Szerintetek van Isten?
Sziasztok!
Én úgygondolom van Isten, és azért gondolom, mert elegendő bizonyítékot adott nekem magáról. Megtapasztaltam az Ő rendkívüli szeretetét és gondviselését az éltemben, meggyőződtem a Biblia ihletettségében, ezek után nincs okom kételkedni benne.
Valóban igaz az, amit Isten közölt Önmagáról:
"És kerestek engem és megtaláltok, mert teljes szívetekből kerestek engem." (Jer 29,13)
szerintem nincs, ha lenne, bizonyítaná, hogy van..de nincs..
amúgy meg a szkeptikusságba még senki nem halt bele, a vak hitbe viszont annál többen.
Tisztelt válaszoló! Ahogyan szeretnéd!
Az egyik legnagyobb bizonyíték nekem például a Biblia hibátlansága. Az, ahogyan az évezredek során a szöveg megörződött hibátlanul. Ez azért fontos példa, mert a kritikusok azzal bírálják a Szentírást hogy a szöveget hogy többször is átírták az idők folyamán így megbízhatatlan. A Holt tengeri tekercsek, amelyek kb az i.e. 250 és i.sz. 70 közötti időkből származnak fényesen igazolták a szöveghűséget. A stilisztikai hibákat leszámítva sértetlen maradt a szöveg. A Ésaiás tekercs amely az i.e. II. századból származik több mint 95%-ban megegyezik a mostani Ésaiás szöveggel. A maradék 5% főként nyilvánvaló elírásokból ill. helyesírási variánsokból áll. Ez egy 2200 éves lelet esetében rendkívüli...És akkor még nem beszéltem a Sínai kódexről (i.sz. IV. század) amely az Újszövetséget igazolja. Tehát a Biblia hiteles, azért, mert szavahihető.
A Bibliában elég sok történelmi adat van. A régészet az idők folyamán egyre több dolgot tárt fel, egyre több régészeti feltárás igazolja, hogy a Bibliába írt dolgok megbízhatóak. Szerintem az egyik legnagyobb régészeti feltárás Belsazár nevéhez fűződik. Erről az uralkodóról Dániel könyvén és az azon alapuló apokrif Báruk könyvén kívül semmilyen történelmi forrás nem állt rendelkezésünkre, a 19-20. századig. Az új felfedezések igazolták azt, hogy Belsazár valóban létezett, tényleg Babilóniában uralkodott ráadásul régensként, ahogyan erre a Biblia utal.
A Bibliában beteljesült jövendölések vannak. Az egyik legnagyobb Istenérv szerintem a Dániel 9,24-27 amely Jézus előtt 500 évvel íródott és a Messiás első eljöveteléről idői kijelentést nyújt. De nemcsak az eljöveteléről, hanem a szolgálati idejéről, illetve a halálának az évét stb...is közli a prófécia, vagy például a Messiás elvetésének következményeit is, például azt, hogy Jeruzsálem elpusztul, és mindezt az i.e. VI. században. Hiteles történelmi forrásként ajánlom Josephus Flavius A Zsidó háború című könyvét, amely igazolja Dániel jövendölését az ország elpusztulásáról
De a Bibliában számtalan, nagyon súlyos próféciák vannak például korunkra is. Egyébként, ezt nem nekem kell elhinni, már Pascal a híres matematikus is megmondta:
"Különféle, egymással ellentétes vallásokat látok, következésképpen mind hamis, kivéve egyet, amelyik nem az. Mindegyik a maga tekintélyére hivatkozva követeli, hogy higgyenek benne, és fenyegeti a hitetleneket. Ezen az alapon tehát nem hiszek bennük. Mert azt akárki mondhatja, akárki kijelentheti, hogy õ próféta. Ám azt látom, hogy a keresztény vallásban beteljesedett jövendölések vannak, ezt pedig egyik sem mondhatja el magáról."
(Blaise Pascal: Gondolatok, 693. sz. töredék)
Aztán tudod a Isten szava nagyon érdekes, és mély gondolatokat is tartalmaz. A szeretetről például nekem ez az egyik kedvenc igém:
"A szeretetben nincsen félelem; sőt a teljes szeretet kiűzi a félelmet, mert a félelem gyötrelemmel jár: a ki pedig fél, nem lett teljessé a szeretetben." (1Ján 4,18)
Szerintem csodálatos levezetés. Ami pedig meg fog Isten lényében, és tudom, hogy a Biblia Istenét nem ember találta ki az az Ő jelleme. Az emberek kitalálta Istenek általában olyanok, mint az emberek. Civakodnak, veszekednek, stb...De ez az Isten másabb mint az emberek, mert ennek az Istennek a lényében egyesül a szeretet, és az igazság. Az emberi világban tudod ez nem így van...Mi emberek például több dolgot elnézünk annak az embernek, aki közel áll hozzánk, mint annak az embernek, aki nem áll hozzánk olyan közel. Ez így nem igazságos.
És néha, mi lehet hogy jobban szeretünk egy olyan embert akinek nincs igaza, mint egy olyat, akinek igaza van. Ez pedig szeretetlenség. A Biblia Istene úgy szeret, hogy igazságos, és úgy igazságos hogy szeret. Az emberek általában csoportokba rendezik az embereket miszerint:
-őket szeretem
-őket nem szeretem, annyira, de nem is gyűlölöm
-őket gyűlölöm...stb..
A Biblia szerint két út van, és nem olyan sok, amennyit az ember kreál magának. Vagy szeretünk, vagy gyűlölünk. Ha nem szeretünk akkor gyűlölünk, ha pedig nem gyűlölünk akkor szeretünk. Több út nincs, és ez is különbözik az emberi gondolatoktól.
Isten gondviselését pedig abból érzem, hogy az életemben ugyan vannak megpróbáltatások, de ha Istenben bízom, akkor valahogy érzem azt, hogy megsegít engem. Van úgy, hogy csak néhány ezer forintom van, ami nem tart ki a hónap végéig, de Isten mindig támaszt balami olyan körülményt hogy tudjak enni, hogy legyen a lábamon cipő, illetve legyen rajtam ruha. Hogy ne aggodalmaskodjak, arra például Jézus tanított meg ezzekkel a szavakkal:
"Hanem keressétek először Istennek országát, és az ő igazságát; és ezek mind megadatnak néktek" (Máté 6,33)
Számtalan példát tudnék még írni, de nem akarok senkit sem fárasztani, remélem, ennyi elég lesz :-)
És mégvalami így kiegészítésnek: Először is bocsánat hogy néhol rosszul fogalmaztam, csak így hajnali 2 után már fáradt vagyok :)
Illetve: Nem tartozom azok közé az emberek közé akik mindenáron rá akarják erőltetni a másikra a meggyőződésüket. Tehát mindenki szabadon dönthet arról, hogy mit kezd az általam leírtakkal. ^^
Ezt csak azért írtam le, mert mert nem szeretném ha azt gondolnátok hogy valamilyen fanatikus emberrel van dolgozok. Én elfogadom mindenki álláspontját :)
Minden jót!
A válasz írója 78%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 02:04
végig a bibliára hivatkozol, holtt az egy több mint 3000 éves könyv.
könyveket, és történelmi adatokat, mindig is hamisítottak, és az emberek még abban se 100% ig biztosak, hogy mi történt 10 éve a történelemben...így bizonyítékként nem hivatkozhatsz semmire, amit egy könyv ír. hacsak nem jósol pontos és nem homályos dolgokat a mostantól számított jövőre nézve
(ezt pl úgy értsd hogy ha ilyen lenne benne: 2014. ápr. 25. én meghal obama..na az valami, de ha úgy van megírva hogy 5000 év múlva meghal az akkori világ nagy vezetője, az nem bizonyít semmit, mert sejtelmes és nincsenek konkrétumok.
Szia! Igazan sajnalom a baratnodet, tenyleg rossz lehet attelni, de meg vegignezni is.
En hiszek Istenben. Miert? Ha korul nezel a vilgban, mindenhol lathatod a teremtesmuvet, sot, te is az vagy.
Pl ha ranezel egy orara, nem gondolod hogy az magatol jott letre, hanem egy inteligens tervezo hozta letre. Ugyan igy ha korul nezel a vilagban, nem gondolod hogy minden magatol jott letre. Tudtad hogy a vilgegyetemben nincs bonyolultabb szerkezet az emberi agynal.
A baratoddal kapcsolatban pedig Isten igert egy uj vilagot ahol mindenki egeszseges lessz ,, letorol minden konnyet a szemukrol, az elozo dolgok meg csak az eszukbe sen jutnak"
Ha kivancsi vagy, nyugodtan kerdez!
Tisztelt 02:34!
Elfogadom az álláspontodat, csak az a probléma hogy nem értetted meg amit írtam.
Mint említettem, a Holt tengeri tekercsek között megtalálták Ésaiás könyvét, amely az i.e. II. századból származik. Ez idestova 2200 év. Hogy az emberek mennyit változtattak az ebben a könyvben lévő történelmi tényeken, stb le lehet ellenőrizni, gyakorlatilag semmit! Senki nem mert hozzá nyúlni az eredeti szöveghez, de ha bizonyítékra vágysz akkor:
Ezek a Biblia kézirat az i.sz. IV. századból származik. Ha előveszel egy mostani Bibliát, és összehasonlítod evvel az 1600 éves kézirattal, akor meggyőződhetsz róla hogy a Bibliában nem történt történelemhamisítás.
A Bibliában nincsenek homályos jövendölések. Azért nincsenek, mert minden jelkép azonosítva van a Biblián belül. Korunkra is vannak benne próféciák. Ha jelképekben jövendöl a Biblia, és ha én A Dán 8,3-ban azt olvasom hogy Kos, akkor nem nekem kell kitalálni hogy mit jelent ez a kos, mert a Dán 8,20 szó szerint azonosítja ezt a jelképet:
"Az a kétszarvú kos, melyet láttál, Médiának és Persiának királya.(Dán 8,20)
Aztán amire hivatkoztam, Jeruzsálem pusztulásánál miért homályos a jövendölés? Ha előveszed a Bibliát, a Dán 9-ben az Angyal Jeruzsálem újjáépítéséről is beszél a Messiási prófécia mellett. Majd így folytatja:
"A hatvankét hét mulva pedig kiirtatik a Messiás és senkije sem lesz. És a várost és a szenthelyet elpusztítja a következő fejedelem népe (Dán 9,26)
Szerintem ez is teljesen egyértelmű tiszta beszéd, erre írtam hogy ennek a próféciának (Jeruzsálem pusztulásának) a beteljesedéséről hiteles történelmi forrás Josephus Flavius, az ókori világ egyik legnagyobb történetírójának A Zsidó háború című könyve.
Ezt persze nem kötelező elfogadnod, csak azért írtam le, mert úgyláttam tegnap hajnalban elég félreérthető dolgokat írtam, de így legalább már tisztázva vannak a dolgok ^^
Ja és mégvalami: Bibliára pedig azért hivatkozok mert az a könyv azt állítja magáról hogy Isten utasítására íródott meg.
"Tudván először azt, hogy az írásban egy prófétai szó sem támad saját magyarázatból. Mert sohasem ember akaratából származott a prófétai szó; hanem a Szent Lélektől indíttatva szólottak az Istennek szent emberei." (2Pét 1,20-21)
Logikus, hogyha ez a könyv azt állítja magáról hogy Isten beszéde, akkor természetes hogy azokat az állításokat amelyeket mondd önmagáról leellenőrzöm ^^
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!