Milyen kritikák vannak az imádkozásról? Mi értelme van
imádkozni?
Én nem hiszek istenben, de nem is értem: a vallásosok szerint az ő drága jó istenük azzal tesz jót, aki szépen imádkozott hozzá? Aki meg nem, az dögöljön meg? Elég nárcisztikus egy istenség lehet! És az hogy van, hogy valaki imádkozik naponta 3-szor, aztán mégis kínhalált hal egy kétéves kisgyerek, másnak meg esze ágában nincs, aztán mégis felgyógyul? Az isten ilyen kiszámíthatatlan? De akkor minek imádkozni, ha úgyse attól függ?
aug. 3. 18:40
2/34 A kérdező kommentje:
Eléggé utálatos hangulatban vagy,
" Drága, dögöljön, kínhalál ".
Az imádkozás csak arra jó, hogy kapcsolatban légy a mennyei Atyáddal. Te nem tartod a kapcsolatot az apáddal?
És szerinted ki ad esőt, termést, oxigént, napfényt?
De a kérdésedre a válasz, nem Isten uralkodik az emberiség felett.
TE SEM ŐT VÁLASZTOTTAD!
aug. 3. 18:56
De az én apám nem gyilkol milliókat! Ja, hogy a gyilkosságokat nem az isten okozza, hanem a csúnya rossz emberek (akiket mellesleg ő teremtett), de bezzeg a csodás megmeneküléseket azt ő. Kicsit azért hízelegjünk neki hozzá az imáinkkal. Na az ilyen alapállás nem vitaképes.
aug. 3. 19:09
5/34 A kérdező kommentje:
A keresztény hit szerint Isten szabad akaratot adott az embereknek, ami azt jelenti, hogy ők maguk dönthetnek a jó és a rossz között. Az, hogy egyes emberek rossz döntéseket hoznak és gonosz tetteket követnek el, nem Isten akarata, hanem az emberi szabad akarat eredménye. Isten ugyanakkor jelen van a világban, és beavatkozik az életünkbe, különösen amikor segítségért fordulunk hozzá. Az imádság nem hízelgés, hanem a hit és a bizalom kifejezése Isten iránt, aki szeretettel és irgalommal válaszol imáinkra.
Hát vagy szeretettel és irgalommal válaszol, vagy nem. Az esetek többségében, ártatlan jó emberek kínhalálakor inkább vagy nem.
De egyébként jó ez a kétfenekű dob, hogy ám nem az isten dönt, döntsetek ti, emberek, engem aztán nehogy hibáztassatok a rosszért, de azért ha olyan kedvem van, na akkor mégis én döntök.
aug. 3. 19:18
7/34 A kérdező kommentje:
Valaki úgy dönt, hogy abbahagyja a " provokációt " , vagy nem. Ez a szabad akarat.
Melyikünkre érted a provokációt? Merthogy én racionálisan válaszoltam a kérdésedre, megjegyzem, a valláskritika rovatban, pont ahol helye van, te pedig próbáltad beadni az egyház logikátlan tanítását. Ebből melyik a provokáció?
aug. 3. 19:24
9/34 A kérdező kommentje:
Illetve valaki úgy dönt, hogy válaszol, vagy nem válaszol!
Ez a tipikus kritika, hogy ha Isten tud mindent, nálunk jobban tudja mi a jó, nincs értelme imdákozni.
Én ateistaként ezt sosem tudtam elfogadni. Az ima egyfajta önreflexió, a hívő azonosulni próbál Isten akaratával (a Miatyánk erre jó példa). Van olyan, hogy ötöslottóért, nagyobb mellekért stb. imádkozunk: ennek ugyan lehet teológiai kritikája, de igazából általánosságban nem lehet haszontalanként elvetni az ilyen. Ez is arról szól, hogy megfogalmazzuk, mire vágyunk, tudatosítjuk magunkban, és ezt a transzcendencia részévé tesszük.
aug. 3. 19:45
Kapcsolódó kérdések: