Miért vagy ateista/ keresztyén?
Egy elméleti fizikus hogyne oldana meg dolgokat a Földön? nélkülük még mindig ott tartanánk, mint a 20. század elején.
Gyakorlatilag minden modern orvosi felszerelés az ő munkájukon alapul és ki tudja, hogy a most még a gyakorlati életben jelentéktelen felfedezések a jövőben milyen új vívmányok alapjaivá válnak.
Az, hogy az elméleti fizikusok munkáját jelentéktelennek tartod, csak annyit bizonyít, hogy gőzöd sincs, hogy mit is adtak nekünk eddig a felfedezéseik. Ezzel pedig a helyedben nem nagyon mernék dicsekedni.
Azt pedig, hogy emberileg milyen, milyen mérce alapján ítéled meg? Szerinted ő, mint egyetemi tanár, hány embert motivált?
-a.a- válasza (nem az előző vagyok):
..,igen, meg az atomfegyvereket, meg a vegyifegyvereket is nagy - nagy tudósok találták fel. Kétélű a feltalálások sora, a XIX. sz.- tól különösen erősen: mindig megjelenik a "rossz"- ra való felhasználás is.. (ki sem merem mondani, a scientista - vallásúaknak: a felfedezések több, mint 90%-a a hadiipart szolgálja. Azután a jobb, kényelmesebb, egészségesebb, hosszabb életért is csurran-cseppen az eredményekből, hogy érezzük jól magunkat, fogyasszunk, gyógyszert is, ami ugyanakkor legerősebb üzlet, szintén kétélű).
* * *
A vallás, minden történelmi vallás, a halált legyőző erőkkel foglakozik. Hogy éljek, hogy haljak. Ez HITEN alapul, ez természetes. Aki nem hisz abban, hogy az életet a Létbe, vagyis Istenhez emelheti, az nem hívő. Az egy kis segítség ebben, hogy hosszabb az élet, több idő jut a megismerésre, megértésre. De ha valaki, a tudományoktól várja az Örökkévalóhoz való közeledés lehetőségét, nagyot csalódik. Nagy tudósok, a kvantummechanika atyjai – hívők lettek, (hanem voltak), a fizikai idealizmus irányzat ott bontakozott ki. És akinek ez „mindegy”- talán ők vannak a legrosszabb helyzetben. Mert az ateista hadakozik, küzd, és azáltal közelebb juthat a megértéshez. „A langyosakat kiköpi az Isten” - írja Babits. Akik fekszenek az öröktermő fa alatt, torkoskodva, lustán, mint Misi mókusék. Mindig is a bűn, az ördög módszere volt. Örökkévalónak hazudni, ami nem az, magától nem az. Egy szellemi erőfeszítéssel át lehet emelni (meglátni a cseppben a tengert, a kicsiben, esetlegesben a végtelent), de magától nem fog menni. A halál pillanatában hiába mondom a fizika nagyszerű felfedezéseit, a génsebészet úttörő tetteit - kit érdekel az ott?
A hívők: hiszik, hogy ez az intervallum, amit életnek hívunk, ez az örökkévalóságba van beágyazva. Hiszik, hogy azért tudunk Istenről gondolkodni, Hozzá imádkozni – mert van valami hasonló bennünk Vele. Őáltala Ővele és Őbenne. Mert csak a hasonló tudja felfogni a hasonlót. Nem Isten antropomorf, hanem az ember theomorf- mondta egy gondolkodó. Van bennünk egy halhatatlan isteni elem. Ma minden ellene szól, minden elnyomni kívánja ezt. De a hívő szívében érzi, szívével tudja.
Mit tettél életedben, hogy dolgoztál, mit mondtál? Mennyire bántad meg és akartad jóvá tenni az esendőségeket, a rossz tetteket, szavakat? Meg tudtam bocsátani az ellenem vétőknek? Szeretetted- az érző lényeket, felebarátaidat? Segítetted-e őket, a szellemi emelkedésükben? Mennyire ismerted fel saját természetedet? Milyen mélyre jutottál az Isten- világ-önmegismerésben? Hogy közeledtél? Akartál-e közeledni az Örökkévalóhoz? Végső fokon ezek lesznek fontosak, fontosak most is. Általuk lesz érthető a világ, és általuk nyer értelmet az életem, és általuk ragyog fel a világ szépsége.
Miért háborodsz fel? Hol kritizáltam én Hawkingot emberileg? Le is írtam, hogy a kettő nem zárja ki egymást, de ÖNMAGÁBAN a tudományos karrier nem jelent semmit. Az emberi természet fejlesztése az igazán fontos dolog és ezen a területen MINDEN embernek van még mit elérnie. Egy szóval sem mondtam, hogy Hawking rossz ember. Nem is ismerem, ahogyan te sem. Mondandóm lényege nem ez volt.
Az idő és az unverzum titkai (amikkel Hawking foglalkozik) pedig addig lényegtelenek, amíg éhínség van a földön és a fejlődő országokban az emberek nem jutnak ivóvízhez.
És ne általánosíts légy szíves, hogy ahá, te vallásos vagy tehát tudomány ellenes. Mert nem vagyok a tudomány ellensége, csak a nagyon primitív emberek képzelik, hogy a vallás és a tudomány kizárja egymást. De azért érdemes elgondolkodni azon,miért kell a tudósokat bálványozni, és a véleményüket kizárólagosnak tekinteni. Főleg miután ők sem tudnak megegyezni soha semmiben.
A kérdés feltevése nem mutat igazi gondolkodást mert te eldöntötted a választ. Olyan vagy mint a tanúk, amikor feltesznek egy álkérdést: hol írja a Biblia a Szentháromság szót? És alig várják, hogy kifejthessék tanaikat.
Einstein munkássága sem ér semmit (hiszen ő is elméleti fizikus volt, egy követ nem mozdított meg...).
És ma egy rakat dolog nem lenne nélküle. Eléggé sok életet megmentett már a GPS. Einstein nélkül nem lenne.
A gonosz tudósok feltalálták az atombombát? A gonosz tudósok nélkül nem lenne atomenergia, és már fuldokolnánk a füstben, vagy nem tudnál baromságokat írogatni, mert alig lenne elektromosság.
És egyébként, akik fel vannak háborodva: miért itt írogattok, és fizetitek az internetszámlát, és pazaroljátok az áramot, amikor ezen a pénzen jópár afrikai éhezőt meg lehetne mentetni?
Ti ennyire nem tudtok olvasni, szöveget értelmezni, vagy csak nem akarjátok megérteni, mert akkor még véletlenül rugalmas gondolkodással vádolhatna benneteket valaki?
Mit nem lehet azon érteni, hogy valami ÖNMAGÁBAN nem ér semmit főleg ha annak a gondolatnak a továbbvitele, hogy egy ember mit érhet el az életben. Én a saját karrieremre is úgy gondolok, hogy önmagában semmit nem ér (bár szeretem a munkám és ebből élek) HA emberileg kárt vallok, nem fejlődök. Én arról beszéltem, hogy MINDENKI elérhet még többet is annál hogy tudós vagy művész vagy király vagy maga a római pápa: lehet igaz ember. A halálos ágyadon nem azon fogsz gondolkodni, mit találtál fel, mennyi pénzt kerestél, milyen karriert építettél és haladtál-e a modern világgal. Ott és akkor az fog izgatni, hogy helyesen éltél-e, helyesen szerettél-e, megérte-e az itt töltött idő.
Nem hiszem el, hogy egy ilyen gondolatmenetet nem lehet megérteni és vallási fanatizmussal kell valakit vádolni. Aki így vádaskodik, az eldöntötte, hogy minden vallásos ember fanatikus és irtózik a tudománytól és kész. Szomorú, hogy nem tudtok sem beszélgetni, sem más nézőpontból megnézni dolgokat, és ti hívtok másokat fanatikusnak.
Azt hogy kin hogyan segítek vagy kinek mit adok és mit mire költök meg bízd rám és Istenre. Te a saját személyiséged épülésével törődj. Mindannyiunknak van mit dolgozni-e téren. Szép estét nektek is.
Hát akkor menjünk sorban... Írok saját véleményt is, és idézeteket is, hátha van, aki szereti az ilyesmit. :)
És felhívom a t. vitatkozós kedvű olvasók figyelmét, hogy szíveskedjenek nem a saját szemüvegük szerint szélsőségesnek értelmezni a leírtakat, mert nem annak szánom. A világ nekem nem fekete-fehér. Tényleg jó rugalmasabbnak lenni, mint már esett szó erről előbb is, csak javasolni tudom.
@53%-os: Nézz a tükörbe, húzd ki magad, veregesd meg a saját vállad; ügyes kisfiú vagy.
"Vitatkozni csak olyan emberrel szabad, aki meggyőző érvek előtt kész meghajolni. De akinek az a szokása, hogy csak nagy hangon ismételgeti a magáét, az valójában nem vitatkozni, hanem csak szerepelni akar."
(Dr. Imre Béla)
Amíg nem olvastam a gyk-t, fogalmam sem volt, kicsoda Hawkings. Amikor pedig megtudtam, rögtön ott voltak az állításait cáfoló anyagok is. Magam is megnéztem egy-két videóját; nem győzött meg, mert mellébeszélt. Egyebekben róla egyetértek Ozmium42-vel; ill. a 71 %-os válaszolóval is, idézem: "Egyetlen jó anya vagy jó tanár aki motivál és bátorít és kibontakoztat vagy életmentő orvos többet ér, mint egy elméleti fizikus."
Gondolom, az orvos nem szorul magyarázatra; ha igen, egy esetleges balesetnél megpróbálhatja bárki a mentők helyett Hawkings bácsit felhívni, vagy a sérültnek elmesélni néhány elméletet.
A másik két hivatásról: "Száz év múlva nem számít majd, hogy mennyi pénz volt a bankszámládon, hogy milyen házban éltél, vagy milyen autót vezettél... De a világ lehet, hogy más lesz, mert fontos voltál egy gyermek életében." (ismeretlen)
Száz évre ugyan nem látok előre, de nap mint nap tapasztalom azt, milyen fontos, hogy egy gyermek lelkivilága rendezett legyen, és hogy milyen súlyos sérüléseket okoznak azok, akik ezzel nem törődnek. Bele sem kezdek a kifejtésbe, mert holnapig sem hagynám abba.
Ambrus Attiláról a híradókból értesültem annak idején. Szerintem mindkettő (Hawkings és ő is) ugyanolyan "paprikajancsi" abban az értelemben, hogy színház, amit csinálnak. Ha meg az "eredményeket" vagy a "munkásságot" nézzük: Ambrus egy jó sportoló volt, tehát a saját területén jól szerepelt, nem?
Ha meg már a "hírességek": Szerintem a viták állandó résztvevői ugyanolyan jól tudják, hogy közöttük is vannak hívők és nem hívők is. Felesleges rájuk hivatkozni, nem hiszem, hogy bárkit is az győzne meg mondjuk a lilamasnis Milka-tehén létezéséről, hogy nem csak a szomszéd Julis néni hisz benne, hanem egy "nagy ember" is.
Feltalálók... Idézet, ami a gyűjteményem szerint Einsteintől származik:
"If I had known, I should have become a watchmaker."
Ha lemaradtam egy körrel, azaz urbanlegend, majd valaki helyrerakja. :)
@Sir Butcher: Én ugyan nem vagyok felháborodva, de csak a megnyugtatásod céljából közzéteszek néhány adatot. A havi internetszámlám (korlátlan) 3500 Ft. Ezt ki is használom elég rendesen, amikor itthon vagyok, szinte folyamatosan "lógok a neten". Többnyire még zenét is hallgatok a böngészés mellett. Ennek ellenére a havi áramfogyasztásom eddig még mindig 100 kWh alatt volt világítással, elektromos háztartási eszközök használatával együtt, tehát alles zusammen, mióta az új gépem van (előtte nem neteztem).
Minden energiatakarékos itthon, az izzók is; a számítógép és a monitor is, így fejlesztették ki ezeket. Na, ez például szintén egy hasznos fejlesztés. :)
Az afrikai éhezőket pedig sajnálom így távolról, de sajnos nem kell még a szomszéd országba sem elmenni, hogy éhezőket vagy szegényeket találjak; ha tudok, a környezetemben levőknek segítek; azt legalább nyomon tudom követni, hogy jó helyre megy.
Hát, egyelőre ennyi. Tudom, most leszek én is 0 %-ra pontozva, mert az is olyan jó móka egyeseknek. De nem lényeges, nem érdekel. :)
További szép estét mindenkinek!
Azért érdemes túllátni Hawking (és nem(!) Hawkings) nyilvános szereplésein és figyelembe venni a valódi tudományos munkásságát is. Több kérdésnél elmondtam már, hogy az ilyen TV műsor, vagy esetleg a saját kiadott könyveik, nem tudományos munkák, szerves részét képezik anekdoták, és az írók személyes véleménye.
Visszatérve Hawking tudományos munkáira, nem viccből kapott több, mint egy tucat díjat. Rengeteg érdekes publikációja született a kozmológia és kvantumgravitáció témakörében például.
Akit esetleg érdekel, itt elkezdheti a nyomozást:
Az elméleti fizika viszonylagos (:D) feleslegességéről pedig annyit, ha nem lettek volna a századeleji elméleti fizikusok, most nem lenne sem MR, sem CT vagy szívritmusszabályzó. Ezek hány életet mentettek meg?
Nem beszélve a globális telekommunikációs hálózatról.
@gyv2: Köszi a helyreigazítást, észre sem vettem, hogy rosszul írtam. Most vagy nagyon fáradt vagyok, vagy nagyon tök, vagy mindkettő. Bocsi.
Am. az egyik vidijét, amit láttam, pont te linkelted be egy kérdésnél nemrég.
P. S. : Most jutott eszembe, hogy ma egy másik kérdésnél meg fitness-hétvégét írtam wellness-hétvége helyett; csak nem volt kedvem kijavítani. Ott még nem dörrentél rám. Pótoljam? :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!