Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A Bibliát emberek kreálták?

A Bibliát emberek kreálták?

Figyelt kérdés

2012. aug. 16. 23:04
 31/91 anonim ***** válasza:
20%

Nem

Mert kilehet vágni belőle.

A biblia fordítók akik egy évszázada kutatják a szent írásokat, leírták, mi az ami nem tartozik a biblia írásaiba.

Csak egy, kettő amit idéznék.

János 7:53-8:11) . . .A Codex Sinaiticus és a Codex Vaticanus nevű kéziratok, továbbá a sínai szír kódex kihagyják az 53. verstől a 8. fejezet 11. versig terjedő részt. . .

apokriff betoldások,

Vagy a Márk evangélium 16:

Azokat a hosszú vagy rövid befejezéseket azonban, amelyeket néha ehhez az evangéliumhoz fűznek a 16. fejezet 8. verse után, nem tekinthetjük hitelesnek. Ezek hiányoznak a legtöbb régi kéziratból, mint például a Sinai és a Vatikáni 1209-es számú kéziratból. A IV. század hittudósai, Euszebiosz és Jeromos egyetértenek abban, hogy a hiteles beszámoló ezekkel a szavakkal ér véget: „mert féltek”. A további verseket valószínűleg azért csatolták hozzá, hogy oldják a hirtelen befejezést, amellyel az Evangélium véget ért.

Márk 16:17,18.

. A Károli-fordítás és a Katolikus fordítás (1987) úgy tünteti fel ezeket a verseket, mintha az eredeti szöveg részei lennének. Viszont a Békés–Dalos-fordítás, az Újfordítású Biblia jegyzetekkel és a Katolikus fordítás (1996) egy megjegyzést fűz ezekhez a versekhez, miszerint ezek nem szerepelnek a Márk evangéliumának legrégebbi kézirataiban.

Ezek a versek az i. sz. V. és VI. századból származó egyes bibliai kéziratokban és fordításokban fordulnak elő. A régebbi görög kéziratok, a Codex Sinaiticus és a IV. századi Codex Vaticanus 1209. számú kézirata nem tartalmazzák. Dr. B. F. Westcott, a bibliai kéziratok egyik szaktekintélye azt mondta, hogy „ezek a versek . . . nem részei az eredeti írásoknak, hanem betoldások” (An Introduction to the Study of the Gospels. London, 1881, 338. o.). Jeromos (Sophronius Eusebius Hieronymus), az ötödik században élt bibliafordító ezt mondta: „szinte egyetlen görög kézirat sem tartalmazza ezt a részletet” (The Last Twelve Verses of the Gospel According to S. Mark. London, 1871, J. W. Burgon, 53. o.). A New Catholic Encyclopedia (1967) ezt írja: „Szókincsben és stílusban oly élesen elütnek az evangélium többi részétől, hogy aligha képzelhető el, hogy Márk írta volna azokat [a 9–20. verseket]” (IX. köt., 240. o.). Egyetlen olyan feljegyzésről sincs tudomásunk, hogy a korai keresztények mérget ittak vagy kígyót vettek fel hívő voltuk bizonyítékaként.

2012. aug. 18. 10:43
 32/91 anonim ***** válasza:
35%

Abibh

"jó reggelt...Kérdező,te azt mondod,hogy hiszel Istenbe,de ha kétségeid vannak a Bibliával kapcsolatban akkor mijen alapon hiszel Istenben? Ha kétségbe vonod a Biblia hitelességét akkor automatikusan kétségbe vonod Istent.A kettő elválaszthatatlan,ezt meg kéne érteni."

Egyáltalán nem erről van szó.Ha valaki hisz Istenben,az nem azt jelenti,hogy mindent be kellene kajálnia.Ezt ugyan nagy megelégedéssel nézné a keresztény egyház vezetősége,de az emberi értelemhez,egészséges kételkedéshez,tiszta meglátáshoz nem áll túl közel.Fontos megkülönböztetni a hitet,és a hiszékenységet.Sok mindent mondtak már ki Isten nevében,a Biblia írói is emberek voltak.Éppen ezért történhetett meg az,hogy az emberi önzés megfertőzte a tiszta Isteni üzenetet.Erre egyértelmű bizonyítékokat találunk az Ószövetségben.

2012. aug. 18. 11:37
 33/91 A kérdező kommentje:
Fontos megkülönböztetni a hitet,és a hiszékenységet.Erről van szó!!!
2012. aug. 18. 12:36
 34/91 Abibh ***** válasza:
41%
Kérdező 28nak tökéletesen igaza van. A bibliát emberek írták,emberi tudással a kor nyelvén.Azok a hibák amelyeket mi hibáknak gondolunk azok távolról sem azok,hanem a mi tudatlanságunk mert nem tudjuk még megfejteni,hogy valójában mit is akar azzal mondani.Hála Istennek már nem sok ilyen ige maradt hátra. Nagyjából az egész Biblia üzenete tiszta és érthető,azok számára akik komolyan veszik.Mivel nem két oldalból áll a Biblia nehéz röviden elmagyarázni az üzenetét.De pillantsunk csak bele egy picit a fontosabb részeibe. A Biblia kezdete és a vége ha tanulmányozzuk rájövünk,hogy szinte egy és ugyan az.Teremtés és ujjá születés,a bűnbe való esés,és a bűntől való felszabadulás "És Isten eltöröl minden könnyet az ő szemeikről:és a halál nem lesz többé:sem gyász sem kiáltás,sem fájdalom nem lesz többé,mert az elsők elmultak(Jel.21,4)"Tehát az ember vissza kerül oda ahonnan elindult a paradicsomba.Ami a kettő között van azt nevezhetném akár egy felkészítő programnak is,az emberiségnek tanulnia kell a hibáibol és vissza kell nyerje tökéletességét,ezért az a szigorú kiválasztás.Nem az a lényeg,hogy én egy jó ember vagyok Isten nélkül,hanem az mennyire vagyok jó ember Istennel,Itéletkor ez fog számitani és semmi más "mert az elsők elmultak" ezt kellene minden embernek tudomásul vennie.Na most erre jöhetnek a hurrogások,hogy ez az isten egy tömeg gyilkos szivtelen igazságtalan perverz alak. És én erre azt mondom,hogy NEM!hanem igazságos. Nem fogja törvényeit áthágni megmásítani eltörölni soha amig a világ világ.De ahhoz,hogy ezt mi meg tudjuk érteni nagyon komoly Biblia tanulmányozásra és legfőképpen erős hitre van szükségünk.Álalában az emberek többsége azzal a hülye felfogással éli mindennapjait,hogy az Isten nem más mint egy természetfeletti erőkkel rendelkező terrorista,ugyanis a vallás ezt vagy hasonlókat tanít,főleg a katolikus vallás az amelyik ahelyett, hogy vonzaná az embereket eltávolitja a dogmáival.1)Isten a Biblia szerint soha nem jelenik meg az embernek teljes méltóságában.2)A Biblia szerint soha nem mér az emberiségre,természetfeletti csapásokat. Mindig és mindenkoron csak a természet által bünteti meg az embert. Első sorban a "természetfeletti"töl kellene felszabaditani a gondolatainkat ahhoz,hogy meg tudjuk érteni Istent.Egy reális képet kell alkotni róla ott bent az agyunkban,és ha ez megtörténik akkor azonnal más "színbe" látjuk már Istent is meg mindent amit Ő képvisel.Persze a felfogó képességünk korlátozott,és csak annyit tudhatunk meg róla amennyi megengedett,de ez is változni fog az itélet után,ezt meg is ígéri "És semmi elátkozott nem lesz többé és az Istennek és a Báránynak királyi széke benne lesz,és ö szolgái szolgálnak néki.És látják az Ő orcáját,és az Ő neve homlokukon lesz.(Jel.22,3-4)" Tehát itt teljesen más képet kapunk Róla megismerjük teljes méltoságában és teljes hatalmában,és nem csak!"az Ő neve a homlokukon lesz" teljes mértékben minden feltárul majd azok előtt akik oda kerülnek.Még egy dolog ami többször elégedetlenséget kavar a hitetlenek soraiban. "Isten egy hazug,ellent mond magának a Biblián keresztül." De vajon tényleg így van ez.Lássunk csak egy példát.1)Mi az igazság? az igazság az amikor mindenki megkapja azt amit érdemel.2)Mi az irgalom? az irgalom az amikor valaki nem kapja meg azt amit megérdemelne.Mi a kegyelem?a kegyelem az,amikor valaki megkapja azt amit nem érdemelne meg. Isten IGAZSÁGOS?=igen.Isten IRGALMAS?=igen.Isten KEGYELMES?=igen Akkor hol a probléma? mit nem lehet ezen megérteni!? Vegyük csak példaképen az emberi törvényeket. Egy gyilkos a biró elé kerül az halál büntetést szab ki rá a törvény szerint.Akkor most a biró aki a törvény képviseli,gyilkos rosszindulatu terorista,vagy pedig egy igazságos itélkező? döntsd el te.Isten IGAZSÁGOS amikor büntet? igen az. Fogjuk már fel végre,hogy Isten josága és szigora nem zárja ki egymást.Isten jósága egy korlátlan hatalommal biró,igazságos lény,josága is egyben.A jóság nem foglalja magában a bűnök feltétel nélküli elengedését,Istennek joga van megbüntetni a bűnösöket,sőt meg is teszi ezt.Az isteni jóság alatt azt kell értenünk,hogy a Mindenható egy kedves jó akaratú,érzékeny barátságos "lény"És be kell látnunk azonban,hogy gyakorta szükség van arra,hogy keményen bánjon velünk.Ez a keménység lehet passziv és aktív. A passzív lehet az amikor Isten megengedi a gonoszságot,pl háboruk járványok stb. Az aktiv az amikor az emberektől fügetlen tragédia történik,pl természeti katasztrófák mint amiről már beszéltem. Mindezek azonban egy jóságos Isten büntetései aki kész a legaprobb jelre is az embernek megbocsájtani.Szóval 100 szónak egy a vége,az örök élet ajándéka,nem az emberek tetteiért adatik hanem a hitükért cserébe.Tehát mit tudunk Istenről? igazságos,irgalmas,kegyelmes vagyis egy szuverén lény.A szentirást azért iratta meg,hogy felkészitsen,és hogy általa megismerjük igazságosságát és szuveranitását.A Biblia tartalmazza mindazt a leírható anyagot amire egy embernek szüksége van a földi pályafutása során,hogy az Isten felé vezető úton megmaradjon.Az út végén azonban Isten vár,Aki sokkal több mint a Biblia.Van is egy mondás erről "Isten mindig hatalmasabb mint a rola alkotott emberi gondolat és a vele kapcsolatos felismerések tárháza." Szerintem ez a világon a legmegnyugtatóbb gondolat.Amit én itt igyekeztem minél jobban besűritve megfogalmazni,csak egy parányi töredéke annak amit valójában tartalmaz a Biblia.De hangsúlyozom,hogy a biblia olyannyira hiteles,hogy az életemet fel merném tenni rá.És ezt nagyon komolyan gondoltam.Ebben a kijelentésben nincs semmi fanatizmus,hanem csupán a tiszta hit amely által megkegyelmez mint bünösnek,és én ezt elfogattam,beláttam,hogy ez az egyedüli valóság a világmindenségben.Hidd el ember,az idő nagyon közel van!Vagy eldöntitek ti magatok,hogy mit akartok,vagy pedig az Ő igazságos itéletében lessz részetek.Én az előbbit választanám. "Mert eljön az Emberfia Atyja dícsőségében angyalaival együtt,és akkor megfizet mindenkinek,cselekedetei szerint.(Mt.16,27)"...
2012. aug. 18. 13:48
 35/91 Abibh ***** válasza:
32 es egy rövid kérdés. Te szeretsz vigyázni a tulajdonodra? :) Isten is! Ebből vond ki a tanulságot te magad.
2012. aug. 18. 13:58
 36/91 anonim ***** válasza:
57%
"De hangsúlyozom,hogy a biblia olyannyira hiteles,hogy az életemet fel merném tenni rá.És ezt nagyon komolyan gondoltam.Ebben a kijelentésben nincs semmi fanatizmus,hanem csupán a tiszta hit amely által megkegyelmez mint bünösnek,és én ezt elfogattam,beláttam,hogy ez az egyedüli valóság a világmindenségben.Hidd el ember,az idő nagyon közel van!Vagy eldöntitek ti magatok,hogy mit akartok,vagy pedig az Ő igazságos itéletében lessz részetek.Én az előbbit választanám. "Mert eljön az Emberfia Atyja dícsőségében angyalaival együtt,és akkor megfizet mindenkinek,cselekedetei szerint.(Mt.16,27)"..." Én meg biztos vagyok benne,hogy a Biblia egy kicsit se hiteles.Abba is biztos vagyok,hogy az embert a cselekedetei fényében kell megitélni és így is van megítélve.Ha pedig Isten olyan lenne mint amilyen a Bibliában van,tehát a benne való hitért és nem a tetteidért jutalmaz,bosszúálló,stb... akkor én nem is vagyok rá kiváncsi.De mivel a keresztények mindig csak a Bibliával tudják alátámasztani a Bibliát ezért a vita teljesen értelmetlen és sehova nem vezet.A hitét mindenki gyakorolja,bármiben is hisz és éljen tisztes,jó cselekedetekben gazdag életet.
2012. aug. 18. 14:02
 37/91 Abibh ***** válasza:
44%
És újra csak azt mondom. IGAZSÁG CSAK EGY VAN! mersz kockáztatni,vagy felelötlenűl fejest ugrassz a semmibe. Végülis te döntöd el...
2012. aug. 18. 15:00
 38/91 fairi1 ***** válasza:
31%

Egy költői kérdés, miért van az, hogy akik azt hangoztatják hangosan hogy egy igazság van, azok véletlenül mindig a saját szubjektív igazukat teszik meg abszolút igazsággá????

Szélsőséges esetben az általuk kijelentett igazság nevében követhetnek el szörnyűségeket!

2012. aug. 18. 15:30
 39/91 Abibh ***** válasza:
47%
Azért mert igazság tényleg csak egy van! :) nekem is ehhez kell tartani magamat pont mint neked,vagy bárkinek. Ettől az igazságtól nincs menekvés. Mitöl szubiektiv egy igazság? Létezik többfajta igazság?Vannak az igazságnak "kiskapui"? Kerezsd a választ.. :) Minden egyednek a saját igazsága az igazság mert ez még belefér a térbe és az időbe,de az ami azon tul van....hmhm nevezzem Istennek? Az neked nem megy..:))
2012. aug. 18. 16:58
 40/91 anonim ***** válasza:
32%

Csatlakozom Abibh válaszához.

Egy abszolút igazság van, és ez a biblia.

(János 17:17) 17 Szenteld meg őket az igazság által; a te szavad igazság. . .

Jézus itt határozottan kijelentette, hogy Isten szava a biblia az abszolút igazság.

Minden magát kereszténynek vallónak ez az egyetlen irányadó, útmutató ahhoz, hogy Isten előtt elfogadható életet éljen.

Semmilyen más útmutatót nem használ, és nem is illik a képbe, hiszen a biblia egy témán vonul végig az 1600 éves időszak alatt amint leírták.

A kezdetben elkövetett hibával kezdi, és azzal van vége, hogy a teremtő hogyan fogja helyre hozni és megvalósítani azt amit eltervezett, de még egyszer nem fogja megengedni az embereknek, hogy belerondítsanak a terveibe.

ez a lényege az egésznek. ami nem erről szól az nem a bibliába való, hiába fűzték bele a nyomdába a többi közé

2012. aug. 18. 20:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!