Mi a véleményetek Stephen Hawking ateista gondolatairól?
"Hívő vagyok-e? Mindannyian szabadon hisszük, amit jónak látunk, márpedig véleményem szerint a legegyszerűbb magyarázat az, hogy nincs Isten. Senki nem teremtette meg a Világegyetemet, és senki sem irányítja sorsunkat. Ez engem ahhoz az alapvető felismeréshez vezetett, miszerint valószínűleg nincs mennyország és nincs túlvilági élet. Azt gondolom, hogy a túlvilági életbe vetett hit csak vágyálom. Nincs megbízható bizonyíték rá, miközben ellentmond mindannak, amit a tudomány állít. Azt hiszem, amikor meghalunk, porrá leszünk, amelyből vétettünk. Bizonyos értelemben mégis tovább élünk, mert fennmarad a világra gyakorolt hatásunk és megőrződnek a génjeink, amelyeket továbbadunk gyermekeinknek. Ez az egyetlen életünk szolgál arra, hogy nagyra értékeljük az univerzum nagyszerűségét, és ezért nagyon hálás vagyok".
Forrás: Stephen Hawking: Rövid válaszok a nagy kérdésekre, 58. oldal.
Én nem vagyok ateista, de Stephen Hawking gondolatait nagyjából koherensnek tartom.
Azt nem szerettem az írásaiban, hogy az anyagra hivatkozva tagadta a szabad akarat létezését. Ezzel "megfosztja" a döntéstől az embert, hogy ezáltal a jó és a rossz között sem valaszthatunk, mivel az agyunkat is csak a hormonok iranyitják a gondolatmenet szerint.
Egyébként ilyen logikával gondolkodnak azok a férfiak is , akik állandóan megcsalják a feleségüket, mondván, hogy sok bennük a tesztoszteron...
Hát, ki hogy gondolja.
A szabad akaratban én sem hiszek.
"Egyébként ilyen logikával gondolkodnak azok a férfiak is , akik állandóan megcsalják a feleségüket, mondván, hogy sok bennük a tesztoszteron..."
Ezzel most próbáltad aláásni Hawking érvelését?
Hol találkoztál egyébként olyan férfival aki ilyen rettenetes kifogást talált ki?
Csak azért kérdeztem mert én még nem nagyon találkoztam vele és elég ostoba érvelésnek tartom.
Ha fűtik a hormonok akkor csinálja a feleségével vagy oldja meg magának. Bár ha valakit még a tinédzser évei után is még ANNYIRA nagyon hajtanak a hormonok akkor ott már lehet, hogy nem árt orvoshoz fordulni mert akkor lehet, hogy valami nem működik jól és azért túl sok hormont termel (ami továbbra sem indok a megcsalásra).
Ha pedig valaki "vadászni" akar akkor az ne házasodjon meg, vagy egyezzenek meg előtte, hogy nyitott kapcsolatban élnek.
Vissza térve a lényegesebb részhez Hawking szabad akarat ellen felhozott érveit nem cáfolja meg az, hogy az ember mennyire primitív és mennyire primitív érveket képes felhozni arra, hogy igazoljon valamilyen önző cselekedetet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!