Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Jehova tanúihoz lenne néhány...

Jehova tanúihoz lenne néhány kérdésem. Válaszolnátok rá?

Figyelt kérdés
1. Hisztek abban, hogy a Biblia minden ember számára íródott?
2011. júl. 13. 10:14
1 2 3 4 5 6 7 8
 31/72 anonim ***** válasza:
0%

I. Gergely pápa (i. sz. 590—604) egy európai uralkodónak írt levelében ez olvasható: „Szeretnénk, ha Felséged is tudná, amit mi megismertünk a Mindenható Isten Szavából, a Szentírásból, hogy a jelenlegi világ vége már elközelgett és hamarosan eljön a Szentek véget nem érő Királysága.”

A XVI. században Luther Márton, az evangélikus egyház megalapítója megjósolta, hogy a vég közel. Egy szerző szerint kijelentette: „A magam részéről biztos vagyok benne, hogy az ítélet napja a küszöbön áll.”

Az egyik legrégibb baptista csoporttal kapcsolatban feljegyezték: „A XVI. század első felében az anabaptisták úgy hitték, hogy a Millennium 1533-ban kezdődik.”

„Edwin Sandys (1519—1588), York érseke és Anglia prímása . . . mondja: . . . ’Biztosak lehetünk abban, hogy az Úr eljövetele közel van.’ ”

William Miller, akit általában az adventista egyház megalapítójának tartanak, egy idézet szerint ezt mondta: „Teljes mértékben meg vagyok győződve, hogy a zsidó időszámítás alapján valamikor 1843. március 21. és 1844. március 21. között Krisztus eljön.”

Vajon ezen jóslásoknak a kudarca egyértelműen hamis prófétaként azonosítja azok kimondóit az 5Mózes 18:20–22 jelentésével összhangban?

Vannak, akik komolyan meg vannak győződve arról, hogy bejelentésük igaz. Reményeiket néhány írásszöveg vagy esemény egyéni értelmezésére támaszkodva hangoztatják. Nem állítják, hogy kijelentéseik közvetlen Jehovától jövő látomások lennének, és hogy ilyen tekintetben Jehova nevében szólnak. Így aztán, ha szavaik nem bizonyulnak igaznak, akkor sem tekintendők hamis prófétáknak, akik ellen óva int az 5Mózes 18:20–22. Emberi gyarlóságuk következtében csupán tévesen értelmezték a dolgokat.

Miért figyelhető meg századokon át egészen napjainkig a hamis bejelentések folyamata, ahogyan erről Jézus beszélt? (Máté 24:23–26). Jézus, miután beszélt követőinek a visszatérését jelző néhány eseményről, elmondta azt, amit a Máté 24:36–42-ben olvashatunk: „Arról a napról és óráról pedig senki sem tud, az ég angyalai sem, hanem csak az én Atyám egyedül. A miképen pedig a Noé napjaiban vala, akképen lesz az ember Fiának eljövetele is . . . Vigyázzatok azért, mert nem tudjátok, mely órában jő el a ti Uratok.”

Nemcsak azt a parancsot kapták, hogy vigyázzanak és készüljenek fel, hanem azt is, hogy buzgón őrködjenek. A Róma 8:19 mondja: „Mert a teremtett világ sóvárogva várja az Isten fiainak megjelenését.” Az emberi természet olyan, hogy ha erősen remélünk valamit és vágyakozunk rá, ha buzgón várjuk, akkor hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy már közel van, még akkor is, ha az események mást mutatnak.

Jehova Tanúi Jézus második eljövetelének, pontosabban "jelenlétének" buzgó várásában olyan dátumokat említettek, amelyek végül téveseknek bizonyultak. Ezért némelyek hamis prófétáknak nevezték őket. Ám ők egyik esetben sem ’Jehova nevében’ tették bejelentéseiket azt feltételezve, hogy azok egyenesen Tőle származnak. Soha nem mondták: ’Ezek Jehova szavai.’

Az Őrtorony, Jehova Tanúi hivatalos folyóirata kijelentette: „Mi nem rendelkezünk a prófétálás adományával” (1883. január, 425. oldal [angolban]). „Nem tartjuk vagy tekintjük úgy írásainkat sem, mintha azok tévedhetetlenek lennének” (1896. december 15., 306. oldal [angolban]). Az Őrtorony kinyilvánította azt is, hogy bár némelyek rendelkeznek Jehova szellemével, ez „nem jelenti azt, hogy akik Jehova tanúiként szolgálnak, azok ihletettek lennének. Nem jelenti azt, hogy Az Őrtorony-ban megjelent írások ihletettek, tévedhetetlenek és mentesek a hibáktól” (1947. május 15., 157. oldal [angolban]). „Az Őrtorony nem tartja magát ihletettnek sem kifejezéseiben, sem tanításában” (1950. augusztus 15., 263. oldal). „A testvérek, akik ezeket a kiadványokat készítik, nem tévedhetetlenek. Írásaik nem ihletettek abban az értelemben, ahogy Pálé és más bibliaíróké azok voltak (2Tim 3:16). Ezért aztán a növekvő ismeretek fényében szükségessé válhat egyes nézetek kiigazítása (Péld 4:18)” (1981. február 15., 19. oldal [angolban]).

2011. júl. 14. 16:46
 32/72 A kérdező kommentje:

Már megint nem a kérdésemre válaszoltál! Miért kell egyből magyarázkodni? Csak egy olyan egyszerű választ vártam, hogy a hamis próféták:

- az Úr nevében szólnak,

- csodákat is tehetnek,

- ilyeneket fognak mondogatni, "ímé itt a Krisztus, ímé ott",

- amit megjövendölnek az NEM TELJESEDIK BE.

De ha ezzel nem értetek egyet, megvitathatjuk.

2011. júl. 14. 18:23
 33/72 A kérdező kommentje:

Még később visszatérünk a próféciákra, fogok válaszolni a kommentedre is. A következő kérdésem:

10. Igaz az, hogy az Őrtorony szerint minden más keresztény csoport hamis?

2011. júl. 14. 18:32
 34/72 anonim ***** válasza:
0%

Látod kedves kérdező, már megint csak a kudarc ért. Sok lesz a kudarc így az életedben, vigyázz, nehogy az életkedved is elmenjen tőle. :))

De játszunk más szabályok szerint. Visszakérdezek: szerinted létezik-e hamis vallás és abból hány van? A logika és ésszerűség alapján hány hamis lehet és hány igaz?

Itt találsz választ a kérdésedre:

http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__1..

2011. júl. 14. 19:18
 35/72 A kérdező kommentje:
Nem tudom, mi bajod volt a 8. kérdésemmel, miért gondoltad, hogy befürödtem vele. A 7. és 8. kérdésem arra irányult, hogy ha meg szeretnénk vizsgálni egy egyházat (hogy az-e az igazi), akkor bölcs dolog-e nem csak őket meghallgatni, hanem azokat is, akik elhagyták az adott egyházat. Nyilván amiatt, hogy megtudjuk, hogy miért döntöttek úgy, hogy mégis elhagyják a korábban általuk igaznak tartott szervezetet. A néhány kitérő válasz után nagy nehezen sikerült kicsikarnom belőletek egy „igen”-t. És azt állítottam, hogy ha ez másokra vonatkozik, akkor többek között az Őrtorony Társulatra is alkalmazni kell. Viszont ti teljesen elzárkóztok ettől, mert féltek attól, hogy az ex-tagok „szellemi kárt okozhatnak nektek és beszennyezhetik a hiteteket”. És gondolom, nem örülnétek neki, ha a vallásotok iránti potenciális érdeklődőkkel miközben Őrtornyot tanulmányoztok, ezzel párhuzamosan ex-tagokkal meg Bibliát olvasnának. Én, bár nem vagyok ex-JT, benne lennék egy ilyenben, ti Őrtornyoztok valakivel hetente egyszer, én meg Bibliát tanulmányoznék vele hetente egyszer – mit szóltok hozzá?
2011. júl. 14. 23:06
 36/72 A kérdező kommentje:
11. Visszatérve a 2. kérdésemre, azt válaszoltátok, hogy Jehova Tanúi mindig is léteztek. A Charles Russellt megelőző mondjuk 1600 év alatt tudnátok mutatni nekem akár csak 1 embert is vagy olyan embercsoportot, akik között volt olyan, akit Jehova Tanújának tartotok?
2011. júl. 14. 23:15
 37/72 anonim ***** válasza:
0%

Te kérdező, alaposan kiforgatod a válaszokat. Én semmiképpen nem mondtam a rögeszmédre igent! Aki helybenhagyta, hogy "olvasd", nem tudom ki volt. Bárki írhatja, hogy Tanú. Sőt, mindenki tévedhet, még te is! Ez lehet az ő véleménye, de én világossá tettem, hogy mit lehet egy objektív vizsgálat érdekében csinálni, ebben a 08:15-ös Tanú kiváló példával szolgált. Igen, ő jó választ adott. Te ezt is ki akartad forgatni, csak ez nem olyan egyszerű.

Tehát a következtetésed hamis és alaptalan!

Egyszerűen merő hazugságra épül az egész rögeszméd. Tudod mire? Arra, hogy a Tanúk nem ismernek, nem ismerhetnek semmilyen kritikát magukról, a történelmükről. De most őszintén, amikor te ezt gondolod, eszednél vagy? Már bocs a kifejezésért, de nagyon megvezettek téged.

Az egyetlen világvallás, mely naponta szembesül a negatív kritikákkal, az okoskodókkal, a szolgálatban úgy, mint az iskolákban, vagy a munkahelyen. Miért? Mert aktív tanítványképző munkát folytat.

Szerinted hogyan képesek ebben sikeresek lenni? Úgy, hogy minden lehetséges ismeretet a bibliából igyekeznek a szívükbe vésni annak érdekében, hogy ne legyenek hiszékenyek ezen az életúton, hanem igazi, élő hitük legyen.

Valamint minden ellenvetésre és hamis érvre igyekeznek felkészülni. Mindezt megtehetik a rendelkezésre álló óriási szakirodalommal, filmekkel, hanganyaggal, mely alapos képzést ad nekik. Ez az adattár magában foglalja a Szentírás részletes tanítását és elemzését, az összes főbb világnézetet, és tárgyalja azokat a Bibliával összehasonlítva. Ha valakik ismerhetik, vagy legalábbis könnyen hozzáférhető helyen megtalálhatják ezekről az adatokat, azok Jehova Tanúi.

Képzeld, nem a lázadók szövegén élünk és valóban a gyengéknek, vagy tapasztalatlanoknak nagy szellemi kárt tud okozni a tévinformáció, vagy féligazság. De nyugodj meg, Jehova mindenkinek megadja azt, ami jár.

Az Őrtorony tanulmányozás teljes egészében a Bibliára épül. Sikerült-e "leleplezni" valamit a nagy buzgalmadban? A másik kérdésed is kudarccal végződött, függetlenül attól, hogy te ezt hajlandó vagy-e beismerni vagy sem.

Most én kérdeznék tőled megint: miért kerülted ki a válasz az előbb?! Felteszem még egyszer:

szerinted létezik-e hamis vallás és abból hány van? A logika és ésszerűség alapján hány hamis lehet és hány igaz?

És még egyszer a link is, hogy vésődjön:

http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__1..

2011. júl. 15. 01:03
 38/72 A kérdező kommentje:

Nyissál új topikot, ott majd lehet, hogy válaszolok a kérdéseidre.

És látom, az a taktikád, hogy a kényelmetlen kérdésekre olyan hosszú és a témát kikerülő, szerteágazó válaszokat adsz, ami sok más újabb témát vet fel - csak hogy ne kelljen a lényegről beszélni és el tudd terelni a szót.

Ha pedig nem értesz valamelyik kollégád válaszával, akkor miért nem jelezted, hogy nem az a hivatalos Őrtorony álláspont?

Most akkor mi is a 7. kérdésemre az általad helyesnek tartott válasz? A 8:15-ösé - ha ez, akkor most ennek mi köze van a 7. kérdéshez, mert úgy emlékszem, hogy jeleztem ez után a válasz után, hogy ez megint félrebeszélés és nem egyértelmű világos válasz a kérdésre!

És a legutóbbi kérdésemre megint elfelejtettél válaszolni :)

2011. júl. 15. 01:31
 39/72 anonim ***** válasza:
28%

16:36

Ez volt a válaszom és ez most is. És bármit is szeretnél állítani, mindegyikre konkrét választ kaptál olyan részletességgel, hogy igazán nincs miért panaszkodnod.

A kérdésemet pedig most is fenntartom, mivelhogy a válaszhoz tartozik!

Mint ahogy a következő kérdések is a 10-es választ képezik:

Olvastál-e Jehova Tanúitól olyan irodalmat, amely tárgyalta olyan, őket megelőző igazságkereső emberek életét, akik jelentős bibliai igazságokról rántották le az évezredes hamis felfogást?

Jehova Tanúi állították-e valaha, hogy szellemi elődeik közül bárki, mindenben ugyanabban az igazságokban hitt már 100, 150, 500, vagy 1000 éve is, mint ma?

Volt-e olyan, mikor egy jelentős hamis tan leleplezésért a múltban súlyos büntetésekre, vagy éppen kínhalálra ítéltek embereket, akik ezt is vállalták a hitükért?

Igaz-e, hogy a próféciák és a Szentírás világossága egy természetes és szakadatlan folyamat, ami a Bibliaíróktól kezdve tart a végig és egyre világosabb lesz?

Igaz-e, hogy a Bibliaírók sem értettek mindent abból, amit leírtak, hiszen volt olyan dolgokról is szó, amik tőlük nézve, a távoli jövőben teljesednek be?

Igaz-e, hogy napjainkban az Ördög ravasz húzásai miatt, nem csak a tiszta Biblia pontos értelmezésével, hanem az évszázados hamis tanok beépülésével is meg kell küzdeniük az őszinte igazságkeresőknek?!

És igaz-e, hogy ez a folyamat a Biblia tanúsága szerint, már az első században elkezdődött?

Ha ezekre kielégítő és pontos választ adsz, akkor nagyon kiválóan megválaszoltad a kérdésed.

Ez sokkal jobb, mint a te egyoldalú játékod, hiszen itt mindenki gondolkozhat, még te is - rád fér.

2011. júl. 15. 08:35
 40/72 A kérdező kommentje:

Kedves JT!

A 7. kérdésem így hangzik:

7. Ha például a mormon vallást meg szeretnénk vizsgálni, gondoljátok, hogy jó ötlet ex-mormonok által írt könyveket is elolvasni?

Erre született egy normális válasz 11:38-kor, illetve egy korábbi 8:15-ös válasz, ami félrebeszélés volt. Én ezekre reagáltam és a 16:36-os válaszod már ezekre a reakciómra született, majd a 01:03-as válaszodban közölted, hogy a 11:38-as nem volt megfelelő válasz az Őrtorony szerint.

Újból megkérdeztem tőled, hogy akkor mi a 7. kérdésemre a válaszod, és a 16:36-os válaszodra hivatkoztál, aminek az előzményeit aláástad azzal, hogy megkérdőjelezted a kollégád válaszát.

Úgyhogy akkor menjünk vissza még egyszer a 7. kérdéshez, és kérlek adj rá egy egyenes, őszinte egyszerű választ! És nem kell magyarázkodni hozzá, vagy félrebeszélni, csak egy IGENRE vagy egy NEMRE vagyok kíváncsi.

2011. júl. 15. 10:55
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!