Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A vallásosak nem érzik ,hogy...

A vallásosak nem érzik ,hogy probléma van a keresztény monoteista Istenképpel, hogy logikailag valami nem áll össze?

Figyelt kérdés

Én a logika embere vagyok nagyon imádom a logikát nagyon vallásosan neveltek, de rengeteg problémával kezdtem ütközni, hogy gondolkodtam a valláson és nem kaptam rá választ, a mindenhatóság, jóság, mindentudóság... így együtt nem áll össze ami a földön történik nekem...

Most lehetne sorolni itt a különböző logikátlan érvekelt a kereszténységgel szemben de nem ez a célom most, hanem arra vagyok kíváncsi hogy a keresztények sohasem gondolkoznak el ezeken befogják a szemüket fülüket?

2023. máj. 3. 17:44
1 2 3 4 5 6
 51/51 szp72 ***** válasza:
23%

@ "Mentalista esetén nem úgy cselekszel ahogyan te akarod, hanem ahogyan ő akarja."

Tehát ez egy téves állítás. A néző szabadon beleegyezik, amire ösztönzik, mivel maga is akarja, maga választja azt, amire ösztönzik.

@ "Tehát szelíd módon de kényszerít téged arra, hogy azt tedd amit ő akar."

Nem kényszerít csak ösztönöz. Kényszerítésről akkor beszélhetnénk, ha nem akarjuk azt, amit ő is akar. Számtalan módon ösztönözhetjük a másikat, hogy azt tegye, amit mi akarunk, a mentalisták tudatalattira ható trükkje csak egy a sok közül. Többé-kevésbé így vagy úgy mindenki befolyásol mindenkit.

@ "Na akkor egyetértünk, hogy az emberi szenvedés cáfolja Isten jóságát/jóságos Isten létezését. Mert ugye aki fölösleges szenvedést okoz másoknak az jó nem lehet."

Isten nem fölöslegesen, hanem az emberi szabadság és az emberi egymásra utaltság érdekében tette lehetővé a szenvedés lehetőségét. Ezt te tarthatod feleslegesnek, de én nem tartom annak, s úgy tűnik Isten sem. Mondhatod, hogy nincs jóságos Isten, de ezzel valójában a jó győzelmét és az emberek örök boldogságának lehetőségét is tagadod.

@ "Nem adsz pénzt a hajléktalannak -> nem segítesz de nem is ártasz neki"

Ha egy rászorulón nem segítesz, noha megtehetnéd az is egyfajta ártás, mindenesetre bűn. Abban igazad van, hogy ebben az esetben nem igen ártasz, mert majd ad neki valaki más, nem segíthetsz mindig minden hajléktalanon. De ha soha senkinek nem segítesz, akkor meglehetősen ártalmas tagja vagy a társadalomnak.

@ "Belerúgsz a hajléktalanba -> ártasz neki"

Ha nem bántod embertársaidat, ha törekszel a békés együttélésre az is egyfajta segítés. Abban igazad van, hogy ebben az esetben nem túl nagy.

Mindenesetre fenntartom az alapállításomat: Senkinek sem segíthetünk, ha nem tehetjük meg az ellenkezőjét is. Senkinek nem lehetünk a hasznára, ha nem lehetünk az ártalmára.

@ "Eleve van olyan döntésed amit tényleg szabadon hoztál meg és nem valamilyen külső+belső hatások eredménye?"

Természetesen minden döntésünket külső és belső hatások mérlegelésével hozzuk. Nem az a szabad akarat, hogy válaszhatok olyant is, ami mellett nem szól semmi.

2023. máj. 13. 12:00
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!