Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ki az aki nem fogadja el a...

Ki az aki nem fogadja el a Bibliát, mint Isten kinyilatkoztatását, de Istenben visszont hisz? Miért nem fogadja el a Bibliát? Hogy képzeli el Istent?

Figyelt kérdés
2012. aug. 29. 09:45
1 2 3
 1/25 anonim ***** válasza:
88%

Én nem fogadom el a Bibliát. Vagyis, azt mondanám,elfogadom,de egyáltalán nem értek egyet azzal,hogy az emberek jelentős része egy több,mint 2000 éves dogmarendszer szerint él. Nem vagyok megkeresztelkedve, nem is áll szándékomban. Viszont hiszek Istenben és szeretem is őt. Számomra ő a szeretet,a kreativitás, a pozitív érzések, a segítség,a hűség,az odaadás, úgy gondolom,hogy Ő megteremtett bennünket, vagyis az Életet elsősorban,és most néz minket fentről,olykor boldogan,vagy épp szomorúan...

Azt vallom,hogy van az IstenFÉLŐ ember (azok,akik sokkot kapnak,ha nem mennek el a templomba valamilyen okból kifolyólag,és félnek,hogy "kitagadja" őket a közösség), ezek az emberek konkrétan félnek Istentől, a haragjától,azt vallják,hogy mindenben bűnösök vagyunk,ezért halunk meg,stb... ezt "mindannyian bűnösök vagyunk ezért Isten büntetésből elveszi az életünket"-dolgot a nagymamám református szertartás szerint lezajlott temetésen mondta a lelkész. Azt hittem,odamegyek és felpofozom.

Én azok közé tartozom,akik szeretik Istent.Elfogadom Őt,elfogadom Jézust is,hiszek az angyalokban, hiszek abban,hogy Istenhez bármikor fordulhatunk, sajátos módon "imádkozni" is szoktam,pontosabban beszélgetni vele.Karácsonyi misére is szoktam járni,ezzel is közelebb érzem magam Istenhez. De ettől még nem érzem azt,hogy az egyházhoz kellene tartoznom,vagy a Bibliát olvasnom. Isten van,és én örülök a jelenlétének,de nem érzek bűntudatot olyan dolgok miatt,amik miatt pl egy vallásos ember nagyon sokszor. Ez nyilván nem azt jelenti,hogy bűnöket követek el,igyekszem "emberként" élni,de nem elsősorban Isten,hanem a saját magam kedvéért. Szeretem Istent,a magam módján,és hiszem,hogy Ő is ugyanígy szeret engem. :)

Nem ítélkezem a keresztények fölött,mielőtt bárki félreértene. Én nem értek egyet a dogmákkal,hogy belekényszerítik egymást bizonyos gondolatrendszerekbe,korlátozva ezzel egymás lelki / gondolati szabadságát. Inkább mondom azt,hogy elfogadom őket olyanoknak,amilyenek,ezt az életet ők választották,hát éljenek benne boldogan.

2012. aug. 29. 10:01
 2/25 anonim ***** válasza:
86%
Én se fogadom el, viszont nem mondom hogy nem lehet egy kozmikus isten aki létrehozta az ősrobbanást, utána megteremtette az egysejtűeket, és aztán várta hogy az evolúció végezze a dolgát. Ez így logikusabb mint az 5000 éves, lapos föld elmélete. Egyébként az nem tetszik hogy az áll benne a föld és benne az emberiség csak 5000-6000 éves, lapos, körülötte kering a nap és nagyon könnyen félreérthető. A katolikus egyház is félreértette.
2012. aug. 29. 10:28
 3/25 A kérdező kommentje:
Köszönöm az eddigi válaszokat!
2012. aug. 29. 10:44
 4/25 anonim ***** válasza:
57%
A Biblia sehol sem emliti, hogy a fold 5-6 ezer eves.
2012. aug. 29. 19:37
 5/25 anonim ***** válasza:
85%

Kedves utolsó válaszoló!

Ezek szerint nem olvastad a Bibliát... :) (elég figyelmesen)

2012. aug. 29. 21:39
 6/25 anonim ***** válasza:
73%

Hiszek Istenben.

A Bibliiát azért nem fogadom el mint isteni kinyilatkoztatást, mert ugyan elfogadom hogy isteni sugallatra készült, de emberek írték egyéni értelmezésben és emberek cenzúrázták (kanonizálták) komoly politikai okok mentén.

Tehát ami benne van az szép és érdekes és jó és tanulságos, de nem teljes.

És ha már itt tartunk, ki mondta hogy a Biblia írása befejeződött? Az emberek természetesen. Ma miértnem kanonizálnak?

Minden vallás egy ugyan azon Istenben hisz, csak más utat kaptak, ezért láthatják őt akár több istenként (hinduizmus) vallási kaleidoszkóp. De ez mind ugyan az a "szellem", entitás... kár mást a hitéért elítélni, az semelyik vallásnak nem sajátja.

Ha megfigyeltétek az alapvető tanok mindenhol ugyan azok, nagyon hasonlatosak a 10 parancsolathoz. Igaz hogy a filozófiája teljesen különbözik, de a "keresztényi értékek" mindenhol értékek. CSak ők másképp nevezik, mondjuk zsidó értékeknek (hamér zsidó eredetű) vagy muzulmán értékeknek, de ez igaz a vallástalanokra is :-)

2012. aug. 29. 22:25
 7/25 anonim ***** válasza:
66%

5-os valaszolo:

Kerlek masolj be bibliaverseket, amik alatamasztjak, hogy a Fold 5-6 ezer evesre teheto.

Koszonom szepen.

2012. aug. 29. 22:47
 8/25 anonim ***** válasza:
100%

Igen, ehhez el kellene olvasni, és elég alaposan tanulmányozni a Bibliát. Pontosan le van jegyezve, hogy ki meddig élt, mikor nemzett ezt meg azt, mettől meddig volt Izrael népe fogságban, mikor tért haza, milyen idői próféciát és mikor kapott a Messiásra vonatkozóan, mikor jött el Izrael számára a megváltó, stb...stb.

Egy kis segítség egy nemzettségtáblázat, hogy miről is beszélek. Ezt a táblázatot is például a Biblia alapján lehet elkészíteni.

[link]

Másfelől a zsidók is csaknem 6000-nél járnak az évszámításukban, és azt is nagyon régen vezetik a Tórában található információk alapján.

Boccs, kérdező az offért...

2012. aug. 29. 23:06
 9/25 anonim ***** válasza:
100%

Én vallásos iskolába jártam, ezért sokat tanultam a Bibliáról, mégsem veszem alapnak. Azért, mert a Bibliát emberek és nem isten írta, rengeteg olyan szabály van benne, ami kifejezetten közegészségügyi alapkövetelménynek felel meg, tehát a célja semmi "szent" nem volt, csupán az akkori életkörülmények okozta problémákat megelőzni--> ebből is látszik, hogy emberek írták, ők tudták, milyenek az állapotok a Földön.

Ezen kívül sok résszel egyáltalán nem értek egyet (bűnösök vagyunk, gyarlók, tekintélyelvűség, nemek alá-fölé rendeltsége, szexualitás kérdésköre), illetve a Biblia által megismert istenben sem találtam magamat.

A Bibliai isten, egy embert formáz. Szerintem az istenség pont azért istenség, mert nem emberi vonásai vannak. A Biblia istene ugyanúgy dühös, bosszúálló, manipulatív, jutalmazó, ítélkező, mint mi emberek. Szerintem egy istennek nincsenek ilyen tulajdonságai, mert ha vannak, akkor nem isten, hanem istennek kikiáltott emberszerű lény. Arról már nem is beszélve, hogy a bibliai isten a hívők szerintem 99%-a szerint férfi. Ez szerintem predesztinálja a másik nem alacsonyabbrendűségét, hiszen, ha isten van a "topon", aki férfi, akkor a való életben is fölérendelt viszonyban "kell " lennie.

Én istent nem embernek képzelem el, nem is hívom így, nekem maga a szó teljesen egybefonódott a bibliai alakkal, akiről az előbb írtam.

Szerintem az istenség, egy olyan dolog, ami minden emberben megvan, és belső imádkozással lehet előhívni. Egy belső hang, egy iránytű, amely vezet minket a sötétben. A szeretet, ami meggyógyít és életben tart, a jóindulat, ami boldoggá tesz, a kreativitás, ami felélénkít. Szóval minden olyan érzés, ami szerettel, boldogsággal tölt el bennünket. Nem büntet, mert nincs mit - ha valaki híján van ezeknek a tulajdonságoknak az maga a "büntetés". De ezt a személy választja. Eldönthetem, hogy ma például úgy kelek-e ki az ágyból, hogy "már megint dolgozni kell mennem..." vagy azt mondom, hogy "ma (is) a legjobb tudásom szerint fogok eljárni". És ha a másodikat választom, akkor közelebb jutok istenhez, és még jobban fogom érezni magam.

Nekem ezt jelenti az istenség.

2012. aug. 30. 00:35
 10/25 anonim ***** válasza:
100%

A Bibliával igazából egy fő bajom van,az,hogy a vallás azt állítja,hogy vagy elhiszem az egészet,és akkor hiszek Istenben,vagy nem és akkor nem hiszek benne.Ezt nem tudom elfogadni,mert ehhez hiszékeny embernek kell lenni,könnyen manipulálhatónak,ez pedig nem a bölcsesség,és az értelem felé visz.A vallást emberek irányítják,a Bibliát emberek írták,számomra semmit sem hitelesít az,hogy odabiggyesztik a végére,hogy "Az egész írás Istentől ihletett" hiszen ezt bárki oda írhatná.De a logikai ellentmondások,és az egyéb megkérdőjelezhető dolgok mind arra figyelmeztetnek,hogy nem bölcs dolog mindent elhinni,amit írnak benne.

Istent úgy képzelem el,mint mindennek az alkotóját.A legtágabb értelmezés szerint semmi sem lehet nem Istentől.Ha szűkítjük a kört,akkor Isten az,amire vágyom életem nehéz óráiban:A megnyugtató,a szeretetteljes,a boldogságot,örömet adó,a bölcs,aki hasznos tanácsokkal lát el,aki átölel,és elfogad olyannak amilyen vagyok,nem ítélkezik felettem,mint az emberek.

2012. aug. 30. 17:08
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!