Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Isten ha Örökkévaló és Végtele...

Isten ha Örökkévaló és Végtelen, miért érzi szükségét 3 személyre osztódni?

Figyelt kérdés

Sziasztok,

egyszerűen nem tudom elfogadni a keresztény Isten-képet.

Teljesen irreális és logikátlan szerintem.

Ha van egy mindent átható, mindenható, mindentudó, magában TÖKÉLETES Isten, akkor mi szükség van rá, hogy magából 3 különböző személyt sugározzon ki?

Ha Önmagában tökéletes és János Evangéliuma szerint is Isten a Szeretet, akkor mi szükség van rá, hogy osztódjon és magában "skizofrén" módon több személyen keresztül szeresse Önmagát és ezáltal a világot?

Nem egyszerűbb lenne ( mivel Ő a Szeretet ) ha Egy Személyként "tevékenykedne" világunkban is?

I. u. 325-ös níceai zsinat óta van ez a Szentháromságos dogma. Állítólag az ókeresztények nem is hittek ebben, és Jézust is Isten egyik Fiának tartotta.

Ahogyan az Ószövetségben számos Próféta Isten Fiainak vallják magukat.

Jézus Istenségére mi a bizonyíték? Elizeus próféta ( jóval Jézus előtt ) halottakat támasztott fel, betegeket gyógyított. Akkor neki is Istennek kellene lennie.

Nagyon sok minden hibádzik a keresztény hitvallásban. Meg a sok gyülekezetben történő csodatétel, én még ismerősi körben sem láttam soha gyógyulást ima, a keresztény Istenhez való fohászkodás által.

Ellenben a keleti utakat járók ( meditáció, jóga ) esetében több ilyen csodát tapasztaltam ismerősi körben is.

37/F

2023. aug. 20. 13:52
1 2 3 4 5 6 7
 1/62 anonim ***** válasza:
27%
A szeretet miatt...
2023. aug. 20. 13:53
 2/62 A kérdező kommentje:
Mivel Isten szeretet, Önmagában A SZERETET, miért kellene magát nárcisztikus módon 3 személyben szeretnie?..
2023. aug. 20. 13:54
 3/62 A kérdező kommentje:
Ha én vagyok a Szeretet miért hoznék létre a tudatomban képzeletbeli karaktereket, hogy a Szeretet párbeszéde működjön? Mikor Én Magam vagyok a Párbeszéd az Örök Szeretetben?
2023. aug. 20. 13:56
 4/62 anonim ***** válasza:
2023. aug. 20. 14:01
 5/62 anonim ***** válasza:
22%

Ja látom azt se érted.

A szeretet Isten olyan tulajdonsága ami öröktől fogva való, vagyis a teremtés előtt is szeretett. A szeretet tulajdonsága, hogy adni szeretne. Isten vágyakozott szeretni magán kivül mást is. Mi emberek a hálán kivül semmit nem tudunk Istennek adni, de ha Isten kivonná a lelkét a világból akkor azonnal nem lenne semmiféle élet a Földön.

2023. aug. 20. 14:02
 6/62 A kérdező kommentje:

Ha Istenből eredeztethető minden 5-ös válaszoló, akkor miért kellene külön Lelkének lenni neki?

Hiszen Isten Lélek, Szellem, téren és időn kívüli. Hisz belőle, benne jött létre a tér és idő is. Személyekről pedig csak olyan szinten beszélhetünk és mások ( objektumok ) felé irányuló tettekről ( pl. szeretet ) ahol jelen van már a tér és idő is.

Tehát kellett lennie egy Ős-Oknak ( hinduknál Brahmannak nevezik ), amiből létrejöhetett a Szentháromság is. De az már nem a legtisztább isteni minőség, hiszen térhez és időhöz kötött létezése.

2023. aug. 20. 14:04
 7/62 anonim ***** válasza:
20%
#5, akkor miért állt meg háromnál? Vagy miért pont háromból áll, mint a népmesékben?
2023. aug. 20. 14:05
 8/62 A kérdező kommentje:

A hinduk adják szerintem a legpontosabb képet Istenről. ( Brahman )

Isten szimplán a Lét Önmagában, nem létezés! Hanem tiszta minőségektől, és tulajdonságoktól mentes Lét.

Nevezhetjük Csendnek vagy Békének is, de akkor már tér és idő keretei közé beszorítottuk.

A hinduk szerint Brahman eredeti állapotban nem tud a világról, így az emberekről sem. Mivel magán kívül nem lát másokat ( tér és idő nélküli Létben nincsenek objektumok ).

2023. aug. 20. 14:07
 9/62 A kérdező kommentje:

Legyél Csendben és tudd, hogy én Vagyok Isten!

Ez teljesen advaita védantát idézi: mi szerint az Isten-megvalósítás állapota: az Én-Vagyok maga Isten. Tehát a jógi mikor eléri a tiszta Lét megvalósítását csak ez marad: ÉN-Vagyok. Jézusról is ezt tudom elképzelni, hogy így érhette el az Atyával ( Brahman, tiszta Lét ) való egységet. És az évszázadok alatt teljesen kiforgatták, átköltötték a Bibliát.

2023. aug. 20. 14:10
 10/62 A kérdező kommentje:
Advaitáról: [link]
2023. aug. 20. 14:11
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!