Ha valaki önvédelemből öl, akkor az bűnnek számít?
Vidiripi
Az öngyilkosság az bűn a Teremtő szemében.
Megerősíteném az eddigi válaszokat: Az életvédelem nagyon fontos dolog, Isten "életpárti"; emellett pedig az önvédelem teljesen jogos. Így tehát, ha egy ilyen sajnálatos eset történik, az baj, de önvédelemből ölni nem bűn.
Másokat megmenteni pedig nagyon hősies cselekedet, és nem számít öngyilkosságnak, hiszen a célja mások életének megmentése, nem pedig a saját élet elpusztítása. Legalábbis remélhetőleg: ha az illető reálisan méri fel a helyzetet, ill. ha nem csak mártírosdit akar játszani.
Üdv. :)
A határokról jutott eszembe:
A Bibliában világosan le vannak fektetve az arányok: szemet szemért, fogat fogért, kéket kékért, tehát egyenlőségjel van a támadás és a védekezés mértéke között. A magyar jogrendszerben ezt az ún. "jogos önvédelem" definiálja ugyanígy; ugyanakkor meghatározza a "tilos önvédelmet" is: védekezés > támadás. A bírói ítélkezési gyakorlatban egyetlen mentség a tilos önvédelemre az, ha a megtámadott személy pánikba esve, az önuralmát elveszítve "esett túlzásba"... Ez pedig előfordulhat, ha hirtelen megemelkedik az ember adrenalinszintje.
"Ha valaki azért áldozza fel magát, hogy másokat megmentsen az öngyilkosságnak számít Isten szemében?"
Szerintem ez önfeláldozás és nem öngyilkosság.
Törvény szerint biztos, hogy nem bűn az önvédelem, de vallás szempontból nem tudom habár van egy idézet ami erről jut eszembe:
Jel 13,10
Aki fogságba hurcol, fogságba megy, aki karddal öl, annak kard által kell elvesznie. Ez a szentek béketűrése és hite.
Vidiripi
Honvédő háború. Nos ez igen csak képlékeny dolog mert. Jogomban áll e megölni egy embert azért mert valami politikai vezető ideküldte háborúzni? Mert az az ember lehet hogy csak azért jött mert ha nem engedelmeskedik akkor kivégzik parancsmegtagadásért vagy ilyesmi.
De ugyan akkor ő sem akar gyilkolni főleg nem az ideológia kedvéért.
A háború az háború. Ott nem beszélhetünk arról hogy véletlenségből történt az ember ölés mert ha fegyvert veszek a kezembe s használom egy ember ellen az nem véletlen hanem szándékos.
Magyarleány a háború az már nem tartozik ide még akkor sem ha honvédő.
Egyébként milyen jogon támadnak meg a katonák egy másik országot???
Mind bűnös, amelyik nem tagadja meg főnöke parancsát és nem zárják az illetőt egy gumiszobába....
Sajnos tudom, hogy nem ilyen egyszerű a világ...
Úgy hogy én a katonákat sem ítélem el. Főleg azokaz, akik csak védeik magukat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!