Mi a véleményetek Stephen Hawking ateista gondolatairól?
"Hívő vagyok-e? Mindannyian szabadon hisszük, amit jónak látunk, márpedig véleményem szerint a legegyszerűbb magyarázat az, hogy nincs Isten. Senki nem teremtette meg a Világegyetemet, és senki sem irányítja sorsunkat. Ez engem ahhoz az alapvető felismeréshez vezetett, miszerint valószínűleg nincs mennyország és nincs túlvilági élet. Azt gondolom, hogy a túlvilági életbe vetett hit csak vágyálom. Nincs megbízható bizonyíték rá, miközben ellentmond mindannak, amit a tudomány állít. Azt hiszem, amikor meghalunk, porrá leszünk, amelyből vétettünk. Bizonyos értelemben mégis tovább élünk, mert fennmarad a világra gyakorolt hatásunk és megőrződnek a génjeink, amelyeket továbbadunk gyermekeinknek. Ez az egyetlen életünk szolgál arra, hogy nagyra értékeljük az univerzum nagyszerűségét, és ezért nagyon hálás vagyok".
Forrás: Stephen Hawking: Rövid válaszok a nagy kérdésekre, 58. oldal.
Ami a világunk eredetét illeti, az nem értelmetlen kérdés. És ha azt feltételezzük, hogy Isten teremtette, akkor nem elégszünk meg csak ezzel a magyarázattal, mert ez nagyon "vallásos" hozzáállás. Attól, hogy valami a világunkon kívül esik, még nem kell lemondani arról, hogy kutassuk. A multiverzum is ilyen, mégis foglalkoznak vele a kutatók.
Egy Isten létezésének a felvetése nem csak kérdéseket vet fel, ráadásul ha mélyebbre megyünk a témában, akár ellentmondásokba is juthatunk.
A hívők pont azért hisznek Istenben, mert ignorálják a vele kapcsolatos felmerülő ezernyi kérdést/ellentmondást, hanem megelégednek azzal, amit a szent könyvek, papok, vallási vezetők mondanak.
Te most miről beszélsz? Vagy ez szándékos mellébeszélés részedről? Isten létezése teljes mértékben megválaszolja a mi világunk eredetét. Ami a mi világunkon kívül esik az nem kutatható mivel csak a mi világunk törvényei alapján kutathatnád amik ott nem érvényesek.
Tehát eddig egyetlen értelmes kérdést nem tettél fel arra vonatkozóan hogy Isten léte mire nem adna választ.
Attól, hogy nem vizsgálható valami a kérdés továbbra is megmarad. Ezzel lényegében akkor csak a kérdések körét a vizsgálható tartományon kívülre helyezted.
Ezenfelül felmerülhetnek egyéb kérdések is mint:
Hogyan is működik akkor az a bizonyos szabad akarat?
Mi az a lélek és miért nem látjuk az emberi agyra gyakorolt hatását?
Miért van a Bibliában több erkölcsileg megkérdőjelezhető cselekedet, miért nem volt képes Isten egy erkölcsi hibáktól teljesen mentes könyvet készítetni?
Miért bujkál? Miért volt szükséges a mindenhatónak Jézus áldozatára?
Miért vannak rossz hajlamaink amik miatt akár az akaratunkkal szemben cselekszünk? De a tudás/tudatlanság és nagyon befolyásolja az emberek döntéseit. Így Isten a döntéseinket, szabad akaratunkat befolyásolja többek között azzal is, hogy ki mennyire intelligens, milyen tudásre tehet szert a környezete miatt, stb. Miért befolyásolja így az embereket?
Miért kell szenvedni a földön? Ha büntetés akkor miért bűnhődünk olyan dolgok miatt amit el sem követtünk?
Bibliában szereplő istenség leírása miért próbál egy mérgező kapcsolatot kialakítani az emberekkel és miért nem egy szeretett teljes kapcsolatot épít ki? Ha Isten bármit tesz a csak és kizárólag jónak ítélhető meg akkor lényegében értelmetlen az, hogy Isten jóságos. Ha azonban erkölcsileg ítéletet lehet mondani Isten cselekedetei felett akkor miért olyan Bibliát íratott ami szerint erkölcsileg nem jó? Miért lehet a Bibliát annyiféleképpen értelmezni? Melyik a helyes értelmezés? ...
Ezeket és sok más kérdést is egyből felvett az, hogy ha Isten létezését elfogadjuk.
"Hogyan is működik akkor az a bizonyos szabad akarat?"
A vallások erre adnak választ.
"Mi az a lélek és miért nem látjuk az emberi agyra gyakorolt hatását?"
Ha nem tudod mi az, hogy akarod látni a hatását? :) A lélek leírása szintén megtalálható az egyes vallásokban.
Tehát ez a két kérdés összefoglalva egyenlő azzal hogy melyik vallás Istene igaz.
A többi kérdésed pedig csak a keresztény vallásra vonatkozik.
Nem mellébeszélés, sőt: te beszélsz mellé.
Világosan elmondtam, hogy Isten nem jó magyarázat, mivel nem oldja meg a felvetett problémákat, hanem feljebb csak tolja azokat. Létezése számtalan kérdést felvet, ráadásul azokban elmerülve ellentmondásokba juthatunk.
A feszültséget te azzal próbálod feloldani, hogy ezek "értelmetlen kérdések" vagyis a vallásos hozzáállást adod elő, amit a szent könyvek, papok, lelkészek stb. tanítanak, hogy foglalkozzunk azzal, amiket Isten (állótólag!) kijelentett magáról, a többi meg nem fontos.
A hívők megelégednek ezzel a magyarázattal, és nem gondolkodnak tovább. A tudomány azonban tovább gondolkodik, és nem elégszik meg a papok, szent mónybek, lelkészek gondolkodást elnyomó magyarázataival, miszerint "felesleges kérséseken" ne gondolkodjunk. Épp ellenkezőleg: az ilyen kérdéseken való gondolkodás vezet el az ateizmushoz, agnoszticitmushoz, miszerint Isten nem jó magyarázat.
"A vallások erre adnak választ."
Nem adnak. Azt mondják, hogy van. Azonban azt már nem tárgyalják, hogy hogyan össze egyeztethető azzal a rengeteg mindennel ami befolyásolja a döntéseinket. Mi értelme akkor a szabad akaratnak ha közben pár dolgot megváltoztatva a környezeten már másképpen döntenénk? Vagy ha más milyen hangulatban, állapotban vagy ha magasabb IQ-val kerülnénk egy adott helyzetbe akkor is másképpen döntenénk?
"Ha nem tudod mi az, hogy akarod látni a hatását?"
A vallásokban a lélek rendszerint valami természet feletti ami felelős az emberek döntéseiért. Ha valami hatással van az emberek döntéseire akkor annak hatással kell lennie valamilyen módon az emberi elmére is. Ha pedig valami még ha anyagtalan is valamilyen módon képes hatást gyakorolni az anyagi világra akkor azt ki kéne tudni mutatni. Ezt a hatást szeretném látni.
":) A lélek leírása szintén megtalálható az egyes vallásokban."
Nem kimondottan. Leírnak róla pár dolgot de alig valamit. Az édes kevés amit a vallások leírnak.
"Tehát ez a két kérdés összefoglalva egyenlő azzal hogy melyik vallás Istene igaz."
Mivel több válaszban is az volt, hogy Isten ezért én a kereszténységből indultam ki. Ha az a kérdés, hogy melyik vallás istene az igaz akkor ott az isten szó mint köznév szerepel. Kicsit megtévesztő az ahogyan írsz.
"A többi kérdésed pedig csak a keresztény vallásra vonatkozik."
Mivel mint feljebb írtam az eddig írások alapján nem akartam még ezt is vitára bocsátani ezért inkább egyből a kereszténységből indultam ki mivel folyamatosan mint tulajdonnév írtad az isten szót.
Felőlem lehet az is, hogy egy random istenségből induljunk ki de akkor azzal kapcsolatban merülnek fel kérdések és ezt már nem rakhatod át másik világba mivel ha nem egy konkrét istenről van szó akkor az sem bizonyított, hogy másik világban léteznek.
A kérdéseket ebben az esetben már nem fejtegetem mert mindenféle jelemével, tulajdonságaival, létezésével kapcsolatos kérdés felmerülhet.
"Az baj hogy fel sem fogod, értelmetlen a kérdésed."
Egyetlen kérdésem sem értelmetlen, csak hívő szemmel azok, mivel nektek azt tanítják, hogy ne foglalkozzatok azon kívül mással, amiket a szent könyvek, papok, lelkészek tanítanak nektek.
"Ezért mondom hogy ateisták nem racionális alapon hoznak döntést."
Épp ellenkezőleg: Isten létezése az, ami teljesen irracionális. Még az sincs definiálva, hogy mi ez, hogy isten! Mást mond róla a panteista, a keresztény, meg a hindu is...De ha kiválasztunk egy istenképet, akkor ott kezdődnek a gondok, hogy semmiféle bizonyíték nincs annak a létezésére. De az igazi irracionalitás ott mutatkozik meg, hogy a hívők többsége gondviselő istenképet gondol el magának, mert abban kényelmes neki hinni. Vagyis érzelmi alapú az egész.
"A mi világunk törvényei alapján nem vonhatsz le következtetéseket a mi világunk kívülre."
Egy szóval sem mondtam ilyet, ez csak a te elképzelésed:
A kérdéseim elméleti-logikai alapúak voltak. Vissza is olvashatod. Aki pl. abban hisz, hogy Isten örökkévaló, és ő teremtett mindent, annál logikus a kérdésem, hogy mégis hol tudott létezni akkor, amikor még semmi sem létezett!? A keresztény istenkép az istent kifejezetten térben létezőnek képzeli el (menny).
"Ezt még egy gyerek is megérti de ti ateisták nem. Ez nem mellébeszélés hanem tudományos tény."
Ezt gondold át mégegyszer.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!