Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ez vajon bálványimádás (többi...

Ez vajon bálványimádás (többi lent)?

Figyelt kérdés

[link]

Én nem vagyok hívő de szerintem ez eléggé keményen a bálványimádás kategóriába esik.

2010. nov. 23. 13:59
1 2 3 4
 21/31 anonim ***** válasza:
39%

Sziasztok!

Nagyon érdekes amit az utolsó hozzászóló ír:

"*Kiv 20,4-5 – Ne készíts és ne imádj semmiféle képet vagy képmást...Isten a Tízparancsolatban tehát nem a képek készítését, ill. istentiszteleti használatát tiltotta meg, hanem csak azok imádását. A katolikusok a szenteket, vagy képeiket nem imádják, hanem csak tisztelik, és ez hatalmas nagy különbség."

Ezzel szemben mit olvasunk a katolikus Bibliában:

"Ne borulj le ilyen képek előtt és ne tiszteld őket" (Kiv 20.5). Szerintem ez magáért beszél!

Üdv. Péter

2010. nov. 26. 12:27
 22/31 anonim ***** válasza:
Ez a szobor emléket állít Jézus tetteinek és nem az Istennel való kommunikációt szolgálja. Mint ahogy mindenki olvashatta ez egy pap magánkezdeményezése az egyház támogatása nélkül.
2010. nov. 26. 17:50
 23/31 anonim ***** válasza:

Kedves Péter!

A 2Mózes 20:5 vers helyesebb fordítása így van:

"Ne imádd s ne szolgáld ezeket...".

Héberül: " lo tishtachveh lahem velo ta'avedem " (לא־תשתחוה להם ולא תעבדם). Az itt szereplő héber abad (עָבַד) ige jelentése: dolgozni, (rab)szolgaként szolgálnit jelent, nem általában véve vett tisztelést. A magyar fordítások közül így fordítja az 1920-as években kiadott Szent István Társulati fordítás és a Szent Jeromos Bibliatársulat féle is. Az angol bibliafordítások között is ez az uralkodó (serve) , még a protestáns fordítások körében is. Hogy cask néhány példát említsek:

New American Standard Bible, King James Bible, American Standard Version, Douay-Rheims Bible, Darby Bible Translation, English Revised Version, Webster's Bible Translation, World English Bible, Young's Literal Translation, stb.

2010. nov. 27. 13:39
 24/31 anonim ***** válasza:
Akkor nem kell menni templomba, kegyhelyhez, lehet térdre borulni és imádkozni a szabad ég alatt is, ahol jézus tette!
2010. nov. 28. 15:43
 25/31 anonim ***** válasza:
43%

Kedves katolikus testvérem!

Ha már a héberre hivatkozol ajánlom szíves figyelmedbe DR. HERTZ fordítását, aki igen elismert héber főrabbi mind katolikus mind protestáns teológiai körökben. Ő így fordította:

"Ne borulj le előttük és ne szolgáld őket"

Egyébként a Káldi Biblia is így írja:

"Ne imádjad azokat, se ne tiszteljed"

Az 1685-ös Károli fordítás:

"Ne hajolj-meg azok elött, és ne tiszteljed azokat"

Lehet ezt magyarázni, de szerintem egyértelmű a tiltás!

Üdv. Péter

2010. nov. 28. 16:21
 26/31 anonim ***** válasza:

"Akkor nem kell menni templomba, kegyhelyhez, lehet térdre borulni és imádkozni a szabad ég alatt is, ahol jézus tette!"

Teljesen igazad van. Egyébként a Biblia egyetlen templomot ismert el, mint Isten lakhelye, a Jeruzsálemit. A Keresztyén templomok ebből a szempontból nem templomok. Ma a keresztyének teste a Szentlélek temploma, Isten a Keresztyéneken keresztül van jelen a világban. Az első keresztyének házaknál, meg katakombákban és természetesen a szabad ég alatt gyűltek össze Istent imádni, imádkozni, és a közösséget gyakorolni. És a keresztyén templomok építésének nincs semmilyen igei alapja. A gyülekezetnek, miszerint a hívők egymás társaságát keresve közösen imádják Istent, van igei alapja, de ehhez semmi sükség templomra. Ha így lenne, a Jeruzsálemi templom még ma is állna.

A Jézusba vetett hit reményt ad.

2010. nov. 28. 19:52
 27/31 anonim ***** válasza:
52%
"Isten a keresztényeken keresztül van jelen a világban" ?? ? ez a tipikus szemellenzős felfogás! A mohamedánokban nem Isten munkálkodik? És a pogányokban? akik esetleg nem is hallottak a kereszténységről? Ők nem Isten gyermekei? Mindegy milyen hitet vallunk, az egyetlen Isten szolgái vagyunk mindnyájan!
2010. nov. 29. 06:30
 28/31 anonim ***** válasza:
Péter, persze, hogy a héberre hivatkozok, hiszen az ihletettség mindig csak az eredeti nyelvű szövegre vonatkozik, minden csupán fordítás, és egy fordítás mindig tökéletlen. Hertz rabbi pontosan fordított, a nem imádó-tisztelést látod eszerint sem tiltja. A Káldinak a '20-as években kiadott revideációja már úgy fordítja, ahogy én is hoztam, és ma már lényegében az ÖSSZES angol nyelvű PROTESTÁNS fordítás is.
2010. nov. 29. 06:40
 29/31 anonim ***** válasza:
48%

Szia!

Véleményem szerint a fordításokban is fellelhető egyfajta ihletés, amely tetten érhető a fordító szándékán. A szolgálatot nem vitatom, az imádást, és annak fomáját a térdre borulást azonban igen erősen. Majd az Isten - aki a szíveket vizsgálja -megítéli, kinek mi volt a szívében, amikor térdre borult egy-egy kép vagy szobor előtt...

Üdv. Péter

2010. nov. 29. 08:19
 30/31 anonim ***** válasza:
0%

"Isten a keresztényeken keresztül van jelen a világban" ?? ? ez a tipikus szemellenzős felfogás!"

Bocs, de ez nem szemellenzős felfogás, hanem keresztény felfogás. A muzulmánok szerint mi vagyunk hitetlen gyaurok és Allah rajtuk keresztül munkálkodik, a buddhisták szerint pedig még valószínűleg több életnyire vagyunk a megvilágosodástól.

Persze Isten nem abban munkálkodik, aki véletlenül jó helyre született,hanem aki átadja magát neki. Tehát az hogy papíron vagy elviekben keresztény vagy, nem garancia.

"A mohamedánokban nem Isten munkálkodik? És a pogányokban? akik esetleg nem is hallottak a kereszténységről? Ők nem Isten gyermekei? "

De igen, mindannyian Isten gyermekei vagyunk. De ha Istent Allhanak hívják, akkor abban, aki nem őt hirdeti nehezen tud munkálkodni. Tehát a keresztényekben, zsidókban, pogányokban, hindukban stb nem tud. Ha esetleg Isten az a Jehova, akit a tanúk elképzelnek, megint gáz van.

Tehát bár mindannyian az Ő gyermekei vagyunk, és minden vallásban van igaz kijelentés is, de nem vezethet minden vallás Őhozzá, mert ha megvizsgálsz minden vallást, az logikailag kizárja egymást. De én itt most nem az egyéni üdvözülésről beszéltem. Azért mert valaki nem hallott róla, nem vész el.

2010. nov. 29. 13:09
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!