A Biblia eredeti forrása nélkül, hogy lehet rá építeni hitet?
Én muszlim vagyok, és a Koránra, mint isten utolsó kinyilatkoztatására, bátran építem hitem, mert annak eredete visszaellenőrizhető, egészen a forrásig. Mohammed próféta arabul beszélt, és ezért az Isten arabul szólt hozzá, és ő és a társai, ezt azonnal megjegyezték, majd lejegyezték. Ma nem találsz két különböző Koránt a világon.
Mint muszlim, természetesen hiszek a Bibliában, mint isteni kinyilatkoztatásban, de tisztában vagyok vele, hogy az amit a kezünkbe tarthatunk ma, az már változtatott. Jézus arámi nyelven beszélt, ezért a tanításai is ezen a nyelven szóltak. Hol van a ez lejegyezve? Hol van ez a forrás? Megdöbbentőnek tartom, hogy a magyar emberek, olvassák a Bibliát magyarul, és nem is érdekli annak a fordításnak a hitelessége!
kérdező:´A komment megírásának időpontja: 2010-12-30 15:58
"Az Úr minden nap "megnyilvánul" nekünk, mint az egy igaz, és egyetlen, oszthatatlan, nem emberi tökéletes teremtő. "
- na, látod, ezzel mi is így vagyunk!!!!
akik érzik szívükben Istent ezt élik meg
"Én is a saját testem, és lelkemen tapasztalom a Korán Isteni szentségét. Ehhez jön még hozzá,(...)
- na ezzel is így van - minden világvallás képviselője, - csak az Evangéliumok ill. a saját szentiratainak szentségét.
"Biztos, (valóban, csakugyan) ezt mondta Isten?????"
- ugye tudod ezt az őskérdést ki tette fel az embernek?
- a kétkedés megteremtője,a hitetlenség, a bizalmatlanság, az Isten riválisától.
Biztos, hogy ezt mondta?
(MózesI/3/1)
És "ehhez jön még hozzá" az: hogy a hit cselekedetek által tevékeny. Ha a bencés szerzetesek gyönyörű énekét hallgatod- vagy ha énekelsz az Úrhoz imát - az jöhet hozzá....
*
Istem lélekben való születése, a szívben érezni Istent - ez lényegi és közös is a vallásokban.
*
Van egy zen tanítás: Ha rámutatok a Holdra, nézd ott! - az ujjam nem a Hold - és ha Te megpillantod a Holdat - tovább már nincs szükség, az ujjamra, mert az nem a Hold.
*
A szentiratok is ilyen rámutatások..
üdv.: A
Hali!
Nem rágom át magam a vitán, így csupán az eredeti kérdéshez szólok. Leszögezem keresztény mivoltomat, de nem gondolom, hogy Isten elvárja hogy vakon higgyünk, ugyanis az igazság ki állja a komoly vizsgálódás és kutatás próbáját is. Tény, hogy eredeti forrás az Újszövetségről nem létezik mint ahogy a legtöbb ókori iratról sem (amiket hitelesnek fogadnak el fél tucat irattöredék után több száz éves" időkihagyásokkal"), de Kr.u II és III századi görög kéziratok száma 650 körül. A legkorábbi Kr u 100 ból származó Jn 18-ból 5 vers (egy papirusz cetli Egyiptomból)
Vannak unciális, azaz görög nagybetűs kéziratok, az ún. majuculus kódexek. Ezekből 306-ot ismerünk, melyek némelyike egészen a III. századra nyúlik vissza A minuculus (kisbetűs) kódexek száma 2856 és a lekcionáriusokból még 2403, így összesen 5664 sb görög nyelvű másolat létezik. Ezenfelül 8-10.000 a latin és további 8.000 az egyéb (etióp, ószláv,örmény) nyelvű másolat.
Az eredeti rekonstruálható, ha ezeket a másolatokat összehasonlítjuk. Ha valaki valamit elfordít véletlen vagy szánt szándékosan, a többi másolatból kiderül. Képtelen az a feltevés hogy valaki átírta volna, maximum ha az eredetit írta volna át, ugyanis a több tízezer másolat összhangban van egymással. Viszont ott meg időben Jézus tanítványai idejében járunk és aki látták, megtapasztalták, tudják mi az igaz. Vagy mindenki hazudik? Az nem éri meg a mártírhalált. Amennyit lehet tudni egy eredeti forrásról, az evangéliumok utalnak egy Q forrásra mely Jézusnak a szavait tartalmazza (nem tetteit). Illetve vannak független források melyek megerősítik az evangéliumban foglaltakat, így hitelességét pl Tacitus Kr u 115-ben római tűzvésszel kapcsolatban:
"Hogy tehát /Néró/ véget vessen a sok szóbeszédnek, a vádat áthárította,és a legkeresettebb büntetéssel sújtott le azokra, akiket a tömeg istentelen életük miatt gyűlölt és christianusoknak nevezett. Ennek a névnek szerzőjét, Christust Tiberius uralkodása alatt Poncius Pilátus kivégeztette. Ez a vészes babonaság, melyet sikerült egy pillanatra elfojtani, ismét kitört, és elözönlötte nem csak Júdeát, ennek a mételynek a fészkét, hanem még a Várost /ti. Rómát/ is... Ennek megfelelően mindenkit letartóztattak, akit bűnösnek találtak, majd - ezek információi alapján - hatalma sokaságot vádoltak meg, nem annyira amiatt, hogy felgyújtották a Várost, hanem úgy, mint az emberiség ellenségét."
Miként terjedhet el egy olyan "vallás" mely egy olyan ember imádatán alapul, aki a lehető legdicstelenebb halált halt. Számomra közvetve alátámasztja a feltámadást mert értelmet ad a tényeknek.
Ui: nem vagyok teológus, vagy történész, csak ami érdekel utánnajárok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!