Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Isten ha Örökkévaló és Végtele...

Isten ha Örökkévaló és Végtelen, miért érzi szükségét 3 személyre osztódni?

Figyelt kérdés

Sziasztok,

egyszerűen nem tudom elfogadni a keresztény Isten-képet.

Teljesen irreális és logikátlan szerintem.

Ha van egy mindent átható, mindenható, mindentudó, magában TÖKÉLETES Isten, akkor mi szükség van rá, hogy magából 3 különböző személyt sugározzon ki?

Ha Önmagában tökéletes és János Evangéliuma szerint is Isten a Szeretet, akkor mi szükség van rá, hogy osztódjon és magában "skizofrén" módon több személyen keresztül szeresse Önmagát és ezáltal a világot?

Nem egyszerűbb lenne ( mivel Ő a Szeretet ) ha Egy Személyként "tevékenykedne" világunkban is?

I. u. 325-ös níceai zsinat óta van ez a Szentháromságos dogma. Állítólag az ókeresztények nem is hittek ebben, és Jézust is Isten egyik Fiának tartotta.

Ahogyan az Ószövetségben számos Próféta Isten Fiainak vallják magukat.

Jézus Istenségére mi a bizonyíték? Elizeus próféta ( jóval Jézus előtt ) halottakat támasztott fel, betegeket gyógyított. Akkor neki is Istennek kellene lennie.

Nagyon sok minden hibádzik a keresztény hitvallásban. Meg a sok gyülekezetben történő csodatétel, én még ismerősi körben sem láttam soha gyógyulást ima, a keresztény Istenhez való fohászkodás által.

Ellenben a keleti utakat járók ( meditáció, jóga ) esetében több ilyen csodát tapasztaltam ismerősi körben is.

37/F

2023. aug. 20. 13:52
1 2 3 4 5 6 7
 51/62 anonim ***** válasza:
0%

Isten nem három személy, hanem egy. Ez teljesen konkrétan ki van jelentve a Bibliában: "Halld Izráel: az Úr, a mi Istenünk, egy Úr!" 5Móz 6,4.

Ez az egy Isten testesült meg a Fiúban, Jézus Krisztusban. Amikort azt mondjuk, Krisztus Isten, akkor nem Isten egy másik személyéről beszélünk, hanem az Istenről, aki kijelentette Magát testben.

A Szent Lélek pedig nem más, mint ugyanaz az Isten a maga szellemi formájában. Az az az Isten Lelke. Ahogy a mi lelkünk is mi vagyunk, és nem egy másik személy, úgy az Isten Lelke is maga az Isten. Egyetlen Istenről beszélünk egyetlen személyben.

2023. aug. 23. 01:59
 52/62 IstenGyermeke1 ***** válasza:
51%

Megvannak a bizonyítékok. Csak kb. 1 óráig olvasgattam János evangéliumát, Az apostolok cselekedeteit és még a Katekizmusból is megnéztem néhány bibliai részletre való hivatkozást, íme az eredmény (a hivatkozásokat SzIT-es fordításból szedtem):

Jézus az idők kezdete óta létezik és egy az Istennel (vö.: Jn 1,1). Több helyen is találunk olyan utalásokat, amik Jézus és az Atya egységét bizonyítják (ld.: Jn 14,9-11, Jn 5,17-18 Jn 5,23; Jn 10,30!!!). Jézus mennyei királynak vallja magát Pilátus előtt, és a Menny királya Isten (vö.: Jn 18,36-37). Jézus sok helyen Isten Fiának vallja magát, és Pilátus előtt is a zsidók arra hivatkoznak (ld.: Jn 5,25; Jn 5,28; Jn 10,36;Jn 19,7). Jézus a Messiás (ld.: Jn,24-25) és az Emberfia (Jn 9,35 és még sok más helyen).

A Szentlélekről Jézus keveset beszél, ezért a legtöbb hivatkozást az apostolok cselekedeteiben találtam Róla:

A Szentlélekről, mint értelmes lényről beszél az ApCsel 5,3 és 5,9, hiszen arra hivatkozik, hogy nem lehet becsapni. A Szentlélek indíttatást ad (ApCsel 8,29), segít (ApCsel 9,31), felszólít (ApCsel 11,12), tilt (16,6) és beszél (ApCsel 20,23; ApCsel 28,25); és ezekre csak értelmes lények (személyek) képesek.

A Szentháromság tagjainak egyenrangúságára az 1Kor 13,13 és a Mt 28,19 enged következtetni.

Remélem elég bizonyíték ez a kételkedőknek.

2023. aug. 23. 13:20
 53/62 anonim ***** válasza:
53%

"Jézus az idők kezdete óta létezik és egy az Istennel"

Így van. Tehát nem egy másik személy. Mint Isten, maga az Isten. "Mert benne lakik az istenség egész teljessége testileg" Kol 2,9.

"Jézus sok helyen Isten Fiának vallja magát"

Így van. Mint ember, mint a megtestesült Isten, Isten Fia.

Jézus nem egy külön Isten. Jézus maga az Isten. Minden, amit a földön tett, az Isten tette benne.

"A tanítást, amit hirdetek nektek, nem magamtól mondom, és a tetteket is Atyám cselekszi, aki bennem van." Ján. 14,10.

2023. aug. 23. 15:18
 54/62 anonim ***** válasza:
77%

53 így többek között Jézus megkísértésének története elég értelmetlen lesz.

Nem vitatkozni akarok azzal amit írtál csak megemlítem, hogy Jézus és Isten egysége elég problémás Jézus életét tekintve több helyen is.

2023. aug. 23. 15:51
 55/62 anonim ***** válasza:
18%
Jézus egyszerre volt Isten és ember. Mint Isten, maga Isten volt. Mint ember, ugyanolyan megkísérthető és esendő volt, mint mi. Ezért van az, hogy egyszer Isten Fiának nevezi magát, máskor pedig Emberfiának.
2023. aug. 23. 17:51
 56/62 anonim ***** válasza:
64%
Egy delejes modorú skizofrén elmebeteg volt.
2023. aug. 23. 19:00
 57/62 anonim ***** válasza:
71%

55

Amikor "ember volt" akkor is tudatában volt Isteni mivoltának is így semmi amivel a Sátán megkísértette nem volt kísértés a számára.

2023. aug. 24. 07:26
 58/62 anonim ***** válasza:
31%
Gondolj a víz esetére. Normál esetben folyékony, de párologhat is akkor légnemű, ha megfagy akkor szilárd. Isten nem három személy hanem egy. Testben Jézus Krisztusként jelent meg, szellemét kiárasztva egyszerre van jelen mindenhol a földön , és mindenkiben aki kéri.
2023. aug. 24. 09:07
 59/62 anonim ***** válasza:
78%

Kedves 58

A víz csak folyadék halmazállapotban víz.

Ha párologtatod akkor már gőz és gáz halmazállapotú.

Amikor megfagy akkor jég és szilárd.

És talán ami még ennél is fontosabb, nem a víz " választja' meg mivel legyen hanem a külső tényezők határozzák meg.

Szóval a szemléltetés több ponton sántít, mintha istent a külső tényezők kényszerítenék hogy változzon.

52!

"

Jézus az idők kezdete óta létezik és egy az Istennel (vö.: Jn 1,1"

Ebből a kezdete! szót emelném ki, szóval volt neki, míg Istennek nem volt.

"Jézus sok helyen Isten Fiának vallja magát, "

Valóban, bár ez pont az ellenkezőjét támasza alá mint amire használod.

Nem Isten, hanem a fia, ahogy én nem az apám vagyok hanem a fia - különálló személyként.

A szent lélek azért személy mert pl: megindít - ha látok egy bajba jutottat és indítást érzek hogy segítsek - ebben hol egy másik személy?

pl: tilt - mint a törvény is sok mindent ,ám nem személy

Pl: beszél - mint a teremtés mű istentől.

Szóval ezekre nem " csak értelmes lények (személyek) képesek."

És mi a helyzet a János 8 fejezetben Jézus szavaival?

"Márpedig törvényetek is azt mondja, hogy két embernek a tanúsága érvényes.

18 Tanúságot teszek magamról én is, és tanúskodik mellettem az Atya is, aki küldött."

Most vagy két személy tesz róla tanúságot vagy kijátsza a Mózesi törvényt mert valójában csak egy személy.

Ráadásul itt van egy alá - fölé rendelt viszony: az egyik elküldi a másikat.

Vagy tényleg többszörös személyiség zavarban szenvedett?

2023. aug. 25. 09:32
 60/62 anonim ***** válasza:
69%

Szerintem pedig az 58-as hozzászóló hasonlata nagyon is jó.

# 59-nek: Ha Jézus szavait úgy fogod fel, hogy Jézus és Isten két külön személy, és Jézust Istennek vallod, akkor akárhogy magyarázod, az két Istent jelent. Tehát két Istent vallasz, holott a Biblia kijelentése egyártelmű: egyetlen Isten van, és rajta kívül nincs több.

"Én vagyok az ÚR, nincs más, nincsen isten rajtam kívül! " Ézs 45,5.

Tehát a Te magyarázatod Jézusról semmiképpen sem egyeztethető össze a Biblia monoteista kijelentéseivel. Ha Jézus külön személy Istentől, akkor nem lehet Isten, mert abból csak egy van. Ha pedig Jézus Isten, akkor azonosnak kell lennie az egyetlen Istennel.

2023. aug. 25. 12:11
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!