Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Honnan tudod, hogy nincs isten?

Honnan tudod, hogy nincs isten?

Figyelt kérdés
Én onnan tudom hogy nincs Isten. Mert ha lenne akkor 1, Nem lennék csoró. 2. Nem lennék kerekes székes mozgásérült. 3., Nem fájnának a térdeim, és a hátam közepe. Tehát nincs isten.

tegnapelőtt 14:18
1 2 3 4 5
 1/41 anonim ***** válasza:
60%
Mert egy ennyire pocsék, hibákkal teli, bűnös világ vagy nem származhat istentől, vagy maximum egy olyan istentől, aki nem érdemes az emberek szeretetére.
tegnapelőtt 14:25
 2/41 anonim ***** válasza:
58%
Nem hagyná...
tegnapelőtt 15:05
 3/41 pelgrim ***** válasza:
9%

Én azt tudom, hogy van Isten, de nem tudom, hogy mit válaszolhatnék, hogy hasznos legyen. Csak ez jutott az eszembe:

«Én vagyok az Én Uram Istenem, Uramat Istenemet imádom és csak neki szolgálok.»

tegnapelőtt 16:04
 4/41 anonim ***** válasza:
73%
Ha létezik is Isten, akkor az egy önző, gonosz lény, elég csak körbenézni a világban
tegnapelőtt 16:57
 5/41 anonim ***** válasza:
26%

Az emberek tapasztalataik alapján következtethetnek valaminek vagy valakinek a létezésére. Csak hogy Isten nagy kópé. Amíg az ember hiszem ha látom figura, addig csak arra következtethet, hogy Isten nem létezik.

Viszont, ha az ember elhiszi Isten létét, akkor lassan elkezdi érzékelni a munkálkodását. A hitből lesz a meggyőződés. Meggyőződésből pedig nem lehet hit. Ez ilyen pofonegyszerű.

Amúgy elegendő tapasztalat után az ember már pontosan tudja, hogy Isten létezik-e vagy sem. Nem is ez a nehéz. A nehéz az az, hogy elhiggyük, hogy a sok nehézség miatt jót akar-e nekünk. Isten jó akaratának a megértése pedig fájdalmas megtapasztalásból idővel kristályosodik csak ki. Aki türelmetlen, az egyszerűbbnek gondolja elvetni Isten létét.

Isten pedig van olyan jó fej, hogy ezt is megengedje. Aki nem fogadja el a létét, annak számára nem fog létezni.

tegnapelőtt 18:19
 6/41 anonim ***** válasza:
86%

Mert semmilyen nyomát nem látom a világban.

De ha lenne is, akkor se imádkoznék hozzá.

Mert ha van, akkor egy baromi hangyag, kegyetlen valaki, akit nem akarok szolgálni, akármennyi hatalma is van, akármennyit kegyetlenkedik velem bosszúból.

tegnapelőtt 19:46
 7/41 anonim ***** válasza:
61%

És buta se lennél ennyire kérdező? Véletlenül hagytad le ezt a frázist?

Mert egyikből se következik se az, hogy van, se az, hogy nincs Isten.

tegnapelőtt 20:24
 8/41 Mojjo ***** válasza:
100%
Az utolsóval egyetértve, de kissé puhábban fogalmazva: kérdező, az általad felsoroltak egyike sem zárja ki azt, hogy létezzen valamilyen istenség. Még csak nem is valószínűtleníti. Az általad felsoroltak maximum egy végtelenül jóságos isten létét teszik igencsak valószínűtlenné. De isten nem csak jóságos lehet.
tegnapelőtt 20:48
 9/41 Mojjo ***** válasza:
79%

Illetve, ha már itt vagyok, a kérdésre válaszolva: nem tudom, hogy nincs isten. Isten alatt természetesen itt nem egy konkrét és jól meghatározott istenséget értve, pl a keresztény Isten-t, vagy Zeuszt, vagy Krisnát stb stb, hanem általánosságban valamilyen istent.

Ami azt illeti, az a feltételezés, hogy a világot egy istenség tervezte és teremtette, teljes mértékben falszifikálhatatlan. Azaz sem most, sem máskor nem lesz módunk rá, hogy cáfoljuk. Ettől persze nem válik mágikusan igazzá. Sőt. Ettől válik igazán haszontalan feltételezéssé. Kis fantáziával egy óra alatt legalább egy tucat hasonlóan falszifikálhatatlan gondolatot ki lehet találni a világgal kapcsolatban. Csak épp értékük nincs.

Extraként: én nem látom, hogy egy isten léte bizonyítható lenne. Nem vagyok teljesen meggyőződve arról, hogy bizonyíthatatlan, de nem tudok semmiféle módot, még elméletileg sem, arra, hogy hogyan lehetne bizonyítani.

Szóval jó eséllyel cáfolhatatlan és bizonyíthatatlan.

tegnapelőtt 21:13
 10/41 anonim ***** válasza:
83%
Onnan, hogy egy ilyen balszerencsét, mint én, nem teremtene egy tökéletes isten.
tegnapelőtt 21:17
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!