Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A mai felvilágosult világban...

A mai felvilágosult világban miért veszik még mindig olyan sokan komolyan a Bibliát és más vallások tanait?

Figyelt kérdés
Gondolom hinni akarnak valamiben, de én úgy gondolom, hogy a Bibliában is olyan sok szamárság, ép ésszel el nem fogadható dolog van, amit nem tudok elképzelni, hogy van az, hogy annyian még mindig el tudják hinni?
2011. dec. 17. 23:46
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
71%

A mai felvilágosodott korban, megadatott, hogy járjak iskolába. Ráadásul egy ateista rendszerben, ateista szülök és ATEISTA NAGYSZÜLŐK!!! mellett. Ennek megfelelően, magam is ateista voltam 27 éves koromig. Ma 45 éves vagyok. Mind azt amit megtanultam nem felejtettem el, nem dobtam a szemétbe, de ma keresztyén vagyok. Hogy miért és hogyan lettem azzá, ezen keretek között nem elmondható. /regény lenne belőle/

A Jézusba vetett hit reményt ad.

2011. dec. 19. 10:00
 12/21 zeronibble ***** válasza:
49%
Nem tűnik reális lehetőségnek a teremtéses felállás? Nem elég egyszerű, vagy mi? Rossz lenne ideiglenesen tényként kezelni, hogy Isten megmutatja az arcát, csak kérni kell és elfogadni, akármilyen félelmetes? Lesz bajod, ha őszintén kipróbálod? Én ezért nem értem a saját állításuk szerint okosabbak álláspontját. Aztán lehet, hogy valami egyszerű dolog meg nem értése miatt nem értem ezt se... :)
2011. dec. 19. 14:08
 13/21 anonim ***** válasza:
51%

Érdekes a kérdésed. Én személy szerint elvileg római katolikus vallású vagyok. Éveken át jártam misékre - haszontalanul. Ezernyi könyvet olvastam el ebben a témában, de mindegyik -mondjuk ki- ellentétes nézetű volt velem. Nem érzem magaménak a vallásomat; vagy ha nem is a vallást, akkor az Egyházat és a történetét ( itt például felfoghatatlan számomra a búcsúcédula, vagy akár napjainkban a pápa gazdagsága a hirdetett isteni szegénységgel szemben [!]) Magyarán én nem vallok, hanem hiszek. Hiszek egy feljebbvaló hatalomban, de egy olyanban, ami minden emberben benne van. Szokták úgy mondani, hogy "mindenkiben van egy darab Istenből" - ezt hiszem. Te vagy a magad ura: így te vezérled, hogy mikor teszel rosszat vagy jót, és ezért követsz el hibákat.

A Bibliáról pedig...

Hogy miért olyan fontos máig is, az számomra teljesen egyértelmű: innen indul minden tudomány és minden művészet -főleg az irodalom-, ami által valamennyire sikerül megismerni a magunk belső és külső világát.

A Bibliában hinni badarság. A Biblia történetei nem azért vannak, hogy hinni kell benne, vagy hogy elijesszenek, hogy ne paráználkodjál vagy lopjál, hanem azért, hogy megvilágítson: a "bűneiddel" magdnak okozol bajt. Épp olyan, mint mondjuk Kölcsey Parainesise. Útmutatás. Például Ádám és Éva történetének mondandója: Becsüld meg az élet értékeit, amit egyszer megkaptál. Káin és Ábel története: soha ne bosszúból cselekedj, mert visszaüt. Oszd meg, amid van, ne sajnálj semmit másoktól, mert minden múlandó a világban... És még így tovább, minden történet tanító jellegű, hogy minél jobb ember lehess.

Azon viszont meglepődtem, hogy a Tízparancsolatttal egyetértesz. Én ezen más állásponton vagyok. Az első három parancsolatot például

-"1.Uradat, Istenedet imádd, és csak neki szolgálj!

2. Isten nevét hiába ne vedd!

3. Az Úr napját szenteld meg!"- nem tekintem magaménak, így nem is tartom meg, mégis ember vált belőlem. Véleményem szerint sokkal fontosabb, hogy ne lopjunk, vagy ne öljünk, minthogy egy kiválasztott istent imádjak elvakultan. Számomra ez nem hívőség, hanem inkább egyfajta fanatizmus, vagy elszigetelődés más vallásoktól - de valaki mondja meg; ha más istenben is hiszünk, akkor külön mennyországokba kerülünk, és kizárjuk a másik vallást onnan?

2011. dec. 19. 19:04
 14/21 anonim ***** válasza:
56%

Te nevezed magad felvilágosultnak? Ugyan mond már mitől lennél felvilágosult? Talán mer elhitted a tanároknak, hogy majomtól születtél?

Nem haragudj de ez nem azt jelenti hogy felvilágosult vagy,

hanem hogy hazudtak neked és te bedőltél a hazugságnak.

2011. dec. 19. 19:12
 15/21 anonim ***** válasza:

Annyira unalmas, hogy egyes ateisták szerint a hívők kizárólag aluliskolázott fajankók lehetnek... Itt, a Vallás kategóriában még unalmasabb folyamatosan erről olvasni, holott többen és többször cáfoltuk már ezt az állítást. Lassan már magamat is unni fogom emiatt. :)

Szintén kezd uncsi lenni, hogy már két alkalommal ajánlottam bizonyítási lehetőséget a nagyhangúaknak az elmúlt néhány hónapban, de eddig még senki nem élt a lehetőséggel. Vajon miért?

Nincs jobb ötletem, teszek egy harmadik próbát. :)

Kedves ateisták!

Az alábbi linkre kattintva a Mensa HungarIQa ingyenes online IQ-próbatesztjét lehet kitölteni. Ez mindössze max. 1 órát vesz igénybe (az ismertető elolvasásával és az adatok kitöltésével együtt), ráadásul szórakoztató is. A minél jobb eredmény elérése érdekében kizárólag kipihent állapotban tanácsos belevágni. :)

[link]

Kíváncsian várom az eredményeket (kép vagy link formájában).

Üdv. :)

2011. dec. 20. 17:22
 16/21 anonim ***** válasza:
66%

"Talán mer elhitted a tanároknak, hogy majomtól születtél?"

Érdekes, nekem még soha nem mondtak tanárok ilyet. Szerintem másnak sem.

2011. dec. 20. 18:14
 17/21 anonim ***** válasza:

@Berta Wooster

Akkor megkezdem én.

[link]

2011. dec. 21. 12:49
 18/21 anonim ***** válasza:

@gyakorivalasz2:

Végre-végre valaki bevállalta. :)

Örülök, hogy pont Te. Nem csalódtam benned. :)

Remélem, jól szórakoztál a teszttel, az eredményhez pedig gratulálok. :)

Nos, az első fecske már megjött; kíváncsian várom a többit is. :)

2011. dec. 21. 13:16
 19/21 anonim ***** válasza:

[link]

Amúgy nem egészen értelek, Berta. A műveltséggel kapcsolatos problémából hogyan jutottál egy az IQ-tesztig? Szerintem nincs igazán szoros kapcsolat aközött, hogy ki mit képes megérteni, és mi az, amit már tud. Az egy dolog, hogy a valósághoz minél közelebb álló világkép kialakulásához mind a kettő szükségeltetik, de mégiscsak utóbbinak van ebben nagyobb szerepe, mármint a tudásnak, és nem az értelemnek.

2011. dec. 21. 14:01
 20/21 anonim ***** válasza:

@ A válaszíró 66%-ban hasznos válaszokat ad.

Szia, ismeretlen!

Ez az, beindult az élet... :)

Gratulálok a te eredményedhez is. :)

Kérdésedre a válaszom: Tudom, hogy nincs szoros összefüggés a kettő között; épp a napokban olvastam, hogy egyik nagy tudósunk nem érte el az átlagos (=normál) szintet egy teszten.

De azért egy lazább összefüggés mégis kimutatható. Alacsonyabb értelmi szinttel nehezebb ám több tudásra szert tenni...

Az ötlet pedig valójában onnan jött először, hogy itt, a GYK-n [pont ma van a "féléves születésnapom" :) ] szinte folyamatosan úgy nyilatkoznak egyesek, hogy a hívők buták, hiszékenyek, naivak, alacsony az értelmi szintjük, blablabla; bezzeg a nemhívők aztán húha, de okosak, műveltek, magasabb az IQ-juk... Már egy wikis oldalt is legalább kétszer belinkeltek; amely szerint a vallásosak IQ-ja alacsonyabb valamivel a nem vallásosakénál. Aztán persze az oldalt és a hivatkozott forrásokat böngészve vannak érdekességek több szempontból is, de szerintem sokan nem jutnak el odáig, hogy alaposan átnézzék.

Ó, és azt is tudom, hogy a teszt eredménye a PILLANATNYI állapotot mutatja, amelyet több tényező is befolyásolhat. Ezért is írtam, hogy kipihenten tessék nekiugrani. :)

Plusz a rutin is számít: Meg kell tapasztalni, hogy milyen típusú feladatok vannak; elsőre mindig nehezebb. Pontosabban a 2., 3., 4., ... alkalommal már könnyebb az ember dolga, mert nem azon kell töprengenie, hogy vajon mit is akarnak tőle... :)

Persze túl nagy eltérések nem valószínűek, csak néhány pontnyi. Ha ennél több, akkor ott valaki valamit nagyon elrontott...

És van még egy titkom, de azt - legalábbis egyelőre - még megtartom magamnak. :)

Kérek még több szülinapi ajándékot. :)

2011. dec. 21. 14:39
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!