Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért van az hogy legtöbb...

Miért van az hogy legtöbb esetben az ateista emberek intelligensebbek,elfogadóbbak,nyitottabbak és tanultabbak is?

Figyelt kérdés

(Illetve a fentebb leírtakhoz sorolnám az olyan embereket is akik hisznek valakiben/valamiben de ezt inkább megtartják maguknak.)

12 évig voltam mélyen vallásos emberek kozott, konfirmáltam is és sok nem hívő emberrel is beszélgettem már, szóval megismertem eléggé az emberek nézeteit.

Nem rosszindulatból de tényleg ezt figyeltem meg. Van más is aki így gondolja?

aug. 1. 20:16
1 2 3 4 5
 1/43 anonim ***** válasza:
79%
Én nem gondolom így. Ez abszolút egyénfüggő.
aug. 1. 20:28
 2/43 Mojjo ***** válasza:
79%
Amikor az ember a saját kis mikrokörnyezetében vett, megerősítési torzítással fűszerezett tapasztalatait összekeveri általános igazságokkal...
aug. 1. 20:36
 3/43 A kérdező kommentje:

#2 Gyerekkoromtol kezdve 20 éven át bele voltam kényszerítve hogy különböző vallásos iskolákba járjak, összesen 5 nem kicsi intézményről beszélek ahol majdhogynem mindenkit ismertem. Nem mondanám mikrokornyezetnek. (Plusz mindenféle hittantabor minden egyes nyáron es meg sorolhatnam)

De nem azt állítom hogy ez az igazság. És nyilván vannak kivételek. Ez csak az én véleményem.

aug. 1. 21:45
 4/43 anonim ***** válasza:
100%

Nézd, én agnosztikus gondolkodónak tartom magam, szóval így írom le a véleményem.

Az ateista emberek sok esetben intelligensebbnek tűnnek. Mert többen elmondják, hogy ők nem hisznek olyan mesekönyvekben, mint a Biblia (amúgy az original kereszténység nem "könyv vallás", de mindegy).

Oké, nem hisznek a vallásban.

De belegondoltál abba, hogy mennyi egyéb dolgokban (pl. politikai eszmékben) hihetnek?

Vagy nézd meg azokat, akik valóságshowk-ban szerepelnek. Minden bizonnyal ateisták. De vajon mennyire tűnnek intelligensnek? Veszekednek, kiabálnak, kefélnek a kamera előtt stb.

Persze, ezzel most nem akarom mondani, hogy a hívők mind olyan okosok, mert vannak köztük kifejezetten ostobák, pl. az evolúciótagadók, vagy a hiszékeny réteg, akiken a Benni Hinn féle sarlatánok dollármilliókat harácsolatak össze.

Egyébként az ateisták pont ekkor tűnnek kifejezetten intelligensnek, amikor egy tanulatlan, ostoba hívőt párhuzamba állítunk Richard Dawkins-al: na akkor tényleg úgy tűnik, hogy az ateizmus az intelligens út.

Azonban nem minden ateista van Richard Dawkins szintjén.

De pl. az előttem hozzászóló Mojjo kifejezezten intelligens ateista ember, tőle sokat lehet tanulni.

aug. 1. 21:54
 5/43 anonim ***** válasza:
30%
Ebben nagyon tévedsz, kérdező. Például az egyházi iskolák sokkal keményebbek a többinél,nem vesznek fel akárkit. Én is ilyen helyre jártam, a volt osztálytársaim között van egyetemi tanár, HR vezető, cégvezető, orvos, bankár, mindenki diplomás.
aug. 1. 22:01
 6/43 A kérdező kommentje:

#4 oke,ezt így eltudom fogadni amit írtál és értem is ahogy az első válaszolót is.

Viszont Mojjo nem hiszem hogy intelligens. Ugyanis hozta a gyakorikerdesekhez megfelelő formát. Vagyis nem értett egyet velem és ezért lekezelo stílusban írta meg a válaszát.

aug. 1. 22:03
 7/43 A kérdező kommentje:
#5 Tudom, én is pont ilyen egyházi iskolákba jártam. Csak emellett amit írtál hogy kemenyebbek, a tanároknak volt egy nagyon zárt bigott gondolkodása.
aug. 1. 22:05
 8/43 anonim ***** válasza:
100%

Érdekes, ha konfirmálásról íorsz, nem lehetsz katolikus. Viszont a bigott katolikusokat tarták olyannak, akik belekényszerítik minden valláss dologba a másikat.

Nekem nem ez a tapasztalatom. Persze volt ilyen család is, akik a gyereket kényszerítették papi iskolába és véget vetett az életének.

Viszont én is katolikus vagyok, sosem kényszerítettek semmire, kivéve a pántek esti hittant iskolán kívül a szocializmusban, ahol a pap mesélt dolgokat, mi meg jókat nevettünk, meg elviccelödtünk.

aug. 1. 22:06
 9/43 Mojjo ***** válasza:
100%
@3: De, mikrokörnyezet. Normális kutatások sok ezer fős, vagy még nagyobb, megfelelően véletlenül kiválasztott mintákon történnek. A nagyobb baj az, hogy emellett az egész a te szubjektív szűrődön megy át. Ha tényleg szeretted volna megismerni a témát, nem csak megmondani a frankót, akkor kismillió kutatást találhattál volna róla neten.
aug. 1. 22:11
 10/43 anonim ***** válasza:
68%

Egyébként azért van némi alapja annak, amit írtál Kérdező.

Itt pl. ezt olvasom, hogy a kísérletben részt vevő ateisták intelligensebbek voltak a hívőknél:

[link]

Visszagondolva egyébként az én vallásos pályafutásomra, a gyülekezetben rajtam kívül egy ember volt, aki annyira érdeklődő, nyitott volt, mint én. Ki is estünk onnan, én agnosztikus lettem, ő meg visszament a keleti vallásba.

De ettől függetlenül azért nem könyvelem el az ateizmust egzakt módon intelligensebb útnak.

Pont ezért vagyok agnosztikus: középen állok, nekem így jó.

#4 voltam

aug. 1. 22:13
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!