoktól.Miért nem dönthettem el embrionális koromban hogy a keserű olyan legyen mint az édes?Akkor én lennék a legegéségesebb ember mert minden keserű gyógyfüvet,teát és minden mást simán minden fogösszeszorítás nélkül megennék.Miért nem dönthettem?Miért kell elviselnem Isten akaratát hogy egy életen át keserűnek érezzem a nagyon egészséges gyermekláncfű,vagy csalán teát?Miért vannak ösztönök ha állítólag szabad akaratot kaptunk?Itt csak három lehetőség van:
-Isten hazudott
-Nem Isten teremtett
-Ha Isten teremtett nem érdekli őt hogy mi a mi akaratunk.
Na egy pillanat.
A szabad akarat nem a test feletti teljes akaratot jelenti, hanem azt, hogy te magad döntsd el, hogy akarsz-e itt a földi életedben Krisztus követőjévé válni.
Hajlandó vagy-e megtérni Jézushoz, befogadni őt a szívedbe és az életedbe - méghozzá te magad, szabad elhatározásodból.
Ennyi.
Hogy én mekkorát sóhajtottam miután elolvastam...
Mennyi idős vagy?
A szabad akarat azt jelenti, hogy szabadon rendelkezel a saját életed döntései felől (attól eltekintve, hogy társadalomban élünk, és annak is megvannak a maga törvényei), de egyben felelősséget is vállalsz a magad hozta döntésekért.
Annak semmi köze a szabad akarathoz, hogy a tested minden funkcióját úgy irányítsd, ahogy te akarod. Nyilván csak afölött van döntési lehetőségem, amit én, mint egyszerű ember, irányítani tudok. A természet erői (a test alapvető működése, az idő folyása, az időjárás) nyilvánvalóan meghaladják az én erőmet, ahogy a tiédet is.
Az én és pár GYK tag nevében köszönöm a vidám napot :D, most már válaszolok:
"..."
Remélem segítettem.
"Már évek óta minden egészségügyi szakember belémköt hogy nem lehet ekkora súllyal élni."
A testtömegindex értéke nálad 19 körül van. Tehát még éppen a normális kategóriába vagy sorolható.
Én nem árulom el, hogy mennyi vagyok:P
Engedd meg h az egyik kedvenc idézetemmel válaszoljak, ezt próbáld meg megemészteni:
„Akik keveset tudnak a tudományról, és akik keveset értenek a valláshoz, vitatkozhatnak egymással, és akik figyelik őket, azt gondolhatják, hogy ez a tudomány és a vallás közti vita, de valójában csak a tudatlanság két formája közti összeütközés.”
(Robert Millikan)
A tudomány helyére nyugodtan berakhatod a természet, ösztön, gének, evolúció stb. akármelyik szót, amelyik tetszik. A lényeg ugyanaz.
Hadd egyserűsítsem le a dolgokat: legyen a tested egy autó. Ismered a fogyasztását, működését, de jó előre összerakták neked. Belenyúlhatsz, változtathatsz, feltuningolhatod, összetörheted. Tankolnod kell, de te döntöd el, mennyit, és hol. Te döntöd el, milyen motorolajat használsz, vagy, hogy melyik szervizbe viszed, ha elromlik.
Ha a tested egy autó, akkor a szabad akarat a kormány. Te döntöd el, merre irányítod, és hova jutsz végül, karambolt okozol-e, vagy átengeded a gyalogost a zebrán.
A kérdésed csak az magyarázhatja, hogy külső szemlélőként, valami halvány, közvetett úton szerzett fogalmad van csak Istenről, mert sok mindent nem értesz vele kapcsolatban. Elsősorban kérdezned kellene megtanulnod, mert a fenti lista mindössze értelmetlen kötekedés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!