Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A mai felvilágosult világban...

A mai felvilágosult világban miért veszik még mindig olyan sokan komolyan a Bibliát és más vallások tanait?

Figyelt kérdés
Gondolom hinni akarnak valamiben, de én úgy gondolom, hogy a Bibliában is olyan sok szamárság, ép ésszel el nem fogadható dolog van, amit nem tudok elképzelni, hogy van az, hogy annyian még mindig el tudják hinni?
2011. dec. 17. 23:46
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
44%
Mert nem mindenkinek adatik meg, hogy iskolába járhasson. End of story.
2011. dec. 17. 23:56
 2/21 anonim ***** válasza:
46%

1. Miért tartod felvilágosultnak a mai világot.

2. A mai felvilágosult világban miért veszik még mindig olyan sokan komolyan az ateizmust? Ennek a kérdésnek pontosan annyi értelme van mint a tiédnek. Kábé nulla!

2011. dec. 18. 00:06
 3/21 mantis religiosa ***** válasza:
48%

1. Ez mai felvilágosult világ. Isten nélküli sötétség: háborúk, éhínség, járványok.

2. Aki komolyan veszik, azok nem hinni akarnak, hanem HISZNEK.

3. Nem tudom szerinted mi a "szamárság", de pár száz éve még csak elképzelni sem tudták volna, hogy az égen repülőgépek szállnak, vagy telefonon beszélnek egymástól távol levő emberek.

2011. dec. 18. 00:17
 4/21 anonim ***** válasza:
33%

1. A kereszténység fénykorában legalább ennyi háború volt, ha nem több. Az olcsó demagógia a vallás áldásos eredményeiről messzire bűzlik.

2. A repülőgép a matematika, fizika és kémia több évszázadnyi fejlődésének eredménye. A hit eredménye mindig ugyanaz marad: hinni vakon, bármiféle kézzelfogható alap és eredmény nélkül.

2011. dec. 18. 00:57
 5/21 A kérdező kommentje:
Utolsó válaszolóval értek egyet. S mit tartok badarságnak? Hát te elhiszed, hogy Ádám és Éva két fia közül csak Káin maradt meg, miután megölte Ábelt és azután szaporodtunk, mi emberek? Vagy te hogyan vagy képes elhinni, hogy Jézus embereket támasztott fel a halálból? Vagy ilyesmi? Ha lenne isten, márpedig nem hiszem, hogy van, hogyan képes hagyni a gyermekek szenvedését, ha azt tanitja, hogy: "Engedjétek hozzám a kisdedeket"? Évszázados mesék ezek, csak addig működtek, amig az emberek nem kezdtek el gondolkodni, kételkedni. Én szeretnék hivő lenni, van a vallásnak nagyon sok pozitiv oldala is, de amikor elkezdenek hablatyolni az ilyesmiről, hogy: "És fölméne a mennyekbe, onnan itélni élőket és holtakat..."stb., már elszégyenlem magam, hogy uh, ezt nem lehet elhinni, bármennyire is igyekszem, ez egy kitaláció. Vagy azt te tényleg elhiszed, hogy a végitélet napján mindenki a legjobb formájában pattan elő onnan, ahonnan eltemették? Nekem ezek olyan visszásak és nem tudom elhinni, mégha nagyon szeretnék hinni, akkor sem. Tudom, hogy átvitt értelemben kell venni a Biblia némely tanitását, de ha úgy veszem, akkor nem is igazán történtek meg a dolgok, csak szimolikus mesék ezek? A hivők hogy képesek elhinni, már ne haragudjatok, de részemről ezt a sok badarságot? És aki támad és még mindig hisz, az azért támadt, mert tükröt mutattam a sok bohócság elé és fáj az igazság? Én elismerem a Bibliát, de csak mint brilliánsan megszerkesztett eszmehalmazt, történetekkel, tanitásokkal - nem mellesleg a 10 parancsolat akaratával teljes mértékben azonosulni tudok és jónak tartom - . Aki ezt megirta, ha többen voltak, megirták, zseniálisak voltak, nem mellesleg volt bennük egy olyan indittatás, feltételezem, hogy a nagy tömeget elhallgattassák, megnyutassák a mennyország és pokol létezésével. Ne legyen nagy gond velük, bégessenek, mint a kis birkák. Én azt nem értem, hogy itt a kultúra és közösség oldalon még mindig minden második, harmadik kérdezőnek, feltételezem fiatal korosztályból származóaknak is a gondolatait az ilyen kérdések töltik ki, mint hogy úrvacsora hogyan zajlik, jól értett-e valamelyik bibliai részt. Tudom, vallásszabadság van, de nekem érthetetlen, hogy a mai napig is ennyi fiatal felül ezeknek a dolgoknak. Mintha én Tolkien egy gyűrűjét keresném elvakultan, számomra olyan homályos már ez a vallási dolog. Miért nem haladta már meg a mai gondolkodásunk ezt az egészet? Én csak erre lennék kiváncsi.
2011. dec. 18. 02:25
 6/21 anonim ***** válasza:
49%
Amerika nagy része és Kelet-Európa nem a felvilágosult világ!
2011. dec. 18. 08:25
 7/21 anonim ***** válasza:
60%
Egyszerűbb egy könyvet elolvasva okosnak érezni magunkat,mint olvasva ezernyit hülyének...
2011. dec. 18. 14:34
 8/21 anonim ***** válasza:
91%

Kérdező: A Biblia nem természettudományos tankönyv, tehát nem szó szerint értendő. Ha tudsz elemezni egy Ady vagy egy Weöres verset, akkor tudod, miről beszélek.

A lényeg el van rejtve, illetve olyan formában van leírva hogy azt az ókori nomád kecskepásztor ugyanúgy megértse, mint egy középkori földműves vagy mai gyógyszerész.

A mai felvilágosult korban mindennél fontosabb, hogy a Bibliát komolyan vegyék, mert a tudomány most már azon a szinten van, hogy elpusztíthatnak vele egész népeket vagy akár a bolygón minden életet. Most kell csak igazán komolyan venni a következő bibliai tanításokat:

1. az emberélet szentsége: minden ember a testvéred és nem ellenséged.

2. minden élet szentsége: Isten teremtett mindent, és minket a Föld kertészeinek, gondviselőinek szánt,nem arra hogy kiraboljuk, kizsákmányoljuk a földet és mérgezzük a levegőt és a vizeket.....

Ezt kéne szem előtt tartani, mielőtt a tudomány nevében szennyezünk, irtunk, hazudunk és gyilkolunk ebben a szép, felvilágosult mai világban.

Tisztelettel,

Freya

2011. dec. 18. 14:48
 9/21 anonim ***** válasza:
62%

Szia!

Azért mert a Szentírás emberek millióinak az életét tette jobbá, boldogabbá és teljesebbé azáltal, hogy megsimerték Istent, és az ő megváltását Jézus Krisztus által.

Kérdéseidre a válasz:

1. Ádámnak és Évának számos gyermeke született, Kain is ezek között talált feleséget magának, mint ahogyan Séth is - aki később született testvére volt Kainnak - a kettőjük nemzettségtáblázatát magad is elolvashatod a Biblia 5. fejezetében.

2. Nem csak Jézus támasztott fel embereket a halálból, hanem pl. Elizeus, vagy Pál apostol is. Egészen pontosan ők csak eszközei voltak az Istennek, aki képes életet adni.

3. A szenvedés és a rossz nem Istentől származik, hanem az emberi bűn következményeként van jelen a világban. Isten ígérete az, hogy az újjáteremtett világban már senki nem fog szenvedni.

4. A feltámadásról. Vajon Istennek lehetetlen volna bárkit is feltámasztani? "Nem hasonló a halál az éjszakai alváshoz? Mert amint az alvástól elmúlik a gyengeség és az élet lelke visszatér, úgyhogy az ember reggel friss jókedvvel kel fel, így fogunk mi az utolsó ítéletkor feltámadni, mintha csupán egy éjszakát aludtunk volna; frissek és erősek leszünk." (Luther Márton)

5. Azt hogy mit kell szó szerint és mit kell szimbolikusan értenünk a Szentírásból mindig a szövegkörnyezet határozza meg.

6. Éppen a tízparancsolatról írja a Szentírás: ezt Isten a saját ujjával írta fel a kőtáblákra.

7. A "pokol" kifejezés a Bibliában a halottak tartózkodási helyét jelöli. Innen lesz a feltámadás mindenkinek, akik üdvözülnek az örök életre, akik pedig nem, azoknak az ítéletre, ahol elvétetik tőlük az élet lehetősége. Ezt nevezi a Szentírás "második halálnak".

Javaslom neked, hogy egyszer vedd a fáradságot és két könyvet olvass el a Bibliából alaposabban: Lukács evangéliumát, és apostolok cselekedeteit. Ezeket egy eléggé felvilágosult orvos jegyezte le részben saját tapasztalatai alapján. Úgy gondolom ha ezt megteszed meg fog változni a véleményed ezekről a dolgokról!

Üdv. Péter

2011. dec. 18. 23:08
 10/21 anonim ***** válasza:
88%

A világ nem felvilágosult, csak felvilágosodófélben van.

A felvilágosodáshoz szerintem még el kell telnie néhány évszázadnak.

2011. dec. 18. 23:44
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!