Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Milyen kritikák vannak az...

Milyen kritikák vannak az imádkozásról? Mi értelme van imádkozni?

Figyelt kérdés
aug. 3. 17:43
1 2 3 4
 11/34 A kérdező kommentje:
Jézus is imádkozott saját magához.
aug. 3. 19:53
 12/34 anonim ***** válasza:
Hát ahhoz nem kell isten, hogy te rájöjj, hogy nyerni akarsz a lottón (gyanítom, nem ez a szokásos ima tárgya), vagy meg akarsz gyógyulni.
aug. 3. 19:53
 13/34 A kérdező kommentje:
Hanem kapcsolat a mennyei édesapánkkal aki vagy létezik, vagy nem.
aug. 3. 19:54
 14/34 anonim ***** válasza:
0%
Az ima az könyörgés, kívánság kifejezése, nem társalgás. A "Képzeld atyám, ma a postás kétszer csengetett" nem ima.
aug. 3. 20:12
 15/34 anonim ***** válasza:
61%

Az imádkozásról sokak fejében tévhit él. Azt gondolják, hogy az imádsàg amolyan kívánságautomata, pedig távolról sem így van.

Az ateista kritikára egyszerű a válasz:

Teológiai szemszögből nem az Istennek van szüksége imára, hanem az embernek. Ahogyan pedig Szigeti Jenő professzor mondta annak idején: "az imádság nem akaratátvitel, hanem akaratátvétel". Vagyis nem arról van szó, hogy a hívő ember azért imádkozik, hogy a maga akaratát ráerőltesse az emberre, hanem azért, hogy ő maga el tudja fogadni az Isten akaratàt.

Ez az ima lényege.

aug. 3. 20:38
 16/34 anonim ***** válasza:
61%

Pontosítás:

Vagyis nem arról van szó, hogy a hívő ember azért imádkozik, hogy a maga akaratát ráerőltesse az *Istenre, hanem azért, hogy ő maga el tudja fogadni az Isten akaratàt.

#15 voltam

aug. 3. 20:40
 17/34 anonim ***** válasza:
33%
Érdekes technikával dolgozik a vallás, hogy értelmezhetetlen szövegeket ír, aztán még én érezzem magamat hülyének, hogy nem értem. Amikor valaki azt mondja, hogy "Istenem, add, hogy meggyógyuljak" azt azért mondja, hogy el tudja fogadni isten akaratát, hogy meghal. Hát ilyen magasságokig az én szellemi kapacitásom nem ér el. Odáig még stimmel a dolog, hogy nem istennek (aki vagy ami az én világomban nincs) fontos az ima, hanem az embernek, hiszen ők találták ki, csak nem ez az értelmezhetetlen magasröptű idea a funkciója, hanem a kontroll. A varázslat, a mágia, mint a törzsi népeknél Afrikában a tűztánc, az erőforrás: a reményt adó (aztán utána meg elvevő, csak arról elfeledkeznek, és még a haláleset után is imádkoznak) hit, hogy jóra fognak fordulni a dolgok, és én ezt befolyásolni tudom.
aug. 3. 21:53
 18/34 anonim ***** válasza:
65%

"Az imádkozásról sokak fejében tévhit él. Azt gondolják, hogy az imádsàg amolyan kívánságautomata, pedig távolról sem így van."

Ez érdekes, mert Jézus azt mondja, hogy (János 15:7):

"Ha én bennem maradtok, és az én beszédeim bennetek maradnak, kérjetek, amit csak akartok, és meglesz az néktek."

Ez elég egyértelműen azt jelenti, hogy akik őszintén követik Jézust, azt kérnek, amit szeretnének, és az megadatik nekik.

Meg olyat is mond, hogy (Máté 18:19):

"Ismét, mondom néktek, hogy ha ketten közületek egy akaraton lesznek a földön minden dolog felől, amit csak kérnek, megadja nékik az én mennyei Atyám."

Tehát ha két hívő ugyanazért imádkozik, akkor annak meg kell lennie. Ebben sem látok semmilyen kitételt, hogy mi az, amit "szabad" kérni, és mi az, amit nem.

Sajnos az ima pontosan úgy működik, mintha a macskámhoz imádkoznék. Ha valami úgy történik, ahogy kértem, akkor megadta a macska, áldott legyen a dorombolása, ha pedig nem, akkor a macska útjai kifürkészhetetlenek, és/vagy nem jó dolgot kértem. Az Istenhez elmondott ima az eredmények alapján pontosan ennyire működik.

aug. 3. 23:21
 19/34 anonim ***** válasza:
0%

Kedves 18-as válaszoló!

Úgy gondolom, azért is van olyan sok keresztény, mert Jézus szavait pont úgy (félre)értelmezik, hogy az ima az ember önző kívánságait elégíti ki. El tudom képzeli, hogy keresztények tömegei mennyi mindent (testi dolgot) kérhetnek az Istentől, teljesen megfeledkezve arról, hogy a Bibliának lelki-spirituális tartalma van. Egyébként az ezotériában van egy olyan irányzat, amely a vonzás törvényét - mai, divatos szóval: manifesztációt - olvassa ki a Bibliából.

LOL. 😅

Figyelmedbe ajánlom az alábbi kommentárokat:

[link]

[link]

De a témát megvizsgáljuk más oldalról is, akkor (számomra) egyértelmű, hogy a keresztény ima nem értelmezhető úgy, hogy önző vágyakat, testi szükségeleteket lehet kielégíteni vele:

"...legyen meg a TE AKARATOD, amint a mennyben, úgy a földön is" (Mt 6,10)

"Atyám, ha akarod, vedd el tőlem ezt a kelyhet, de NE az én akaratom legyen meg, HANEM A TIÉD!" (Lk 22,42)

"Ha tehát ti gonosz létetekre tudtok gyermekeiteknek jó ajándékokat adni, mennyivel inkább ad mennyei Atyátok SZENTLELKET azoknak, akik KÉRIK tőle." (LK 11,13)

A fentiekből két dolgot szűrhetünk le:

- az imdáságban a végső akarat Istené - és nem az imádkozóé.

- az imakérés középpontjában nem az önző kérések, testi vágyak állnak, hanem a Szentlélek, amely jellemfejlődést hoz.

Természetesen én nem vagyok teológus/vallástudós, csak egy amatő agnosztikus valláskutató.

De meggyőződésem szerint a kereszténység téveszmében szenved, amikor azt gondolja, hogy az imádság arra való, hogy ő felhasználhatja Istent a saját céljaira (ami szerintem eleve istenkáromlás), meg az önző, testi vágyak kielégítésére.

A keresztény imádságban az önzetlenség, a lelki dolgok és Isten akarata van a középpontban.

aug. 3. 23:56
 20/34 anonim ***** válasza:

#19: A hivatkozott linkekkel nekem az a bajom, ami nagyjából minden "bibliamagyarázattal": tulajdonképpen elmesélik, hogy igaz, hogy a Bibliában egészen egyértelműen le van írva valami, de az mégis konkrétan az ellenkezőjeként értelmezendő, mert az univerzum ura, a mindenható isten, valamiért képtelen egyértelműen beszélni. Tehát amikor azt írja, hogy mozdony, azt valójában úgy kell érteni, hogy fogkefe.

Kivéve persze, amikor olyasmit ír, amit szívesen olvasunk, mert akkor a Biblia az Isten egyértelmű szava, a kinyilatkoztatott ige, az abszolút fokmérő, és ami le van írva benne, az a törvény.

A hozzászólásod többi részét nagyon arra helyezed ki, hogy az ima nem használható arra, hogy "önző, tesi vágyainkat" éljük ki vele. A probléma az, hogy a nem önző ima is vagy teljesül, vagy nem. A szülőt, aki a rákos gyerekéért imádkozik, igen nehéz besorolni az önző, tesi vágyaikat kiélő emberek közé. Mégis, azt mondani, hogy vallásos szülő még nem veszítette el a gyerekét, dacára annak, hogy imádkozott, konkrétan nem igaz. És lehet azt mondani, hogy hát a végső szó Istené, és ő úgy látta jónak, ha az a gyerek meghal, de ezért írtam, hogy az imádság végső soron (ha csak a végeredményt nézzük) teljesen mindegy, hogy Istenhez vagy a macskámhoz szól. Vagy úgy lesz, ahogy kéred, vagy nem. Imádkozzál, aztán majd meglátjuk.

Offtopic: Lukács 11:13-at idekeverni nem volt jó ötlet, ugyanis az pont arról szól, hogy Isten teljesíti az imákat (Lk 11:9-10):

"Én is mondom néktek: Kérjetek és megadatik néktek; keressetek és találtok; zörgessetek és megnyittatik néktek.

Mert aki kér, mind kap; és aki keres, talál; és a zörgetőnek megnyittatik."

Persze lehet, hogy erre is van valahol egy magyarázat, ami levezeti, hogy az, hogy "aki kér, kap", az valójában azt jelenti, hogy "egyáltalán nem kap, aki kér, kivéve, ha egy konkrét, Jézus által közelről sem említett dolgot kér, mert akkor lehet, hogy kap".

aug. 4. 01:19
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!