Ki hazudik a biblia, vagy a tudomány?
"Ennyi?!
Tudod bizonyítani a semmit vagy a véletlent? Mert akkor lényegében te is olyan dologban hiszel ami nem bizonyítható. Mert akkor így mi a különbség? Mert hinni kell benne. Anélkül nem megy. Vagy hiszed vagy nem hiszed. De ha nem hiszel akkor mire építed a többit?"
Az én "hitem" azon alapul, hogy sokkal valószínűbb, mint a Te verziód ami úgy hangzik, hogy a semmiben, sehol egyszercsak lett egy lény, majd a semmiből lett senki létrehozta a mindent, majd kizárólagosan az emberek kedvéért létrehozott egy nagy, tökéletlen katyvaszt. Tehát ami a képen volt.
Vidiripi
Szóval még is csak reagáltál. :)))
"A hit olyan ismeretelméleti értelemben tett kijelentések elfogadását, vagy épp tagadását jelenti, melyek közvetlen és azonnali igazolása semmilyen módon (sem érzékileg, sem tapasztalatilag, sem logikailag) nem lehetséges."
S ugyan ezt egy hívőember nem mondhatja el?
"Ennek fejében az írásod többi részére nem is reagálok."
Ez nem lenne akadály arra ,hogy reagálj az írásom többi részére.
Csak azért mert te nem fogadod el a teremtést még nyugodtan leírhatod a véleményed. (már ha van érdemi megjegyzésed ,érved)
"Az én "hitem" azon alapul, hogy sokkal valószínűbb, mint a Te verziód...."
Ehhez valóban hit kell mit ahogyan nekem is hit kell ahhoz hogy Isten létezik. Az más kérdés hogy én a körülöttem lévő világban látom a megnyilvánulást Isten létére.
Pl.: A Kacsacsőrű-emlős. Kizártnak tartom hogy véletlenül jött létre. Még ahhoz is mennyi mindennek stimmelni e kell hogy egy mikroorganizmus kifejlődjön. S hol van ez az emberi agy komplexitásához képest.
Valaki az elején ezt írta:
"A vallásoknak az a legnagyobb baja hogy nem módosítják a dogmákat nem fejlődnek.Sőt büszkén kijelentik hogy már többezer éve ezt és így csináljuk."
Ebben nagyrészt igaza is van a válaszolónak, aki ezt írta. :))
De van egy határozott kivétel: ők Jehova Tanúi, akik többek között pont azért kapnak a fejükre a mai "bevett" vallásoktól, mert annyi mindenen változtattak már az elmúlt több, mint 100 évben. Pedig ez csak annak a bizonyítéka, hogy nem tartják magukat tévedhetetlennek, és készek kijavítani a tévedéseiket.
Persze, az Értelmes Tervezőben hisznek, nem a darwini evolúció még annál is abszurdabb meséjében.
Vidiripi meg tudod cáfolni az evolúciót?
Ha igen, akkor menj és vedd át a Nobel-díjat.
Egy kis érdekesség:
A tudomány nem képes erre a kérdésre válaszolni.
A Biblia a szentírás pedig fejlettebb ennél.A teremtés Isten tervezéséből kialakuló folyamat eredménye.Itt már logikusabb gondolkodás kell hogy megértsük tervezettség nélkül nincs alkotás.A tudománynak is van egy tervezője az ember.Hasonlítsuk össze mit alkottunk eddig és milyen fejlettségi szinten állunk....
Jézus nem hazudott csak mi emberek annyira el vagyunk maradva hogy nem értjük az ő szavait...és persze sok minden mást sem.
(K.Gy)
Szerintem ezt nem lehet fekete fehér alapon eldönteni. A tudomány sok mindent megmagyaráz,viszont vannak dolgok amikre meg a hit és a vallás adja meg a választ. Személy szerint nem vagyok hívő,de nem értem,hogy miért kéne betiltani valamit ami hozzátartartozik a történelmünkhöz,még ha tudjuk is,(mostmár..)hogy nem kell szó szerint értelmezi azt ami benne áll?
Ennyi erővel tiltsuk be a sci-fi és fantasy filmeket mert azok is félrevezetik az emberiséget? nem igazán értem a gondolatmenetedet.
A tudomány nem hazudik, nem is téved, a tudomány az aktuálisan legfrissebb, legpontosabb ismereteink gyűjteménye. A tudományba kerülhetnek hazugságok vagy tévedések, de azok a művelői hibái, és mivel a tudomány folyamatosan fejlődik, bővülnek és pontosabbá válnak az ismereteink a világról, ezeket kijavítják.
Ilyen alapon a biblia sem hazudhat, viszont tartalmazhat és tartalmaz is tévedéseket és hazugságokat. Viszont a biblia nem fejlődik, ugyanaz a könyv, amit kb. 2000 éve lezártak és azóta csak a fordítások során módosult, így a legelemibb tévedések kiigazítása vagy pontosítása sem történhet meg. Legfeljebb elemzések, magyarázatok útján lehet modernizálni, átértelmezni a benne foglaltakat, de mivel az nem része az eredetinek vagy elfogadják, vagy nem.
Betiltani fölösleges.
Ha Isten létezik (én hiszem, hogy igen), akkor mi a garancia arra, hogy nem hazudik?
Én tudománypárti vagyok, mert azt az ember alkotja önerőből, saját tapasztalatai alapján és nem elhisz valamit egy fura lénynek, aki csak beszél (cselekedni még nem láttam), csak azért, mert hatalmasabb nála.
A Biblia is ugyanolyan írás mint a többi, nem lesz igazabb, mert valaki azt mondja.
Személyes véleményem az, hogy "akinek nagy a szája, kicsi a cerkája" alapon Isten nem teremtett semmit, vagy ha igen, nem egyedül. Millió és millióm munkás kell egy halandó szemében végtelenül nagynak tetsző alkotány építéséhez. Csak ők nem fecsegnek, teszik a dolgukat. A tudomány nyomásnak, fénynek, térfogatnak és a fenetudja mineknevezi azt a néhányat, akiket felfedezett. Együtt, mint egy hangyakolónia alkotják a Mindenhatót, ami nem ugyanaz, mint Isten.
Mellesleg az Univerzum minden pillanatban változik. A változás szükszégtelen olyasmi számára, ami tökéletes. Ha jeleneg tökéletes, egy változást követően csak tökéletlenebb lehet, hisz a tökéletesél nincs magasabb kategória. Az Univerzum változik, tehát nem tökéletes, sőt kaotikus rendszer. Pedig Isten azt álítja, hogy tökéleteset alkotott (amiről tudvalevő, hogy statikussága következtében negatív jelző). Hogy is van ez?
Vidiripi
44. válaszoló!
"Vidiripi meg tudod cáfolni az evolúciót?
Ha igen, akkor menj és vedd át a Nobel-díjat."
Aztán jössz te mint következő "díjátvevő" s te meg azért kapod mert bebizonyítottad azt hogy az evo az igaz.
"...a Biblia azt írja hogy a Föld porából lett megalkotva az ember. Izé ezt honnét tudták azok a primitív emberek aki hittek abban hogy van Teremtő?"
Ha azt hiszitek, hogy a kereszténységet a tudomány mgcáfolhatja, akkor
1. nem látjátok, hogy a kettő más, a kereszténység nem tudomány, hogy tudományosan cáfolni lehessen,
2. nem veszitek figyelembe, hogy a tudomány állása változik, tehát bárminek (főleg ilyen nagy dolognak)betiltása a tudomány alapján elhamarkodott,
3. nem gondoltok bele, hogy a kereszténység szerint Isten mindenható, és teremthetett a földbe csontokat és minden mást, mindent intézhetett úgy, hogy mi ma másra lássunk bizonyítékot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!