Ez vajon bálványimádás (többi lent)?
Én nem vagyok hívő de szerintem ez eléggé keményen a bálványimádás kategóriába esik.
Ez inkább a provokáció kategóriájába esik!
de nagyon
Sziasztok.
A bálványimádás az ha a készített tárgyhoz, vagy azon keresztül akarnak valakihez imádkozni, imádatot bemutatni.
Vagyis ha valaki ehhez, vagy ezen keresztül fog imádkozni az bálvány imádás.
Ha valaki mint egy nevezetességet akarja megnézi/Petőfi szobor...stb/ akkor ő csak egy turista.
Megint más kérdés, hogy a készítőket mi vezérelte??
Magamutogatás, versenyszellem vagy hit?
Aki olvassa a Bibliát, és azon keresztül Jézust megismerte, annak egy pillanatig sem kérdés, hogy Jézus ilyet senkitől nem kért, ilyenre parancsot senkinek nem adott, az Ő személyétől ez teljesen távol áll. De hát miért pont ebben lennénk neki engedelmesek. Mi emberek bármire képesek vagyunk, csak azt ne keljen tenni, amit Isten kér tőlünk.
A Jézusba vetett hit reményt ad.
Szerintem ez nem bálványimádás. Több millió szobor található a világon neves egyéniségeket ábrázolva. Magától értetődő, hogy az egyik legnagyobb hatású történelmi személyről, és egyben az egyik világvallás megalapítójáről szobrot készítenek.
Az, hogy pl. Jézusról vagy Máriáról szobrot készítenek, és valaki letérdel ez elé imádkozni, az nem bálványimádás, mert nem magának a szobornak tulajdonítják az erőt, az imádatot, hanem ami mögötte van. Nyilván könnyebb imádkozni Jézushoz úgy, ha ránézünk közben, jobban beleéljük magunkat. Pl egy barátunkkal mennyivel jobb személyesen, a szemébe nézve beszélgetni, mint mondjuk MSN-en pötyögtetni nem??
Vagy egy másik példa: sok helyen tartanak kálvária-búcsút. Ez annyit jelent, hogy egy hegy tetején tartanak misét, életnagyságú kereszttel, és életnagyságú Krisztus szoborral. Persze a hely szépen ki van építve, felfelé menet vannak a keresztút állomásai, stb stb. Teljesen más ottlenni egy ilyen misén, látni a hegyen ezt az eseményt, jobban beleéli magát az ember, jobban megrendül, hogy valójában mi is történt nagypénteken a Golgotán, mit tett értünk Jézus. Teljesen más így szemlélni Jézus tettét, mint csak elolvasni a Bibliából, mintha csak egy mese lenne.
"nem bálványimádás, mert nem magának a szobornak tulajdonítják az erőt, az imádatot, hanem ami mögötte van."
Akkor tulajdonképpen nincs is bálványimádás a pogányoknál. A görögök, perzsák, rómaiak, aztékok sem a szobrokat imádták, az csupán a szimbóluma volt az isteneiknek, mint Jézus keresztre feszített ábrázolása.
Ugyanígy van azokkal, akik kövekhez, forrásokhoz imádkoztak, mert ők szintén nem magát a dolgot imádták, hanem a benne megnyilvánuló isteni erőt. Tehát akkor senkii nem imádott bálványt...
Ebből nekem az jött le,hogy bármely szobor vagy festmény....bármi ami a vallással kapcsolatos az egy közvetítő közeg egy felsőbb hatalomhoz.
Viszont ez valamelyest egyfajta bálványimádás is egyben. Gondoljunk csak a Sirató falra ami egy közvetítő közeg.
Vagy az egyéb vallási ereklyékre.
A valós bálványimádás az mikor például egy szobor az Istenem, nem pedig valami égben lakozó szellem.
De tegyük azt is hozzá,hogy a Keresztény és Zsidó vallás is féllábú óriás.Ugyan is mindig megemlíti,hogy a pogány rituálék így a rituálék úgy. De a Keresztény/Zsidó vallás is tele van ceremóniákkal és rítusokkal (Férfivá válás, első áldozás, keresztelés...stb)
Nos összegezve az én véleményem erről a nagy szoborról,hogy ennek az építői egyszerűen csak le akarták körözni a Rio De Janeiro-i Jézust.
Viszont nem voltak, vagy nem lehettek tisztában a vallásos töltetével. Ugyan is rengetegen vannak Rio-ban akik letérdelnek a szobor előtt és imádkoznak. Itt is egy kis időn belül meg fog történni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!