Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Az ateisták mitől gondolják...

Az ateisták mitől gondolják és állítják akkora magabiztosággal, hogy az összes világnézet közül bizony az övék a helyes és az igazi?

Figyelt kérdés

2024. máj. 24. 08:12
1 2 3 4
 11/40 A kérdező kommentje:

" Na, csak eljutottunk ide: amiről Te beszélsz az nem az ateizmus."

Valóban. Viszont az ateizmus és a materializmus gyakran kéz a kézben járnak, noha nem minden ateista materialista.

Az abiogenezis pedig egy olyan fontos sarkalatos pontja lenne az ateista materialista világszemléletnek, amelyet bizony tudományosan be kell bizonyítaniuk. Muszáj vagy anélkül nem képezhet egy összefüggő koherens világnézetet, így aztán azt részükről sem lehet kijelenteni, hogy én bizony a "tudományosan megalapozott és igazolt dolgokban hiszek."

"És a tudomány nem fél kimondani, hogy valamire nem tudja a választ, de ebből nem következik, hogy más állítást találomra el kellene fogadni bizonyíték nélkül."

Nem állítottam, hogy azért kell hinni bármilyen vallásban vagy Istenben, hogy ezeket a réseket kitömjük vele.

Ráadásul még én magam is hiszek az élet kialakulásában.

2024. máj. 24. 18:33
 12/40 Darkmoon80 ***** válasza:

"#8: az életről, az ember helyzetéről stb. milliónyi felfogása lehet valakinek, akiről annyit tudunk, hogy ateista."

Igen, de ez nem zárja ki azt, hogy az ateizmus világnézet legyen.

Nincs két egyforma nézeteket valló ember, mégis létezik a "világnézet" fogalma.

Ez bizonyos KÖZÖS, az egyedekre egységesen jellemző tulajdonság(ok) alapján csoportosítja az egyedeket. Jelen esetben a világnézetük alapján két nagy csoportba:

HÍVŐK (feltételezik a transzcendens erők létezését és ebből kiindulva nézik a világot, ez a világnézetük alapja)

illetve ATEISTÁK (nem hisznek isten/istenek/Isten létezésében, így nézik a világot, ez a világnézetük alapja).

"Ezért nem világnézet."

De az, lásd fentebb az indoklást, valamint az idézett(!) hivatalos állásfoglalást.

továbbá:

"

világnézet főnév

A világról, az embert környező természeti és társadalmi jelenségekről alkotott nézetek összessége, összefüggő rendszere; világfelfogás, világszemlélet. Idealista, marxista világnézet; haladó, maradi, reakciós világnézet. "

[link]

[link]

"Mi a világnézet?

Az, ahogyan az élet dolgairól gondolkodunk, ahogyan a világot és annak jelenségeit, szereplőit szemléljük, beleértve önmagunkat is. Ahogyan a világra nézünk, amit látunk, és amit nem látunk meg, meghatározza, hogyan éljük meg a világot, megtaláljuk-e a helyünket, és felismerjük-e a dolgunkat. "

[link]

2024. máj. 24. 18:53
 13/40 anonim ***** válasza:
100%

"Gyanítom, hogy sok olyasmi is van benne, ami nem lett tudományosan bizonyítva......"

Gyanítsad. Attól még nem lesz így.

"Muszáj vagy anélkül nem képezhet egy összefüggő koherens világnézetet, így aztán azt részükről sem lehet kijelenteni, hogy én bizony a "tudományosan megalapozott és igazolt dolgokban hiszek.""

Kezdjük azzal, hogy a tudományban nem hinni kell. Ne keverjük hozzá a hitet. Amikor valaki már olyan kutatásokat fogad el bizonyítottnak amik nem bizonyítottak ő már a vágyálmoknál jár és nem a tudománynál.

Azt pedig, hogy kényszeresen igazolni kell valamit, hogy a világnézetükhöz igazítsák mindenáron a világot (abiogenezis kényszeres igazolása vagy cáfolása) azt meghagyom a hívőknek.

Üdv,

2es válaszoló

2024. máj. 24. 19:29
 14/40 A kérdező kommentje:

#13 Igen?

És akkor a te világnézeted szerint, hogyan vagy honnan lett az élet?

2024. máj. 24. 20:14
 15/40 anonim ***** válasza:
100%

Miért kéne az én világnézetemnek erre feltétlen kitérnie, választ adnia?

Egyébként meg ha érdekel akkor utána olvasok a jelenlegi tudományos eredményeknek és azok alapján, figyelembe véve azt, hogy mit mennyire bizonyítottak be alakítom tovább a világnézetem.

2024. máj. 24. 20:44
 16/40 Darkmoon80 ***** válasza:
83%

Ennek mi köze van ahhoz, hogy valaki elhiszi azt, hogy van isten vagy nincs?

"Az abiogenezis pedig egy olyan fontos sarkalatos pontja lenne az ateista materialista világszemléletnek ... Muszáj vagy anélkül nem képezhet egy összefüggő koherens világnézetet"

Semmi sem "muszáj".

Attól még teljesen logikusan el lehet utasítani az istenhitet, hogy a tudományban vannak még meg nem válaszolt kérdések.

Ugyanis a tudomány által eddig megválaszolt kérdések homogén világot rajzolnak ki, melyben nem szükséges feltételezni semmilyen "természetfeletti" entitást.

Ráadásul a HIT saját magát hitelteleníti el bizonyítatlan állításaival és az ezekben rejlő belső és külső ellentmondásokkal.

Akkor szólj majd, ha a vallás minden tekintetben képes a való világ elfogadható magyarázatára (benne a bizonyított tudományos eredményekkel, például evolúció...), hiszen a hívő enélkül nem alakíthat ki egy összefüggő koherens világnézetet.

2024. máj. 24. 20:53
 17/40 A kérdező kommentje:

"Attól még teljesen logikusan el lehet utasítani az istenhitet, hogy a tudományban vannak még meg nem válaszolt kérdések."

El lehetni bármit el lehet utasítani, csak attól még nem biztos hogy helyesen teszed.

"Ugyanis a tudomány által eddig megválaszolt kérdések homogén világot rajzolnak ki, melyben nem szükséges feltételezni semmilyen "természetfeletti" entitást."

Szükségesnek nem szükséges, de ez sem jelenti azt, hogy nincs.

"Ráadásul a HIT saját magát hitelteleníti el bizonyítatlan állításaival és az ezekben rejlő belső és külső ellentmondásokkal."

Ilyen ellentmondások nem léteznek, csak a laikus és hozzá nemértő emberek gondolják így. A keresztény filozófia, apologetika, teológia már minden látszólagos ellentmondást feloldott.

"Akkor szólj majd, ha a vallás minden tekintetben képes a való világ elfogadható magyarázatára (benne a bizonyított tudományos eredményekkel, például evolúció...), hiszen a hívő enélkül nem alakíthat ki egy összefüggő koherens világnézetet."

Mert szerinted nem képes rá?

2024. máj. 24. 21:06
 18/40 Darkmoon80 ***** válasza:
83%

" A keresztény filozófia, apologetika, teológia már minden látszólagos ellentmondást feloldott. "

Ez volt a hét vicce???

"Mert szerinted nem képes rá?"

Nem, szerintem nem!

Miért te azt hiszed igen?

2024. máj. 24. 21:44
 19/40 A kérdező kommentje:

"Ez volt a hét vicce???"

Tégy belátásod szerint, azonban az ismereti hiányosságaid ellenére még továbbra sem lesz igazad, csak azt hiszed.

"Nem, szerintem nem!

Miért te azt hiszed igen?"

Én nem hiszem, hanem tudom.

2024. máj. 24. 22:00
 20/40 anonim ***** válasza:
100%

"azonban az ismereti hiányosságaid ellenére még továbbra sem lesz igazad, csak azt hiszed."

Attól még, hogy azt állítod, hogy van valamiről tudásod még nem lesz bizonyított. A korábbi kijelentésed jelenleg csak egy alaptalan beszólás szintjén van.

Az mondjuk nekem furcsa, hogy ha

"A keresztény filozófia, apologetika, teológia már minden látszólagos ellentmondást feloldott."

akkor miért van az, hogy amikor előkerül egy ellentmondás vagy bármilyen kritika a kereszténységgel szemben akkor olyan válaszok születnek amik istenkáromlóak és/vagy újabb ellentmondásokat gyártanak,...

Mondjuk a kereszténységgel kapcsolatban nekem az is furcsa, hogy az erkölcsi nézeteik tiltják a hazugságot ennek ellenére rendszeresen folyamodnak hazugságokhoz és a kereszténységet védő, terjesztő oldalak is sokszor tartalmaznak hazugságokat.

Mintha a keresztény nézeteket már csak hazugságokkal lehetne megvédeni, fenntartani és terjeszteni.

2024. máj. 25. 07:39
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!