Nem lenne bölcsebb a Bibliát megtisztítani a természetfeletti rétegtől, és inkább a tartalmára koncentrálni?
A Biblia nem más, mint egy nagyszerű ember, Jézus tanulságos életútját elbeszélő, erkölcsi útmutató. Így is kellene kezelni. Az emberek 90%-a számára a varázslós, mágikus dolgok teszik nevetségessé és hiteltelenné, emiatt elvész a lényeg: a helyes viselkedés tanítása.
Nem kellene tehát reviziálni, és egy teológiai tartalmat nélkülöző, egyszerű fordítást elkészíteni belőle, ahol a hangsúly a valódi mondandóján, Jézus tanításain, az őket követő apostolok cselekedetein, és a hitbéli meggyőződéséért a kínhalált is vállaló emberen van?
(Például erre is értem: nem az "eredendő bűn megváltását", meg "harmadnapon feltámadást" kellene ebbe belekeverni, hanem hogy Jézus az elveiért képes volt a megkínzatást és kivégzést is vállalni, és pont.)
És mi van az eltitkolt, elhallgatott tanításokkal?
A tied is csak féligazság.
Csináltak már ilyen jellegű könyvet, de annak nem Biblia volt a neve.
Főleg, hogy mostanában nem ez az egyszerűsítés a tendencia, hanem a belemagyarázás. Az evangéliumokban sok a kisebb nagyobb töréneti eltérés.
Most divatos kis egyházak körében a Jelenések könyvével való ijesztgetés stb.
Rengetegen használják üzleti célra.
Annak amit te leírsz nem lenne akkora népszerűsége, mint az istenfélésen alapuló birkahajtásnak.
Ez egy nehéz kérdés.
Úgy gondolom, hogy utána is lenne olyan, aki kiröhögné Jézust és azt gondolná, hogy milyen hülye birka volt. Hogy miért, az is egy nehéz kérdés. A buta embereket meg mindennel mindenre rá lehet venni.
Tulajdonképpen nincs annak a könyvnek semmi baja. Csak ha az emberek hallanak belőle valami eltorzult részletet, akkor vagy komolyan veszik, vagy baromságnak tekintenek rá.
Meglátásom szerint a fő mondani való a szeretet lett volna.
Tegyük fel, hogy a könyv többi része csak mese vagy van valami rejtett mondanivalója, amire nagyon oda kell koncentrálni.
Miért baj, ha valaki ezt elhiszi? Amíg nem tesz rossz dolgokat, nem árt másoknak és nem néz le másokat miatta?
Én is kiszedném a könyvből a gyilkolászós részeket + azt, hogy a sex bűnös dolog xy formában. Sőt a teremtést sem gondolom, hogy pont szó szerint kellene venni.
De nem értem, hogy miért zavar ez egyeseket.
Különben is van pszichológiai mondanivalója a Bibliának, rengeteg. Az is látszik, hogy gondolkodtak régen, megmutatja, hogy miket gondolhat az ember stb..
Sok mindent lehet belőle tanulni.
Másrészt sok szektának valóban csak a pénz a lényeg, de vannak olyanok is, akik szándékosan hülyítik az embereket, hogy utána utálják az emberek Istent és a vallást. Azt is lehetne mondani, hogy azért van ennyi furcsa film, hogy semmit ne higgyünk el. Mindent ki lehet találni, apró dolgoktól kezdve globális összeesküvés elméletekig.
Én úgy gondolom, hogy aki a szívére, eszére, lelkére hallgat és jó emberként él, semmi baj nem érhei.
15:57-es válaszoló:
"Annak amit te leírsz nem lenne akkora népszerűsége, mint az istenfélésen alapuló birkahajtásnak."
- Talán nem, de talán többek érdeklődését keltené fel, ha nem vetnék el már elvből a "varázslós-babonás Biblia" minden szavát.
Ha nem kellene társadalmi kitaszítottságtól tartaniuk (nem magam példájából véve), amiért "jaj, te szakállas villámdobáló istenbácsikban hiszel? de ciki!"
Másfelől az, ha valaki csak félelemből (pokol), avagy a jutalom reményében (menny) próbál jól viselkedni, az eleve nem ér semmit. Jót magáért a jóért kell tenni, éppen ezért ír a Biblia úgy, hogy "ne kívánd; ne akard", azaz belső változásra serkent, nem külső, fizikálisra.
Az oktatás más kérdés, én most alapvetően a Biblia olyan fordítására céloztam, ami a vallás helyett az erkölcsi mondanivalóra, a tanításokra helyezi a hangsúlyt.
Az viszont életképes ötlet lenne egyébként, hogy aztán erre a könyvre erkölcstant alapoznának az iskolában: kifogása senkinek nem lehetne ellene, a tudományt pártolók nem találnának benne "hét nap alatt teremtés"-eket, a hívők számára pedig ez ugyanúgy a Biblia írása lenne.
A bibliát olyannak írták meg amilyen, és jó úgy, viszont az igaz hogy lehetne több és jobb biblia értelmező könyvet kiadni, mert tényleg elég sokan vannak akik rosszul értelmezik. Jézus viszont nem átlagos ember, hanem Isten fia.
Viszont sokan nem a lényeget nézik, mert a lényege tényleg az lenne, hogy helyesen, erkölcsösen élj, Isten szerint.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!