Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A vallásos emberek tényleg...

A vallásos emberek tényleg naívak, és buták? Vagy ez csak egy téves észrevétel?

Figyelt kérdés
2012. dec. 23. 15:42
1 2 3 4 5
 11/42 anonim ***** válasza:
100%

Ateista létemre azt mondom, hogy a vallás nem mindig jár együtt a naívsággal.

A zsidók nagyon is dörzsöltek és a keresztények hite is gyakran dupla csavaros filozófia következménye.

A szó szerinti értelmezés is lehet egyfajta nézőpont, aki szereti egyszerűbbre venni a figurát, nem sokat filózva a háttéren, mondhatnám, a katonás egyszerűség híve.

A butaság és az intelligencia, vagy a tanultság különböző fogalom.

A kérdés, vajon hová tartozik?

2012. dec. 24. 01:44
 12/42 anonim ***** válasza:

Ez egy általánosítás. Szerintem az ateisták között is vannak eléggé naivak.

"Elég ha megnézed a katolikus egyházat. Nem éppen biblia mániások."

Hát, ahhoz képest minden szentmisén (azaz minden nap) felolvasnak a Szentírásból olvasmányt vagy szentleckét (gyakran mindkettőt) és evangéliumot. Enélkül nincs mise. De nem csak a liturgiában: a katolikus dogmatika alapja a Biblia, továbbá külön tudósok, egyetemi professzorok foglalkoznak a Szentírással mint önálló tudományág. Teológián külön tanszék van Ószövetség -és Újszövetségtudományra, ahol a kispapok évekig ezt tanulják. Legmagasabb szinten van a Pápai Biblikus Bizottság (Pontificia Commissione Biblica) a Hittani Kongregáción belül, melynek szintén a kutatás a feladata.

Attól, hogy a katolikusok merítenek a szent hagyományból is, még nem azt jelenti, hogy nem foglalkoznak a Bibliával.

2012. dec. 24. 09:11
 13/42 anonim ***** válasza:

Az IQ mérésénél én mindig furcsáltam, hogy a tanultságot nem veszik figyelembe, pedig már a teszthez is szükséges némi tudás. A csiszolt gyémánthoz hasonlít az értelem, amelyet a képzés tesz sziporkázóvá. Ennek hiányában csak egy ki nem használt lehetőség.

Természetesen a képzésen nem csak iskolát értek, hiszen művelődni mindenki tud, bőséges a forrás, az iskola csak az alapokat adja.

A naívságnak is vannak fokozatai. A szélhámosok csőbe húznak vallásost, ateistát. Tanulmányozva a gondolkodás folyamatait és előre felkészülve, a dolguk nem túl nehéz.

A vallásoknak (az összesnek) elég idő állt rendelkezésre, hogy kiforrjanak, taktikájuk, stratégiájuk kialakuljon.

Az egyszerű hittételek beillesztése az ellentmondásos tanokba néha nagyon is csavaros logikát kíván és mivel csak azon az elképzelésen működik, hogy Isten jó, alapvetőleg a hitre épül.

Az Isten akkor sem lehet gonosz, ha látszólag az, ezért tettei nem bírálhatók és értékrendjét mindenkinek el kell sajátítani. Mindebben jelentős a veszély, de normális körülmények között kontrollálható. Extrém esetek bőven voltak a múltban, várhatók a jövőben is, ám az ateizmus jelentős elterjedése fékező erővel hathat, mert ráébresztheti az elvakultakat a tévedésükre.

Az a feltételezés, amely a kérdésből sugárzik, hogy a vallásosak eleve naívabbak és ezért lesznek vallásosak, érdekes szempont, de első megközelítésre nem meggyőző, bizonyítani kellene.

Magam úgy tapasztalom, hogy általában a valláson kívül nagyon is racionálisan állnak a világ dolgaihoz, de tévedhetek, belátom.

A hit kialakulása, vagy elmúlása más dolgokkal áll összefüggésben.

Mindez vonatkozik az összes vallásra.

2012. dec. 24. 10:33
 14/42 Tyler913 ***** válasza:

Igen,eléggé téves észrevétel. A vallásosságnak is több szintje létezik az egészen egyszerű ember naiv vallásosságától az intelligens,művelt ember átgondolt,kiérlelt világképéig.

Ugyanúgy,ahogyan a vallást elutasító emberek között is vannak egészen hülyék,akik olyan érvekkel dobálóznak,amiket maguk sem értenek igazán (lásd az ide írogató néhány idiótát-tisztelet a kivételnek),és vannak magasan kvalifikált emberek, akik az összes lehetőséget végiggondolva jutottak el odáig,hogy elutasítják a vallások tanításait.

Szóval a vallásosság nem függ össze az intelligenciával,illetve annak hiányával.

2012. dec. 24. 15:50
 15/42 anonim ***** válasza:

Szerintem, az a naiv, hiszékeny "vallásos" aki nem a saját meggyőződéséből hisz, hanem vagy rábeszélésre, vagy azért, hogy másoknak "tetszen", és ne lógjon ki a sorból.

Én Tanú vagyok, és mielőtt átadtam volna az életemet Istennek, sok könyvet irodalmat biblia fordítást elolvastam, mielőtt önként megkeresztelkedtem volna.

Akinek nem szilárd meggyőződésen alapul a hite, hanem hiszékenységen, azokat Jézus a homokra épített házhoz hasonlítja, ami ha jön az árvíz elsöpri a házat.

az az Jön a próba, és feladja a hitét, katasztrófát szenvedett a kereszténysége.

2012. dec. 24. 19:06
 16/42 anonim ***** válasza:

Kedves előző.

Ha a szilárd alap az Őrtorony, akkor csapda.

2012. dec. 25. 09:54
 17/42 anonim ***** válasza:
B. E. Tomivalegyet értek, ill. szinte mindenkivel, kivéve az 1-est. A világosság (fény) az Ősrobbanás elméletében is mintegy 10 milliárd (!) évvel előbbkeletkezett, mint a Nap!
2012. dec. 26. 18:29
 18/42 anonim ***** válasza:
Butaság az egész, nem kell vele törődni. Mindegyik jelző talál és az észrevétel nem téves.
2012. dec. 28. 00:56
 19/42 anonim ***** válasza:
Az észrevétel pontosítva, van aki naív, van aki buta és van aki ravasz.
2012. dec. 28. 02:07
 20/42 anonim ***** válasza:
Kár védekezni, mert az ilyen, aki ehhez hasonló kérdést tesz fel, csak provokál. Az ilyennek nincs élete, nincs más szórakozása. Sajnálatraméltóan sivár élete van.
2012. dec. 28. 18:59
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!