Miért támadja sok hívő az ateistákat?
Na, eltávolodtunk egy kicsit a konkrét vallási témától, de ez egyáltalán nem probléma.
"belinkelek valamit Richard Dawkinstól"
Ha most nagyot akarnék mondani, csupán annyit reagálnék "ne kímélj". De tény hogy az a mű olyan mértékű elfogultságot, és hozzá nem értést tükröz hogy az hihetetlen. Mind az érvei mind a végkövetkeztetései hibásak.
"vagy valamelyik más ateista gondolkozótól."
Nem trollkodásként mondom, de kíváncsi vagyok hogy ki propagál ilyen nézeteket nagy nyilvánosság előtt (leszámítva őszentségét az ateizmus pápáját: Richard Dawkinst)
"Meg az evolúcióról"
Pallas nagy lexikona, 1893:
Se a lélektan, se az antropológia, se az etológia nem vonhatja ki magát Darwin felfogási módjának hatása alól.” „Filozófiai tekintetben a darwinizmus betetőzése a mechanisztikus világnézetnek.”
„Darwin elmélete az első ésszerű kísérlet a szerves élet célszerűségének mechanikus úton való magyarázatára.”
„Ma Darwin elmélete az állat- és növényelmélet magyarázatának terén majdnem egyedül uralkodik, sőt ennek az elméletnek a szelleme az összes tudományokat, melyekhez férkőzhetett, áthatotta.”
„Darwin elméleténél egyszerűbb s a természet magyarázatának általános elveivel inkább megegyező még eddig nem találtatott.”
Tolnai Világlexikona, 1926:
„Ma már nem kérdés tárgya, hogy nemcsak visszavonulóban vannak a darwinisták, hanem még az sem, hogy a darwinizmus ma már a történelemé. Amilyen hangos volt a diadala, olyan befejezett az elmúlása.”
Alapvetően elfogadok bizonyos mértékű evolúciót, de azért kend evo-vallásának visszásságaira fel kell hívnom a figyelmet :)
"és hozzá nem értést tükröz hogy az hihetetlen"
Azért nem ilyen egyszerű a helyzet...
Ezt nézd végig, nagyon jó vita: http://www.youtube.com/watch?v=wxc0NpTZE18
Attól függetlenül, hogy Dawkins egy kissé radikális, a helyzet az, hogy valójában nagyon sok hívőnek nincs elég hozzáértése: nem elég a filozófiai tudásuk egy normális vitához.
"Ma már nem kérdés tárgya, hogy nemcsak visszavonulóban vannak a darwinisták, hanem még az sem, hogy a darwinizmus ma már a történelemé. Amilyen hangos volt a diadala, olyan befejezett az elmúlása."
Az a helyzet, hogy az evolúciós elmélet, konkrétabban a természetes kiválasztódás jelen pillanatban kb. olyan erősnek tekintett, mint a relativitáselmélet, vagy a kvantummechanika. Ezek nagyon nagy pontossággal és magyarázó erővel bírnak. Ennyi. Nehéz dolgod lesz, ha most konkurenciát akarsz adni nekik (lehet, mint ahogy csinálják is, de nekik erős érveik vannak, kb. több száz oldalnyi levezetéssel kezdődnek és nem ókori könyvekben leírt, homálos dolgok magyarázatával).
Azért, mert a Biblián, csakúgy, mint a tudományon, rengeteg a "megfogható" ellentmondás. A kettő közti különbség viszont az, hogy a tudomány elismeri, hogy nem tökéletes, ezzel szemben a Bibliában elméletileg nem lehet tévedés(mivel Isten az ihletője, aki mindenható, és mindenről tud, így a Bibliát, mint az abszolút tökéletességet kell megvédeniük, míg az ateistáknak nem kell, hogy(sőt nem is jó)a tudományos elméleteket tökéletesnek tartsa).
Ennek a "magyarázatára" kell a vakhit, hiszen így elkerülhetőek ezek az ellentmondások mind a hívő, mind az egyház számára.
Ez persze nyilván tálcán kínálja a támadható pontokat az ateisták számára, ezt pedig a hívő habitustól függően vagy elereszti a füle mellett, vagy aggresszívvá válik.(tekintettel arra, hogy nincs(nem is lehet) normális válasza a kérdésre)
pl. az abszolút elmozdíthatalan tárgy esete.
Nem olvastam végig a válaszokat, úgy tekintsetek most az én kommentemre.
Én ateista vagyok, de semmi bajom sincs a hívőkkel, amíg nem erőszakolnak rám semmit. Sok barátnőm hívő, rendes vallásos, és az egyikkel rendszeresen folytatunk teológia "vitákat", mikor is összeegyeztetjük, hogy a Bibliában mi, miért és hogyan van, mivel én nem ismerem, és sok félreértésem van belőle. Ateistaként én fontosnak tartom, hogy megértsük, de minimum elfogadjuk a vallásosak hitét. Cserébe viszont én is elvárom, hogy a vallásosak is elfogadják, hogy én nem Istenben hiszek, hanem a tudományokban.
Minket támadnak?
Föl kell jelenteni őket szándékos testi sértésért!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!