Miért kell ez? Komolyan a tévében is lesz? (országos katasztrófa védelmi gyakorlat)
A gyakorlat nem arról szól, hogy gyakorolnod kell.
Ez a mostani katasztrófavédelmi gyakorlat arról szól, hogy kipróbálják a jelzőrendszereket. Vagyis beolvasnak egy közleményt a TV- és rádióadókon, fiktív helyszínekkel, hogy ne legyen pánik "mer' jönnek a reptoidok" (bár szerintem így is lesz valamicske). Viszont a tisztelt TV-néző, rádióhallgató legalább életében egyszer találkozik egy OKF-közleménnyel, ha utána éles helyzetben hallja/látja, nem hiszi azt, hogy már megint a Való Világot reklámozták idióta módon, hanem adott esetben tényleg azt teszi, amit kell. Én délelőtt hallottam a közleményt, abban - a nem létező helyszínen kívül - egészen értelmes dolgok voltak, gondolom, szoktatják hozzá a népet, mit kell tennie, ha mégis valami baj van.
A "kürtöt" nem is hallhattad. A légvédelmi szirénákat este 6-kor fogják bekapcsolni, ha jól tudom, ún. morgató próba lesz, vagyis nem teljes hangerővel fognak üvöltözni, mert abból csak a pánik lenne.
A gyakorlat célja az, hogy felmérjék, úgy működnek-e a rendszerek, ahogy szeretnék. Vagyis látják, hallják-e az emberek a közleményeket, képesek-e megfelelő gyorsasággal dolgozni a katasztrófavédelmi szervek (törzsvezetési gyakorlat van náluk ma), mennyi időn belül aktiválhatóak a szirénák, milyen arányban működnek... Kipróbálják az egész riasztó- és tájékoztatórendszert, hogy ne álljon elő az, ami itthon oly' gyakori: mikor valamire szükség lenne, akkor derül ki, hogy nem működik, mert 25-30 éve a kutya sem járt felé, nem is karbantartotta, aztán az illetékesek egymásra mutogattak, hogy mégis kinek lenne ez a dolga. A jelzőrendszer állapotát, készültségét ismerni fogják, illetve fel lehet mérni, mennyire hatékony a médián keresztül történő tájékoztatás.
Én is egyből arra gondoltam, hogy meg fog kavarni embereket. :) Aztán majd csak nézünk itt is, hogy egyesek miket kérdeznek majd. :D
Orson Welles rádiójátéka jutott eszembe, amikor minden "bejelentkezés" után bemondták, hogy kamu, csak játék, reklámokkal(!) szakították meg az adást, mégis emberek ezrei menekültek el az otthonukból. Igaz, az még a rádió hőskorában történt, ma már jóval magasabb az emberek ingerküszöbe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!