Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A Bibliát emberek kreálták?

A Bibliát emberek kreálták?

Figyelt kérdés

2012. aug. 16. 23:04
 51/91 Abibh ***** válasza:
42%
50/ ugye a Bibliáról van szó,32 es azt irta,hogy nem kell mindent bevenni amit a Biblia ír.Én erre válaszoltam. A tanulság az,hogy ahogy mi vigyázunk a holmiainkra a tulajdonainkra a csládunkra,Isten is ugyan úgy tud vigyázni ami az Ő tulajdona.Mivel a Bibliában kijelenti,hogy az az Ő szava akkor gondolj csak bele,megengedné,hogy bármivel is ártsanak a Bibliának? Nem hiszem. :) Az évek során már megpróbálták párszor eltüntetni,meghamísitani de ez nem ment.És mindazok akik ezt,megprobálták elég tragikus végzetük lett.Ennek érdemes a történelmi adatokban utána nézni egy kicsit.Szerinted ez véletlen? :)Persze egy kivűl álló aki nem akar hinni,soha nem fogja elfogadni,mindig fog találni magyarázatot rá,hogy mi miért van és hogyan van,de mindez semmit sem változtat a tényeken.Hát kb ezért irtam azt a választ a 32 nek. :)
2012. aug. 19. 10:47
 52/91 anonim ***** válasza:
56%

22:08

"S evvel megcáfolhatatlan az az érv amit állítanak.A Biblia összhangban van nem csak saját magával, de a teremtő szándékával is.

S itt már nem lehet mellé beszélni.

S evvel megcáfolhatatlan az az érv amit állítanak."

Ha a teremtő szándékával is összhangban van,akkor,hogy lehet az,hogy pl.Istennek minden fölött hatalma van,de a bűnbeesésnél a Sátán fölött nem volt? Akkor az volt a szándéka,hogy az ember bűnbe essen a Sátán által? De hát Isten nem akarhatott rosszat az embernek,mivel szereti az embert.Tehát már itt a bűnbeesésnél nincs összhangban saját magával.

Ezt most a szabad akarattal fogod magyarázni,de itt megint nincs összhangban a dolog,mert ha Isten mindentudó,akkor nem ad szabad akaratot az embernek,sem a Sátánnak,mert tudja előre,hogy vissza fognak vele élni,ezzel a saját vesztüket okozva,és haragot,bosszúságot,fájdalmat okozva a Istennek is(önmagának miért akarna rosszat a legbölcsebb lény?)Ha Isten hagyja,hogy a saját teremtményei a halálba menjenek,akkor nem ő az Isten,hanem a Sátán.

Biztos vagy benne,hogy mi beszélünk mellé?

"Vagy talán világi, nem isten áldása alatt levő könyvel vagy iratokkal akarod, hogy megmagyarázzuk a bibliát?"

A Biblia azt írja,Isten mindenkit szeret.igazakat,és hamisakat egyaránt,mindent eltűr,mindent elvisel.Ennek ellent mond az Ószövetségi Istenkép,pl.amikor a próféták azzal indokolják a gyilkosságaikat,és elmebeteg gondolkodásukat,hogy Isten szent szava szólt belőlük.Ezt,ha akarnád sem tudnád nem világi,és Isten áldása alatt levő Bibliai iratokkal magyarázni,mert maga a Biblia bizonyítja,hogy világi gondolkodásuk volt ezeknek a prófétáknak.Pl.csak olvasd el Mózes könyvét,hány embert ítélt el,és végzett,végeztetett ki,hány emberben tett kárt.És most hasonlítsd össze Jézus Krisztussal,hogy ő hány emberrel csinálta mindezeket.Mindkét Isteni próféta azt állítja,hogy Isten szólott belőle.De ha ekkora a különbség,ekkora az ellentmondás,akkor az egyik nem mond igazat,vagy téved.

"Isten gondolatai ennél jóval magasabbak, és nem úgy gondolkodik mint mi emberek.:)"

Csak azt nem értem,hogy ha ilyen jól tudod,hogy mi a különbség a kettő között,akkor,hogy lehet az,hogy hiába olvastad a Bibliát,nem tudsz különbséget tenni emberi és Isteni gondolkodás között?

Szeretném,ha megmagyaráznád ezeket a dolgokat,de csak kizárólag a Bibliával.

2012. aug. 19. 10:47
 53/91 anonim ***** válasza:
42%

Abibh

A 32-es és az 50-es is én vagyok.

Ha válaszolsz,akkor légy szíves konkrétan a témával kapcsolatban.Nem arról írtam,hogy miért maradt fenn ennyi ideig a Biblia,ez egy más téma.Az,hogy eddig fennmaradt,a keresztény egyháznak köszönhető.Minden fennmarad,amíg megfelelő szponzorálás van a háttérben.

2012. aug. 19. 11:26
 54/91 Abibh ***** válasza:
33%

kedves 52/ zokon veszed ha megpróbálok én válaszolni a kérdésedre? Akkor máris kezdeném,ezzel. MI az igazság=az amikor mindenki megkapja azt amit megérdemel.Mi az irgalom=az amikor valaki nem kapja meg,azt amit megérdemelne. Mi a kegyelem=az amikor valaki megkapja azt amit nem érdemelne meg. Isten igazságos?IGEN.Isten irgalmas?IGEN. Isten kegyelmes?IGEN.Akkor hol a probléma? Változnak e Isten Szándékai?NEM változnak!"Nem ember az Isten,hogy hazudnék,nem embernek fia,hogy bármit megbánna.Mond e olyant amit meg ne tenne,igér e olyant amit nem teljesít?(Moz.23,19)" egy másik "Izrael fenséges Istene nem hazudik,és nem is bán meg semmit,mert nem ember Ő,hogy megbánjon valamit.()1Sám.15,29" egy másik "De az Úr terve örökké megmarad,szívének szándéka nemzedékről nemzedékre.(Zsolt.33,11)" Változnak e Isten szándékai? IGEN változnak. "MEGBÁNTAM,hogy királyá tettem Sault,mert elfordult tőlem,és nem teljesítette amit meghagytam neki(1Sán.15,11)" egy másik "De amikor az angyal Jeruzsálem ellen nyujtotta ki kezét,hogy elpusztitsa,BÁNKODNI kezdett az Úr a veszedelem miatt,és ezt mondta az angyalnak,aki a nép között pusztitott:Elég!Most már hagyd abba!(2Sám.24.16)" egy másik "Amikor Isten látta amit tettek,és hogy megtértek a rossz útrol MEGBÁNTA ISTEN,hogy veszedelembe akarta dönteni öket,és nem tette meg.(Jón.3,10)" Na szoval,a fenti igék azt mutatják,hogy Isten ellent mond önmagának,de viszont ezeket nem szabad alul értékelnünk.Amikor ilyen ellentmonásos részeket akarunk értékelni nem árt ponzosan végig gondolni,hogy mit is állit a szöveg.Azzal,hogy a Biblia azt írja,Isten megbánhat valamit, emberi tulajdonsággal ruházza fel Őt.Tehát amennyiben a biblia valóban azt állitaná,hogy Isten megbánt ezt azt,akkor ebböl az sül ki,hogy még Ő sem tud mindent. De vajon ezt állitja magárol a biblia?? :) nem hiszem! de nézzük csak "A régebbiek már beteljesedtek,most újakat mondok.MÉG MIELÖTT KIBONTAKOZNÁNAK TUDATOM VELETEK.(Ézs.42,9)" és még egy "Igy szol az Úr,aki ezt véghez viszi és aki ezt ÖRÖKTŐL FOGVA TUDJA.(ApCsel.15,18-19)" Tehát a biblia szerint isten megbán valamit,akkor ez alatt csupán a tetteinek,megváltoztatását kell értenünk,és ez azért jó mert kézenfekvő megoldás,mert az emberek egymás és Isten gondolkodás módját a tettek alapján mérjük fel.Nem tudom ha elég világos amit írok,de remélemmeg tudod érteni amit akarok,szoval amenyiben Isten elöre lát bizonyos dolgokat,úgy elöre tervezhet is,hogy azok után már másképpen cselekszik az emberekkel ezáltal is tudatva velük,hogy az a lejátszodt eseményt mennyire helyteleniti vagy helyesli,ilyenkor Isten belső gondolkodás modja NEM változik,igy a szó szoros értelmében nem bán meg semmit,viszont nekünk kivül állóknak ez mégis a megbánással egyenértékü.Bátran kijelenthetem hát,hogy a biblia alapján Isten szándékai nem változnak,legfeljebb az emberek felé megjelenő cselekedetei lesznek mások. És akkor most jogosan meg kérdezheted,hogy Isten akkor most vagy gonosz. Én meg ezt mondom. IGEN,jo.."Jó az Úr mindenkihez,irgalmas minden teremtményéhez(Zsolt.145.9)

" egy másik "Jézus ezt válaszolta néki: Miért mondasz engem jonak?Senki nem jó,csak az Isten(Luk.18,19)" Ugyanakkor ezt is mondhatom,hogy NEM,nem jo..."Én alkodtam a világosságot,én teremtettem a sötétséget,én szerzek békességet,én teremtek bajt,én,az Úr,cselekszem mindezt.(Ézs.45,7)"egy másik"Ha megfúják a kürtöt a városban,nem rémül e meg a nép?Ha valami baj éri a várost,nem az Úr hozza e azt?(Ám.3,6)" Ez az ellentmondásos téma csak az utobbi 100 évben lett azzá. Mert elterjedt a köztudatban ami szintén a vallásnak köszönhető,hogy az Isten egy afféle jóságos öregur aki mindent elnéz,vagy pedig egy természetfeletti hatalommal rendelkező vérszomjas perverz alak. A jó Isten szavunk is arra utal,hogy az Isten egy korlátlanul elnéző lény,de ez téves! Ezzel a gondolkodás móddal sajnos magunk alól vágjuk ki a fát,mert konfliktusba kerül a rossz létezésének ténye,balesetek betegségek stb mind mind elbizonytalanitják a Jóisten képviselőit.Másrészt ugyan ugy konfliktusba kerülnek a Biblia azon részei amelyek Isten szigoruságárol tesznek bizonyságot.De ha meg akarjuk érteni a bibliát akkor el kell fogadnunk azokat az eseményeket is amelyeket rossznak tartunk,mert azokat is Isten rendeli el.A biblia szempontjábol tehát azt kell mondanom,hogy Isten josága és szigora nem zárja ki egymást.Az,hogy mit gondolunk Isten joságáról és szigoráról,összefügésben lehet ahogy a gyereknevelésröl gondokodunk.Mostanság egyre gyakrabban ad hangot a médiákban,ami szerint a gyermek fenyités önmagában gonosz dolog,az a szülő aki ezzel a modszerrel él a saját haragját éli ki gyermekén.Ebben a gondolkodásmódban a jóságb és a szigor egymást kizáró jellemvonások.Ezzl összefüggésben van hozva,hogy a mennyei Atya szigora is csak gonosz dolog lehet.Értsük már meg,hogy ajóság nem foglalja magába a bűnök feltétel nélküli elengedését.Istennek JOGA van megbüntetni a bünösöket.Ha nem ezt tenné akkor lenne egy hazug és igazságtalan lény.Azt kellene tehát megálapitanunk,hogy Isten joságát és szigorát,nem szabadna egymástol,függetlenül vizsgálni. Isten jóságában benne van a szigora is és a szigorában pedig a jósága,ebböl vonjuk le,hogy Ő egy igazságos Isten. A szigor nélküli jóság tutyimutyiságá alacsonyodik,mig a jóság nélküli szigór ellenségeskedésé. nem tudom,ha meg tudod érteni amit leirtam.De gondolkodj el rajta és elemezd figyelmesen át az "Isten igazságos." rövidke mondatot,és ha ez sikerűl akkor meg fogod érteni,hogy valójában Isten egy szuverén,és egy jóságos teremtő.Persze ehhez hit is kell.Ha az nuncs meg akkor ne is probáld megérteni mert csak időpocsékolás. De remélem,hogy segithettem.

2012. aug. 19. 13:03
 55/91 Abibh ***** válasza:
38%
Nna akkor 32es,és ugyan azt tudom mondani,hogy Isten tud vigyázni a tulajdonára.És ép te magad mondtad ki a titkot :) az a baj,hogy mindig a természet felettit látjátok Istenbe és emiatt tévedtek.Isten mindig megtalálja azokat az embereket akár egyházon belűl akár nem akik vigyázzanak a Bibliára és a módját is megtalálja annak,hogy hogyan ebben biztosithatlak. A MINDENHATÓ nem ember és ezt nekünk nehéz felfogni.De ha csak egy borsó szemnyi hitet engedünk be a szívünkbe akkor rájövünk,hogy mennyire távol vagyunk Isten mindenhatóságátől.Ha Ő egyszer nem akar valamit akkor az nem fog megtörténni,ha meg akar valamit,akkor az ugy lesz,és te én ,mi semitt sem tehetünk az ellen,hogy az ne következzen,vagy következzen be.:) vagy elhiszed vagy nem,az már a te dolgod.
2012. aug. 19. 13:24
 56/91 anonim ***** válasza:
57%

Abibh!

Még soká írogathat itt mindenki,de a Biblia teljességgel hiteltelen,mondhatod,hogy Isten kinyilatkoztatása,de ez nem igaz,mert ez nem más,mint egy könyv amiben Izrael fiai kisajátitják maguknak Istent.Azon kívül,a Biblia hitelességét,a Bibliával bizonyittani böszmeség!Mint,ha a fizika tankönyvben írtakat nem a kisérletekkel akarnád bizonyittani,ha nem magával a könyvel.Isten létezését nem tudod bizonyittani,de nem azért mert szerintem nincs,ha nem mert,ő ott van mindenütt,de nem avatkozik bele semmibe és ahogy tőle származunk,úgy hozzá is fogunk visszatérni,ha olvasol Bibliát,ha nem.

Semmit nem számit,hogy olvasod-e a Bibliát,de tudom most jön,hogy abba az van írva,hogy az az igazság.Gondolj bele azt mégse írhatták a Rabbik,hogy ez nem igaz ne olvasd.

Végül egy idézet és én kiszáltam ebből a vitából:

"folyton csak keresünk,és az lesz a keresés vége,hogy megérkezünk oda,ahonnan elindultunk,és most először,ismerni fogjuk a helyet" T.S.Elliot

2012. aug. 19. 13:54
 57/91 Abibh ***** válasza:
0%
Olyan ismerős ez az idézet :) "És mondá az aki a királyi széken ül vala. ÍMÉ MINDENT ÚJJÁ TESZEK.És mondá nékem:Írd meg mert e beszédek hívek és igazak. És mondá nékem:Meglett.ÉN VAGYOK AZ ALFA ÉS AZ OMEGA,A KEZDET ÉS A VÉG.Én a szojuzonak adok az élet vizének forrásából ingyen.A ki győz,örökségül nyer mindent,és annak Istene leszek,és az fiam lesz nékem.(Jel.21.5,7)" neked nem? :) Dehát te tudod....
2012. aug. 19. 16:20
 58/91 anonim ***** válasza:
87%

Abibh

"Változnak e Isten Szándékai?NEM változnak!"Nem ember az Isten,hogy hazudnék,nem embernek fia,hogy bármit megbánna.Mond e olyant amit meg ne tenne,igér e olyant amit nem teljesít?(Moz.23,19)" egy másik "Izrael fenséges Istene nem hazudik,és nem is bán meg semmit,mert nem ember Ő,hogy megbánjon valamit."

Értem amit a továbbiakban írsz,hogy miért változik mégis Isten szándéka egyes esetekben,az igazságosságára akarsz utalni.Akkor vegyük Mózes és Jézus példáját:Mózes szerint mit mondott Isten,mit kell csinálni a házasságtörő asszonnyal? (Móz 4.11 féltékenységi törvény)

Átokhozó vizet kell önteni rá,hogy kora szülő legyen,és méhe megdagadjon.

Jézus szerint mit mondott Isten,mit kell csinálni a házasságtörő asszonnyal?

Azt mondta,"Az vesse rá az első követ,aki bűntelen közületek" Jézus itt még a puszta ítélkezést is elvetette,nemhogy valamilyen kárt tegyen a másik emberben.

Egyértelmű,hogy a fenti idézet meghazudtolja önmagát.Ha Isten nem bánta volna meg az Ószövetségi kegyetlenkedését,akkor Jézus szájából is olyasformán szólt volna,hogy "Igen,ítéljétek el,mert megérdemli,büntessétek meg,vessetek rá követ,mert ez az Úr akarata"

2012. aug. 19. 17:25
 59/91 smoothtruth válasza:
A biblia nagyon vitatott és nehéz téma. Sokkal nehezebb ráadásul azért mert a keresztények nem is nagyon engedik a könyv komolyabb vizsgálatát, illetve könyvek mert mint ahogy mondták több könyvet válogattak össze. Már itt borul az Istentől származtatás dolga, mivel sok idős ember döntött arról hogy melyik könyv kerüljön be. Példa erre az elzárkózásra hogy a vatikánban iszonyatosan sok irat van arról az időkről,és rengeteg bibliába be nem került könyvről és mivel az a vatikán tulajdona nem is engedik objektív történészek vizsgálódását. Csak keresztény történészeket engednek be, néha világi történészt de őt is csak úgy hogy korlátozzák és csak a vatikán átnézése után teheti publikussá az eredményeit. Sok elmélet van arra hogy akkor hogy is keletkezett a dolog. Mint ahogy biblia olvasók tudhatják a biblia egy erkölcsös életet ír meg, ami nagyon jól jön az uralkodóknak, tehát az elméletek nagy része azt mondja hogy római császár intézkedése volt a könyvek megírattatása pár írástudó emberrel, hogy rávegye az alattvalóit az erkölcsös becsületes életre(kevesebb háború, kevesebb lázadás, megelégedés az életével, mert jobb lesz a túlvilágon, becsületes adófizetés és hogy belenyugodjanak a megválaszolatlan kérdésekbe). Aztán az igazságot csak páran tudták. Mindenkinek azt mondták nem e világi könyv és egy intézményt hoztak létre neki, mely után el is volt intézve a dolog. El terjedt mint a pestis úgy mint egy vallás. Terjedésének gyorsaságának oka hogy az emberek ki voltak éhezve a válaszokra egy ilyen vallásra. Miután az a császár meghalt és új jött jöttek az üldözések, mivel nem beszéltek össze a császárok, így Néró például nem tudta mire vélni a dolgokat + el volt borulva az agya is kicsit bár lehet a tévhitet akarta megsemmisíteni. Na mind1 a lényeg hogy piszkosul nehéz téma, akkor fog kiderülni a teljes igazság amikor profi világi történészek megkapják a vatikán teljes iratkészletét(egytől egyig nem csak a pozitív hatást hozó könyveket) és átnézik. Én szerintem, az összes vallásnak van világi és vallásbeli eredete amik nem egyeznek és gyakran nem is tisztázódnak, mert nincs mindig rá igény vagy lehetőség. Továbbá szerintem minden vallás az emberiség megválaszolatlan kérdéseire tekintettel alkotódik meg, mindegyik emberi kezdeményezés. Mert az emberiség kíváncsi a válaszokra a tudomány meg lassú így maradnak a vallások. Szerintem a végleges választ halálomkor kapom meg, lehet hogy mindennek vége lesz? Lehet. Nekem nem befolyásolja ez az életvitelemet.
2012. aug. 19. 18:27
 60/91 Abibh ***** válasza:
46%
Az egyetlen dolog amit nem tudtok megérteni,az az,hogy Isten MINDENHATÓ! Amíg ezt nem tudjátok elfogadni addig a sötétségben jártok.... Ebben van a titok,keressétek meg. :)
2012. aug. 19. 21:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!