Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Nem tudom mit higgyek, minden...

Nem tudom mit higgyek, minden összezavarodott. Ti hisztek Istenben?

Figyelt kérdés
Egész életemben keresztény suliba jártam (általános iskola katolikus, most gimis vagyok református gimiben, amúgy református vagyok), szóval a vallás terén eléggé "kiművelt" vagyok, ismerem a Bibliát. (nem vagyok "szentfazék")... DE nekem minden ellentmond, a Biblia néhány helyen szinte nevetséges, meg nagyon szeretem a fizikát, és ott előjött már párszor, hogy hogy jött létre a világ... és akkor ott az ősrobbanás elmélet, ami eléggé bizonyított tény. De hogyan lehet ezt a Bibliával összeegyeztetni?
2009. máj. 22. 20:45
1 2 3 4
 31/38 anonim ***** válasza:
63%
A buta ember isteneket, istent vél felfedezni a földön kívüli intelligenciákban.
2009. jún. 1. 08:54
 32/38 anonim ***** válasza:
71%

"egy nagyob bölcs mondás azt mondja: "egy korty a tudás poharából eltávolít Istentől, de a pohár mélyén megtalálod Őt"

Konkrétan Bacon mondta, hogy egy kevés filozófia ateistává teszi az embert - a sok pedig hívővé.

Einstein nem volt hívő, de Newton, Pascal, Fizeau és Max Planck igen.

2009. jún. 1. 23:14
 33/38 anonim ***** válasza:
59%

A Biblia akkor összeegyeztethető a tudománnyal, ha elfogadjuk azt, hogy egy szava sem igaz, mindent szimbolikusan kell érteni. Azaz ovatosan maszatolunk.

Vagy megnézzük a tudomány mit állít és a Biblia szövegét rá próbáljuk erőltetni a tudományos álláspontra.

Ez történik ma.

Pedig egyszerübb és becsületesebb lenne kapitulálni...

2009. jún. 9. 18:17
 34/38 anonim ***** válasza:

Már sok magyarázatot kaptál, nem is fárasztanálak az erkölcsi metaforák, és a tudományos modellek közti különbségek fejtegetésével. Engedj meg inkább néhány konkrét tanácsot.

Ismerj meg minél több különböző vallást (a tanításaikat, ne csak az esti meséit, az hogy a holló hozta fel a szárazföldet a tenger alól aranyos de lényegtelen)

Mivel a kereszténységet már nagyjából ismered, kezdetnek talán a rokon vallásokat (izraelita, iszlám) aztán ázsiát (buddhizmus, hinduizmus) és persze a természetközeli ún. animista hitvilágokat az ősmagyar táltoshittől (óvatosan, István jó munkát végzett, nem elhinni minden hülyeséget) a kelták hármas istennőjén át akár a sintóig, vagy az indiánok hitéig. Lesz különbség bőven, egy részük metaforikus példabeszédféle, más részükön érezhető az emberi érdek (Vajon a kötelező mekkai zarándoklat egy gyaur vallás szent kövéhez Allah, vagy a mekkai kereskedők sugallata volt?)

De te csak figyeld az egyezéseket, ezeknek egy része persze a mások által már említett kollektív emlékezet része, mint az özönvíz. Más részük természeti téma, nem csoda hogy egyezik. (A nyáristennő lányát Hádész tavasszal hazaengedi, Oziriszt újra összerakja az asszony, de talán nem is kell ilyen messzire mennünk, te is ismersz olyan istenséget aki a fénnyel együtt születik a téli napfordulón amikortól hosszabbodni kezdenek a nappalok, és a természettel együtt támad fel halottaiból tavasszal, ugye?) Viszont nagyon sok érdekes egyezést fogsz találni amire nincs ilyen egyszerű magyarázat, és ami a legdurvább, hogy ezek lesznek azok amik nem mondanak ellent a természettudományos ismereteidnek sem.(azokat se hanyagold, aranyos lesz materializmusról vitázni miközben tudod mennyi "anyag" van egy proton belsejében)

És hogy akinek nem tetszenek a válaszokra adott válaszok az lehetőleg agyvérzést kapjon:

Einstein nem hitt a szó szerint vett Biblia Istenében, de valamiféle teremtő erőben hinnie kellett annak aki azzal a felkiáltással utasította el (tévesen) a kvantumelméletet, hogy márpedig Isten nem kockázik.

2009. jún. 23. 03:58
 35/38 anonim ***** válasza:
48%
Én hívő vagyok és úgy gondolom,hogy a teremtéstörténet egy erősen szimbolikus mű, melynek elsősorban filozófiai és nem tudományos szerepe van. Mellesleg a teremtés sorrendje megfelel a valóságnak, a fény mindennek az alapja, mint az első mondat is: Legyen világosság! A fizika az anyag tulajdonságaival foglalkozik, a vallás a lélekével, a kettő nem zárja ki egymást, amíg tudod, nem csupán anyagi lények vagyunk, hanem szellemi lényeg anyagtestbe zárva. Ja, és vannak nobeldíjas fizikusok, akik bebizonyították,hogy az anyag nem létezik - fény és energia az egész. Fény és energia minden. Nem csodálatos?
2009. júl. 1. 15:43
 36/38 anonim ***** válasza:
Annyit. hogy az ősrobbanás elmélet, és nem tény, de valószínű és összeegyeztethető. Igen a Bibliát nem szó szerint kell venni, nekem a hittan tanárom is azt mondja.;)
2012. jan. 18. 17:49
 37/38 anonim ***** válasza:
Még csak nem is valószínű!
2012. jan. 18. 18:13
 38/38 anonim ***** válasza:
Figyelj: ezek a hitek szerintem semmit sem érnek. mi az, hogy az égben ül egy szakállas ember, és büntet. nagyon jó mondhatom, mármint egy ovistól még elvárható. a papok azt mondják, hogy legyen béke, stb., aztán ha nem hiszel az ő hitükben, ,,átkoznak" meg ilyenek. én azt tanácsolom, ne higgyél ilyen sz*rságokban
2013. okt. 4. 15:20
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!