Miért hisznek a Bibliában, miközben tele van önellentmondással?
A Biblia nincs tele ellentmondásokkal. A probléma abból fakad hogy a szövegkörnyezetből egyszerűen kivesznek Igéket és azokat összehasonlítják egymással, noha alapos tanulmányozás után rádöbbenhet az ember, hogy azok tökéletes összhangban vannak egymással. Van olyan is, hogy bizonyos nehézségek feloldása a Biblia más könyveiben történik meg, illetve nagy hiba még az ihletettség tisztázásának a hiánya is, hogy a Szentlélektől való ihletés hogyan ment végbe. De úgy általában elmondható az is, hogy azok az emberek akik ellentmondásokat vélnek felfedezni a Szentírásban a Biblia önértelmezésével sincsenek tisztában.
Én láttam már ellentmondásosnak vélt Igehelyeket, és meggyőződésem szerint aki feloldhatók. Az biztos, hogy a Bibliát csak az nem érti aki nem olvassa. Aki időt szán rá és őszintén meg akarja érteni az meg is fogja érteni, ezt saját tapasztalatból mondom. Blaise Pascaltól a 17. századi természettudóstól idéznék:
"A kiválasztottak számára minden jóra fordul, még a Írás homályos helyei is; mert ők az isteni igazságok miatt ezeket is megbecsülik. A többi számára viszont minden rosszra fordul, még a világos igazságok is; mert ők a meg nem értett homályos helyek miatt ezeket is ócsárolják."
(Pascal: Gondolatok, 575. töredék)
"Sokkal jobb hely lenne a világ, ha mindenki ateista lenne és a tudományokban hinne."
Ha isten nevében ölnek, az nem az isten hibája. Isten neve csak egy ürügy nekik. A gyilkosságokat az emberek követik el. Az már mellékes, hogy milyen jelszóval. Ha csak ateisták élnének a Földön, akkor is találnának valami ürügyet.
Miért olyanokat szeretnek az emberek akit nem kaphatnak meg és azt miért nem akit igen? Miért használunk drogokat (cigi, alkohol is beleszámítva) ahhoz,hogy egy kis ideig boldogok legyünk amikor tudjuk nem tesz jót nekünk? Miért szavazunk arra a politikusra aki a legjobb dolgokat ígéri amikor tudjuk úgysem fogja teljesíteni?
Üdvözlet az emberek között idegen.
Szerintem nincs ellentmondás, esetleg annak van aki nem érti. De erre is van egy vers,
"De az Istentelenek közül senki sem érti, de az értelmesek értik."
Valószínű ilyenekre így lehet válaszolni. Mi ezzel a probléma?
Hogy miért hiszünk a bibliában? Mert Isten szava.
Mert azt mondták nekik,hogy mindent el kell hinni ami benne van,és szentírásként kell értelmezni.Aki nem akarja meglátni az ellentmondásokat,az úgyis megmagyarázza,hogy nincs benne.pedig van.És az sem mindig érv,hogy akik az önellentmondásra hivatkoznak,azok csak kiragadnak részeket,mert valóban van,amit kiragadva nem lehet értelmezni,bizonyítani vele az önellentmondást,de van,ami az egész részt,de az egész Bibliát figyelembe véve is ellentmondásos.
Pl.
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskri..
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskri..
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__2..
Szia!
Szeretném megkérdezni első körben, hogy mit értesz önellentmondás alatt, mert sajnos úgy tapasztaltam itt a fórumon, hogy sokan egészen más fogalmakat használnak, mint amit a valóságban kérdezni szeretnének. Az én tapasztalataim szerint a Bibliában csak látszólagos ellentmondások vannak, amelyeket - ha az ember kicsit mélyebbre ás- könnyedén fel lehet oldani. Jómagam több mint 25 éve foglalkozom a Szentírás kutatásával, és végeztem teológiát, ahol megtanultam az eredeti nyelveket is, melyeken az iratok írodtak. Magam is fordítottam a Szentírásból, és azt tapasztaltam, hogy az eredeti nyelvek sok olyan ellentmondást feloldanak, melyeket a fordítási hibák okoznak. Sok dolgot megérthetünk továbbá a történelmi háttér alaposabb ismeretével, és az újonnan felfedezett iratok is segítenek sok akkori - sokszor érthetetlennek tűnő - szituáció megértésében.
Arra kérlek, ha konkrétan meg tudod fogalmazni mi az az ellentmondás ami gondot okoz neked, oszd meg velünk.
Köszönettel: Péter
1. A főnöknek mindig igaza van.
2. Ha mégsem, akkor lásd az 1. pontot.
Ennyire egyszerű.
Hat szerintem nagyon ugy nez ki emberek irhattak meghozza anyira primitiv modon hogy elfelejtettek a kozepe fele az elejet.
Isten elrendeli az allataldozatot a bunert megis megoli David fiat mikor az vetkezet mert szegeny csak ugy engesztelodott ki.
De van Maga a Biblia írja:"Ésa. 45,7 békességet szerzek és gonoszt teremtek; én vagyok az Úr, a ki mindezt cselekszem!"
Tehat elismeri hogy a gonoszsag tolle szarmazik his zo teremtette....besze neked josag meg hogy nem turi a gonoszsagot.
Valamint a profetak szajaba is hamis lelket adott hogy megtevesztven a kiralyt igy bubntesse meg ot.Marmint Isten a kiralyt akarta megbuntetni es felhasznalta azt hogy hisz a progetaknak ezert a progetask szajaba hamis szot adot...szegeny ki nem turi a gonoszsagot......
Valamint el kellene gondolkozni azon hogy ha Isten jo akkor kell legyen valami ami nem jo hisz csak viszonyitva tudjuk felfogni mi a jo es mi a rosz.Ergo mivel csak Isten letezet o a jo es a rosz is nesze neked Satantol eredo rosz:)) Kivancsi vagyok Peter mit szol ehez mert ezt nem lehet sajna kimagyarazni mivel nincs hogy mert logikai ellentmondasba kerulsz....es nem hinnem hogy Isten ilogikus volna.Kerdezo Istenben higy mert o tenyleg letezik de nem olyan ahogy a biblia es a papok tanitasai leirjak.
ennel sulyosabb hiba is:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!