Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Nem tudom mit higgyek, minden...

Nem tudom mit higgyek, minden összezavarodott. Ti hisztek Istenben?

Figyelt kérdés
Egész életemben keresztény suliba jártam (általános iskola katolikus, most gimis vagyok református gimiben, amúgy református vagyok), szóval a vallás terén eléggé "kiművelt" vagyok, ismerem a Bibliát. (nem vagyok "szentfazék")... DE nekem minden ellentmond, a Biblia néhány helyen szinte nevetséges, meg nagyon szeretem a fizikát, és ott előjött már párszor, hogy hogy jött létre a világ... és akkor ott az ősrobbanás elmélet, ami eléggé bizonyított tény. De hogyan lehet ezt a Bibliával összeegyeztetni?
2009. máj. 22. 20:45
1 2 3 4
 1/38 anonim ***** válasza:
76%
Sehogy, a vallásban ne keress logikát. Nem véletlen, hogy a tudomány fejlődésévél egyre kevesebb vallásos ember van és az egész vallás a háttérbe szorul (gondolj arra, hogy a középkorban milyen beleszólása volt a legtöbb ország politikájába).
2009. máj. 22. 20:54
 2/38 anonim ***** válasza:
34%

Az ősrobbanással csak az a bibi, hogy a kezdőpontot nem tudják sehogyan sem összehozni.

Semmiből nem lehet csak úgy valami.

A Biblia ellentmondásai pedig, ha az egészet nézed, csak látszólagosak.

A legtöbb természettudós a végén oda jutott, hogy Istennek léteznie kell.

Magánvéleményem az, hogy vizsgálj meg mindent, de a hittől ne hagyd magad eltántorítani!

2009. máj. 22. 20:59
 3/38 anonim ***** válasza:
72%

A Bibliának egyáltalán nem kell tudományos szempontból megállni a helyét. Abban egyszerűen hinni kell, és nem szó szerint venni.

Mindezekkel együtt én nem vagyok hívő.

2009. máj. 22. 21:25
 4/38 anonim ***** válasza:
59%
szerintem sem lehet összeegyeztetni a kettőt, de ez nem feltétlenül jelenti azt hogy választanod kellene. a fizikát szereted, ez jó, fontos, akár a jövődben ezzel is foglalkozhatsz. a vallásra pedig gondolj úgy mint egy szellemi táplálékra. úgy értem szerintem amúgy is ez a vallás lényege: hogy erőt adjon ha szükség van rá.
2009. máj. 22. 21:25
 5/38 anonim ***** válasza:
75%
Az a baj ezzel, hogy itt Európában vagy keresztény az ember, vagy materialista. Mintha nem létezne más út. Pedig van. PL. nem 4 tanítvány volt, hanem 12. És ha Isten szava a Biblia, akkor nem hiszem el, hogy csak pont abban a történelmi korban, és pont azon a földrajzi helyen volt neki szava az emberiséghez. Azt javaslom, legyél türelmes magadhoz, ismerd meg a tudományos eredményeket is,de a leges-legújabbakat is, régi és még régebbi írásokat, különféle földrajzi helyekről, (ókori kelet, pl.) egyszer rájössz, hogy kevesebb az ellentmondás, mint gondolnád, és a legújabb felfedezések eredményei összetalálkoznak a legrégibb írásokkal.Ehhez a felismeréshez, persze, sok idő kell. Én is most kezdem ezt megtapasztalni.
2009. máj. 22. 21:27
 6/38 anonim ***** válasza:
70%

A második válaszolóval értek egyet. Nem látok ellentmondást a fizika és a Biblia között. A nagy Bumm indulására a fizika nem ad magyarázatot, az lehetett mondjuk Isten a "Legyen világosság!" mondatával. Abba is belefér, hogy "kezdetben teremtette Isten az eget és a földet".

Egyébként a Bibliában is lehetnek képletes dolgok, pl az, hogy hat nap alatt zajlott le a teremtés. Az idő különben is relatív. Lehetett az hat "időszak" is, ilyeneken nem kell fennakadni. Amilyen csodálatosan működik az univerzumunk (a fizika által részben megismerheted, aztán ott van a biológia, a kémia...), biztos nem a véletlen műve volt.

2009. máj. 22. 21:29
 7/38 anonim ***** válasza:
79%
Newton szerint a Tudomány Isten másik megközelítése a Vallás mellett.
2009. máj. 22. 21:35
 8/38 anonim ***** válasza:
84%

Bár én nem vagyok vallásos, és kifejezetten zavar, ha valaki szóról szóra hiszi el a bibliát, de azért téged szeretnélek megnyugtatni: :)

Szóval csatlakozom azokhoz, akik szerint nincs feltétlen ellentmondás. Ha elfogadod, hogy a biblia egy képletesen megírt "valami"... akkor nagyon nagy része szépen összeegyeztethető a tudománnyal, sőt!! A teremtéstörténetben sok olyan van, ami kicsit olyan, mintha aki írta (mondjuk Isten) úgy akarta volna elmesélni azt ami történt, hogy azt az egyszerű ember is "megértse"... Ugye a fény és sötétség elválasztása elég furcsán hangzik, de az ősrobbanásban leges legelső pillanataiban nem voltak fotonok, azok csak "később" alakultak ki.. persze itt nagyon kis időkről beszélünk, míg később meg (állatok megteremtése), sokkal hosszabbakról, így nyílván az egy-egy nap nem stimmel :)

Kicsit önellentmondásba keveredtem, mert én tényleg nem igazán hiszek a Bibliában... de az nem a tudománnyal való összeegyeztethetetlensége miatt van. :) Szóval szerintem keresgélj keresztény tudósok írásait, stb... sok érdekes dolgot megtudhatsz... :)

2009. máj. 22. 21:59
 9/38 anonim ***** válasza:
59%

Ha Isten létezik (ami nem zárható ki, a lehetőségét én is elfogadom, bár biztos persze nem lehetek benne), akkor feltételezem, hogy a Bibliát inkább sérelmezi, semmint örülne neki, mert tény, hogy elég rossz képet festenek ott róla.

Az isteni szeretettel és megbocsátassal sehogyan se férnek össze azok a tömeggyilkosságok, amiket az Ószövetség leír (bárhogy is próbálják egyesek mosdatni a szerecsent), sem pedig az eredendő bűn fogalma (nehogy már azért legyen bűnös egy ártatlan újszülött már fogantatásától fogva, amit valamiféle mítikus ősök tettek előtte). Ez a Biblia legfőbb ellentmondása (meg persze az, hogy egy mindentudó isten semmin nem lepődik meg és borul ki, mindenhatóként pedig ezerszer jobb eszközei vannak bármire azoknál, mint amikről a Biblia beszámol).

Ettől függetlenül azonban létezhet(nek) (I/i)sten(ek), de bízom benne, hogy természetüknél fogva intelligensebbek és értelmesebbek, mint amilyennek kicsinyes emberek elképzelték őket régen (és sajna sokan még ma is).

Szóval nincs semmi gond az istenhittel, amíg mások hitét is elfogadod (mert gyakorlatilag bárkinek igaza lehet, vagy akár mindenkinek is egyszerre), és amíg ez nem szűkiti be a gondolkodásmódodat (ez a fundamentalista vallásosság legfőbb bűne), nyitott maradsz az új dolgokra.

Ami pedig a kezdetet illeti: nem teljesen mindegy, hogy azt nem tudjuk, hogy az Ősrobbanás miből lett, vagy azt, hogy Isten miből lett? Mert bármennyire is örökkévalónak mondjuk, egyszer neki is létre kellett jönnie valahogy ahhoz, hogy utána aztán örökkévaló lehessen. Szóval a végső kérdésre egyelőre még senki sehol nem tudja a választ, így ez nem is olyan nagy probléma.

2009. máj. 22. 22:32
 10/38 anonim ***** válasza:
55%
a bibliát emberke irták,semmi köze az egésznak istenhez sem a hithez.Ezért logikát se keress benne
2009. máj. 22. 22:41
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!