Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Egyetértetek ezzel a hozzászól...

Egyetértetek ezzel a hozzászólóval?

Figyelt kérdés

Arról ír, h mekkora lehúzás az egyház:

"Egyébként, aki beveszi ezt a dumát, hogy jaj csak a gyertyákra kell meg stb, az jó nagy...buta.

Én több éven keresztül jártam ministrálni, lobogót tartani temetésekre meg stb.

Szal nekem lehetőleg nem kell megmagyarázni, hogy jaj csak 200 ft jön össze misénként meg bla bla.

A sok öregasszony nem tudja, h mennyit rakjon a perselybe.

Plusz amúgy is ki van rakva egy másik persely, ami alapból rakhatsz, szal ez csak duma! Ez a

KÖRBEHORDOZÁS SZÁNDÉKOSAN AKKOR TÖRTÉNIK MIKOR LÁTJÁK MÁSOK, H MENNYIT RAKSZ BELE!!!!!EZZEL CSIKARJÁK KI HOGY MINDENKÉPP TEGYÉL BELE!!!!!

HA NEM IGY LENNE AKKOR NEM VINNÉNEK KÖRBE, CSAK A RÖGZÍTETT PERSELY LENNE A TEMPLOM SARKÁBAN!!KÍVÁNCSI VAGYOK A MÉLYEN HIVŐK EZT MIVEL MAGYARÁZZÁK!!!

EZER ÉVES CSALÓ TRÜKK!!!!

Plusz:

Temetés nálunk jelenleg 10 ezer forint, de ha megdobod legalább még ennyivel talán misét is tart érte, ami azt jelenti, h elmondja, h mekkora nagy arc volt az elhunyt.

Egy mise alatt általában felsorol vagy 6-7 embert, plusz a temetés, ez testvérek között is 140 ezer forint hetente.

A gyertyák meg minden szar az egyház üzemeiben készülnek potom pénzért szal...

Jah meg hát ugye ott van több millió ember 1%-a, amit köteles vagy fizetni, meg évente egyébként is kell még pluszba, ha jól tudom házaspáronként kell fizetni vagy hogy, az is 10 ezer.

Szal nagy lenyúlás az biztos.

Azzal értek egyet 100%ig, aki azt mondja, hogy nem kell templom, hanem szépen ki kell menni az erdőbe aztán cső!"

2011. aug. 15. 13:36
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:
100%

Az 1%:

A jelenlegi magyar jogszabályok szerint a magyar adófizetők adójuk 2 x egy százalékáról rendelkezhetnek. Az elsőt vagy valamelyik egyháznak, vagy az állam által az adott évben meghatározott költségvetési célra, a másik egy százalékot pedig egy nonprofit szervezetnek lehet felajánlani. Tehát ha vkinek szúrja a szemét az egyház, lehet a katicabogarak pettyfestését is támogatni mind a két százalékból. (Nem vagyok ideges, csak zavar, ha emberek nem tudnak valamiről és úgy fröcsögnek, mint a kiborult festékes bödön.)

A persely:

Ez egy történelmi szokás, és nem az egyházat minősíti, hanem azt, aki azért ad, mert látják. Nálunk a lelkész istentisztelet végén kezet fog a gyülekezet tagjaival, és direkt úgy áll, hogy ne lássa, hogy ki mennyit tesz a perselybe (református vok, nálunk nincs körbehordott persely).

2011. aug. 16. 18:59
 22/29 anonim ***** válasza:
0%

"Lásd Jézus példabeszédét a templomba járó özvegyasszonyról, aki az utolsó két fillérét is bedobta a perselybe."

Lehet,hogy jól cselekedett,NEM VITATOM, de! gondolom utána éhen is halt!(ez lehet hogy morbid volt,akkor elnézést) 10:03 voltam.

2011. aug. 16. 19:29
 23/29 anonim ***** válasza:
100%
Hogy az egyház lehúzás lenne? Akkor hadd mondok néhány dolgot: a perselyezéskor annyit dobsz a perselybe, amennyit akarsz, az egyházi adóba annyit adsz, amennyit akarsz, aztán vannak bizonyos egyházi újságok is, amikért annyit adsz, amennyit akarsz. Ez az egyház "lehúzása"? Egyébként római katolikus vagyok, naponta járok templomba, de még egyszer sem fordult elő, hogy kértek volna tőlem pénzt. Aki viszont a perselybe csak azért dob pénzt, hogy mások lássák, hogy mennyit dob be, az szégyellje magát! Vannak viszont bizonyos egyházi szolgáltatások, amiért fizetni kel: pl. temetés, esküvő. Kérdem én, sajnáljuk-e a pénzt azért, hogy a pap tisztességesen eltemesse az anyánkat vagy az apánkat? Aztán az esküvőre is sajnáljuk a pénzt? Az orgonistát meg kell fizetni, és az egyházat is támogatni kell, mert az gondoskodik mindezekről a szolgáltatásokról, amit fentebb leírtam. Ez a véleményem, Isten áldjon meg mindenkit.
2011. aug. 17. 09:07
 24/29 anonim ***** válasza:
100%
Egyenes beszéd. Igaz.
2011. aug. 17. 15:13
 25/29 anonim ***** válasza:
37%

Igaza van. Én is jártam ministrálni, volt, hogy magam kaptam a megbízást, hogy hordjam körbe a perselyt. Nagyobb ünnepek környékén, mikor a szokásosnál többen voltak templomban, nem volt szokatlan, hogy valaki ötezrest nyomjon a perselybe, de egy ezrest minimum bedobott mindenki, ez egy misére százezres nagyságrendű bevétel volt. Aztán meglátogatták a kihelyezett másik két perselyt is. Ehhez hozzá jött, hogy egy vasárnap mindig két mise volt, szóval kaszáltak rendesen.

Jó pénz van a Jézus kft.-ben.

Persze most kizárólag Római katolikusokról beszélek.

2011. aug. 18. 14:15
 26/29 A kérdező kommentje:

"(Nem vagyok ideges, csak zavar, ha emberek nem tudnak valamiről és úgy fröcsögnek, mint a kiborult festékes bödön.) "

Igen, csak ha nem fizeted akkor nem is vehetsz igénybe semmilyen szertartást hiába kifizetnéd azt az alkalmat.

Nem értem én ezt, elég fura, h nem kereszteli meg a gyermekem a pap, mert nem fizettem pénzzel, bezzeg aki fizetett az lehet Isten gyermeke.

HOgy is van ez?

A perselyes dolgot meg máig nem értem, hogy miért mise közben kell körbevinni, egyáltalán miért kell körbevinni?Ha nem azért, hogy egymásra licitáljanak az emberek.....

Miért nem jó a kihelyezett persely?

Erre adjatok már választ!

2011. aug. 18. 16:48
 27/29 Tyler913 ***** válasza:
En spec megmondtam,hogy nekem se tetszik a korbevitt persely.Viszont igy tobbet adakoznak,ezert megertem.Es itt nem csak arrol van szo,hogy latom,hogy a masik pontosan mennyit ad,es csakazertis folelicitalok,stb.Arrol van szo,hogy a kihelyezett perselybe sok helyen az emberek csesznek penzt dobni,vagy dobnak egy 100-ast.Es itt nem az oreg nenirol beszelek,aki tenyleg nem tud tobbet adni,hanem olyan emberekrol,akik ket feles arat sem hajlandok perselybe dobni,vagy akik az evi (!!) 1500 Ft-os egyhazfenntartoi jarulekot is sokalljak-ez utobbi a valo eletbol hozott pelda.Inkabb azt mondd meg,neked nem tok mindegy?
2011. aug. 18. 18:14
 28/29 anonim ***** válasza:

Közösségünk sokféleképpen támogatható:

1 Az EGYHÁZI HOZZÁJÁRULÁS (régebben adó vagy párbér)...

...az egyházközség mint intézmény működtetésére befizetett összeg. A megyéspüspök által ajánlott mértéke: évenként az éves nettó munkabér vagy nyugdíj 1%-a, amit keresőnként fizetünk. Ebből finanszírozzuk a közösségi terek (Plébánialakás, Találkoz-lak) rezsiköltségeit és karbantartását, munkatársaink bérét és annak közterheit, papjaink minimálbérét és ellátását, ingatlanjaink (pl. a templom) kötelező vagyonbiztosítását és az adminisztratív költségeket (telefon és internet, papír, fénymásolás, postaköltség stb.). Befizethető készpénzben az adószedőnél, a sekrestyében, az irodában, a templomban található csekken, valamint átutalással vagy a kényelmes rendszeres banki átutalási megbízással.

10103214-14345425-00000006

2 Az ADOMÁNY...

...természetben, pénzben vagy szolgálatban nyújtott önkéntes, jótékony célú támogatás. Az adományozó szándékát minden esetben tiszteletben tartjuk, és adományát az általa megjelölt célra fordítjuk. Tevékenységünk egyes kiemelt területei külön is támogathatók:

Szeretetszolgálat: 10103214-14345400-01003003

Karizmatikus megújulás: 10103214-14345400-02003006

Ifjúsági programjaink-hoz is szívesen fogadunk felajánlásokat. Ehhez a területhez még nincs elkülönített bankszámlánk, az ilyen célú adományokat az irodában tudjuk átvenni.

3 A PERSELYPÉNZ...

...a szentmiséken gyűjtött adomány. A Szent Imre templom üzemeltetésére (fűtés, világítás, virágdíszítés, liturgikus költségek: pl. gyertya, ostya) fordítjuk. A meghirdetett központi gyűjtések (katolikus iskolák, missziók, Péter-fillér stb.) bevételét azonnali számolás után a Püspökség számlájára fizetjük be, innen kerül az országos alapba. Kivétel a Katolikus Karitász javára szervezett gyűjtés, ennek 40%-a hivatalosan egyházközségünk Szeretetszolgálatát támogatja.

4 A STÓLAPÉNZ...

...az egyházi szolgáltatások (szentmisék, esketés, temetés) alkalmával fizetendő díj. Szabott ár, melynek mértékét és a szolgálattevők közötti elosztásának arányát a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia szabályozza.

5 A TIZED...

...önkéntes, rendszeres adomány a hívő közösség támogatására. Bármilyen jövedelmünk (munkabér, örökség, nyeremény stb.) 1 tized része.

6 ADÓNK 1 %-ÁVAL...

...a személyi jövedelemadó bevallásakor támogathatjuk valamelyik bejegyzett egyházat. Az állam a részére befizetett összeget a felajánlók számának arányában osztja szét az egyházak között. (Ezért fontos akkor is beadnunk a rendelkező nyilatkozatot, ha alacsony jövedelmünk miatt nincs fizetendő adónk!) Az így kiszámított ráeső pénzösszeget a Magyar Katolikus Egyház központja kapja meg és osztja szét egyházmegyéi között. Plébániánk ebből kapja az évi fix összegű egyházmegyei támogatást. Adónk egy másik 1 %-ával pedig egy civil szervezetet (pl. Szent Imre Alapítvány) támogathatunk. Ha erről az adóbevallásban érvényesen rendelkeztünk, az APEH az alapítvány részére az összeget átutalja.

Magyar Katolikus Egyház – 0011

Szent Imre Öröksége Ifjúsági és Szociális Alapítvány – 18764600-1-14

2011. aug. 20. 13:12
 29/29 anonim ***** válasza:

Nyilván van lehúzás is, de azért érdemes megnézni mi mindenre megy az a pénz a szép épületek mellett..

Nem csak rezidenciák de templomok, alkalmanként iskolák is épülnek.

Fenn kell tartani a papságot, ami azért költséges, fizeni kell az ellátást.

Fizetni kell a világítást, vizet, gázt.

Fizetni kell az utazást.

Az állami támogatás mellett sok pénzt kell az egyház iskolákba is ölni.

Meg kell venni a ceremoniális öltözékeket, ami igencsak borsos árú, a ceremoniális eszközöket, alkalmanként egy új festményt, oltárképet, alapanyagot, hogy teljes mértékben elláthassák a szerepüket.

Fizetni kell a karitatív tevékenységek költségeit.

Csak azért, mert spórol, nem vethetsz meg senkit, még egy szervezetet sem.

A teljesség igénye nélkül, remélem elég ez a figyelemfelhívásra.

2011. szept. 1. 08:49
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!