Ha Isten annyira igazságos akkor itt a földön amit ő teremtett miért nincsen igazság?
"Mikor nem? Milyen kivételeket tudsz mondani? Bizonyítható, hogy valóban nincs a döntés mögött ok-okozati viszony?"
Hát most mondtam ott a sok sorozatgyilkos. Egyszerűen semmi okuk nincs a gyilkolásra, és ezért olyan nehéz elkapni őket, mert egyszerűen nincs indíték. Erre a nyomozók azt szokták mondani, hogy egy őrültnek nem kell indíték, viszont vannak sorozatgyilkosok akik még csak nem is betegek mentálisan. Akkor ilyenkor mi van? Semmi hasznuk nincs a gyilkolásból mégis megteszik.
Másfelől meg azt is mondtam már, hogy az emberi determinizmus illúzió mert ha szabad akaratból cselekszik az ember, akkor is hagy lábnyomot a determinizmus ösvényén és a lábnyom miatt hiszed azt, hogy előre determinált volt hová fog lépni.
"de a döntésedet, melyet meghozol ugyanúgy a külső körülmények befolyásolják."
Ez igaz, de nem kényszerítenek a döntésre. A befolyásolás és a kényszerítés közt nagy a különbség!
Túlbonyolítjátok. Szabad akaratotokból, de túlbonyolítjátok...senki nem kötelez rá titeket, de csak azért is :)
"Amikor bemész a kisboltba akkor csak véletlenszerűen dől el, hogy kirabolod-e vagy sem?" Ez ostoba felvetés, ennek semmi értelme, miért dölne el véletlenszerűen? Te véletlenszerűen eszel, mész dolgozni, stb? Neked nincsenek döntéseid, vagy mi ?!
"Neked nincsenek döntéseid, vagy mi ?!"
Pont azt kérdezem, hogy véletlenszerűen döntesz a szabad akaratod segítségével vagy van valami ami alapján meghozod a döntést?
Dönthetek véletlenszerűen. Lehet az a döntésem, hogy "ma mindent véletlenszerűen fogok eldönteni" és fogok egy kockát, vagy azt az amerikai -megrázod -és válaszol- gömböt, és kisorsolom a döntéseimet.
Ennek nincs jelentősége, ez azért történhet így, mert én így döntöttem.
Minden nap eldönthetem hogy élek vagy meghalok.
Sajnos sokan döntenek úgy hogy meghalnak aznap, ez szomorú, de az ő döntésük.
Visszatérve a boltos hasonlatodhoz, tudjuk hogy páran kirabolják, páran pedig nem. Én nem teszem, mert egy olyan értékrendet választottam magamnak amibe nem fér bele a mások megkárosítása.
Sokan olyat választanak, aminek része mások megkárosítása.
Ezek a választásaim, az én döntéseim.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!