Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért nem tiltják be a világon...

Miért nem tiltják be a világon a Biblia olvasását, ha erőszakra és szenvedésre ösztönöz, kezdve a nők személyiségi jogainak földbetaposásától kezdve az ártatlan életek kioltásáig?

Figyelt kérdés

2012. dec. 6. 22:30
1 2 3 4 5 6
 21/51 anonim ***** válasza:
72%

Szia!

Nos úgy tűnik, te sokkal inkább valami bibliakritikát olvastál azt is felületesen. Isten ugyanis nem Mózes, hanem Ábrahám gyermekét kérte áldozatul, de ez is csak egy próbatétel volt nem halt meg a gyermek.

A Szentírás sehol sem ösztönöz erőszakra és szenvedésre, sokkal inkább magyarázatot ad arra, hogy ezek miért jelentek meg a világban.

Ha elolvastad volna a Biblia első három fejezetét magad is meggyőződhettél volna, hogy éppen a nők egyenjogúságáról tesz tanúbizonyságot, az ember teremtésénél is azt írja: "Isten az embert az ő képére: férfiúvá és asszonnyá teremtette." Vagyis a nő ugyanúgy Isten képmása, mint a férfi, nincsen különbség. Sőt: "elhagyja a férfiú az ő atyját és az ő anyját, és ragaszkodik feleségéhez: és lesznek egy testté" - ennél szebb egyenlőségről szóló tanúbiznyságot nem is tehetne.

Ártatlan életek kioltása? Vajon nem Isten az, aki lelkére beszél Kainnak, hogy ne tegye ezt? "És mondta az Úr Kainnak: Miért gerjedtél haragra? és miért csüggeszted le fejedet? Hiszen, ha jól cselekszel, emelt fővel járhatsz; ha pedig nem jól cselekszel, a bűn az ajtó előtt leselkedik, és reád van vágyódása; de te uralkodjál rajta." (I.Móz. 4:6-7).

Néhány idézet még ami maximálisan cáfolja a vádjaidat:

Máté 5,44 "Szeressétek ellenségeiteket, áldjátok azokat, akik titeket átkoznak, jót tegyetek azokkal, akik titeket gyűlölnek, és imádkozzatok azokért, akik háborgatnak és kergetnek titeket."

Zsolt 149,4 "Mert kedveli az Úr az ő népét, a szenvedőket szabadulással dicsőíti meg."

I.Kor. 7:3 "A feleségének adja meg a férj a köteles jóakaratot; hasonlóképen a feleség is a férjének. A feleség nem ura a maga testének, hanem a férje; hasonlóképen a férj sem ura a maga testének, hanem a felesége."

Gal 3,28 "Nincs zsidó, sem görög; nincs szolga, sem szabad; nincs férfi, sem nő; mert ti mindnyájan egyek vagytok a Krisztus Jézusban."

Üdv. Péter

2012. dec. 7. 09:16
 22/51 anonim ***** válasza:
35%

Kedves andizsuzsi!

Talán Salamonnak volt 1000 felesége, meg a pátriarkák simán felcsinálják a szolgálót, annak egy szava sem lehet, pedig a bojtár legény való hozzá.

A Biblia elég hűen tükrözi a kor patriarchális berendezkedését.

Nagy ritkán beszámol egy egy nőről is, aki vezető pozícióban van, de szinte mindegyik király, apostol, sőt a szentek többsége is férfi.

A papok is közülük kerülnek ki.

Ha világosan nem is mondja ki a nők hátrányos helyre való rendelését, a sorok mögött ezt sugallja.

Nem hiába telt el két évezred, csak a múlt század közepén nyertek teret az emancipációs törekvések.

A igaz, hogy más vallások még jobban elnyomták a nőket, de a kereszténység is ezt tette.

A régi időkben a keresztény katonák ha vonultak, kifosztották a házakat, a nőket meggyalázták, az ellenszegülőt kardélre hányták.

Az egyszerű nép a saját harcosaitól is rettegett, mert egyformák voltak.

Jöttében, mentében Hunyadi is feldúlta az országot, mert a hadának enni kellett adni, pénze amúgy is kevés volt a zsoldosok fizetésére, mert nem csak a bandériumok voltak vele, de még ha fizetett is volna (eszébe sem jutott), akkor is kifosztotta volna a környező falvakat, ahol áthaladt.

Férfinek, nőnek egyaránt rossz volt a jobbágysor, ami csak 1849 ben törlődött el hazánkban.

A feudális kényurak néhol még a 17., 18. században is igényt tartottak az első éjszaka jogára, az egyház pedig semmit sem tett ezek ellen.

Magyarországon 1900 körül az ország 80-85 % a analfabéta volt, a nők aránya közelít a 100 % hoz.

A gazdagabb családok lányai a nevelőintézetekben speciális nevelést kaptak, teljesen mást, mint a férfiak, hiszen nem hivatalra, munkára készítették fel őket.

2012. dec. 7. 11:36
 23/51 anonim ***** válasza:
39%
Kedves tzolko most meg foglak bántani, de szerintem te jobb ha nem szólsz bele ebbe a téma, mert ökörség, amiket írkálsz. És most megerősítettelek, hogy jó az, hogy ha te ateista maradsz.
2012. dec. 7. 12:05
 24/51 anonim ***** válasza:
55%

Én nem bántom tzolkot, mert ő szegény a mai kor áldozata, aki elhitte, hogy amit ír, az úgy is van.

Sőt, miután csak itt tájékozódik a Bibliát illetően, a sok másik ateistával egyetemben, akik kezükbe sem vették még a Bibliát, ezért nem is szabad csodálkozni azon, hogy ilyeneket ír.

De az is megmutatja, hogy betanult szöveget majmol, hogy nem figyel a nők írásaira, mintha ott sem lennének. Ez az igazi férfisovinizmus, mikor én azt mondom, hogy de nekem milyen jó lenne, ő meg megmagyarázza, hogy szerintem nekem mi lenne a jó.

2012. dec. 7. 12:44
 25/51 Andizsuzsi ***** válasza:
71%

tzolko válasza:

Kedves andizsuzsi!

Talán Salamonnak volt 1000 felesége, meg a pátriarkák simán felcsinálják a szolgálót, annak egy szava sem lehet, pedig a bojtár legény való hozzá.

A Biblia elég hűen tükrözi a kor patriarchális berendezkedését.

Nagy ritkán beszámol egy egy nőről is, aki vezető pozícióban van, de szinte mindegyik király, apostol, sőt a szentek többsége is férfi.

A papok is közülük kerülnek ki.

Ha világosan nem is mondja ki a nők hátrányos helyre való rendelését, a sorok mögött ezt sugallja.

Nem hiába telt el két évezred, csak a múlt század közepén nyertek teret az emancipációs törekvések.

A igaz, hogy más vallások még jobban elnyomták a nőket, de a kereszténység is ezt tette.

A régi időkben a keresztény katonák ha vonultak, kifosztották a házakat, a nőket meggyalázták, az ellenszegülőt kardélre hányták.

Az egyszerű nép a saját harcosaitól is rettegett, mert egyformák voltak.

Jöttében, mentében Hunyadi is feldúlta az országot, mert a hadának enni kellett adni, pénze amúgy is kevés volt a zsoldosok fizetésére, mert nem csak a bandériumok voltak vele, de még ha fizetett is volna (eszébe sem jutott), akkor is kifosztotta volna a környező falvakat, ahol áthaladt.

Férfinek, nőnek egyaránt rossz volt a jobbágysor, ami csak 1849 ben törlődött el hazánkban.

A feudális kényurak néhol még a 17., 18. században is igényt tartottak az első éjszaka jogára, az egyház pedig semmit sem tett ezek ellen.

Magyarországon 1900 körül az ország 80-85 % a analfabéta volt, a nők aránya közelít a 100 % hoz.

A gazdagabb családok lányai a nevelőintézetekben speciális nevelést kaptak, teljesen mást, mint a férfiak, hiszen nem hivatalra, munkára készítették fel őket.

Kedves tzolko!

Nem egészen értem, hogy a válaszodat miért nekem címezted, mert én a kérdezőtől azt kértem, hogy írjon példát arra, hogy MA milyen hátrányos megkülönböztetés éri a nőket a Biblia tükrében, és a te válaszod nem erre irányult, ám legyen.

"meg a pátriarkák simán felcsinálják a szolgálót" Manapság hányan csalják meg a házastársukat, élnek nemi életet felelőtlenül, használnak ki szerencsétlen sorsú, kiszolgáltatott nőket? És ezeknek mi köze van a Bibliához?

"Jöttében, mentében Hunyadi is feldúlta az országot, mert a hadának enni kellett adni" - ha nem olvasták volna a Bibliát, akkor nem lettek volna éhesek a katonák?

"Férfinek, nőnek egyaránt rossz volt a jobbágysor, ami csak 1849 ben törlődött el hazánkban." - nem vitatom, csak nem tudom, a jobbágysorsnak mi a köze a Bibliához.

"A feudális kényurak néhol még a 17., 18. században is igényt tartottak az első éjszaka jogára" - az ég adta földön semmi bizonyíték (értsd bárminemű írásos rendelet erre vonatkozóan), ami ezt a legendát alátámasztaná.

"Magyarországon 1900 körül az ország 80-85 % a analfabéta volt, a nők aránya közelít a 100 % hoz." - Nem tudom, honnan vetted ezeket az adatokat, de pl. Tápióbicskén 1900-ban 25% volt az írástudatlanok aránya. Szabolcs megyében 1874-ben 440 iparostanuló volt, közülük 354 írt és olvasott. Az 1870-es népszámlálási adatok szerint Magyarország lakosságának 61% volt analfabéta. Persze ez is nagyon sok, de köszönő viszonyban sincs az általad írt adatokkal, és méginkább nincs semmi köze a Bibliához. A Biblia sehol sem tiltja az olvasást.

2012. dec. 7. 12:55
 26/51 Zsizsik666 ***** válasza:
42%

Igaza van tzolkonak, a kérdező meg szerintem úgy érti, hogy isten is rengeteg embert megölt a biblia alapján.

[link]

Egy istennek példát kellene mutatnia, és nem gyilkolásznia, ha ezt elvárja a teremtményeitől.

Másik meg, hogy mindenkit már most is máglyára kivánnának a bibliások, mert a végítélet így meg úgy. Pl. aki okkult dolgokkal foglalkozik, éghet örökké. Ez is egyfajta káröröm a hívőknek, s magukat különbnek tartják pl. egy wiccánál.

Szenvedésre is ösztönöz, mert hányan nem tudják vallási elvakultságukban, mit tegyenek, ha a párjuk nem katolikus! s ilyen válaszokat kapnak: "hiszen ő úgyis végítéletkor meghal örökre, úgysem lehettek együtt, ne feküdj le vele, akárhogy is szereted".

2012. dec. 7. 15:47
 27/51 Zsizsik666 ***** válasza:
31%
A nőket csak azért nem érheti ma a biblia miatt hátrányos megkülönböztetés, mert a vallás elkülönült a világi hatalmaktól. Csupán ezért.
2012. dec. 7. 15:49
 28/51 anonim ***** válasza:
37%

Régen a vallás uralkodó volt mindenben.

A pápák még a királyoknak is parancsoltak, legalább is akartak, mert ez azért nem mindig sikerült.

Felelősek mindenért, ami történt. (még a jobbágyságért is, legalább felerészben)

Mutass nekem egy női pápát, vagy bíborost, érseket.

Ma már előfordul női miniszter, államfő.

A Biblia szerint a nők gyerekszülésre, nevelésre valók, háziasszonykodjanak, főzzenek, ne dolgozzanak.

Azt azért nem mondom, hogy be kell tiltani.

Egyáltalán nem tetszenek nekem az adminisztratív intézkedések, a tiltások, agyonszabályozások.

A kormány inkább a saját dolgával törődne, az embereket meg hagyná békében élni, jobban tenné.

Éppen elég a dolga a rendőrségnek a valóban veszélyes dolgokkal, minek szaprítani butaságokkal.

Az emberek felnőttek, maguktól is tudják a dolgukat, aki meg nem, azt nehéz kényszeríteni.

A kérdés valójában nem tetszik nekem, de a nők hátrányos helyzete a régi korokban részben köszönhető a vallásnak, legalább is abban a tekintetben, hogy eltűrte, ha már semmi esetre sem akarjátok beismerni, hogy maga is hozzájárult.

(Mennél 1001. asszonynak, Salamon háremébe?)

2012. dec. 7. 19:15
 29/51 anonim ***** válasza:
71%

"A Biblia szerint a nők gyerekszülésre, nevelésre valók, háziasszonykodjanak, főzzenek, ne dolgozzanak."

Imádnám ezt a "hátrányos" helyzetet.

2012. dec. 7. 20:13
 30/51 anonim ***** válasza:
53%

Tulajdonképpen azt nem értem, hogy akinek halvány lila gőze nincs az egészről és csak minden második szót kap ki abból, amit hallott róla, az minek ír véleményt?

Zsizsik tudjuk, hogy csak provokál, ezélteti, vagy erre masztizik. Ő tudja. Vagy épp gombavárás közben méla unalmában koptatja a körmeit.

Tzolko meg kénye-kedve szerint hajlítja a Bibliát és a történelmet pedig úgy alakítja, hogy a saját igazsága jöjjön ki. Azt a rémuralmat, amikor a hit mögé bújtatták a pénz imádatát felhozni példának pont olyan butaság, mintha a keresztes háborúval tenné ugyanezt. És már unalmas.

Mikor értitek már meg, hogy ezeknek

NINCS

KÖZE

A

KERESZTÉNYSÉGHEZ!

2012. dec. 7. 20:20
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!