Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Isten ha Örökkévaló és Végtele...

Isten ha Örökkévaló és Végtelen, miért érzi szükségét 3 személyre osztódni?

Figyelt kérdés

Sziasztok,

egyszerűen nem tudom elfogadni a keresztény Isten-képet.

Teljesen irreális és logikátlan szerintem.

Ha van egy mindent átható, mindenható, mindentudó, magában TÖKÉLETES Isten, akkor mi szükség van rá, hogy magából 3 különböző személyt sugározzon ki?

Ha Önmagában tökéletes és János Evangéliuma szerint is Isten a Szeretet, akkor mi szükség van rá, hogy osztódjon és magában "skizofrén" módon több személyen keresztül szeresse Önmagát és ezáltal a világot?

Nem egyszerűbb lenne ( mivel Ő a Szeretet ) ha Egy Személyként "tevékenykedne" világunkban is?

I. u. 325-ös níceai zsinat óta van ez a Szentháromságos dogma. Állítólag az ókeresztények nem is hittek ebben, és Jézust is Isten egyik Fiának tartotta.

Ahogyan az Ószövetségben számos Próféta Isten Fiainak vallják magukat.

Jézus Istenségére mi a bizonyíték? Elizeus próféta ( jóval Jézus előtt ) halottakat támasztott fel, betegeket gyógyított. Akkor neki is Istennek kellene lennie.

Nagyon sok minden hibádzik a keresztény hitvallásban. Meg a sok gyülekezetben történő csodatétel, én még ismerősi körben sem láttam soha gyógyulást ima, a keresztény Istenhez való fohászkodás által.

Ellenben a keleti utakat járók ( meditáció, jóga ) esetében több ilyen csodát tapasztaltam ismerősi körben is.

37/F

2023. aug. 20. 13:52
1 2 3 4 5 6 7
 11/62 anonim ***** válasza:
17%

És mi a különbség a lét és a semmi között?

Vagy a mindent miért kell babonákba és rituálékba csomagolni?

A hindu kasztrendszerről már ne is beszéljünk, hogy mi értelme.

2023. aug. 20. 14:14
 12/62 A kérdező kommentje:

A kasztrendszert illetően én sem értek egyet. Nagyon elmeroggyant ötlet volt, aki megvalósította.

Brahmanra igazából nincsen szó, csak legelső megnyilvánulásában nevezhető Létnek, olykor semminek mondják. És ez a Semmi, ez az Üresség minden. Mindennek ez az oka, és minden oda tér vissza.

Számomra egy ilyen Isten sokkal logikusabban hangzó és tudományosan is hihető, mint egy magából 3 személyt kreáló ha nem úgy élsz örök pokolra kárhoztató "önkényes?" Úr.

2023. aug. 20. 14:17
 13/62 anonim ***** válasza:
64%
Ami végtelen az nem lehet mérhető,tehát 3 sem.
2023. aug. 20. 14:21
 14/62 anonim ***** válasza:
33%

Az embernek is szüksége van személyiségekre a különféle plattformokon. Más kell otthon a 8hónapos gyermeked mellé, más a munkahelyedre, más a buliban.

Ha egy teremtett világba akarsz belépni, pl. Csgo, akkor kell egy account, de az is te vagy...

2023. aug. 20. 14:23
 15/62 A kérdező kommentje:

Igen, és Brahman ( Isten ) sat-chit-anantam. Lét-Tudatosság-Végtelenség.

[link]

2023. aug. 20. 14:25
 16/62 anonim ***** válasza:
27%
Hol olvastad, hogy 3 felé osztódott volna? Eleve ilyen volt.
2023. aug. 20. 15:00
 17/62 IstenGyermeke1 ***** válasza:
65%
Az Atya az idők kezdete előtt. Született az Atyától a Fiú "és minden általa lett." Az Atya és a Fiú szeretete egymás iránt a Szentlélek. Olvass egy kis teológiát, bővebben le van írva.
2023. aug. 20. 15:08
 18/62 Grimfox ***** válasza:
30%
Ugyanazért, amiért a Brahman az ind filozófiában Nirguna Brahman, majd Saguna Brahman, majd Ísvara, majd Brahma, Vishnu, és Shiva, és így tovább lefelé a kisebb dévákig. Különböző tulajdonságai nyilvánulnak meg ezekben a formákban, de a valóságban csak a szubjektív szemlélő számára tűnik több "személynek", a valóság az, hogy sosem volt más, mint egy. Ugyanez igaz a szentháromságra is, az Atya, a Fiú, és a Szentlélek(apokrif, és kora keresztény iratokban az Anya) nem különbözik, csak addig, amíg emberként, szubjektív módon figyeled meg. Ettől még ugyanaz az egy, eredendő isten marad. Az ember látja másnak a különböző megnyilvánulásait. Ha pedig tegyük fel emberi formát vesz fel, mint a hindu avatárok, vagy ahogy elvileg Jézus esetén tette, az az emberekért van, hogy megértsék a szándékát. Leszáll az emberek szintjére, hogy nagyobb esélyük legyen megérteni, amit mond. Nem a saját javára teszi ezt, hanem az emberekére. Az emberek lesznek tőle többek, nem az isten(aki ugye már eleve teljes). Mint sok másban is, a kereszténység alapjai, és a keleti vallásfilozófia nagyon hasonló.
2023. aug. 20. 15:28
 19/62 anonim ***** válasza:
14%
Humbug az egész, én mondom
2023. aug. 20. 15:31
 20/62 A kérdező kommentje:

17-es hozzászóló:

De ha van egy Isten, aki Önmagában tökéletes, TELJES : akkor miért kell a kezdetektől három személynek lennie Benne, vagy Ő Neki? Nálam itt üti ki a biztosítékot az egész.

18-as hozzászóló:

Való igaz, hogy Brahmannak is vannak módosulásai, megnyilvánulásai, de mint írod az emberek/teremtmények számára adatnak meg ezek, hogy különböző formáiban lássuk Őt.

Viszont a Szentháromság tant vallók szerint az időtlen idők óta van az Atya-Fiú-Szentlélek. Tehát egy Isteni LÉNYEGEN belül 3 személy, mintha Isten magában nem lenne TELJES.

2023. aug. 20. 15:36
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!