Isten ha Örökkévaló és Végtelen, miért érzi szükségét 3 személyre osztódni?
Sziasztok,
egyszerűen nem tudom elfogadni a keresztény Isten-képet.
Teljesen irreális és logikátlan szerintem.
Ha van egy mindent átható, mindenható, mindentudó, magában TÖKÉLETES Isten, akkor mi szükség van rá, hogy magából 3 különböző személyt sugározzon ki?
Ha Önmagában tökéletes és János Evangéliuma szerint is Isten a Szeretet, akkor mi szükség van rá, hogy osztódjon és magában "skizofrén" módon több személyen keresztül szeresse Önmagát és ezáltal a világot?
Nem egyszerűbb lenne ( mivel Ő a Szeretet ) ha Egy Személyként "tevékenykedne" világunkban is?
I. u. 325-ös níceai zsinat óta van ez a Szentháromságos dogma. Állítólag az ókeresztények nem is hittek ebben, és Jézust is Isten egyik Fiának tartotta.
Ahogyan az Ószövetségben számos Próféta Isten Fiainak vallják magukat.
Jézus Istenségére mi a bizonyíték? Elizeus próféta ( jóval Jézus előtt ) halottakat támasztott fel, betegeket gyógyított. Akkor neki is Istennek kellene lennie.
Nagyon sok minden hibádzik a keresztény hitvallásban. Meg a sok gyülekezetben történő csodatétel, én még ismerősi körben sem láttam soha gyógyulást ima, a keresztény Istenhez való fohászkodás által.
Ellenben a keleti utakat járók ( meditáció, jóga ) esetében több ilyen csodát tapasztaltam ismerősi körben is.
37/F
Ja látom azt se érted.
A szeretet Isten olyan tulajdonsága ami öröktől fogva való, vagyis a teremtés előtt is szeretett. A szeretet tulajdonsága, hogy adni szeretne. Isten vágyakozott szeretni magán kivül mást is. Mi emberek a hálán kivül semmit nem tudunk Istennek adni, de ha Isten kivonná a lelkét a világból akkor azonnal nem lenne semmiféle élet a Földön.
Ha Istenből eredeztethető minden 5-ös válaszoló, akkor miért kellene külön Lelkének lenni neki?
Hiszen Isten Lélek, Szellem, téren és időn kívüli. Hisz belőle, benne jött létre a tér és idő is. Személyekről pedig csak olyan szinten beszélhetünk és mások ( objektumok ) felé irányuló tettekről ( pl. szeretet ) ahol jelen van már a tér és idő is.
Tehát kellett lennie egy Ős-Oknak ( hinduknál Brahmannak nevezik ), amiből létrejöhetett a Szentháromság is. De az már nem a legtisztább isteni minőség, hiszen térhez és időhöz kötött létezése.
A hinduk adják szerintem a legpontosabb képet Istenről. ( Brahman )
Isten szimplán a Lét Önmagában, nem létezés! Hanem tiszta minőségektől, és tulajdonságoktól mentes Lét.
Nevezhetjük Csendnek vagy Békének is, de akkor már tér és idő keretei közé beszorítottuk.
A hinduk szerint Brahman eredeti állapotban nem tud a világról, így az emberekről sem. Mivel magán kívül nem lát másokat ( tér és idő nélküli Létben nincsenek objektumok ).
Legyél Csendben és tudd, hogy én Vagyok Isten!
Ez teljesen advaita védantát idézi: mi szerint az Isten-megvalósítás állapota: az Én-Vagyok maga Isten. Tehát a jógi mikor eléri a tiszta Lét megvalósítását csak ez marad: ÉN-Vagyok. Jézusról is ezt tudom elképzelni, hogy így érhette el az Atyával ( Brahman, tiszta Lét ) való egységet. És az évszázadok alatt teljesen kiforgatták, átköltötték a Bibliát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!